Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie i promoc w doborze kotła...

Na chwile obecną mam kocioł wszystkopalny zasypowy... mocno zastanawiam się nad kotłem na ekogroszek z podajnikiem ( tłokowym / ślimakowym)

Jaki kocioł polecilibyście dla domu 150 metrów powierzchni użytkowej, cieplony 15 cm styropianem, ocieplone poddasze wełną 30 cm.

chodzi mi o konkretny modek i sterownik który współpracowąłby z kominkiem z płaszczem wodnym i solarami....

z góry dzięki za pomoc

A kto tu zawitał :)

Widzę że już masz dość śmieciucha i udoskonaleń w nim .;)

Teraz masz wybór ,jak lubisz się bawić przy kotle to ,kocioł z podajnikiem ślimakowym bierz ,jak nie lubisz masz dość, to kocioł gazowy kondensat. i pozostaw śmieciucha do spalania makulatury i na większe mrozy .

Edytowane przez animuss

i myślisz że 11KW lub 12 KW wystarczy?

Myślę, że to będzie i tak za dużo, ale mniejsze mają 7 kW i mogą być ciut za słabe :)

Żeby Cię jeszcze przekonać -

"w przypadku węgla o przykładowej wartości opałowej 25MJ/kg oraz sprawności kotła 80% prawidłowe zużycie węgla jest następujące:

przy zapotrzebowaniu mocy 20kW - 86kg/dobę

przy zapotrzebowaniu mocy 10kW - 43kg/dobę "

a teraz poczytaj tu:

forum.muratordom.pl/subscription.php?do=viewsubscription

i przemyśl sprawę jaki budynek trzeba ogrzewać, żeby mieć takie spalanie przy dobrze ustawionym sterowniku ;)

Nie ma już RBR 11kW, teraz jest 12kW :)

Szczęśliwego Nowego Roku!

Dzięki za zwrócenie uwagi - przyzwyczaiłem się do tych nietypowych 11, a teraz będzie łatwiej i bardziej standardowo :)

Również życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku :) http://www.cosgan.de/images/midi/xmas/l087.gif

Witam po przerwie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku . Może się pokrótce przypomnę . Dom ok. 150 użytk. , raczej typowe docieplenie , tylko grzejniki . Zdecydowałem się na Defro 12 kW . Instalacja uruchomiona 30 grudnia , czyli dopiero 3 dni . Przede wszystkim niesamowicie przyjemne zaskoczenie , bo dość sporo przekopałem to forum i byłem przygotowany na różne kłopoty , szczególnie przy rozruchu. Okazało się , że póki co nie mam żadnych problemów , tak ,jakbym sobie zainstalował kocioł gazowy kondensacyjny , a nie na ekogroszek :rolleyes: . Ale po kolei . Instalacja bardzo prosta , tylko grzejniki , napędzana pompą Grundfos Auto adapt , CWU grawitacyjnie , kotłownia w piwnicy . Kocioł jest nieduży , zwykła retorta , ale chyba specjalnie dedykowana do tej mocy ( 15 ma już inną ) , pięknie wykonany z równymi spawami , no i najważniejsze kolor ma ładny :p . Sterownik to nowy model K1 , którego jeszcze nie ma nawet na stronie TECH-a . Zwykły 2 stanowy , z dużym dotykowym ekranem , przyjazny intrfejs , bezproblemowa intuicyjna obsługa .Jeśli chodzi o drobiazgi , ale ważne , to kocioł i podajnik są wyposażone w regulowane nóżki ułatwiające ustawienie , a czopuch posiada miarkownik ciągu . Kocioł uruchomiony w trybie ręcznym , po jego wyłączeniu automatycznie przechodzi do sterowania wg. ustawień fabrycznych . Teraz najważniejsze , mój kolega ma kocioł Defro 15 kW od 3 lat i przekazał mi swoje sprawdzone ustawienia ,czyli mój prywatny SUSPENSER :rolleyes: . Okazało się że mi idealnie podeszły . Póki co kocioł bez śladów wilgoci , komin suchy , opału z zasobnika niewiele ubyło , czyli pełnia szczęścia . Aha , mam zamontowany układ z ciepłomierzem , to po pierwszym zasobniku będę coś mógł powiedzieć o opale . Pozdrawiam Staszek .

Teraz najważniejsze , mój kolega ma kocioł Defro 15 kW od 3 lat i przekazał mi swoje sprawdzone ustawienia ,czyli mój prywatny SUSPENSER :rolleyes: . Okazało się że mi idealnie podeszły . Póki co kocioł bez śladów wilgoci , komin suchy , opału z zasobnika niewiele ubyło , czyli pełnia szczęścia . Aha , mam zamontowany układ z ciepłomierzem , to po pierwszym zasobniku będę coś mógł powiedzieć o opale . Pozdrawiam Staszek .

Super - daj znać jak Ci to działa tj. jak dopala węgiel, jakim węglem palisz, jakie masz nastawy, temp. spalin, ile MJ/kg wyciągasz z tego węgla.

Świetnie, że masz ciepłomierz :D

Może będzie kolejny kocioł 12 kW do polecania :)

Na razie nie mocowałem czujnika w czopuchu , więc nie mam miarodajnego wyniku . Termometr z czujnikiem położony na czopuchu pokazuje 30-50 stopni . Pytanie ile doliczyć ?

Nie doliczaj bo to nie ma sensu - kiedyś sam tak mierzyłem i wiem, że wyniki z powierzchni czopucha niewiele są warte - daj znać gdy zamontujesz czujnik i pamiętaj, że jego koniec powinien być w samym środku czopucha.

Super - daj znać jak Ci to działa tj. jak dopala węgiel, jakim węglem palisz, jakie masz nastawy, temp. spalin, ile MJ/kg wyciągasz z tego węgla.

Świetnie, że masz ciepłomierz :D

Może będzie kolejny kocioł 12 kW do polecania :)

Groszek kupiłem w składzie , który mam 2 domy dalej i zaopatrują ludzi od lat . Nazwy nie pamiętam , muszę podejść i spytać .Wziąłem na próbę ok. 1,5 t luzem na próbę jakieś 2 miesiące temu. Węgiel wypala się ładnie , jest niewiele spieków ( po ściśnięciu rozpadają się na popiół ) . Gdy zużyję pełny zasobnik , to policzę ile dał MJ /kg . Ciepłomierz też pokazuje mi temp. powrotu . Jak podałem wcześniej temperatura na czopuchu 30-50 stopni , pytanie jaka faktycznie . Nastawy : czas podawania 9s , czas przerwy 67s , nadmuch 22% , praca podtrzymania 10s , przerwa w podawaniu 25 min , wentylator 19s , czas przerwy 11 min . Jak mówi kolega , takie nastawy miał jako " letnie " , ale świetnie mu się sprawdzają do tej pory . Okazało się , że mnie też .

Witam po przerwie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku . Może się pokrótce przypomnę . Dom ok. 150 użytk. , raczej typowe docieplenie , tylko grzejniki . Zdecydowałem się na Defro 12 kW . Instalacja uruchomiona 30 grudnia , czyli dopiero 3 dni . Przede wszystkim niesamowicie przyjemne zaskoczenie , bo dość sporo przekopałem to forum i byłem przygotowany na różne kłopoty , szczególnie przy rozruchu. Okazało się , że póki co nie mam żadnych problemów , tak ,jakbym sobie zainstalował kocioł gazowy kondensacyjny , a nie na ekogroszek :rolleyes: . Ale po kolei . Instalacja bardzo prosta , tylko grzejniki , napędzana pompą Grundfos Auto adapt , CWU grawitacyjnie , kotłownia w piwnicy . Kocioł jest nieduży , zwykła retorta , ale chyba specjalnie dedykowana do tej mocy ( 15 ma już inną ) , pięknie wykonany z równymi spawami , no i najważniejsze kolor ma ładny :p . Sterownik to nowy model K1 , którego jeszcze nie ma nawet na stronie TECH-a . Zwykły 2 stanowy , z dużym dotykowym ekranem , przyjazny intrfejs , bezproblemowa intuicyjna obsługa .Jeśli chodzi o drobiazgi , ale ważne , to kocioł i podajnik są wyposażone w regulowane nóżki ułatwiające ustawienie , a czopuch posiada miarkownik ciągu . Kocioł uruchomiony w trybie ręcznym , po jego wyłączeniu automatycznie przechodzi do sterowania wg. ustawień fabrycznych . Teraz najważniejsze , mój kolega ma kocioł Defro 15 kW od 3 lat i przekazał mi swoje sprawdzone ustawienia ,czyli mój prywatny SUSPENSER :rolleyes: . Okazało się że mi idealnie podeszły . Póki co kocioł bez śladów wilgoci , komin suchy , opału z zasobnika niewiele ubyło , czyli pełnia szczęścia . Aha , mam zamontowany układ z ciepłomierzem , to po pierwszym zasobniku będę coś mógł powiedzieć o opale . Pozdrawiam Staszek .

Jak Defro Komfort Eko to masz 12,5 kW

Sprawność 89,2% ,to powinien mało palić ,ale ty dopiero zaczynasz zabawę .

Możesz cyknąć zdjęcie tego stera jak wygląda i ten miarkownik jak zamontowany.

Edytowane przez animuss

to mogą mieć ok 120-140deg
Dzięki . Ile powinno być optymalnie ? Wtedy mogę wyregulować miarkownikiem ciągu . Komin ma z 10 m długości i nie ma problemu z ciągiem . Spróbuję znaleźć złoty środek , czyli nie wypuszczać zbyt dużo ciepła w komin , ale też nie przesadzić , aby nie doprowadzić do skroplin.