Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dmuchawę zwiększyłem do -1%, przez 2 miesiące palenia popiół był po głębszej stronie szuflady sypki (proszek) a od strony drzwiczek małe spieki. Nie grzeję jeszcze CWU. W instalacji jest wymiennik ciepła, pompy 1 przed wymiennikiem, 2 grzejniki, 3 podłogówka (sterowana programatorem bezprzewodowym) 4 cyrkulacyjna i 5 nie wiem do czego (CWU ? zrobię zdjęcie kotłowni). W sumie wszystko działa i spalanie 20kg chyba w normie jak na taką powierzchnię i oprócz tego wczorajszego alarmu i zadymienia całej chałupy nie mam z nim problemów. Zobaczymy w duże mrozy bo jak było -5 to chodził prawie cały czas :) Teraz też praktycznie odstawia się na parę minut. Może coś w ustawieniach mam pokombinowane bo hydraulik pierwszy raz montował taki piec.

kaplica dotyczyła połaczenia rusztu wodnego z przewymiarowaniem kotła

jakaż to specyfikacja tego domostwa jest że 30KW wstawiać chcieli?

dachu nie ma czy okien lub drzwi???

ile metrów do ogrzania jaki materiał i izolacja?

jak nowy dom to nie więcej niż 60W/m2 przy spieprzonej robocie i wentylacji grawitacyjnej-chyba że wysokie na 3,5metra pomieszczenia to można ciutkę dodać jeszcze

dałoby to maks 15KW a skłonny jestem twierdzić że bliżej 12KW by było - OZC zrobione porządnie czy dla papieru tylko???

dziwne bo producent oferuje również Cobrę a tam sterowanie strefami jest dla CO i CWU

Nasz dom to w sumie dwa mieszkania, oddzielone garażem, budynek ocieplony 15styro. Wysokość pomieszczeń standardowa, budowany z suporexu.

Jeszcze mam szanse zamienić na 19KW, na mniejszy na pewno się nie zdecyduje.

Psuja napisała " Zmieniłam zamówienie z 25KW na 19....aż się normalnie boję co to

będzie."

Jak nieduża zaliczka to zmień firmę ;) :)

na taką która ma w kotle czujnik temperatury spalin :)

Jak puścisz połowę ekogroszku w atmosferę to powiesz nie stać mnie na kocioł za 5tyś mogłam dołożyć ok. 1500zł :)

Panowie kiepski kocioł może mieć 25kw a ledwo wyciągnie 15kw.

Teść kupił piec firmy Kołton i grzeje atmosferę :) taki gorący komin że szok a nie ma czujnika temperatury spalin.

Teraz wiem czemu wielu producentów nie montuje takiego czujnika :)

Miałem dokładnie coś podobnego.

Dopiero jak zamontowałem na tym pleszewiaku Bruli widać było co to za wymiennik.

Przy grupowym 8/8 spalina była około 320.

Zamiast tego mini deflektorka poszła tarcza hamulcowa od Passata 28cm i cegła między pólkami była włożona non-stop żeby to trochę wyhamować.

niby tak, ale zapomniałeś o tym,że:

- było to przed termomodernizacją budynku

- opalałeś czechem, czym się często chwaliłeś, który ma dużą zawartość części lotnych, generuje wyższy płomień i co logiczne wyższe spaliny....

Porównywać tego ze stanem obecnym nie możesz, bo dom został poddany izolacji a palisz tez już lepszym opałem

Porównać można w tych samych warunkach, na takim samym opale.

Psuja napisała " Zmieniłam zamówienie z 25KW na 19....aż się normalnie boję co to

będzie."

Jak nieduża zaliczka to zmień firmę ;) :)

na taką która ma w kotle czujnik temperatury spalin :)

Jak puścisz połowę ekogroszku w atmosferę to powiesz nie stać mnie na kocioł za 5tyś mogłam dołożyć ok. 1500zł :)

A po jaką cholerę ?

Może sobie kupić zwykły termometr za 20zł i włożyć go w czopuch i będzie wiedziała jaka jest temperatura.

A jak za wysoka temperatura leci w komin to oznacza że za mocno dmucha i winne są za bogate ustawienia.