Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

KAZIK GRATULUJĘ WYBORU.

PPIETRZ-brak zrozumienia dwóch ludzi myślących o tym samym ale dochodzących do tego różnymi drogami to normalka. Tak więc i ja, i Ty możemy źle interpretować nasze wpisy. Pisz do admina niech mi zablokuje dostęp do forum bo źle interpretuję Twoje wpisy. Koniec tematu.

To który piec wygrywa w rankingu jakość/cena, moim zdaniem OGNIWO ;)

Pewnie miał gorszej jakości i aby nie produkować spieków prowadzisz spalanie z nadmiarem powietrza. Lepiej tak dopalić popiół jak produkować więcej szlaki przy idealnym stosunku CO2 do CO (niska lambda).

doregulowanie paliwa dla 25kW najczęściej jest w przedziałąch podawania 7-8sekund i odpowiednim doborze przerwy dla pełnej mocy na danym obiekcie i kotle.

Spokojnie jednak poczekaj na stabilizację temperatur, 5dni to minimum.

Właściwie to przez ostatnie kilkanaście godzin starałem się zmniejszyć kopczyk, na ustawieniach fabrycznych miał zsypywał się do popielnika;) Aktualnie testuję 7/65 i kopczyk na AUTO (czyli ADC). Wydaje się, że może być. Być może potestuję jeszcze mniejsze dawki a częściej (aby częściej ruszało kopczykiem i rozbijało spieki).

Niezależnie od ustawień (przynajmniej tak mi się wydaje) mam nierówny wykres temperatury kotła. Widać takie cykle na 1/4 skali (3 godziny?): sterownik podbija temperaturę o 2 niekiedy 3 stopnie powyżej ustawionej, potem wychładza do nawet 6 stopni poniżej zadanej. Dzisiaj to obserwowałem: temperatura zadana 52 stopnie- temperatura kotła 50, sterownik wciąż robi zjazd: moc kotła 13%, 10%, 6%. Dopiero jak spadło do 47 to ruszył w górę. Chyba powinien utrzymywać stałą temperature kotła? PID włączony, ADC też, bojler ustawiony na 50 stopni (było 49,5). Może sterownik robi jakies testy?

Witam,

Może to dziwne w dzisiejszych czasach, ale niczym się zorientowałem i zastanowiłem budowlańcy postawili mi komin murowany z cegły, otwór dymny 140x250. Większość kotłów wyjście fi 150. Moje pytanie. Wpiąć w ten komin, kombinować coś z wkładami. Kominiarz mówił mi, że bez problemu wciśnie wkład fi 150, zrobi lekkie "jaj0".

Potrzebny ten wkład, jak tak to jaki, jaki materiał, producent?

Elfi jaki mądrala doradził Ci taki duży kocioł na tak małą powierzchnię? Na 130m2 wystarcza z dużym zapasem 15kw, cieszę się że nie mam PUMY tylko ECOAL, 9 dzień dziś mija na jednym zasobniku, po dociepleniu małym jeszcze jest groszek oby tak dalej :)

Z tym doborem 15 kW to pojechałeś :-/

Mi zasobnik wystarczył tylko na 18 dni ... i co z tego wynika ?

Witam,

Może to dziwne w dzisiejszych czasach, ale niczym się zorientowałem i zastanowiłem budowlańcy postawili mi komin murowany z cegły, otwór dymny 140x250. Większość kotłów wyjście fi 150. Moje pytanie. Wpiąć w ten komin, kombinować coś z wkładami. Kominiarz mówił mi, że bez problemu wciśnie wkład fi 150, zrobi lekkie "jaj0".

Potrzebny ten wkład, jak tak to jaki, jaki materiał, producent?

Masz bardzo dobry komin - sam mam podobny.

Wkład nie jest potrzebny przy ekogroszku - ja też go nie mam i palę już 3 sezon i jest ok.

U mnie z czopucha wychodzi o ile pamiętam fi 160, podpiąłem rurę do komina i uszczelniłem silikonem.

Suspenser czemu pojechałem? Ty jesteś tym mądralą? Też masz tem. 25st i powierzchnię 150m2? Mówisz jak mój wujek jego samochód prawie nic nie pali. To chłopie się ciesz lub smuć że tylko 18 a nie 30 lub 60.

Przeczytaj do jakiego domu był dobrany ten piec, na jakiej mocy już pracuje (a mrozu jeszcze nie ma) - wtedy powinieneś zrozumieć.

Gościu pisał, że dociepla, gdyby miał większą rozpiętość mocy, jak jest u mnie, to by się nie martwił. Zapewne wiesz że w jednym piecu jednej firmy podają moc 20kw a w drugim piecu drugiej firmy 15kw a na dobrą sprawę obydwa są takie same. Tylko taka mała różnica że 20kw jest sporo droższe. Mam palnik który poleci 25kw, wtedy dobra pompa c.o. i to ciepło odbierze.

Gościu pisał, że dociepla, gdyby miał większą rozpiętość mocy, jak jest u mnie, to by się nie martwił. Zapewne wiesz że w jednym piecu jednej firmy podają moc 20kw a w drugim piecu drugiej firmy 15kw a na dobrą sprawę obydwa są takie same. Tylko taka mała różnica że 20kw jest sporo droższe. Mam palnik który poleci 25kw, wtedy dobra pompa c.o. i to ciepło odbierze.

Podaj mi proszę przykłady (mogą być linki do stron z opisami i ofertami) tego jak "w jednym piecu jednej firmy podają moc 20kw a w drugim piecu drugiej firmy 15kw a na dobrą sprawę obydwa są takie same".

Pompa CO nie odbierze "ciepła" bezpośrednio z palnika, jest jeszcze taki "drobiazg" w konstrukcji zwany wymiennikiem.

Możesz wygenerować sobie nawet 30 kW tylko, że sporo z tego "pójdzie w komin".

Weź to pod uwagę i przemyśl sprawę jeszcze raz ok ?

Gdzie napisałem że pompa odbiera ciepło z palnika? Masz czujnik temperatury spalin? Połowa ludzi lub więcej nie ma pojęcia jaką mają temperaturę spalin i ile idzie ciepła w komin. Kolega dociepla dom, to jak go dociepli to mi też powiesz że na 130m2 ma mieć 25kw? Przemyśl to OKI?

P.S. Dzień bez sporu to dzień stracony?

Gdzie napisałem że pompa odbiera ciepło z palnika? Masz czujnik temperatury spalin? Połowa ludzi lub więcej nie ma pojęcia jaką mają temperaturę spalin i ile idzie ciepła w komin. Kolega dociepla dom, to jak go dociepli to mi też powiesz że na 130m2 ma mieć 25kw? Przemyśl to OKI?

P.S. Dzień bez sporu to dzień stracony?

W poprzednim wpisie: "Mam palnik który poleci 25kw, wtedy dobra pompa c.o. i to ciepło odbierze. "

Mam czujnik temperatury na czopuchu (a jaki Ty masz ?).

Zanim dociepli dom może przyjść zima i co wtedy ?

Póki co kolega musiał kupić piec już teraz, a sytuację ma taką:

Pierwotnie dom składał się z kuchnii i pokoju (budowa przed 1970 rokiem), w latach 80-tych dobudowano piętro, na początku lat 90-tych dobudowano (na kształt litery L) nową kuchnię i pokój nad nią. Wtedy też ocieplono trzy (!) ściany na parterze. Stropodach. Szczelność drzwi i okien pozostawia wiele do życzenia (pomijając te które sami wymienilismy). Materiały budowlane - co akurat było pod ręką. Dom w ostatnich latach zaniedbano - my mieszkamy od trzech lat i co roku coś robimy. W tym roku padło na poprawę wizerunku zewnętrznego i....piec (se padł tuż przed sezonem grzewczym). Dlatego uważam, że te 25kW wcale się nie będzie marnować, kiedy przyjdzie mróz.

Do tej pory był 38kW(to nie żart miałowiec (stuknęło mu 13 lat) i średnia spalania na nim to 50kg miału dziennie - darase - wiesz ile to daje średnio kW ?

Obawiałem się tej mocy, jednak ze zdziwieniem stwierdzam, że dość rzadko kocioł schodzi na 10% mocy, najczęściej jest to 40-60% (wg wskanań sterownika) - darase - popatrz na to - na dworze +8 a piec chodzi najczęściej na 40-60% - jak sądzisz na ile % będzie chodził przy -20 na zewnątrz ?

Jak dociepli dom to będzie potrzebował sporo mniej, ale do tej pory gdy przyjdzie mróz to czym ma grzać ?

Poza tym gdy go dociepli może fizycznie ograniczyć moc nastawami i będzie miał małe straty kominowe oraz dostępną sporą rezerwę w razie czego (ja mam od dawna moc maks zdławioną do ok. 8-10 kW przy piecu 18 kW).

PS ja nie widzę tu żadnego sporu, tylko kulturalną dyskusję i przekonywanie się argumentami ;-)

Hmm, hmm, jest powiedzenie że ktoś musi ustąpić, ustępuję- masz rację. Jak mogłem na to nie wpaść że mam pompę podłączoną do palnika :D dzięki za naukę nauczycielu. Jeżeli taka oszczędność na stracie kominowej to najlepiej założyć 50kw, wtedy straty nie będzie? Każdy może założyć nawet 100kw, to nie moja rybka ani nie moje akwarium. Dobrej nocy niech Cię nic nie zaskoczy. ;)

...Obawiałem się tej mocy, jednak ze zdziwieniem stwierdzam, że dość rzadko kocioł schodzi na 10% mocy, najczęściej jest to 40-60% (wg wskanań sterownika) - darase - popatrz na to - na dworze +8 a piec chodzi najczęściej na 40-60% - jak sądzisz na ile % będzie chodził przy -20 na zewnątrz ?

Strasznie jestem ciekaw, skąd ten sterownik wie, z jaką mocą pracuje kocioł? I skąd on (ten sterownik) wie, jaką ten kocioł ma moc nominalną?

Tak mi się wydaje, że raczej ten kocioł pracuje na 40-60% mocy ustawionej jako moc wyjściowa (tzn. według zadanych parametrów wyjściowych), co wcale nie musi być jednoznaczne z 40-60% mocy nominalnej.

I mam jeszcze prośbę. Zanim odpowiesz - przemyśl dobrze ten problem, bo trochę mylisz ludzi czytających to forum.

Suspenser- odp.na pytanie, według Twojego rozumowania zabraknie mocy w piecu. Tak to liczyłem matematycznie. Jeżeli zapotrzebowanie na moc pieca wzrasta proporcjonalnie do spadku temperatury na dworze to robimy proporcję +8st to 60%

1st to x%, x=7.5%

razem tem.spadnie o 27st razy 7.5%=202.5% piec jest dwa razy za mały, powinien przy minus 20 mieć 50kw. I to jest wielbłąd który nie przejdzie przez ucho igły.

Suspenser- odp.na pytanie, według Twojego rozumowania zabraknie mocy w piecu. Tak to liczyłem matematycznie. Jeżeli zapotrzebowanie na moc pieca wzrasta proporcjonalnie do spadku temperatury na dworze to robimy proporcję +8st to 60%

1st to x%, x=7.5%

razem tem.spadnie o 27st razy 7.5%=202.5% piec jest dwa razy za mały, powinien przy minus 20 mieć 50kw. I to jest wielbłąd który nie przejdzie przez ucho igły.

Ludzie te wasze wyliczanki i teoria was zgubi. Zrób i sprawdź w swoich warunkach i dopiero pisz a nie jakieś dyrdymały, że teoretycznie to, to , czy tamto. Niektórzy potrzebują pomocy a nie jakiś wyliczanek, teoteryzowania i innych wymądżań. Nie bierz tego dosłownie do siebie. Tylko dosłownie głęboko pojęta praktyka panowie.

Strasznie jestem ciekaw, skąd ten sterownik wie, z jaką mocą pracuje kocioł? I skąd on (ten sterownik) wie, jaką ten kocioł ma moc nominalną?

Tak mi się wydaje, że raczej ten kocioł pracuje na 40-60% mocy ustawionej jako moc wyjściowa (tzn. według zadanych parametrów wyjściowych), co wcale nie musi być jednoznaczne z 40-60% mocy nominalnej.

I mam jeszcze prośbę. Zanim odpowiesz - przemyśl dobrze ten problem, bo trochę mylisz ludzi czytających to forum.

Dokładnie taj jest, jak pisze Zawijan.

Pozdrowienia,

Włodek

Elfi jaki mądrala doradził Ci taki duży kocioł na tak małą powierzchnię? Na 130m2 wystarcza z dużym zapasem 15kw, cieszę się że nie mam PUMY tylko ECOAL, 9 dzień dziś mija na jednym zasobniku, po dociepleniu małym jeszcze jest groszek oby tak dalej :)

Twoja radość jest nieuzasadniona - nie wiesz, jak pracowałaby

PUMA. Dopiero jak porównasz 2 sterowniki na tym samym

obiekcie, będziesz mógł powiedzieć, że w tym miejscu lepiej

pracuje sterownik X czy Y.

Pozdrowienia,

Włodek