Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Spoko,nie jestem obrażalski ;)

Nie siedzę w starych domach i nie siedzę w kotłach,masz tutaj bardziej obeznanych i ich porady słuchaj.

Ja mogę doradzić co zrobić i jak zrobić,żeby nowy dom miał jak najniższe straty ciepła a tym samym co zrobić,żeby rachunki za ogrzewanie nie były wysokie nie babrając się jednocześnie w węglu ;)

Czytaj... jak budujesz nowy dom to wcisne ci PC albo doradze za niewielka opłatą :)) czyli przystrzygę ;) masz stary dom to nie masz kasy...

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u sąsiadów mają ich na osiedlu sporo ale wszyscy kupują eko groszek luzem nie paczkowany i często maja problemy w związku z zbyt dużym gabarytem i uszkodzeniem rotora
A może by wytrzymali finansowo ogrzać domek pelletem,mało popiołu do wynoszenia , ile ton węgla do tej pory połykał śmieciuch w roku.

u sąsiadów mają ich na osiedlu sporo ale wszyscy kupują eko groszek luzem nie paczkowany i często maja problemy w związku z zbyt dużym gabarytem i uszkodzeniem rotora

Nowe ślimaki łykają groszki bez problemu a nawet miałem można palić, stare retorty tylko mniejsze frakcje do 25max i tu pewnie problemy tych ludzi.

Nie siedzę w starych domach i nie siedzę w kotłach,masz tutaj bardziej obeznanych i ich porady słuchaj.

Ja mogę doradzić co zrobić i jak zrobić,żeby nowy dom miał jak najniższe straty ciepła a tym samym co zrobić,żeby rachunki za ogrzewanie nie były wysokie nie babrając się jednocześnie w węglu ;)

Arturo wróć do działu o pompach, bo twoim doradztwem można sobie pewną część ciała podetrzeć

około 6 ton orzecha

No to sporo idzie ,bez uczciwej grubości styropianu na ścianach i wstawionych nowych oknach, nie da się odzwyczaić tego domu od drewna czy węgla .

Zapomniałem dodać że łatwe czyszczenie wymiennika też musisz brać pod uwagę

Edytowane przez animuss

Nowe ślimaki łykają groszki bez problemu a nawet miałem można palić, stare retorty tylko mniejsze frakcje do 25max i tu pewnie problemy tych ludzi.

może i tak ale a osiedlu panuje przekonanie że slimaki są awaryjne i dlatego tata ich nie chce cóż poradzić nie da sie go przekonać uparte pokolenie

dlatego muszę dobrego tłoka znaleźć

wiem że tu raczej o ślimakach mówcie bo są lepsze ale może ktoś ma też doświadczenie w tłokowcach

Gość Arturo72
Arturo wróć do działu o pompach, bo twoim doradztwem można sobie pewną część ciała podetrzeć

To ?

Na to pytanie nikt Ci nie odpowie poprawnie oprócz Ciebie.

W domu 160m2 zapotrzebowanie na ciepło może być ok.90kWh/m2/rok jak i również 40kWh/m2/rok,biorąc pod uwagę,że kWh z grzania ekogroszkiem to średnio 0,15zł to ten mający zapotrzebowanie 90 spali 2,7t ekogroszku (90*160*0,15/800) a ten mający 40 spali 1,2t ekogroszku (40*160*0,15/800)

2,7t ekogroszku to ok.2160zł

1,2t ekogroszku to ok.960zł

Jak widzisz różnica jest kolosalna.

A ciekawostką jest to,że ten mający zapotrzebowanie 40 grzejąc nie ekogroszkiem tylko bezpośrednio prądem zużyje na ogrzewanie 6400kWh (40*160) gdzie 1kWh=ok.0,33zł czyli za ogrzewanie zapłaci 2120zł.

Różnica w obsłudze,komforcie użytkowania jak i w inwestycji w źródło ciepła też jest kolosalna w porównaniu do wegla(2tys.zł do 12-15tys.zł)...

może i tak ale a osiedlu panuje przekonanie że slimaki są awaryjne i dlatego tata ich nie chce cóż poradzić nie da sie go przekonać uparte pokolenie

dlatego muszę dobrego tłoka znaleźć

wiem że tu raczej o ślimakach mówcie bo są lepsze ale może ktoś ma też doświadczenie w tłokowcach

Znajdź sobie kolego w tym wątku albo w którymś o Skam - P kolegę Jareckiego i uderz do niego na priv. On o tłokach wie więcej niż większość z nas, jak będzie trochę czasowy to Ci poradzi. Ale ja też Ci poradzę - spróbuj jeszcze ojca odwieść od zamiaru zakupu tłoka. Ślimaki są o wiele przyjemniejsze, mniej kopcą, większe kosze mają i mogą już palić groszki i miały - ogólnie opał 0 - 35 mm w nowych retortach przechodzi bez bólu. Dogadanie się z tłokiem nie zawsze jest prostą sprawą. Ślimaki są tak awaryjne, że przez przeszło 8 lat użytkowania nie zepsuło mi się jak dotąd nic z napędu podajnika. Spróbuj, bo warto.

Ale czemu na siłę gościa przekonujecie ?

Jeśli dom ma tak duże zużycie opału to przecież tłok będzie w swoim żywiole.

Największe problemy z tłokami są jak zapotrzebowanie na ciepło jest małe , bo po prostu tłok nie potrafi podawać tak małych dawek paliwa jak ślimak ...

Ale w przypadku gdy ktoś ma spore zapotrzebowanie na ciepło to czemu nie ?

Na pewno w przypadku tloka szansa na urwanie zawleczki jest dużo mniejsza niż w przypadku ślimaka. Tak samo nie zrobi na nim wrażenia opał z zanieczyszczeniami ...

Arturo pociotku sprzedawców powietrznych pomp ciepła, czy Ty zawsze musisz wchodzić swoimi brudnymi butami do wątków które nie dotyczą PPC ? Tutaj nikomu tego nie sprzedasz.

Kubatoja myślę, że rzeczową rozmową można ojca przekonać, musisz podać dobre argumenty. Ewentualnie kupisz ślimaka i powiesz, że to tłok :)

A tak poważnie jeśli rodzice podgrzewają wodę w okresie letnim za pomocą kotła to może być problem z tym tłokiem, z doświadczenia tego nie wiem lecz przejawiało się to na wątkach nie raz i można wyczytać.

Czytaliście?

Do 2020 r. Polacy będą musieli przestać ogrzewać domy węglem. Rząd chce wprowadzić program antysmogowy – informuje "Gazeta Wyborcza".

Polska jest na przedostatnim miejscu w UE pod względem jakości powietrza. W czwartek na sejmowej komisji ochrony środowiska omawiany był program rządowy rozwiązania tej kwestii.

"Zakładamy wprowadzenie dopłat do likwidacji domowych pieców węglowych i zastąpienie ich bardziej ekologicznym ogrzewaniem. Będą też dopłaty do ociepleń domów, by koszty ogrzewania były niższe" – relacjonuje Stanisław Żelichowski (PSL).

Edytowane przez Marek13