Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Nie chodzi mi o wybranych kilka gmin - no bo dlaczego akurat tam a gdzie indziej nie ?

Te dopłaty prawdopodobnie wywalczyli sami mieszkańcy gminy,także zbieraj podpisy i skladaj wniosek do wójta ;)

Co do dopłat do domów energooszczędnych to ja nie wiedząc,że takowe będą wybudowalem dom lapiacy się na te dopłaty bo mam go jeszcze "w budowie" także najważniejsza jest świadomość co i jak się buduje a nie budować byle by dach nad głową był :)

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najczęstszej sąsiedzi maja piece ślimakowe z

Ogniwa

Hefty

Ciechowicz

i Stalmarki

główny problem to zrywanie zawleczek i pęknięcia żeliwnego ślimaka

dwóch sąsiadów ma stalowego ślimaka to im się powykrzywiał

fakt że ludziska maja piece ślimakowe po kilka lat ale nie ma ani jednej chałupy której w tym okresie nie zepsułby się ślimak

obeszłam z ojcem 15 chałup i w każdej oskarża się na to samo

nie wiem czy to wina węgla czy nie ale to fakt

niestety to osiedle starych domów

i nie ma tu nikogo z piecem 1-3 lat

Dobra ,to może być wina opału, sezonowo każdy z tych domów przepuszcza 6-7 ton opału ,niektórym z nas to starcza na 3-4 lata , to takie same domy jak twój ?.

Teraz powiedz ilu sąsiadów ma tłoka ,jeżeli mają ,to jak tu sprawa wygląda z awaryjnością na tym paliwie.

Bo jeżeli nikt nie ma tłoka to na jakiej podstawie twierdzisz ze będzie mniej kłopotów na tym węglu.

......

główny problem to zrywanie zawleczek i pęknięcia żeliwnego ślimaka ....

napiszę tylko tyle

jak kupicie tego tłoka to dopiero tatuś będzie przeklinał

jak ma sobie na stare lata poprawić a nie "poprawić" to tylko ślimak

do tego jak pisze SUSENSER dobry ekogroszek a nie byle co byle jak byle taniej i nie będzie problemów

albo tata chce zapomnieć że ma kocioł albo że ma inne pomieszczenia niż kotłownia w domu

wasz wybór

może i tak ale a osiedlu panuje przekonanie że slimaki są awaryjne i dlatego tata ich nie chce cóż poradzić nie da sie go przekonać uparte pokolenie

dlatego muszę dobrego tłoka znaleźć

wiem że tu raczej o ślimakach mówcie bo są lepsze ale może ktoś ma też doświadczenie w tłokowcach

Ja wcześniej miałem tłokowca, co prawda przewymiarowanego ale zawsze.

Po dwóch latach postanowiłem go sprzedać i zamienić na ślimaka.

Wady:

- głośna praca, paliłem ekogroszkiem, frakcja normalna, a potrafił tak chrupnąć w nocy, że biegłem do piwnicy sprawdzić co się dzieje

- czyszczenie masakra, pełno sadzy do tego miałem jeszcze z pionowym wymiennikiem z lipnym dostępem do niego

- podajnik miał tak nieszczęśliwą konstrukcję, że sypał się z pod niego pył węglowy

- palił więcej niż obecny ślimak (pewnie dlatego że był przewymiarowany)

- latem potrafił wygasnąć

Zalety:

- duży popielnik, starczał na dwa zasypy (200 kg)

- podobno można palić sortem do 40mm ale chyba najlepiej miałem.

Jak próbują palić orzechem z kamieniami to się nie dziwię a na to wygląda.

Dobry ślimak z polecanych tu w wątku + odpowiedni węgiel [patrz ranking pod linkiem w stopce] i masz znikome ryzyko usterki, mało pracy przy obsłudze, tanio i mało popiołu.

Kupując tłoka na 100% będziesz miał problemy [przegrzewanie i wygasanie latem i przy małym odbiorze ciepła], ale jak to mówią "kto bogatemu zabroni".

Coby nie mówić ja tylko przedstawiam fakty i doświadczenia ludzi którzy maja ślimaki w okolicy ojca

Nie wierze że specjalnie palą kamieniami i orzechem aby sobie psuć piece tym bardziej że te usterki się powtarzają

i jak nie zwracają uwagę na to co palą to znowu mają problemy

myślę że są wyczuleni na wielkość eko groszku ale to nie zmienia faktu że z ślimakami mają problemy

może to wina tego ze to piece pierwszej generacji a nie drugiej o jakiej się tu pisze ale

ale fama że slimaki się psują krąży po okolicy i trudno jej nie brać ojcu pod uwagę

ja mieszkam w bloku więc nie mam doświadczenia w sprawie pieców dlatego was pytam o radę

ale tu jakoś nikt nie używa pieca tłokowego :-(

Przekonaliście mnie że ślimaki są lepsze

ale jak ja mam przekonać ojca skoro się uparł na piec tłokowy?????

Może jak się przekona na własnej skórze będzie mądrzejszy

Mogę mu iść kupić jakiegokolwiek tłokowca ale to chyba nie oto chodzi

tym bardziej że to ja mam go kupić

potem mi powie ze kupiłem mu złego

i to moja wina

jestem w kropce dlatego proszę o rozsądne uwagi i rady

Tłok owca ma 5 sąsiadów

3 iskre plus z wieprza poprzednio mieli slimakowego hefta

jeden ma piec polspawu

i jeden zgoda plus coś takiego

poprzednio tez mieli slimaki ogniwa

podobno nie zamienili by się na ślimaka

ale dla mnie to nie miarodajna opinia

bo tu na forum nic się o tych firmach nie pisze

Tłok owca ma 5 sąsiadów

3 iskre plus z wieprza poprzednio mieli slimakowego hefta

jeden ma piec polspawu

i jeden zgoda plus coś takiego

poprzednio tez mieli slimaki ogniwa

podobno nie zamienili by się na ślimaka

ale dla mnie to nie miarodajna opinia

bo tu na forum nic się o tych firmach nie pisze

Ten "zgoda plus" to też iskra czyli 4 takie same kotły w sąsiedztwie

W takim razie ja bym zainteresował się tą iskrą z wieprza ,kocioł przetestowany w tym regionie na tym opale nie stwarza kłopotów .Przeszedł bym się i wypytał konkretnie bez upiększania .

W dodatku można spisać ich ustawienia czasów podawania itd.. odpadnie sporo problemów przy rozruchu,można zaprosić ,któregoś sąsiada pomoże w ustawieniach i rozruchu kotła.

Edytowane przez animuss

Te dopłaty prawdopodobnie wywalczyli sami mieszkańcy gminy,także zbieraj podpisy i skladaj wniosek do wójta ;)

O "prawdopodobnie" to był kiedyś taki dowcip - znasz, czy Ci zacytować ? ;)

Co do dopłat do domów energooszczędnych to ja nie wiedząc,że takowe będą wybudowalem dom lapiacy się na te dopłaty bo mam go jeszcze "w budowie" także najważniejsza jest świadomość co i jak się buduje a nie budować byle by dach nad głową był :)

Czyli co proponujesz tym, którzy mają już wybudowane domy ?

...

Mogę mu iść kupić jakiegokolwiek tłokowca ale to chyba nie oto chodzi

tym bardziej że to ja mam go kupić

potem mi powie ze kupiłem mu złego

i to moja wina

jestem w kropce dlatego proszę o rozsądne uwagi i rady

Najprostszym rozwiązaniem w twojej sytuacji jest powiedzieć ojcu że mu tłoka nie kupisz bo wyczytałeś że są do d..py. Ty kupisz i to będzie twoja wina tak jak piszesz. Jak ma być zadowolony to niech się zda na twój wybór i kropka.

Będą przepały, kłopoty z paleniem jak piszą koledzy i to będzie twoja wina.

Kupisz mu kociołek taki jak polecają koledzy a do tego z dobrym sterownikiem to będziesz mógł mu sam nadzorować z odległości. Tylko potem wystarczy zadzwonić do ojca i mu powiedzieć aby dosypał grochu i wybrał popiół. Taka może być jego rola. A sąsiadów trafi że ich nie posłuchał i kupił coś czego nawet nie musi doglądać.

Piszesz że spalił 6T opału, ja też tyle samo, z grzaniem CWU, bez wygaszania od czasu zakupu kotła czyli od dwóch lat.

Witam , możecie doradzić piec do nowego domu :

Kubatura: 851 m3

Do ogrzania parter + piętro + poddasze.

210m2 (w tym 63m2 podłogówki) + 54m2 garaż, kotłownia i pomieszczenie gospodarcze (dogrzewane).

Dom ocieplony 20cm styropian grafitowy 0.31 , okna wszystkie poniżej U=0.9, rekuperacja, dach supermata 25cm 0.33

CWU 150l

W projekcie z obliczen (przy oknach o gorszych parametrach i z wentylacją grawitacyjną) wychodzi

współczynnik pow. 53.65kWh/m2

współczynnik kub. 20.9

sumaryczna strata budynku 13 073W

zapotrzebowanie cwu 8352W

i pisze że wystarczy kocioł gazowy 22KW

Myślałem nad

Sas Multi 23KW

Klimosz Combi 20KW

Sas Gro Eco 23KW

Czy te piece będą dobre? Hydraulik nie gwarantuje że mniejszy piec wyrobi przy tej wielkości domu.

Witaj kubatoja:) Jeśli nie zdołasz ostatecznie przekonać ojca do kotła z podajnikiem ślimakowym:bash:, rozważcie wspólnie propozycję kotła Witkowski EKW-RAPS[1] z rusztem dodatkowym ale tylko żeliwnym . Posiada rynnowy palnik tłokowy na groszek,ekogroszek,miał,pellety. Wzmocniony tłok,zgarniacz ze stali nierdzewnej. Tłok jest w pełni ułożyskowany[poprawia płynność pracy,żywotność i wpływa na cichobieżność] Najmniejszy 19KW kosztuje 6.900 pln. wejdż na strone producenta poczytaj , zadzwoń nic nie ryzykujesz. [nie jestem naganiaczem]:D

Hydraulik musi zostać :) ale piec zaryzykuję 15KW lub 17KW.

Sas Gro-Eco 17

Sas Multi 17 (dodatkowy ruszt wodny)

Klimosz Combi 15 (żeliwny)

Co z tego polecacie ? Dodatkowy ruszt wodny przydaje się czy nie ma sensu ? Po przestudiowaniu forum dziś byłem w 2 hurtowniach z piecami, dzwoniłem do przedstawiciela klimosza i sasa. Każdy mi wmawia że mam 3 kondygnacje, podłogówkę więc 23-25KW to minimum na 260m2. Dlatego nie mogę się zdecydować.

Hydraulik musi zostać :) ale piec zaryzykuję 15KW lub 17KW.

Sas Gro-Eco 17

Sas Multi 17 (dodatkowy ruszt wodny)

Klimosz Combi 15 (żeliwny)

Co z tego polecacie ? Dodatkowy ruszt wodny przydaje się czy nie ma sensu ? Po przestudiowaniu forum dziś byłem w 2 hurtowniach z piecami, dzwoniłem do przedstawiciela klimosza i sasa. Każdy mi wmawia że mam 3 kondygnacje, podłogówkę więc 23-25KW to minimum na 260m2. Dlatego nie mogę się zdecydować.

Zobacz co mam w stopce, tylko to mogę polecić :rolleyes:

Gość Arturo72

Czyli co proponujesz tym, którzy mają już wybudowane domy ?

Zbierać podpisy wśród sąsiadów o dofinansowanie do "ekologicznych źródeł ciepła" i wspólnie udać się na posiedzenia rady Gminy i tam przedstawić swoje żądania :)

U nas to zadziałało :)