Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nawet kocioł 12 kW będzie za duży . Ja użytkuję od 2 miesięcy taki na powierzchnię ok. 160 m2 i jest wystarczający . Nie tak dawno sam miałem takie rozterki , poczytałem poradniki , jak piszą koledzy , przekopałem sporą część forum . Przeglądnij kilka postów wstecz mojej relacji . Wybór firmy należy do Ciebie , ale moc max. 12 kW . Warto wybrać kocioł jaki eksploatuje ktoś znajomy , bo łatwiej z ustawieniem kotła . Kolejna rzecz , to czym chcesz palić . Ja akurat uważam , że z g...a bata nie ukręcisz i nastawiłem się na dobry ekogroszek , za to prosty sterownik i zwykła fajka i u mnie to na razie zdaje egzamin . Jeśli chcesz eksperymentować z opałem to dobry sterownik i palnik 2 generacji . Wybór jest trudny , bo nie ma prostej recepty , każdemu co innego podchodzi . To tyle uwag póki co zadowolonego użytkownika :D

muwie

na tamtym forum w moich postach również tych z poradnika są parametry mojego domku

mój kocioł spalił maksymalnie 33kg/dobę czyli pracował ze średnią mocą 8KW

u ciebie przy 100m2 8KW nie będzie potrzebne nigdy jesli porządnie podejdziesz do tematu termoizolacji i zostanie ona zrobiona bez fuszery

sugeruję najpierw wykonać termomodernizację a potem policzyć OZC i na koniec zdecydować czym to grzać- węgiel moze wypaść wtedy z opcji bo się nie sprawdzi(ewentualnie w wersji z buforem aby sprawność podnieść)

Witam,

poszukujemy z mężem kotła na eko groszek - pellet od biedy spalić papiery bankowe,

powierzchnia 280m2

budynek - suporex 24

ocieplenie styropian grafitowy 18 (styropmin)

okna oknoplast winergetic 3 szybowy,

dół 150 m2 podłogówka, góra kaloryfery

ważne jest wyliczenie zapotrzebowania cieplnego budynku

zastanawiamy sie nad pompą ciepła do grzania wody latem - co do firmy to edukujemy się

albo kombi

http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-sloneczny-hewalex-2-tlp-ac-200w.html

hmmmmmmmmmmmm Kostrzewa, Defro, Zębiec....

proszę o wskazówki

pozdrawiam,

Aga

Gość Arturo72
Witam,

poszukujemy z mężem kotła na eko groszek - pellet od biedy spalić papiery bankowe,

powierzchnia 280m2

budynek - suporex 24

zastanawiamy sie nad pompą ciepła do grzania wody latem - co do firmy to edukujemy się

albo kombi

http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-sloneczny-hewalex-2-tlp-ac-200w.html

proszę o wskazówki

pozdrawiam,

Aga

brain is where your...

bo jak widać:

no idea at home...

Gość Arturo72
Artur nie chcę napisać gdzie Twój mózg został.

Czy ty musisz czepiać się każdego kto robi czy myśli inaczej jak Ty ?

Mój mózg został daleko w tyle.

Nie czepiam się nikogo konkretnie ale to jest forum,chyba największe budowlane i gro osób nawet nie zarejestrowanych czyta je mając nadzieje,że przeczyta wartościowe rady i porady.

Czytając post "dusiaczka" napali się na takowe rozwiązania,gdzie wg mnie jest mnóstwo błędów.

Czy chodzi o to,żeby Ci "nowi" popełnili takie same błędy ?

Niektórym być może o to chodzi.

Ja bywam tu znacznie rzadziej niż kiedyś ale swoje mogę napisać,nie tak dosadnie ale jednak ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
maybe not at home

but just trying to find sth suitable for our situation :)

Teraz to już po ptokach ;)

Nic innego jak tylko paliwa stałe Wam zostają do końca życia swojego lub domu.

Oczywiście braliście to pod uwagę również w sytuacji będąc starszymi osobami na emeryturze,mającymi ogrzać tak duży dom własnymi rękami.

Po jaką cholerę takie drogie i takie dobre okna do takiego domu ? Musicie je tak czy tak dziurawić.Nowe okna,takie drogie dziurawić ? Nie szkoda ?

Ja bym nie interesował się ani solarami ani pompą ciepła do cwu,chyba,że zbywa Wam kasy,co możliwe patrząc na metraż domu ale to z drugiej strony wyklucza paliwa stałe,także znak zapytania co chcieliście osiągnąć.

Edytowane przez Arturo72

Witam,

powierzchnia 280m2

budynek - suporex 24

albo kombi

proszę o wskazówki

pozdrawiam,

Aga

a jest policzone to co czerwone i pogrubione????

jeśli tak to do tego dobrać moc kotła.

jak o paleniu pojęcia brak szukac sterowania automatycznego co zrobi robotę za palacza(przynajmniej w teorii i w miarę przyzwoicie) palnika spalającego trudne paliwa- o dobre coraz trudniej niestety i posiadającego wymiennik prosty w czyszczeniu i pojemny popielnik żeby nie trzeba było latać co chwila z popiołem.

na moje kiepskie oczy powinniście sięz mocą w 14KW zamknąć albo mniej nawet

nie policzone - patrzyliśmy na moce piecy pod kątem powierzchni domu do ogrzania

To polecam pojechać do jakiejś hurtowni i posłuchać co zaproponują.

Później wrócić na forum i poczytać co my proponujemy.Dodam,że robiąc kotłownię na paliwa stałe z kotłem automatycznym ,szkoda kasy na solary i pompy.

Ja również podobnie jak timon120777 oceniam moc kotła.Moje 320m2 ogrzewa 17kW.

To co do tej pory nam proponowana to

Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic 2 25 kW

Zębiec merkury 25 kW

Defro

wszystko liczone na podstawie powierzchni domu

moc kotła dobiera się do potrzeb(strat) budynku

a nie do powierzchni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kocioł 25KW jest w stanie ogrzać dom 250m2 bez izolacji z wentylacją grawitacyjną i starymi drewnianymi oknami

będzie też w stanie ogrzać dom 500m2 z 20cm styro na ścianie, 40cm wełny w dachu i wentylacją mechaniczną oraz "ciepłymi" oknami

producenci jednak nadal stosują przestarzałe metody przeliczania mocy na powierzchnię:bash:.

są od tego wyjatki ale niestety nieliczne

Policz więc OZC- policz a nie zapłać za papier do odbioru domu. Wtedy będziesz miec pogląd na wielkość zapotrzebowania i dobierzesz kocioł na miarę

a jest policzone to co czerwone i pogrubione????

jeśli tak to do tego dobrać moc kotła.

jak o paleniu pojęcia brak szukac sterowania automatycznego co zrobi robotę za palacza(przynajmniej w teorii i w miarę przyzwoicie) palnika spalającego trudne paliwa- o dobre coraz trudniej niestety i posiadającego wymiennik prosty w czyszczeniu i pojemny popielnik żeby nie trzeba było latać co chwila z popiołem.

na moje kiepskie oczy powinniście sięz mocą w 14KW zamknąć albo mniej nawet

A potem poczytać odpowiedni wątek i kupić dobry węgiel :)

Jak chce może sobie też orientacyjnie obliczyć OZC tu

http://www.cieplowlasciwie.pl