Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozmowa z wyznawcami prądu jest bezprzedmiotowa. By udowodnić (ciekawe co) miesza się wszystkie informacje. Arturo podaje COP przy czystym prądzie. Asolt dyskutuje z sobą - odpowiada na nie zadane pytania. Brak tylko odkrywców nie istniejących "sprężarek inwertorowych".

Komu co i zle doradziłem?, jako audytor przedstawiam wszystkie dostępne alernatywy w obliczeniami opłacalnosci, jednemu sie opłaci czysty prąd bo zainwestował w ocieplenie, innemu pompa, nie doradzam nikomu kto buduje nowy dom kotła na paliwo stałe, bo za kilka lat obudzi sie z ręku w nocniku (Kraków przeciera szlaki w zakazie ogrzewania kotłami na paliwo stałe),modernizacje domów istniejacych to inna rzecz.

A tak przy okazji mam zakaz wypowiadania sie w tym wątku?

Edytowane przez asolt

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Rozmowa z wyznawcami prądu jest bezprzedmiotowa.

Nie po raz pierwszy na forum pokazujesz brak rozumowania tekstu pisanego.

A więc jak dziecku,czarno na białym:

Ja grzeję dom pompą ciepła,od 16.09 zużyłem 1700kWh na ogrzewanie.

Gdybym zamiast pompą ciepła ogrzewał swój dom bezpośrednio prądem np.kotłem elektrycznym typu Kospel lub Elterm to zużyłbym na cele grzewcze 5000kWh biorąc pod uwagę,że moja pompa grzała przez ten okres z COP3,biorąc pod uwagę,że pompa grzała z COP2,5 i gdybym grzał prądem zużyłbym na ogrzewanie 4200kWh.

Czy teraz rozumiesz ?

Może skup się przy czytaniu postów...

Proszę przeczytaj jeszcze raz kilka ostatnich postów i powiedz dlaczego na moją polemikę z bezsensownym wpisem Arturo odesłałeś mnie do R&K. Na marginesie mój kocioł przeszedł by badanie na dopuszczenie do użytku, lecz nikt nie chcę takich badań. Lepiej bełkotać o szkodliwości palenia paliw stałych i uciekać od konkretów.

Proszę przeczytaj jeszcze raz kilka ostatnich postów i powiedz dlaczego na moją polemikę z bezsensownym wpisem Arturo odesłałeś mnie do R&K. Na marginesie mój kocioł przeszedł by badanie na dopuszczenie do użytku, lecz nikt nie chcę takich badań. Lepiej bełkotać o szkodliwości palenia paliw stałych i uciekać od konkretów.

Dlatego ze nie czytasz dokladnie postów, ja odniosłem sie tylko do tego jednego postu inne mnie nie interesują, stwierdziłes w polemice z Arturo jezeli ktos proponuje ogrzewanie czystym prądem to taki doradca zle doradza. Dla jednego taka dorada będzie bardzo dobra dla dugiego juz nie. Wszystko zalezy od zapotrzebowania na ciepło, dostępnosci poszczegolnych nosników energii przyzwyczjen uzytkownika , bezobsługowosci itd. Szkodliwość palenia w kotłach na paliwo stałe to dla Ciebie bełkot, dla mieszkanców Krakowa i wielu innych miejscowosci juz nie.

Nie po raz pierwszy na forum pokazujesz brak rozumowania tekstu pisanego.

A więc jak dziecku,czarno na białym:

Ja grzeję dom pompą ciepła,od 16.09 zużyłem 1700kWh na ogrzewanie.

Gdybym zamiast pompą ciepła ogrzewał swój dom bezpośrednio prądem np.kotłem elektrycznym typu Kospel lub Elterm to zużyłbym na cele grzewcze 5000kWh biorąc pod uwagę,że moja pompa grzała przez ten okres z COP3,biorąc pod uwagę,że pompa grzała z COP2,5 i gdybym grzał prądem zużyłbym na ogrzewanie 4200kWh.

Czy teraz rozumiesz ?

Może skup się przy czytaniu postów...

Czyli gdybyś grzał "czystym" prądem to według taryfy G11 zapłaciłbyś około 2900zł.

Ogrzewając niezbyt duży dom + dodatkowo jak się kiedyś chwaliłeś "paląc okazyjnie" kominkiem ...

Ja dom większy od Twojego , dużo gorzej ocieplony , z dużo gorszymi oknami , bez płyty fundamentowej ogrzałem za około 1200zł ...

I nie zużyłem nawet kawałeczka drewienka i nie rozpalałem ani razy kominka ...

Gość Arturo72
Czyli gdybyś grzał "czystym" prądem to według taryfy G11 zapłaciłbyś około 2900zł.

Ogrzewając niezbyt duży dom + dodatkowo jak się kiedyś chwaliłeś "paląc okazyjnie" kominkiem ...

Ja dom większy od Twojego , dużo gorzej ocieplony , z dużo gorszymi oknami , bez płyty fundamentowej ogrzałem za około 1200zł ...

I nie zużyłem nawet kawałeczka drewienka i nie rozpalałem ani razy kominka ...

Gdybym grzał prądem to byłbym zmuszony grzać w taniej taryfie czyli w G12,gdzie cena kWh to ok.0,3zł.

I przestańcie z tym kominkiem,czy dla 900zł za sezon i to w G11 muszę używac kominka do wspomagania ?

Jak już wspomniałem,nie jestem masochistą a kominek odpalany jest tylko dla przyjemności,czasami w weekendy a nie dla oszczędności :)

Gdybym chciał oszczędzić nie bawiłbym się w kominek tylko zmieniłbym taryfę na G12 i wtedy ogrzewanie wyszłoby ok.600zł czyli ok.700kg ekogroszka ?

Narazie 900zł przy G11 całkowicie mnie zadowala i nie widzę potrzeby zmiany taryfy ani tym bardziej grzania w kominku dla oszczędności.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Arturo, a jak wtedy - to znaczy po przejściu na G12 - wyglądałyby Twoje rachunki za resztę zużywanego prądu? Czy może prałbyś, zmywał, TV oglądał, odkurzał itp wyłącznie w nocy? Mogę w to uwierzyć akurat w Twoim przypadku.

Biorąc pod uwagę zużycie prądu na cele bytowe w G12 średnia cena całego prądu w domu byłaby w granicach ok.0,42zł/kWh,teraz płacę 0,55zł/kWh.

Oczywiście w G12 tylko pompa chodziłaby w tanich godzinach.

Edytowane przez Arturo72

Jak już wspomniałem,nie jestem masochistą a kominek odpalany jest tylko dla przyjemności

Tak masz rację, to coś gorszego.

Jesteś czubkiem któremu już się muzdżek całkiem zlasował.

Ja, moja pomka i moje zużycie :)

Człowieku, zaśmieciłeś całe forum, gdzie tylko się da.

Ty już nie wiesz co piszesz i gdzie piszesz.

Nie, piszesz to samo na okrągło i gdzie popadnie.

Artur, przypomnę Ci bo widzę że już błądzisz, to wątek: Ranking kotłów na eko groszek !!!

Ty nie masz o nich bladego pojęcia, dlaczego zapędzasz się tam ze spamem ?

Dlaczego moderatorzy i redakcja nie interweniuje na ten spam ?

Chyba zaraz do nich napiszę.

Oczywiście w G12 tylko pompa chodziłaby w tanich godzinach.

To wątek: " Ranking kotłów na eko groszek

Nikogo nie obchodzi tu Twoja pompka, Twoje zużycie i Twoja inteligencja.

Kto szuka pompy, chyba wie gdzie może znaleźć informacje o tym urządzeniu

Pisz w wątkach do tego przeznaczonych !!!

Na człowieka który chce błysnąć a nie rozróżnia tytułów wątków to myślę że siarę sobie robisz.

Gość Arturo72
No to Ty jednak jakiś dziwny jesteś - jednym mailem i podpisem możesz zaoszczędzić 0,13 PLN na każdej kWh, co w roku da parę ładnych stówek - i nie chcesz. Cuda, panie. Cuda.

Nie jeden mi to powtarza ;)

Jak powiedziałem,moje 900zł za ogrzewanie całkowicie mnie satysfakcjonuje a reszta prądu bytowego pozostała jak do tej pory w mieszkaniu,gdzie za ogrzewanie płaciłem znacznie więcej :)

No to Ty jednak jakiś dziwny jesteś - jednym mailem i podpisem możesz zaoszczędzić 0,13 PLN na każdej kWh, co w roku da parę ładnych stówek - i nie chcesz. Cuda, panie. Cuda.

:)

Tylko jak podpiszesz cyrograf na 3 latka z gwarancją ceny to chyba jest kara umowna za zerwanie ?

Ktoś kiedyś "darł łacha" : podpisuje umowę na 3 lata , cena się nie zmieni a wszyscy którzy tak nie zrobią są idiotami bo cena prądu pójdzie spooooro w górę ...

No i teraz mamy prund po 2PLN/kWh ;)

Gość Arturo72
To wątek: " Ranking kotłów na eko groszek

Nikogo nie obchodzi tu Twoja pompka, Twoje zużycie i Twoja inteligencja.

A to ?

Pewnie koszty ogrzewania,

To między innymi Ty oszukujesz nowych inwestorów,że kupując np.RBR czy jakikolwiek kocioł na ekogroszek będą mieli niskie koszty ogrzewania a to nie jest prawdą.

Jest to swoiste oszukiwanie inwestorów bo koszty ogrzewania nie zależą od źródła ciepła.

Ty masz interes w tym,żeby w dalszym ciągu oszukiwać a ja powtarzam,że to dom a nie ekogroszek przyczynia się do niskich rachunków za ogrzewanie.

Może skoncentruj się tylko na starych domach,tam masz pole do popisu...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
:)

Tylko jak podpiszesz cyrograf na 3 latka z gwarancją ceny to chyba jest kara umowna za zerwanie ?

Ale ja nie mam potrzeby zrywania czegokolwiek,Tauron Śląsk i G11 mi pasuje :)

Kara za zerwanie umowy byłaby przy zmianie operatora a nie przy zmianie taryfy u tego samego operatora.

Ostatnio Duon wprowadził promocję gdzie tania taryfa jest za darmo do końca roku :)

Dlatego ze nie czytasz dokladnie postów, ja odniosłem sie tylko do tego jednego postu inne mnie nie interesują, stwierdziłes w polemice z Arturo jezeli ktos proponuje ogrzewanie czystym prądem to taki doradca zle doradza. Dla jednego taka dorada będzie bardzo dobra dla dugiego juz nie. Wszystko zalezy od zapotrzebowania na ciepło, dostępnosci poszczegolnych nosników energii przyzwyczjen uzytkownika , bezobsługowosci itd. Szkodliwość palenia w kotłach na paliwo stałe to dla Ciebie bełkot, dla mieszkanców Krakowa i wielu innych miejscowosci juz nie.

W polemice z Arturo kwestionowałem podawanie COP dla grzania czystym prądem, co On zrobił by coś udowodnić. Nie wiem co to miało udowadniać. Palenie węgla i nieumiejętne drewna jak i śmieci(?) może być szkodliwe. Większość wypowiedzi w tym temacie (spalanie węgla) to bełkot. Jeśli nie mam racji proszę odpowiedzieć czy ekologicznie mogę palić kartony po mleku i sokach. Proszę o fakty a nie bełkot.

Gość Arturo72
W polemice z Arturo kwestionowałem podawanie COP dla grzania czystym prądem, co On zrobił by coś udowodnić.

Nie czytasz ze zrozumieniem ;)

Przyjmij,że moja pompa grzeje z COP1 i od 16.09 zużyła na ogrzewanie 1700kWh(odczyt z podlicznika zużycia prądu pompy):)

Co wg Ciebie to oznacza ?