Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Panowie jezeli pytanie nie w tym dziale to prosze o przeniesienie.

Chce zakupić kocioł na ekogroszek z podajnikiem jestem zdecydowany na RBR

Tylko teraz kwestia mocy 12kWczy 17 kW

Na stronie ciepło własciwe zapotrzebowanie na mój metraż wyszło 9,8kW w najzimniejszy dzień -18 stopni średnia 4,8 kW przy temperaturze 2stopnie na zewnątrz

W projekcie znalazłem ze straty ciepła to 1300Wat

Troszke danych : Domek jednorodzinny wybudowany w 2002 roku piwnica+parter+poddasze

-powierzchnia do ogrzania to 230m2 + 16m2 kotłownia+garaż w bryle budynku 35m2 nieogrzewany

-sciany siporex 24 +10cmstyropianu

-dach kopertowy 16+5cm wełna

-okna plastikowe z 2002 roku dwuszybowe

-cwu 200 litrów 2 osoby dorosłe +3 dzieci malych

-2 strefa klimatyczna

- w tym podłogówka na dole 25m2 na poddaszu 45m2

zadałem pytanie na innym forum i zdania sa podzielone może ktoś z własnego doświadczenia coś podpowie.

Według tego co poczytałem 17kW troszke przewymiarowana ostatecznie kupie ale cały czas chodzi mi po głowie 12kW .

Prosze o porade.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.Tylko czy takie OZC z przed 12 lat to jakies miarodajne jest. Jak gdzieś pare mostków jest jeszcze jakaś gafa i OZC wyjdzie np.15kW to czy piecyk 12 da rade Z drugiej strony cz piec 12kW który bedzie pracował ponad swoją nominalną moc np.14kW nie straci swojej sprawności na taką jak piec 17kW pracujący z mocą 12kW takie masło maślane.Mógłby mi to ktoś potwierdzić czy to możliwe.Chodzi też o to spalanie jak najbliżej mocy nominalnej i najwyzszej sprawnosci.Czyli boje sie że przy mrozach np -20 na zewnątrz przez dwa tygodnie 12kW nie wydoli i będe sobie pluł w brode ze za mądry chciałem być i teraz marzne.Z drugiej zas strony 17kW przy temperaturach bliskich zero stopni bedzie sie kisił czy coś takiego.I zostaje jeszcze jedno na e -sterownik nie widziałem za dużo piecy przekraczających prace z mocą 10kW.Bądz tu madry . Edytowane przez paduszek

To co do tej pory nam proponowana to

Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic 2 25 kW

Zębiec merkury 25 kW

Defro

wszystko liczone na podstawie powierzchni domu

Posłuchaj co Ci radzą doświadczeni koledzy . Dom o powierzchni użytkowej 280 m2 ogrzeje kocioł o mocy od 15 -25 kW , w zależności od zapotrzebowania cieplnego budynku . Ze względu na tak duży rozrzut musisz dla własnego dobra zrobić OZC . Hurtownia zapewne zaproponuje Ci ten większy kocioł , koledzy mówią o mniejszym i zapewne mają rację . Rzecz w tym , że w przypadku kotła za duża moc w stosunku do rzeczywistych potrzeb , oznacza problemy z kominem , wysokim spalaniem itd . Ja skorzystałem z rad kolegów i od 2 miesięcy jestem zadowolonym użytkownikiem . Mam dom 160 m2 użytk. , słabiej zaizolowany niż u Ciebie i kocioł 12 kW . Obawiałem się czy wystarczy , ale nawet tydzień mrozów -15 przyjął bez wrażenia i miał jeszcze spory zapas mocy .

Witam,

edukacja w temacie piecy na eko trwa.... ale mam kilka pytań:

1. znalazłam iż do ogrzania c.w.u. potrzeba kociołka o mocy większej niż 20 kW prawda to czy papka reklamowa?

2. kociołki występują w w wersji z rusztem wodnym albo bez ....co z tym rusztem jest nie tak - powoduje niedopalanie ?

pozdrawiam,

Aga

Witam,

1. znalazłam iż do ogrzania c.w.u. potrzeba kociołka o mocy większej niż 20 kW prawda to czy papka reklamowa?

2. kociołki występują w w wersji z rusztem wodnym albo bez ....co z tym rusztem jest nie tak - powoduje niedopalanie ?

pozdrawiam,

Aga

1. Papka reklamowa. Co to wogóle za porównanie mocy kotła do możliwości zagrzania wody? Każdym kotłem da się zagrzać wodę bo każdy kocioł jest do tego właśnie przeznaczony :)

2. Ruszt wodny zasyfia kocioł z uwagi na szybkie wychładzanie spalin (kocioł zachodzi sadzą i trzeba często czyścić). Lepiej kocioł bez rusztu wodnego

Witam,

pozdrawiam,

Aga

takie teksty często się czyta w odniesienu do kotła gazowego dwufunkcyjnego - chodzi o szybkie zagrzanie wody która przez niego przepływa.

przy kotle węglowym możesz liczyć moc w okolicy 0,5KW na osobę na potrzeby CWU. żeby był lepszy zapas to dla rodzinki 2+2 jakieś 3KW wystarcza zwykle.

ruszt wodny zaburza proces dopalania- poszukaj w sieci - jest o tym sporo. dodatkowo więcej syfu w wymienniku i koniecznosć czyszczenia częstego. napalić na tym i tak nie napalisz bo komory do palenia na ruszcie są zbyt małe w kociołkach małej mocy.

ruszt sztabkowy lub rusztodeflektor. w pierwszym przypadku zawsze możesz sztabki na złom i się inwestycja zwróci

częściowo:rotfl::rotfl::rotfl:

Witam,

mąż jest po rozmowie z Defro

- polecają nam komfort eko duo 30 kW lub defro duo 25 kW.

Obłęd w kratę.

Możesz wziąć tą 25 kW .

Trudniejsze ekogroszki lepiej się spala na mniejszej mocy.

Kociołek mój ma 38kW pracuje latem przy temperaturach 25+ grzeje tylko ciepłą wodę

ze strony http://www.ciepłowasciwe.pl wyszło na lato około 0,25 kW :bye:

Oba dużo za dużo, poczytaj o kotłach przewymiarowanych i jak wtedy jest ze spalaniem kiedy temp. oscyluje w granicach od +5*C do -5*C. Polecają duże bo większy zarobek :)

Kto ma te kotły przewymiarowane ,mówimy o kotłach z podajnikiem nie zasypowych .

Edytowane przez animuss