Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam jestem nowy na forum buduje dom parterowy 157 m2 poddasze 66m2 do adaptacji ale w pozniejszym czasie strop ocieplony 5cm 0.031 dach welna 30 cm 0.036 sciany porotherm 25cm plus styropian 20 cm 0.036 planuje zakupic piec z podajnikiem prosze o porade jakiej mocy i firmy z jakim palnikiem interesuje mnie ekoenergia

Witam. Z tego co widzę to mam podobnej wielkości dom i również podobnie ocieplony. Jak robili poddasze i powiedziałem, że 30cm wełny to mówili " :jawdrop: za dużo i tyle jeszcze nie kładli bo nie potrzeba" ale ja tak chcę bo taką wełnę mam ;) Około 100m2 podłogówki + grzejniki na poddaszu i CWU 150l 4osoby

U mnie jest OE24 i spokojnie powiem, że za duży gdybym teraz kupował to 16kw

A za duży dlatego , że zimą sobie pyka i tylko w mrozy -20 mam żar na całym palniku a tak tylko na jego części i bez kopczyka ;( temperatura spalin 90-120*podczas pracy i tylko przy -20 osiągała ok.180*

I z tym właśnie był problem w postaci wykwitów to mało powiedziane mnie się lało po kominie (tradycyjny z cegły) :cry: w tym roku musiałem założyć wkład.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marcek 10 ten komin to może by ocieplić trzeba. Wymiana wkładu co 3 lata to jednak dość kosztowna impreza jest. Przy spalinach 90 - 120 jak piszesz nic się w kominie złego dziać nie powinno. Też mam ceglany, wielki jak komin Batorego ( 24x24 ) i długi na ok. 9 metrów i przy kotle 28 kW suchutko w nim jest. Jak komin nieocieplony, po zewnętrznej ścianie, przy nieocieplonym nieużytkowym poddaszu i sporym kawałku nieocieplonym nad dachem - to owszem jaja mogą być.

Marcek 10 ten komin to może by ocieplić trzeba. Wymiana wkładu co 3 lata to jednak dość kosztowna impreza jest. Przy spalinach 90 - 120 jak piszesz nic się w kominie złego dziać nie powinno. Też mam ceglany, wielki jak komin Batorego ( 24x24 ) i długi na ok. 9 metrów i przy kotle 28 kW suchutko w nim jest. Jak komin nieocieplony, po zewnętrznej ścianie, przy nieocieplonym nieużytkowym poddaszu i sporym kawałku nieocieplonym nad dachem - to owszem jaja mogą być.

Mój też wielki 18*29 h 8.30m i jak to kominiarz stwierdził za dużo nad dachem wystawał(2.5m) i nie miał szans się rozgrzać

Ale spoko bo zmieściłem ceramikę do środka :D Mam nadzieję ,że teraz będzie ok.

marcek10

na taką powierzchnię i ocieplenie to następny bierz 10KW kociołek a nie 16KW

Mam nadzieję ,że obecny piec mi posłuży i nie będę musiał zmieniać.

A taką moc(24KW) również na tym forum mi proponowano mówiąc ,że straty kominowe będą mniejsze no i są :p

Edytowane przez marcek10

Mój też wielki 18*29 h 8.30m i jak to kominiarz stwierdził za dużo nad dachem wystawał(2.5m) i nie miał szans się rozgrzać

Ale spoko bo zmieściłem ceramikę do środka :D Mam nadzieję ,że teraz będzie ok.

Mam nadzieję ,że obecny piec mi posłuży i nie będę musiał zmieniać.

A taką moc(24KW) również na tym forum mi proponowano mówiąc ,że straty kominowe będą mniejsze no i są :p

A uszczelniłeś (dociepliłeś) pomiędzy cegłą a ceramiką? Można było czymś niepalnym zasypać.

strata kominowa niewielka

strata komina "bezcenna":bash:

mam nadzieję że coraz mniej takich co "uszczęsliwiają" swoimi radami

Nie wiem do czego tu pijesz?

Żaden z instalatorów którzy robili mi wycenę nie zaproponował mniejszego kotła.

Sam obstawiałem na 20KW ale z tych które wybrałem takiego nie było a 16 trochę się obawiałem za to 16+ był 1.5K droższy więc uznałem, że 24 będzie ok.

A uszczelniłeś (dociepliłeś) pomiędzy cegłą a ceramiką? Można było czymś niepalnym zasypać.

Spokojnie zmieściłem tam cały system ceramika + wełna a zamiast pustaka mam cegły.

Edytowane przez marcek10

marcek10

piję do instalatorów którzy robia ludziom krzywdę wciskając przewymiarowane kotły - absolutnie nie do Ciebie przecież

potem sa takie kwiatki jak w Twoim przypadku i trzeba dodatkowe koszty ponosić.

tylko wtedy instalator rozloży ręce i powie że to nie jego wina przeciez bo on tych kotłów to tyle to a tyle załozył i ludzie nie narzekają albo że to wina opału lub uzytkownika

A czy wiecie może jak zachowuje się ecoal w trybie lato jak temperatura na piecu spadnie znacznie? Pytam dlatego ,że nadal jadę na LATO ale mam na krótko pompkę podłogową załączoną i dwa obiegi otwarte żeby trochę cieplej w nóżki było no a to trochę wyciąga jednak temperaturki.

Tak w ogóle to szkoda ,że sterownik nie ma sterowania pompą podłogową:(

Wlasnie tak jak radzicie myslalem o kotle SKAMP 12 kw ale taka historia ze zadzwonilem do firmy i pani ktora odebrala tel. doradzila mi piec 25kw dlatego pytanie na tym forum , a co do mojego posta gdzie pisalem ze nie dopala sie ekoenergia to moze wlasnie w tych przypadkach gdzie jest przewymiarowany piec dzieki za posty