Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, poszukuję kotła z podajnikiem w którym od czasu do czasu można spalić też drewno. Instalator polecił mi piec z pleszewskiego kotłometu, ale jedyna wzmianka jaką znalazłam o tej firmie nie zachęca do zakupu. Z lektury forum wysegregowałam top 5:

-RBR Ekouniwersal

-Skam Premium

-Ogniwo Eko Plus

-Opal uni

-EKR Tilgner

Dom mam mały 100m2 + garaż (nowo wybudowany, dobrze ocieplony). Z czego ok. 50m2 na parterze to podłogówka,a na poddaszu grzejniki (3 pompy - cw, grzejniki, podłogówka). Chciałabym prosić o radę, który z tych kotłów i z jakim sterownikiem jest opcją najmniej obsługową,a także ekonomiczną (w zakupie i eksploatacji).

Z góry dzięki za pomoc.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

żaden

każdy jest dużo za duży

jedyne co możesz próbować z tej listy to skam-premium w wersji 7KW

przy nowym domu powinnaś mieć OZC a w nim sa potrzeby Twojego domu

obstawiam że na poziomie poniżej 6KW

jak nie masz OZC zrób

potem pomyśl o innym sposobie ogrzania tego domku, może droższym w zakupie ale tańszym lub niewiele droższym w eksploatacja ale za to zupelnie bezobsługowym, zwłaszcza że podejrzewam iż w Poznaniu węgiel tani nie jest

Gaz odpada, zbyt duża odległość od gazociągu no i hydraulicy właśnie kończą kłaść instalacje co. Praktycznie do zrobienie została kotłownia, więc na inne pomysły chyba już trochę za późno :/ Generalnie gdyby nie forum to już by mi fachowcy kocioł 15kw wstawili.

Gość Arturo72

Dom mam mały 100m2 + garaż (nowo wybudowany, dobrze ocieplony). Z czego ok. 50m2 na parterze to podłogówka,a na poddaszu grzejniki (3 pompy - cw, grzejniki, podłogówka).

Dom 100m2,dobrze ocieplony to zużycie energii na ogrzewanie na sezon grzewczy ok.4000kWh i pytanie do czego węgiel ?

Przy grzaniu prądem przy tym zużyciu rachunek za sezon grzewczy to ok.1500-1600zł także nie ma sensu interesować się węglem tym bardziej,że kocioł na ekogroszek to koszt ok.8tys.zł a piecyk na prąd to tylko 2,5tys.zł

Wcześniej moglabys jeszcze oszczędzić dodatkowo na kominie ale chyba już go masz,także za późno.

Węglem bez bufora zagotujesz dom przy sprawności 30%.

Ja mam większy dom i obciążenie cieplne to 3,2kW czyli musiałbym mieć kocioł o takiej maksymalnej mocy i to przy mrozach -20st.C

Edytowane przez Arturo72

najlepiej to zrób OZC

będziesz wiedziała ile mocy potrzeba by ogrzać Twój domek

nie wiem jak się zachowuje mały skam bo jest krótko na rynku ale podejrzewam że to jedyny model który będzie najmniej przewymiarowany

problem się jednak sprowadza do tego że on pewnie pracowac z przyzwoitą sprawnością zacznie tam gdzie u Ciebie już będzie prawie po wszystkiemu

taki domek w okresach przejściowych będzie potrzebował około 1KW by uzupełniać straty

moja stara chałupka teraz karmi się mocą w okolicy 2KW a jest większa i gorzej ocieplona niż Twoja

Gość Arturo72
No tak tylko, że na pompę mnie nie stać, a raczej teraz nie odpuszczę ksy włożonej w instalację na rzecz grzejników elektrycznych. Czyli najlepiej najmniejszy - skam-premium w wersji 7KW?

Nikt Ci nie każe kupować grzejników elektrycznych,zamiast kotła podpinasz po prostu poniższy piec i po krzyku:

http://allegro.pl/kociol-elektryczny-elterm-major-9kw-aszn-i3683796942.html

O wiele lepsze i tańsze rozwiązanie niż kocioł z buforem,którego w tym domu musisz mieć.

Co do pompy ciepła,prawdopodobnie wyjdzie taniej niż kocioł z buforem:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-7kw-montaz-gratis-i3694138810.html

najlepiej to zrób OZC

będziesz wiedziała ile mocy potrzeba by ogrzać Twój domek

nie wiem jak się zachowuje mały skam bo jest krótko na rynku ale podejrzewam że to jedyny model który będzie najmniej przewymiarowany

problem się jednak sprowadza do tego że on pewnie pracowac z przyzwoitą sprawnością zacznie tam gdzie u Ciebie już będzie prawie po wszystkiemu

taki domek w okresach przejściowych będzie potrzebował około 1KW by uzupełniać straty

moja stara chałupka teraz karmi się mocą w okolicy 2KW a jest większa i gorzej ocieplona niż Twoja

OZC ? Po co jej to? Moim zdaniem szkoda na to kasy... Piec na ekogroszel to nie zegarek Szwajcarski i tak go dokładnie nie dopasuje a będzie lżejsza o kilka stówek. I tak musi kupić najmniejszy kocioł dostępny na rynku.

Edytowane przez jack18

Czy widziałeś jakies wyniki badań tego kotła?

Chyba tak, skoro go polecasz. Podziel się nimi z nami.

z Toba

nigdy

ty nie zasługujesz

przecież zrobiłeś za dużo dla tego forum a forum tobie nic nie dało więc nie licz że dostaniesz coś ode mnie

nie widziałem wyników badań wielu kotłów które polecam

czy to znaczy że ich nie ma?

OZC ? Po co jej to? Moim zdaniem szkoda na to kasy... Piec na ekogroszel to nie zegarek Szwajcarski i tak go dokładnie nie dopasuje a będzie lżejsza o kilka stówek. I tak musi kupić najmniejszy kocioł dostępny na rynku.

nie zgodzę się z Tobą

moze pokazać bezsensowność montowania kotła na ekogroszek ze względu na jego zbyt dużą moc aby pracując z przyzwoitą sprawnością uzupełnił straty ciepła budynku

kto powiedział że musi kupić najmniejszy na rynku kocioł?

może nie kupować kotła wcale i do tego to OZC

z Toba

nigdy

ty nie zasługujesz

przecież zrobiłeś za dużo dla tego forum a forum tobie nic nie dało więc nie licz że dostaniesz coś ode mnie

nie widziałem wyników badań wielu kotłów które polecam

czy to znaczy że ich nie ma?

W każdym razie nie widzę go na stronie producenta.

A swoją drogą... Polecać coś, o czym nic się nie wie? To wymaga dużej odwagi, albo dużej...

timon Ok jeśli się waha miedzy węglem a innym źródłem ciepła to ok, Jeśli jednak decyzja już zapadła i będzie węgiel to moim zdaniem szkoda kasy..

jak napisałem wcześniej

mam inne zdanie

myślę że obaj pozostaniemy przy swoich poglądach a autorka pytania sama zdecyduje ostatecznie co wybrać

liczę że będzie z wyboru zadowolona

Gość Arturo72

Bzdury piszesz podobne do polecających kocioł na ekogroszek o mocy 15kW dla domu 100m2 z obciążeniem cieplnym 3kW.

jak napisałem...

Taka jedna 11-stka (którą też często polecasz) może bez problemów pracować z mocą ponad 20kW. A ja pytam, bo jestem ciekaw, czy ta 7-emka może konkurować w tym zakresie z tą 11-stką. Bez żadnych złośliwości. Z prostej ciekawości.

P.S.

Nie próbuj mnie obrażać, bo to nieładnie. Bardzo nieładnie. A fe...!

Gość Arturo72
decyzja już zapadła - źródłem ciepła ma być węgiel i dlatego proszę o pomoc w znalezieniu kotła tego typu. Może nie idealnego, ale najlepszego z możliwych :)

Szukaj kotła o mocy max.4kW grzejącego przy tej mocy ze sprawnością 80%,inaczej bez bufora większość tego węgla,Twojej kasy za wegiel pójdzie z dymem przez komin.

Jeśli Ci to pasuje,bierz węgiel.

Ile kasy puścisz z dymem ? Liczyłaś ?

jack18 sprzeda Ci kocioł 15kW a przy okazji kasę za stracony węgiel przez komin Ci zwróci...

Edytowane przez Arturo72