Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki zasobnik ? To gdzie Ty podgrzewasz wodę ? Czyżby ekologiczna kałuża przed domem ? Za montaż pompy nie płaci się ? Jaki komin ? Ty też masz. Z tym, że ja zaoszczędziłem ponieważ zrezygnowałem ze spalarni w salonie.

Mam rozumieć, że Ty "kotłowni" nie masz i cały osprzęt trzymasz w sypialni ? Gdzie te Twoje oszczędności ? Dalej chcesz mi wmawiać, że Ty mniej zapłaciłeś za pompę niż ja za kocioł ? Miejsce moich 2 ton węgla zajmuje tyle miejsca, co Twoich szczap pod domem.

Edytowane przez pawko_

Karoka już wcisnął do nowego domu 110m2 swojego RBR-a 12kW a gość rachunki za wungiel ma takie,że ja w większym domu taniej grzałbym prądem.

I jak CI oszuście w gębie ?

Na każdym kroku mataczyć i szukasz zaczepki bo chcesz mi dołożyć, zrobisz wszystko żeby ludziom wodę z mózgu zrobić a ze mnie barana choć to Ty nim jesteś.

I ile Flutebox ( Pawko ) grzeje ?

Mówiłeś Ci wczoraj że nie będzie zadowolony że sobie nim gębę po forum wycierasz.

Przy okazji wyszło następne Twoje matactwo, kombinatorze.

Powinieneś mieć po nickiem, NAJWIĘKSZY OSZUST I KRĘTACZ NA FORUM !!!

a nie doradca.

Barani cycku. Ile dałeś za pompę ? Ile za te swoje 20 cm na ścianie bo ja mam 15 ? Na podłodze mam 10 i na stropie 20 cm. Ile więcej wydałeś na ocieplenie ? Masz bramę 5 metrową i odsłonięty dom z każdej strony ? Bo ja mam i brak drzwi odzielajacych garaż od reszty domu. Niestety brama super szczelnie nie przylega do nadproża i przez to dom fest się wychladzał. Mam WG. Dom w tamtym sezonie był nieogrzewany. Nawet klamek do okien nie montowalem i przez te otwory wiało. Powierzchnia ogrzewana to 160 metrów na chwilę obecną. Czy coś chcesz jeszcze porównywać ?

Gdybyś nie pamiętał od wczoraj to Ci wytłuściłem.

Krętacz, manipulant to mało powiedziane. Nagina fakty pod swoją chorą wyobraźnię.

ze 2 lata temu o tym już pisałem na forum..... to taki Samarytanin w stylu naszych strażników miejskich.... stawiają śmietniki tak żeby nałupać najwięcej kasy... a nam wmawiają ze robią to dla naszego bezpieczeństwa...retoryka ta sama...

Gość Arturo72

2000zł,które zapłacił za węgiel to jest ok.6000kWh a tyle kWh na ogrzewanie zużywają grzejący kablami użytkownicy domów 160-180m2 a nie 110m2 bo Ci zużywają ok.4000kWh.

Powtarzam,bo takie są fakty.

mój 419,8 m3,pow. uż.150m2, pow.grz.173m2

sezon niewiele pow 3500

dla 3600 = 20,8 kWh/1m2/rok

= 1150 zł

Dziękuję dobrze;-)

do 01/03/2014 3169 za CO,

Ja ze swoimi 1900kWh się nie liczę a tu aż 6000kWh zużyte w węglu...

Przecież jasne,że będzie się zadowolonym.

Edytowane przez Arturo72

Na czym mu zależało ? Na tym,żeby usyfiając się płacić więcej niż gdyby grzał nawet prądem ?

2000zł,które zapłacił za węgiel to jest ok.6000kWh a tyle kWh na ogrzewanie zużywają grzejący kablami użytkownicy domów 160-180m2 a nie 110m2 bo Ci zużywają ok.4000kWh.

Oczywiście,bo zrobiliście mu wodę z mózgu to i jest zadowolony a gdyby kumał o co biega to byłby wydymany i to bez mydła.

Dziwnie to jakoś liczysz. Biorąc pod uwagę statystyki z ES, to mi to tak wychodzi.

Pawko przez 158 dni spalił około 2289 kg węgla o kaloryczności średnio 27000kJ co dało średnio 14,48 kg/dobę,

14,48kg * 27000kJ/kg = 390960kJ * 65%(sprawność ze statystyk) = 254124 kJ / 3600s = 70,59 kWh * 158 = 11153,22 kWh

Przez te 158 dni zużył 11153,22 kWh, to ile zapłaciłby za ogrzewanie prądem ?

Na Twoim miejscu spaliłbym się ze wstydu krętaczu i oszuście.

Po cichu poproś redakcję o wykasowanie konta, wszystkich bzdur i krętactw które tu napisałeś.

Z resztą hucznie to zapowiadałeś w grudniu, wykasowałeś kilka tysięcy swoich postów ale widzę że kredyt ciśnie i trzeba szukać jelonków.

Próbujesz znowu czarować czyimiś rachunkami ?

Zajmij się zapłatą swoich zobowiązań i wytrzeźwiej w końcu.

Gość Arturo72

To nawet niech się do tego nie przyznaje i wycofa zaraz swój ster z ewidencji bo widać,ze przez ten czas grzał ze sprawnością nie większą niż 30%.

Tak go ktoś urządził...

Dziwnie to jakoś liczysz. Biorąc pod uwagę statystyki z ES, to mi to tak wychodzi.

Pawko przez 158 dni spalił około 2289 kg węgla o kaloryczności średnio 27000kJ co dało średnio 14,48 kg/dobę,

14,48kg * 27000kJ/kg = 390960kJ * 65%(sprawność ze statystyk) = 254124 kJ / 3600s = 70,59 kWh * 158 = 11153,22 kWh

Ja Ci wyjaśnię. Słuchając prądowych propozycji tego nawiedzonego człowieka poszedłbym z torbami. Tym bardziej, że nie jestem batmanem w swoim domu i taryfa G12 nie wchodziłaby w grę. Poza tym nie mam tak hiper, super ocieplonego domu jak to arturek przedstawił. Wszystko opisałem kilka postów wyżej jak jest, a nie jak sobie ta chora głowa wymyśliła. On i tak będzie pieprzył swoje bo jest zaburzony.

Edytowane przez pawko_

Gość Arturo72
Ja Ci wyjaśnię. Słuchając prądowych propozycji tego nawiedzonego człowieka poszedłbym z torbami. .

Z torbami to ty już wyszedłeś zużywając 11000kWh z czego w dom poszło max.3000kWh a kominem uleciało 8000kWh.

Gość Arturo72
W ogóle to najlepiej napisać, że ogrzałbym to farelką bo mam dom pasywny.

Średnia moc grzewcza kotła jaka Ci wyszła to 3kW,są takie falerki 3kW mocy grzewczej ale lepiej kilka mniejszych tak po 1kW w każdym pomieszczeniu i po kłopocie.

Gość Arturo72
Sprawność 65 % uwzględnia już jakąś stratę kominową.

Zrozum że nie każdy buduje termos na płycie fundamentowej, w prostej bryle, z WM, reku i innymi bajerami.

Dlatego ja nie pisałem ile zużył kWh tylko ile kWh mógłby kupić za 2000zł czyli tyle ile zapłacił za węgiel.

Średnia moc grzewcza kotła jaka Ci wyszła to 3kW,są takie falerki 3kW mocy grzewczej ale lepiej kilka mniejszych tak po 1kW w każdym pomieszczeniu i po kłopocie.

Ty serio zdrowo jest p&%&$%y

Skoro tak już liczysz to Ty masz w takim razie chyba trzy razy mniejsze zapotrzebowanie na ciepło niż ja. Powinieneś ogrzać się swoimi pierdami, a przypomnę kupiłeś pompę 9kW !

Tyle samo jak nie mniej niż Ty za komin+kocioł+zasobnik+montaż+kotłownię+miejsce na 2t.opału.

Jaki zasobnik ? To gdzie Ty podgrzewasz wodę ? Czyżby ekologiczna kałuża przed domem ? Za montaż pompy nie płaci się ? Jaki komin ? Ty też masz. Z tym, że ja zaoszczędziłem ponieważ zrezygnowałem ze spalarni w salonie.

Mam rozumieć, że Ty "kotłowni" nie masz i cały osprzęt trzymasz w sypialni ? Gdzie te Twoje oszczędności ? Dalej chcesz mi wmawiać, że Ty mniej zapłaciłeś za pompę niż ja za kocioł ? Miejsce moich 2 ton węgla zajmuje tyle miejsca, co Twoich szczap pod domem.

A teraz odszczekaj swoje kłamstwa, które wmawiasz ludziom.

Edytowane przez pawko_

Gość Arturo72
Ty serio zdrowo jest p&%&$%y

A teraz odszczekaj swoje kłamstwa, które wmawiasz ludziom na temat kosztów swojej pompy w porównaniu do kotła CO.

Nie mam co odszczekiwać:

Najpierw podaj koszt kotła+koszt komina do niego+montaż kotła+zasobnik cwu+zajęte miejsce na kotłownie+dodatkowe miejsce na składowanie opału.

To wszystko wyjdzie poniżej 20tys.zł ? Nie sądzę a za 20tys.zł masz bezobsługowy system grzewczy.

No nie mam pytań. Kocioł CO troszkę ponad 7 tys. Pompa 25-30 tys. ? Co chcesz jeszcze porównywać ?

Komu jeszcze chcesz te brednie wmawiać ?

Będzie tańsza ta lodówka to sobie ją sprawie. Mój system, tak jak już wspominałem wiele razy może być w każdej chwili "prawie" bezinwazyjnie zmieniony z kotła CO na ...

Edytowane przez pawko_

Gość Arturo72
No nie mam pytań. Kocioł CO troszkę ponad 7 tys. Pompa 25-30 tys. ? Co chcesz jeszcze porównywać ?

Komu jeszcze chcesz te brednie wmawiać ?

Zapomniałeś o kominie do kotła+montażu kotła+zasobniku cwu+miejscu na składowanie opału+miejsce nie użytkowe na kocioł.

Ile to kosztuje ?