Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

amen

Wcześniejszy wpis był bo to są rzeczy jasne i oczywiste, ale chyba należy wykładać jak krowie na rowie. Ja idę dalej i twierdze, że instalacja to sprawa inna i nie ma nic wspólnego z kotłem, to oddzielny organizm. Kocioł ma spalać to co użytkownik do niego wrzuci, a dobry sterownik ma w tym pomóc i wymiennik na to odebrać. Co zrobi z tym instalacja to inna para kaloszy.

Pozdrawiam

Kocioł i instalacja to powinna być całość. Właśnie wyżej wskazane podejście powoduje najwięcej problemów. Kocioł nie powinien dawać tyle ciepła ile przewidział jego producent a tyle ile potrzebuje instalacja (obiekt ogrzewany)

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. Kocioł i instalacja to powinna być całość.

2. Właśnie wyżej wskazane podejście powoduje najwięcej problemów.

3. Kocioł nie powinien dawać tyle ciepła ile przewidział jego producent a tyle ile potrzebuje instalacja (obiekt ogrzewany)

ŁŁŁŁŁŁŁŁŁoooooooooooooooo matko, spłycenie tematu na maxa.

1. Powinno, ale tak nie jest - dlaczego odpowiedz sobie sam

2. Brak chęci zrozumienia zagadnienia.

3. UBAW PO PACHY, a jak chcesz przekonać do tego kocioł na paliwo stałe i jak ma się do tego jego sprawność eksploatacyjna. A jak komuś wytłumaczyć że trzeba spalić banknoty o nominale 200 zł ?

Nie musisz odpisywać

Edytowane przez CooleR`ek

Matko, znowu będzie że ustawienie dwustanu to jakiś cud prawdziwy. Naprawdę, poza kilkoma osobami z FM jest cała rzesza palaczy dobrze lub chociażby poprawnie ustawiających swoje kotły. I cała masa takich, u których automaty walą kilka razy za dużo powietrza ogrzewając przez komin okolicę.

Możesz wrzucić na foty tego zawirowacza - jak to się sprawdza ?

Jak się sprawdza.. chyba dobrze, płomienie jak palę drewnem łądnie to opływają, nie wyjmuję tego jak pali się palnik jedynie do czyszczenia.

Poniżej fotki jak się pali oraz jak to wyglada. Jest lekko stozkowe bo akurat taki kawałek blachy miałem, kupiłem kiedyś na złomie kawałki jak coś tam spawałem i została. Cienka się robi ale jak coś to zrobię następną:)

PC030759.jpg

PC030761.jpg

PC030764.jpg

PC030767.jpg

PC030772.jpg

Mój post jest jak najbardziej przemyślany. Prosta instalacja - proste rozwiązania. Proste i skuteczne. Na co komuś sterownik np. z obsługą mieszaczy jak tych mieszaczy nie posiada i zakładać nie planuje? Z obsługą pompy podłogówki skoro podłogówki nie ma? Na co mu wyjście na pompę cyrkulacyjną jak nie ma cyrkulacji? Instalację kolegi Silver Stas obsłuży bez problemu najprostszy kocioł z najprostszym sterownikiem. Zamiast się skupiać na sterowniku, trzeba tylko zadbać żeby palnik był dobry. Dobra gwarancja i dobry serwis. Odpowiednia grubość blach. Potem - gabaryty, " ustawność " w pomieszczeniu do którego ma zostać wstawiony. Łatwość czyszczenia. Tak ja bym dobierał kocioł do tej instalacji. Bo kocioł jest po to, żeby obsłużył instalację. To ona jest podstawą. Jak zbudowałeś instalację skomplikowaną, wymagającą od steru tego czy tamtego - szukasz takiego który to ogarnie. Jak masz parę kaloryferów i bojler - ster jest ostatnim kryterium doboru kotła.
Decyzja odnośnie kotła została podjęta. Chciałbym podziękować kolegom , którzy mi pomogli .Dzięki forum mam przynajmniej pewność co do mocy pieca , jeśli chodzi o resztę czas pokaże . Nie jest to piec z polecanej tu trójki , choć brałem to pod uwagę i stąd mój prywatny ranking . Podzielam opinię kobra64 , jak i póżniejsze SUSPENSER-a , oraz informacje z poradników . Mam prostą instalację tylko z grzejnikami + CWU , to nie powinna zaburzać pracy tak niestabilnego urządzenia jak piec na ekogroszek . Ponieważ będę palił tylko ekogroszkiem , to zwykły palnik , ale dedykowany do małych mocy . Jak opał bedzie do d..y , to żaden palnik 2 generacji mi nie pomoże , tylko trzeba zmienić opał . Również zmieniłem zdanie co do sterownika . Bruli , czy e-Coal , są świetne , ale też nie można się spodziewać cudów . Do tego ich wiele funkcji nie jest mi do niczego potrzebne . Ciekawą alternatywą wydaje się SPP Boleckiego . Dlatego będzie zwykły 2 stan , bo będę miał pomoc znajomego , który trochę większy kocioł eksploatuje w podobnym domu . Dodam , że dzięki uprzejmości innego znajomego będę miał układ pomiarowy z ciepłomierzem . Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc

Jak się sprawdza.. chyba dobrze, płomienie jak palę drewnem łądnie to opływają, nie wyjmuję tego jak pali się palnik jedynie do czyszczenia.

Poniżej fotki jak się pali oraz jak to wyglada. Jest lekko stozkowe bo akurat taki kawałek blachy miałem, kupiłem kiedyś na złomie kawałki jak coś tam spawałem i została. Cienka się robi ale jak coś to zrobię następną:)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=228335&d=1386104849

Ta komora wymiennika to straszny kopciuch kupę sadzy tam widzę niepełne spalanie paliwa.

To moja komora wymiennika po 3,5 tygodnia nie czyszczenia

http://i.imgur.com/XEJnEC0.jpg

Edytowane przez animuss

Decyzja odnośnie kotła została podjęta. Chciałbym podziękować kolegom , którzy mi pomogli .Dzięki forum mam przynajmniej pewność co do mocy pieca , jeśli chodzi o resztę czas pokaże . Nie jest to piec z polecanej tu trójki , choć brałem to pod uwagę i stąd mój prywatny ranking . Podzielam opinię kobra64 , jak i póżniejsze SUSPENSER-a , oraz informacje z poradników . Mam prostą instalację tylko z grzejnikami + CWU , to nie powinna zaburzać pracy tak niestabilnego urządzenia jak piec na ekogroszek . Ponieważ będę palił tylko ekogroszkiem , to zwykły palnik , ale dedykowany do małych mocy . Jak opał bedzie do d..y , to żaden palnik 2 generacji mi nie pomoże , tylko trzeba zmienić opał . Również zmieniłem zdanie co do sterownika . Bruli , czy e-Coal , są świetne , ale też nie można się spodziewać cudów . Do tego ich wiele funkcji nie jest mi do niczego potrzebne . Ciekawą alternatywą wydaje się SPP Boleckiego . Dlatego będzie zwykły 2 stan , bo będę miał pomoc znajomego , który trochę większy kocioł eksploatuje w podobnym domu . Dodam , że dzięki uprzejmości innego znajomego będę miał układ pomiarowy z ciepłomierzem . Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc

No to pochwal się, jaki w końcu wybrałeś ?

Ta komora wymiennika to straszny kopciuch kupę sadzy tam widzę niepełne spalanie paliwa.

To moja komora wymiennika po 3,5 tygodnia nie czyszczenia

http://i.imgur.com/XEJnEC0.jpg

Paliłem akurat paletami i deskami - sosna, nie moge niestety mocniej pieca puścić bo bym zagotował na drewnie.

A może to wina rusztu wodnego, ale mi to tam nie przeszkadza, i raczej narazie i tak nic z tym nie da się zrobić. Piec długo siedzi w podtrzymaniu, temperatura na piecu to 45StC. Ciągle nie wstawiłem szamotki do palnika aby go zmniejszyć.

Pozdrawiam

Paliłem akurat paletami i deskami - sosna, nie moge niestety mocniej pieca puścić bo bym zagotował na drewnie.

A może to wina rusztu wodnego, ale mi to tam nie przeszkadza, i raczej narazie i tak nic z tym nie da się zrobić. Piec długo siedzi w podtrzymaniu, temperatura na piecu to 45StC. Ciągle nie wstawiłem szamotki do palnika aby go zmniejszyć.

Pozdrawiam

Do drewna ,pelletu potrzebna jest wysoka komora spalania ,długi płomień dotyka elementów wymiennika i wytrąca się sadza .

To zjedź z mocą to częściej będzie pracować .

Nawet wcześniej niech kolega napisze ile MJ/kg z jakiego paliwa uzyskuje skoro ciepłomierz będzie miał :)
Mam nadzieję , że do świąt wszystko ruszy . Okres od świąt do stycznia to dla mnie martwy sezon , więc zamiast zająć się moimi hobby , spędzę pewnie mile czas w kotłowni :) . Jak to trochę ogarnę i będzie w miarę chodzić , to podam wyniki . Jeśli chodzi o groszek , to muszę dopytać z jakiej kopalni . Mam skład 200 m od domu . Mają stale to samo eko od lat i wszyscy biorą . Wziąłem tylko 1.5 tony , bo jak się okaże że jednak mi nie podejdzie , to będę próbował z innego składu .

Panowie pierwszy raz mam za sobą - pierwszy raz jeśli chodzi o rozpalanie :rolleyes: (czemu to takie trudne?)

3x mi dziś piec zgasł - coś mam źle ustawione, nie wiem co wydłużyć a co skrócić.

Zaraz podam co mam ustawione - mam nadzieję, ze coś doradzicie...

Może za mało powietrza ,albo wina węgla jak długo nie pracuje to gaśnie ,wtedy trzeba zmniejszyć moc żeby dłużej pracował kocioł a mniej się odstawiał