Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czytasz w moich myślach - bo zaraz wybieram się na zakupy;)

powiem tak - gaz dla kobiety jest po prostu wygodniejszy - to tylko jeden największy jego plus.

Bo jeszcze np mam problem z ustawieniem odp temp w domu - mam wrażenie, że ciągle jest za ciepło - ok 24 stopni - chyba przesadził wykonawca z mocą pieca 25 Kw przy 150 m2 domu + 80 m2 piwnicy ( także ogrzewanej).

czytasz w moich myślach - bo zaraz wybieram się na zakupy;)

powiem tak - gaz dla kobiety jest po prostu wygodniejszy - to tylko jeden największy jego plus.

Bo jeszcze np mam problem z ustawieniem odp temp w domu - mam wrażenie, że ciągle jest za ciepło - ok 24 stopni - chyba przesadził wykonawca z mocą pieca 25 Kw przy 150 m2 domu + 80 m2 piwnicy ( także ogrzewanej).

No fakt, przesadził.

Tylko moc kotła nie ma nic wspólnego z temperaturą w domu ;)

A posiadasz jakieś sterowanie temperatury pomieszczeń, głowice, termostat, cokolwiek ?

mam termostat pokojowy - i żeby bylo na nim takie coś ( jakby grzanie) SSS to mam na 30 stopni. Jak na mniej to np kaloryfery nie grzeją. Może ma być na mniej?

W piwnicy mam pełno różnych "pokręteł" ale do czego one i po co... :mad:

No sama pisałaś, że za gorąco to po co mają grzać ? ;)

Jeśli chcesz się dowiedzieć co od czego, to fotografuj i wrzucaj na forum ;)

50 razy na dzień chodzę do tej kotłowni :(

w każdym bądź razie chyba nadal nie ma idealnie - bo między podawaniem temp na podajniku dochodzi do 58 stopni a później spada do ok 50 ( nie mniej).

Mam takie dokładnie ustawienia:

tz 44

czas podawania 11 s

czas między podawaniem 40 s

czas przedmuchu 16 s

czas przerwy 28 min

dmuchawa 60%

obr w podtrzymaniu 36 %.

Nie wiem czy na pewno Was dobrze zrozumiałam - ale od 2 dni takie mam ustawienia jak wyżej ( +/- czas przerwy 25-30 min zmieniałam)

w każdym bądź razie chyba nadal nie ma idealnie - bo między podawaniem temp na podajniku dochodzi do 58 stopni a później spada do ok 50 ( nie mniej).

tz 44

czas podawania 11 s

czas przedmuchu 16 s

czas przerwy 28 min

dmuchawa 60%

obr w podtrzymaniu 36 %.

Nie wiem czy na pewno Was dobrze zrozumiałam - ale od 2 dni takie mam ustawienia jak wyżej ( +/- czas przerwy 25-30 min zmieniałam)

Ja pisałem tak:

"Moja rada - sprawdź taką opcję - skróć czas przerwy z 20 do 10 minut i zobacz co się będzie działo."

spróbuj i napisz czy działa.

tz 44

czas podawania 11 s

czas przedmuchu 16 s

czas przerwy 28 min

dmuchawa 60%

obr w podtrzymaniu 36 %.

Witam i współczuję

Podzielę się swoimi ustawieniami na obecną chwilę: temp. zadana 50stopni, na grzejniki przez zawór 3 drogowy 42stopnie cz. pod.5s,

przerwa w podawaniu 1min.

cz. przedmuchu 20s

cz.przerwy w podtrzymaniu 5min.

krotność 2

dmuchawa 5bieg z 12(jeżeli w parametrach instalacyjnych sterownika pisze,że moc1 biegu to 10%,a 11 bieg to 40% wynika z tego, że dmuchawa u mnie pracuje z mocą 22%) jeżeli zle obliczyłem, proszę mnie poprawić.

Kociołek pracuje pięknie ale i tak się odstawia na 12-15 min. Ładnie wszystko dopala, w kom. spalania i na wymienniku szarobrunatny pyłek,który zmiatam raz na tydzień w 5 min. podajnik tylko ciepły (nie ma opcji temp. podajnika, alarm ust. na 70 stopni)

Być może te ustawienia sprawdzą się również w Twoim kociołku.

Pozdrawiam. Nie ma to jak sterownik dwustanowy;)

Edytowane przez grabpa58

a dokładniej:confused:

A tak połowę z tego :) dokladnie to czas podawania ,przy takim czasie podawania kocioł szybko dochodzi do temp zadanej ale w przypadku braku odbioru ciepła, kocioł będzie przegrzewał i to znacznie-więc masz stratę,nie jestem zwolennikiem podawania recepty na FM typu ustaw tak i tak i będzie pan/pani zadowolony/a ,trzeba obserwowac kociołek i samemu wyciągać wnioski...

Ps nie zrzuca Ci niedopalonego eko do popielnika??