Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Albo źródła termalne :p

Najdroższy nośnik w PL :) jedz do np Pyrzyc i spytaj się mieszkańców ile płacą za ogrzewanie.... (chyba najdrożej w kraju )a miało być tak tanio...

http://www.ekoimy.most.org.pl/02_2004_11_artykul.htm

Cena 1 GJ produkowanego w Pyrzycach wynosi 59,04 złotych brutto.( nie wiem dokładnie ale chyba rok 2010 lub 2011r. )

Edytowane przez Piotrek42

Jedną stronę do tyłu sam sobie zaprzeczasz . ;)
W czym zaprzeczam? W tym że grzeję dom stary poniemiecki kotłem 17kW? Na lato mam mieć drugi? A może mam zamienić na taki jak tam proponowano 25 lub 30kW jak z obliczeń podawanych wyszło dużo mniej?
Dzięki za wsparcie

ze strony www.ciepłowasciwe.pl wyszło 9,7kW :/

pozdrawiam

Może to zaprzeczenie ma polegać że grzeję latem? Fakt ale podawałem że mam bufor a to nieco inaczej wygląda spalanie niż tylko w samym kotle i instalacji. Sprawność na pewno spada ale aż tak źle nie ma.

Polecanie nieprzewymiarowanego kotła mija się z celem. sprawność idzie wtedy spać :)

W czym zaprzeczam? W tym że grzeję dom stary poniemiecki kotłem 17kW? Na lato mam mieć drugi? A może mam zamienić na taki jak tam proponowano 25 lub 30kW jak z obliczeń podawanych wyszło dużo mniej?

Może to zaprzeczenie ma polegać że grzeję latem? Fakt ale podawałem że mam bufor a to nieco inaczej wygląda spalanie niż tylko w samym kotle i instalacji. Sprawność na pewno spada ale aż tak źle nie ma.

Polecanie nieprzewymiarowanego kotła mija się z celem. sprawność idzie wtedy spać :)

.

Możesz wziąć tą 25 kW .

Trudniejsze ekogroszki lepiej się spala na mniejszej mocy.

Kociołek mój ma 38kW pracuje latem przy temperaturach 25+ grzeje tylko ciepłą wodę

ze strony www.ciepłowasciwe.pl wyszło na lato około 0,25 kW :bye:

Kto ma te kotły przewymiarowane ,mówimy o kotłach z podajnikiem nie zasypowych .

Ja polecałem połowę z tego czyli jeden z najmniejszych na rynku, a ty?

Duża komora spalania to minus, dwa taka budowa wymiennika będzie mieć dużą temperaturę spalin=strata kominowa.

Przy wyborze pewnych kotłów trzeba brać to pod uwagę, większy kocioł mniejsza strata kominowa.

Dlatego moje Ogniwo 15kw żeby temperatura spalin była ponad krytyczną dla mojego kiepskiego komina powinno tak jak u szwagra grzać ponad 200m2.

W moim przypadku im większa kaloryczność ekogroszku tym temperatura spalin niższa. :)

Nie jestem zainteresowany kupnem tego kotła.

Od 3lat użytkuje inny,dzisiaj wybrałbym lepiej(ruszt wodny).

Konstrukcje wymiennika Towera uważam za dobrą.

Nie bardzo rozumiem,jak na podstawie zdjęcia bez testow można stwierdzić,czy strata kominowa będzie większa niż w innych kotłach(cyrkiel i ekierka?;))

Chyba,że poza 'świętą trójcą",wszystkie inne są do niczego.

Nie jestem zainteresowany kupnem tego kotła.

Od 3lat użytkuje inny,dzisiaj wybrałbym lepiej(ruszt wodny).

Konstrukcje wymiennika Towera uważam za dobrą.

Nie bardzo rozumiem,jak na podstawie zdjęcia bez testow można stwierdzić,czy strata kominowa będzie większa niż w innych kotłach(cyrkiel i ekierka?;))

Chyba,że poza 'świętą trójcą",wszystkie inne są do niczego.

Konstrukcja wymiennika Towera jest dobra ,ale przydała by się jeszcze z jedna gródź utrudniająca przepływ spalin ,wtedy sprawność wymiennika byłaby lepsza (teraz sprawność nominalna sięga do 84 %).

To skąpa wersja ,okrojona za to wygodna w czyszczeniu, firma bardziej postawiła na zysk niż na jakość,zastosowany ten palnik zabija konstrukcję zwłaszcza że płaszcz wodny sięga poniżej tego nieszczęsnego palnika .

Edytowane przez animuss

animuss

Ty polecasz swoje a ja swoje. Ja tam wolę mieć kocioł co pracuje w swojej mocy lub blisko niej a wtedy sprawność kotła jest wyższa. Na co mi palnik który jest w kotłacch od mocy 25kW w górę? Ja palę przez cały rok i nie chce się męczyć w lecie z sadzą i wyciekami z komina. Ty ze swoim sobie radę dasz chociaż jest przewymiarowany a inny może potem mieć kłopoty bo to niedopały, bo to sadza, bo to skropliny .

Po co ludzie zmniejszają pojemność palnika w kotłach przewymiarowanych, po co zmniejszają pow. wymiennika zatykając kanały? Ja zostaję przy swoim zdaniu a ty przy swoim i myślę że dalsze wycieczki między nami nic nie zmienią a jedynie zaśmiecą ten wątek.