Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałem zapytać bardziej doświadczonych kolegów odnośnie histerezy temp. zadanej kotła.

U mnie jest ustawiona na 1*

Czy korzystniej będzie,jakby ją zwiększyć np. na 5*(ekonomia,kultura pracy kotła)?

Jeśli tak,to kiedy stosować?

W okresach przejściowych i latem do CWU,czy też przez cały sezon?

Dopasowując oczywiście częstotliwość przedmuchów oraz podawanie paliwa w podtrzymaniu.

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałem zapytać bardziej doświadczonych kolegów odnośnie histerezy temp. zadanej kotła.

U mnie jest ustawiona na 1*

Czy korzystniej będzie,jakby ją zwiększyć np. na 5*(ekonomia,kultura pracy kotła)?

Jeśli tak,to kiedy stosować?

W okresach przejściowych i latem do CWU,czy też przez cały sezon?

Dopasowując oczywiście częstotliwość przedmuchów oraz podawanie paliwa w podtrzymaniu.

Z mojego punktu widzenia (podkreślam, z mojego), im histereza mniejsza tym lepsza, bo kocioł się szybciej buja i są mniejsze wahania temperatury.

W pewnych trybach sterowania (eCoal - grupowe), histereza rządzi się troszkę innymi prawami.

Ja mam stalową, ze względu na to że nie lubię jak mi się zanadto podajnik grzeje a żeliwne palniki mają taką tendencję. Gorący podajnik grzeje kosz, większe ryzyko skraplania w koszu. Nie widzę żeby stalowe palniki jakieś szczególnie awaryjne były - prawie 10 lat użytkuję stalową fajkę Ewmar Ness i jeszcze się ma dobrze, z oryginalnym ślimakiem chodzi. A z tym nadmuchem to chyba jest odwrotnie, w żeliwnych jest 3 strefowy.

Piszę, żeby nie było zaskoczenia - od Kwietnia ruszam z działalnością i oprócz normalnej pracy będę także sprzedawał ekogroszek i kotły na lokalnym rynku.

Planuję powoli ze wszystkim ruszać, więc jeszcze nie mam strony www, choć domena już czeka, gdy będę gotowy przejdę na profil płatny i zareklamuję się także na forum.

Od tej pory nie będę podawał swojego rankingu kotłów, żeby nie było, że faworyzuję te, które będę miał w ofercie [a planuję mieć oczywiście te, które uważam za najlepsze, bo takie chcę sprzedawać], ewentualnie mogę napisać o zaletach takiego czy innego modelu i podyskutować o nich.

Ci którzy mnie znają wiedzą, że mnie trzeba przekonać argumentami, a próbować kupić nie warto bo próbującemu tylko obciachu narobię ujawniając szczegóły [to tak na wszelki wypadek piszę, żeby nie korciło kogoś].

To tyle z nowości - miłego łykendu życzę :)

Po tym co działo się w tym wątku przez kilka ostatnich dni polecam trochę się wyluzować i spojrzeć na wszystko z lekkiego dystansu niczym w piosence:

Gość Arturo72
Piszę, żeby nie było zaskoczenia - od Kwietnia ruszam z działalnością i oprócz normalnej pracy będę także sprzedawał ekogroszek i kotły na lokalnym rynku.

Życzę dużo klientów ze starych domów i mam nadzieję,że do nowych domów nie będziesz wciskał zielonym inwestorom czegoś co nie będzie dla nich zasadne tym bardziej,że od nowego roku zmieniły się normy dot.budowy nowych domów i bardziej niż w zeszłych latach ekogroszek do takiego domu nie nadaje się:

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Od-stycznia-2014-nowe-warunki-techniczne-dla-budujacych-domy-2968746.html

Gość Arturo72
:lol2: Czytać ze zrozumieniem :) sprzedawaj sobie do starych domów..... a mi sie do nowych nie wtrącaj..:lol2:

Karoka już wcisnął do nowego domu 110m2 swojego RBR-a 12kW a gość rachunki za wungiel ma takie,że ja w większym domu taniej grzałbym prądem.

Bez tytułu.jpg

Chcecie dalej robić z ludzi idiotów ?

Edytowane przez Arturo72

Karoka już wcisnął do nowego domu 110m2 swojego RBR-a 12kW a gość rachunki za wungiel ma takie,że ja w większym domu taniej grzałbym prądem.

[ATTACH=CONFIG]251820[/ATTACH]

Chcecie dalej robić z ludzi idiotów ?

Sam z siebie robisz idiotę,wklej info za jaki to okres!

I nie zapomnij zapytać czy ten ktoś sam dobrowolnie wybrał ogrzewanie na węgiel.