Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pora na kolejny zasyp , to jeszcze kilka uwag . Wystarczyło na tydzień , bo pierwsze dni jeszcze silny mróz , później w nocy 8-10 stopni mrozu , ale w dzień coraz cieplej . Kociołek chodzi sobie na zadanej 50 i wystarczy . W końcu chwilę posiedziałem trochę w kotłowni :D i sprawdziłem kilka parametrów . Przy zadanej 50 kocioł 47-53 , powrót 41-43 , zasilanie 44-50 . Zazwyczaj różnica między zasilaniem , a powrotem wynosi ok. 4 stopni . No i teraz najlepsze , bo to działa bez żadnego zaworu 3d , 4d :yes: . Przyznam szczerze , że jestem zwolennikiem brzytwy Ockhama , ale mój instalator okazał się lepszy:lol2: . Teraz poważnie . Zawór 4d uznałem za przesadę przy tak prostej instalacji ( sterownik go obsługuje ) , ale jak instalator stwierdził , żebym nie kupował zaworu 3d , bo bez niego będzie to hulać , zadziwił mnie wielce . Dodam , że instalator robił kotłownie składające się z kilkunastu pomp i sprzęgające najróżniejsze urządzenia , więc czekałem na efekt . Wygląda to tak , że za pompą CO jedna część idzie na grzejniki , a druga przez bojler ( jest nad kotłem ) jako krótki obieg i podgrzewa powrót . Sprawdziłem też ,jak to wygląda w skrajnej sytuacji , przy opróżnieniu bojlera z ciepłej wody , bo spodziewałem się zrzutu zimnej wody na kocioł , jak np. przy podłogówce . No i zdziwienie , bo temp. powrotu spada tylko do 38 stopni . Na kotle szybciej spada zadana , więc się częściej załącza , aż do ustabilizowania temp. na bojlerze . Aha , szyber (miarkownik ciągu) prawie przymknięty , ale komin suchy , na dnie wyczystki trochę suchej sadzy , więc temp. spalin chyba OK, a ciepło nie ucieka w komin.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam . Mam kocioł Weber Heitztechnik 15kw . Dom 114m2 Poddasze 45m2 nieocieplone . Strop drewniany ocieplony 20cm wełny 15 Toprock i 10superrock.

Dom ocieplony grafitowym 15cm z Organiki. Platinum Plus.

-palimy od 6 listopada . CO I CWU.

-Do tej Pory spalilismy 1,3tony.

temperatura na piecu 60 zadana

histereza-4stopni

nadmuch- 30 procent

Kocioł chodzi na fuzzy logic

tempetaruta powrotu - 45 stopni

Przy temperaturach w nocy 5,5 stopni i w dzień 8-10 piec nadal jest na 60stopniach . Nie zmieniam na 55 jak kiedys . Miałem przez to niewypalone czastki ekogroszku.

Teraz w nadzorze potrafi nawet 60 min pracować (moze i jeszcze więcej).

mam do ogrzania 60m podłogówki i 6 kaloryferów .

- 2 Zawory trzydrozne Z termostatami

- 2 pompy elektroniczne grundfos ( jedna na podłogówkę druga na grzejniki.

Kocioł sprzatam regularnie co 3 dni.

Mała kotłownia nie pozwala mi za bardzo syfić więc do wyciagania sadzy z wymienników mam dwa odkurzacze . jakoś trzeba sobie radzić . bezobsługowe to one nie są. pozdrawiam .

Naprawdę fajny kocioł.

Witam . Mam kocioł Weber Heitztechnik 15kw . Dom 114m2 Poddasze 45m2 nieocieplone . Strop drewniany ocieplony 20cm wełny 15 Toprock i 10superrock.

Dom ocieplony grafitowym 15cm z Organiki. Platinum Plus.

-palimy od 6 listopada . CO I CWU.

-Do tej Pory spalilismy 1,3tony.

temperatura na piecu 60 zadana

histereza-4stopni

nadmuch- 30 procent

Kocioł chodzi na fuzzy logic

tempetaruta powrotu - 45 stopni

Przy temperaturach w nocy 5,5 stopni i w dzień 8-10 piec nadal jest na 60stopniach . Nie zmieniam na 55 jak kiedys . Miałem przez to niewypalone czastki ekogroszku.

Teraz w nadzorze potrafi nawet 60 min pracować (moze i jeszcze więcej).

mam do ogrzania 60m podłogówki i 6 kaloryferów .

- 2 Zawory trzydrozne Z termostatami

- 2 pompy elektroniczne grundfos ( jedna na podłogówkę druga na grzejniki.

Kocioł sprzatam regularnie co 3 dni.

Mała kotłownia nie pozwala mi za bardzo syfić więc do wyciagania sadzy z wymienników mam dwa odkurzacze . jakoś trzeba sobie radzić . bezobsługowe to one nie są. pozdrawiam .

Naprawdę fajny kocioł.

Przy takim ociepleniu i powierzchni to szału nie ma - no chyba, że Czechem palisz [nie napisałeś jakim palisz węglem].

To, że nie dopala jest winą Fuzzy logica a nie temperatury zadanej - u mnie dopala przy każdej temperaturze zadanej.

Webera widziałem i są to niezłe kotły, chociaż są lepsze od nich.

Amorgos kolega ma rację duże masz to spalanie a zaglądanie do kotła co 3 dni to prawie jak mieć dobrego miałowca :)

Nie zaglądałem do swojego kotła Ogniwo 15kw od 8 dni, może jutro zasypię "bestię" :D

Jednak chyba poczekam aż dostanę sms-a od kotła żeby go zasypać :)

Domek mam z kotłownią 166m2 drzwi z prześwitami, słabe szyby w oknach, strop 4cm styropianu, na ścianach zwykły styro 10cm. Palę od 2-10-2013 i do tej pory poszło 1.9t eko. Dużo ale co zrobić taniej niż prądem, gazem, olejem. :)

Przy takim ociepleniu i powierzchni to szału nie ma - no chyba, że Czechem palisz [nie napisałeś jakim palisz węglem].

To, że nie dopala jest winą Fuzzy logica a nie temperatury zadanej - u mnie dopala przy każdej temperaturze zadanej.

Webera widziałem i są to niezłe kotły, chociaż są lepsze od nich.

Witam . ekogroszek chwałowice podobno .rewelacji nie ma .

tak jak pisałem cieplo ucieka dosc mocno na poddasze .

Na dworze -15 (Przy - 5 na poddaszu a na parterze 24 stopnie to czego mozna się spodziewać poza tym to pierwsze spalanie. Mam nadzieje że bedzie lepiej. Drzwi wewnetrznych nie ma jeszcze . Nawet tych do kotłowni. Rury miedziane w kotłowni jeszcze nie zaizolowane . zawsze minimalne straty gdzies są.

Napiszcie jakim ekogroszkiem palicie i ewentualnie gdzie mozna kupic cos super na terenie dolnego Sląska na przyszły sezon.

Witam . ekogroszek chwałowice podobno .rewelacji nie ma .

tak jak pisałem cieplo ucieka dosc mocno na poddasze .

Na dworze -15 (Przy - 5 na poddaszu a na parterze 24 stopnie to czego mozna się spodziewać poza tym to pierwsze spalanie. Mam nadzieje że bedzie lepiej. Drzwi wewnetrznych nie ma jeszcze . Nawet tych do kotłowni. Rury miedziane w kotłowni jeszcze nie zaizolowane . zawsze minimalne straty gdzies są.

Napiszcie jakim ekogroszkiem palicie i ewentualnie gdzie mozna kupic cos super na terenie dolnego Sląska na przyszły sezon.

Jak to na poddasze ucieka skoro:

"Strop drewniany ocieplony 20cm wełny 15 Toprock i 10superrock."

Gdy będziesz miał drzwi od kotłowni nie będzie już ona grzać domu [u mnie w kotłowni standard to 32*C pomimo zaizolowanych rur] - może dlatego masz też te 24*C w domu ;)

Na temat ekogroszku sporo jest tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page302

W skrócie polecam Wesołą z Bykowa, ale też nie wiem jak Twój PID zareaguje na jej specyfikę.

Szukam kogoś kto użytkuje kocioł SIMARU EKR - 15 z retorta obrotowa ARDEO w celu uzyskania nieco informacji na jego temat.

Albo mało użytkowników kotła SIMAR, albo nie mają problemów z obsługą i nie zaglądają tutaj. Ze swojej strony mogę polecić Skam-P z podajnikiem ARDEO. Użytkuję od roku. Zaletą tego zestawu ( według mnie ) jest dobra sprawność spalania przy małej mocy i brak problemów z przegrzewaniem się podajnika. Rura podająca paliwo obudowana jest komorą podającą powietrze do palnika i nie oddaje dużo ciepła do kotłowni - ważne latem. Inne zalety to ruszt żeliwny może być w kotle przy pracy podajnika, czyszczenie proste z przodu i trochę innych. Ale Ty pytasz o SIMAR, a jak mówią - każda sroka swój ogon chwali. Ja bym swojego nie zamienił na inny :no:.

Witam,

W tym roku planuje wymienić stary kocioł (węglowy) na nowy (ekogroszek). I mam pytanie którego producenta polecacie? Przeglądając allegro sporządziłem listę producentów:

Pleszewkie kotły,

Sztoker,

GREEN POWER( nazwa linii kotłów),

Berski.

Co powiecie o tych firmach? Której firmy kocioł polecacie, a której nie? A może macie jakieś swoje typy? Budżet na kocioł ma określony na 8-9 tyś.

Którą firmę wybrać? W internecie jest mnóstwo opinii na temat tych firm, ale są one bardzo skrajne.

Wiele osób sobie chwali kocioł z firmy pleszewskie kotły, ale czy to ta sama firma, która oferuje się na allegro? Pytam się bo różnica w cenie jest bardzo duża. Kocioł z tej firmy kosztuje np 5100 a sztoker'a ponad 8000 zł (chodzi o model 25 kw). Z czego wynika taka różnica?

A może jakąś inną firmę polecicie? Jestem otwarty na wasze sugestie

Z góry dziękuje za nakierowanie mnie na dobrą drogę

Ja podałem tylko przykład dla porównania ceny. Mam do ogrzania 100 m2. Na razie nie jest ocieplony, ale przy wymianie kotła chcę też ocieplić domek. Wiem że wtedy wystarczy nawet 15 kw. Nie rozglądałem się jeszcze za sterownikiem.

A zapomniałem dopisać że domek z lat 40 z cegły rozbiórkowej.

wyżej napisałem ze 25 podałem przykładowo, aby porównać cenę. Ocieplam w tym roku, che to zrobić w marę równolegle z kupnem kotła. Średnio spalam 4- 4.5 t na sezon zimowy.

Aby łatwiej było wyobrazić sobie zapotrzebowanie mojego domku na energię to:

• Okna mam wymienione
  • Przy ocieplaniu planuje ocieplić strop, który jest drewniany i przez niego dużo ciepła ulatuje.

Dzięki MARTINOS za link.

wyżej napisałem ze 25 podałem przykładowo, aby porównać cenę. Ocieplam w tym roku, che to zrobić w marę równolegle z kupnem kotła. Średnio spalam 4- 4.5 t na sezon zimowy.

Aby łatwiej było wyobrazić sobie zapotrzebowanie mojego domku na energię to:

• Okna mam wymienione
  • Przy ocieplaniu planuje ocieplić strop, który jest drewniany i przez niego dużo ciepła ulatuje.

Dzięki MARTINOS za link.

Wcześniej dostałeś podpowiedź że 10-12kW i to powinno być dla ciebie wyznacznikiem czego potrzebujesz. Jest wiele programów do obliczeń zapotrzebowania w ciepło których możesz użyć. Najlepiej to zrobić OZC a te parę groszy wydane na obliczenia zwrócą się w pierwszą zimę.

Ja ze swej strony popieram to co wcześniej napisali czyli 10-12kW, ja grzeję 320m2 w starym poniemieckim budynku słabo ocieplonym i mam kocioł 17kW.

Nie zapominaj o sterowniku bo od tego zależy czy będziesz miał w kotłowni fotel lub wersalkę czy będziesz pił kawę w pokoju a kocioł oglądał na fonie lub lapku.