Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przez ten ciut nad palnikiem. Podaj w trybie ręcznym węgla tyle, żeby było odrobinę poniżej talerza retorty. Połóż na wierzch parę kostek do grilla i trochę drobnych drewienek. Podpal i poczekaj aż się kostki rozpalą, włącz w ręcznym dmuchawę. Jak się drewno rozpali , nasyp na wierzch łopatką trochę węgla - nie za wiele bo się kopcić będzie, mała garsteczka starczy. Jak się węgielki rozpalą podaj w ręcznym jeszcze raz tak, żeby się zrobił kopczyk. Jeszcze przez chwilę podmuchaj na ręcznym, jak się już całą powierzchnią zapali przełącz na automat. I gotowe - jakieś 10 do 15 minut.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

10-15 min?

po ilu latach palenia w piecu z podajnikiem? może na 40 urodziny mi się uda;)

Potwierdzam tyle to zajmuje - a przy odrobinie wprawy i dobrym węglu odpala się samymi gazetami i kartonami.

Wrzucam ich sporo na palnik gdy pierwsza kulka z gazety się rozpali [bez włączania dmuchawy], włączam dmuchawę i robi się taki ogień i żar z kartonów, że musi się rozpalić :)

Przez ten ciut nad palnikiem. Podaj w trybie ręcznym węgla tyle, żeby było odrobinę poniżej talerza retorty. Połóż na wierzch parę kostek do grilla i trochę drobnych drewienek. Podpal i poczekaj aż się kostki rozpalą, włącz w ręcznym dmuchawę. Jak się drewno rozpali , nasyp na wierzch łopatką trochę węgla - nie za wiele bo się kopcić będzie, mała garsteczka starczy. Jak się węgielki rozpalą podaj w ręcznym jeszcze raz tak, żeby się zrobił kopczyk. Jeszcze przez chwilę podmuchaj na ręcznym, jak się już całą powierzchnią zapali przełącz na automat. I gotowe - jakieś 10 do 15 minut.

Magda przeczytaj dokładnie i rób tak jak Kobra Ci opisał.

Nie pamiętam kiedy piec ostatnio rozpalałem, czyszczenie w podtrzymaniu, jak miałem jeszcze podobny do Twojego to nawet do wyczyszczenia komory powietrza pod palnikiem go nie wygaszałem ale do tego dopiero dojdziesz.

Podaj swoją lokalizację to może któryś z chłopaków mieszka w pobliżu, podjechałby i wytłumaczył po krótce.

czyszczenie..wiecie co ja czyszczę tylko popielnik - resztę hmm jak jest akurat mąż to czyści.

A mieszkam na Śląsku - prawie gdzie magik Arturo od elekto-grzania;)

To wystarczy ,chyba że mąż nie przyjeżdża choć raz w miesiącu ,to zadzwoń po kominiarza ,albo kogoś poszukaj napędzanego chmielem :D .

Chmielarz:D przychodzi za 2 piwa w sobotę i zasypuje podajnik do pełna - próbowałam podnieść 25 kg ale na wysokość podajnika nie dam rady.

Kominiarz hmmm nie wiem czy zniosę jego mądrości życiowe częściej :)

Kominiarza zaproś ,prócz komina niech wyczyści kocioł ty zapamiętaj jak i gdzie ,potem przyuczysz chmielarza. ;)

Gdyby zaistniała sytuacja że zasobnik pusty się robi ,a nie ma chmielarza bo jest np. nieprzytomny to szufelką przełóż węgiel do wiaderka ,wsyp wiaderko potem resztę wsyp z worka i daj sobie spokój ,poczekaj aż przyjdzie chmielarz to wsypie do pełna .

Edytowane przez animuss

nie wiem co - tzn czyści na pewno więcej niż popielnik.

Myślicie, że serio kominiarzowi się chce czyścić piec? ten co do mnie przychodzi jest tak zmierzły bo musi na dach wejść -najchętniej kasowałby bez wchodzenia:bash:

To prawdziwy kominiarz ,u mnie podobnie , musi być ich paru ,poszukaj młodego ,młodemu się jeszcze chce robić,ale ty przecież jesteś kobietą użyj magii to bedzie latał po dachu i wejdzie kominem do kotłowni :) Edytowane przez animuss