Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taki zestaw chyba tylko ja mam i już pisałem czy bym go Tobie polecił ;)

Słyszałem od znajomego o kilku zadowolonych, ale oni nic nie mierzą tylko zadowala ich brak konieczności używania kotła latem.

Zdecydowany na pompę ciepła do cwu też bylem dokładnie w tym samym czasie co Ty ale coś mi wypadło ,mam nawet miejsce z podejściami ale takiej już nie wezmę i jak napisałeś wtedy opinię :o to definitywnie dałem sobie spokój.

Ci co pokupowali wcześniej przed Tobą albo nie są rzetelni w opiniach ,abo sprzedawcy pomp ,może też teraz wstyd im się przyznać ,lub polecają ze złości niech inni też wtopią kaskę .

Ci co pokupowali wcześniej przed Tobą albo nie są rzetelni w opiniach ,abo sprzedawcy pomp ,może też teraz wstyd im się przyznać ,lub polecają ze złości niech inni też wtopią kaskę .

Pewnie wszystko po trochę a najbardziej prawdopodobna wersja to chyba to co wytłuściłem :)

Edytowane przez karoka65

animuss

Ty polecasz swoje a ja swoje. Ja tam wolę mieć kocioł co pracuje w swojej mocy lub blisko niej a wtedy sprawność kotła jest wyższa. Na co mi palnik który jest w kotłacch od mocy 25kW w górę? Ja palę przez cały rok i nie chce się męczyć w lecie z sadzą i wyciekami z komina. Ty ze swoim sobie radę dasz chociaż jest przewymiarowany a inny może potem mieć kłopoty bo to niedopały, bo to sadza, bo to skropliny .

Po co ludzie zmniejszają pojemność palnika w kotłach przewymiarowanych, po co zmniejszają pow. wymiennika zatykając kanały? Ja zostaję przy swoim zdaniu a ty przy swoim i myślę że dalsze wycieczki między nami nic nie zmienią a jedynie zaśmiecą ten wątek.

Ty dalej te swoje wywody przyjedź do mnie latem na zimnego browarka i zobacz jak kocioł 38kW grzeje tylko jeden bojler ,reszta instalacji odcięta zaworami, szukaj sadzy ,wody i czym tam jeszcze straszysz ludzi.:lol2:

możecie na niego spojrzeć pod kątem wielkości komory spalania - temperatury spalania,budowy wymiennika

Nie chce na niego patrzeć :no:

z tej stajni tylko ten się nadaje ,ale nie jest to arcydzieło :rolleyes:

http://www.defro.pl/images/stories/kotly-classic/nowe/komfort-eko-przekroj.jpg

http://www.defro.pl/kotly-linia-tradycyjna/komfort-eko-tradycyjna

pionowy ma nisko płaszcz :

http://www.defro.pl/images/stories/kotly-exclusive/nowe/defro-eko-przekroj.jpg

Edytowane przez animuss

Oki dzięki za info a nie brać pod uwagę sprawności spalania - w duo ok 90.8% a w komfort eko 87% czy ten wskaźniki jest nie potrzebny do analizy?

Oki z Derfo pod kątem budowy nadaje się komfort eko a co powiecie o firmach Tekla, Klimosz, Heiztechnik?

Pozdrawiam Aga

Sprawność brana jest pod uwagę .

Heiztechnik:

Q EKO i HT EKO ale tylko najmniejsze modele- 11kW

http://www.heiztechnik.pl/images/thumbnails/images/FOTO/Q%20EKO%20-%20przek%20ruszta%20-%20723px-176x226.png

Edytowane przez animuss

Ty dalej te swoje wywody przyjedź do mnie latem na zimnego browarka i zobacz jak kocioł 38kW grzeje tylko jeden bojler ,reszta instalacji odcięta zaworami, szukaj sadzy ,wody i czym tam jeszcze straszysz ludzi.:lol2:

To nie były wywody, ty obstajesz przy swoim a ja przy swoim tylko zastanawia mnie jedno, po co się robi OZC skoro im większy tym lepszy. Ale już nie odpowiadaj, znajdę w nternecie.

Edytowane przez zbigmaz01

To nie były wywody, ty obstajesz przy swoim a ja przy swoim tylko zastanawia mnie jedno, po co się robi OZC skoro im większy tym lepszy. Ale już nie odpowiadaj, znajdę w nternecie.

Gdybym nie przetestował to bym był takim niedowiarkiem jak Ty,powiem więcej ,musiałeś zainstalować bufor przez ten palnik skrzyniowy .

Jak by nie było fajkowych palników to wziął bym palnik rynnowy z dopalaczami ,coś takiego.

images?q=tbn:ANd9GcSvKTUVjl6RNyPwGk2ImA97U1tXQVzw045Yd0XGTBOjFoU3h4Uj

OZC najlepiej robić się dla kotłów bez modulacji zasypowych lub z marną modulacją , ustala się minimalne potrzeby budynku .

Dla kotłów z tym palnikiem skrzynkowym

http://www.wtb.pl/hot_issues/PalnikiRetortowe/Orlowski150-4m.jpg

OZC nie pomoże ,co z tego ze dobierzesz mniejszy kocioł ,wrypią ci palnik z mniejszymi dyszami ,który się ledwo mieści w kotle ,żeby nie osiągał zbyt dużej mocy ,to wymiennik wspawają uproszczony ,masz kocioł małej mocy ,spalanie jak w większym, komin gorący ,jak obniżasz temperaturę spalin to pali się z jednej strony i poci się płaszcz wymiennika jak szczur .To są palniki większej mocy do kotłów 10/15/20/ kW ,Nadają sięjak silnik od ciężarówki do osobówki , pojedziesz owszem ale ekonomicznie Cię wykończy .

Edytowane przez animuss

Tylko nie zapominaj że Twój nie jest seryjny ;)

Ja też grzałem samo CWU latem tłokowcem 25 kW, owszem paliło się nawet nie gasło ale czystość spalania pozostawiała dużo do życzenia.

Gdybym nie przetestował to bym był takim niedowiarkiem jak Ty,powiem więcej ,musiałeś zainstalować bufor przez ten palnik skrzyniowy .

Jak by nie było fajkowych palników to wziął bym palnik rynnowy z dopalaczami ,coś takiego.

images?q=tbn:ANd9GcSvKTUVjl6RNyPwGk2ImA97U1tXQVzw045Yd0XGTBOjFoU3h4Uj

OZC najlepiej robić się dla kotłów bez modulacji zasypowych lub z marną modulacją , ustala się minimalne potrzeby budynku .

Dla kotłów z tym palnikiem skrzynkowym

http://www.wtb.pl/hot_issues/PalnikiRetortowe/Orlowski150-4m.jpg

OZC nie pomoże ,co z tego ze dobierzesz mniejszy kocioł ,wrypią ci palnik z mniejszymi dyszami ,który się ledwo mieści w kotle ,żeby nie osiągał zbyt dużej mocy ,to wymiennik spawają uproszczony ,masz kocioł małej mocy ,spalanie jak w większym, komin gorący ,jak obniżasz temperaturę spalin to pali się z jednej strony i poci się płaszcz wymiennika jak szczur .

Jesteś w błędzie ale cię z niego wyprowadza. Bufor mam zanim miałem kocioł na ekogroszek, grzałems się elektrycznie. A co do palnika to wiesz ile już modyfikacji przeszedł? Jesteś na tamtym forum to pewnie wiesz.

Tylko nie zapominaj że Twój nie jest seryjny ;)

Ja też grzałem samo CWU latem tłokowcem 25 kW, owszem paliło się nawet nie gasło ale czystość spalania pozostawiała dużo do życzenia.

Wypraszam to sobie kocioł jak najbardziej seryjny :p z modyfikacją przestrzeni paleniska .

A tłok niestety na lato nieprzydatny bez bufora nie pojedziesz .Jak załorzysz to znowu zgasnie opal zanim się przyda następne podgrzanie .

Wypraszam to sobie kocioł jak najbardziej seryjny :p z modyfikacją przestrzeni paleniska .

A tłok niestety na lato nieprzydatny bez bufora nie pojedziesz .Jak załorzysz to znowu zgasnie opal zanim się przyda następne podgrzanie .

Skromna ta modyfikacja nie była ;) http://muratordom.pl/galerie/budowa/modernizacja-kota-rakoczy-gigar,2029/

A co do tłoka, wkurzał mnie okrutnie, po dwóch sezonach sprzedałem i teraz cieszę się tym co mam.

Skromna ta modyfikacja nie była ;) http://muratordom.pl/galerie/budowa/modernizacja-kota-rakoczy-gigar,2029/

A co do tłoka, wkurzał mnie okrutnie, po dwóch sezonach sprzedałem i teraz cieszę się tym co mam.

Niewielka ingerencja, powstała przestrzeń nad palnikiem .Producenci zawsze chcą na czymś zaoszczędzić.

A co masz ,przypomnij ?

Edytowane przez animuss

,,,, Tak precyzyjnie to dodałbym przed tym co napisałeś dysze doprowadzające powietrze wtórne

Moim zdaniem te "dysze doprowadzające powietrze wtórne", użyteczne są tylko przy mocy znamionowej palnika, oczywiście jeżeli paliwem podstawowym jest węgiel brunatny lub pochodne.

W pozostałych przypadkach to tylko i wyłącznie "rozrzedzacz spalin".