Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja nie kupiłem pompy ciepła dla jakiegoś wyimaginowane zwrotu,tak samo nie inwestowałem w ocieplenie,żeby mi się w jakikolwiek sposób zwróciło,podobnie kupuje auto nie dla zwrotu,pralka również została kupiona nie z myślą o zwrocie,tak samo zmywarka i pozostałe sprzęty w domu czy poza domem,nie mam kabiny prysznicowej w łazience tylko wannę gdzie woda leje się jak wściekła.

Nie rzucam palenia,żeby zaoszczędzić 400zł miesięcznie bo lubię palić i w najbliższej przyszłości nie zamierzam z tej przyjemności rezygnować.

Przyjmij do wiadomości,że są ludzie dla których komfort życia jest najważniejszy.

Przypomnij nam więc czemu zrezygnowałeś z Kospela i grzania czystym prądem na rzecz PC.

Chyba, że masz amnezję to pomogę znaleźć odpowiednie wpisy na forum ;-)

Przyjmij do wiadomości,że są ludzie dla których komfort życia jest najważniejszy.

A Ty przyjmij do wiadomości,że wchodzisz na wątek kotłów na eko-groszek a nie pompki czy prąd.Przyjmij też do wiadomości,że kotły węglowe kupują ludzie,którzy mają domy z lat 70-tych i wcześniej wybudowane a i tacy co mają domy nowe a wybudowane tanio.Przyjmij do wiadomości,że nikogo nie interesuje Twój prąd jeżeli wchodzi na wątek o kotłach na eko-groszek.

Ogólnopolskie forum budowlane jakim forum muratora czytają tysiące ludzi,nawet nie zarejestrowanych,każdy temat,po prostu się "uczą się budowy",przynajmniej ja tak robiłem przed budową i myślę każdy rozsądny inwestor tak robi.Każdy temat wertowałem.

To nie jest forum typowo o grzaniu węglem a więc posty na poboczne tematy związane z budową czy ogrzewaniem są jak najbardziej na takim forum moim zdaniem,nawet pożądane.

I co? Po Twoich postach wszyscy wyburzą swoje domy bo zrobili gafę i zaczęli budować dom od kotła na eko?

Poza tym mylisz forum od wątków!!! Spamujesz i tyle!!!

Tobie po tym tytule to już całkiem dekiel podniosło.

Ja widzę że każdy ma Cię tu po prostu dość i nikt nie chce Cię czytać.

Już chyba jaśniej userzy nie mogą pisać do Ciebie żebyś opuścił ten i inne wątki o kotłach żeby zachować jakąś kulturę wypowiedzi.

Ty jesteś taki tępy czy tylko udajesz że nie rozumiesz co do Ciebie piszą ?

Każda rozumna istota która potrafi czytać wchodząc na to forum szuka wątku który go interesuje a znajduje nawiedzonego Arturka gdzie tylko nie wejdzie.

Ty nie potrafisz czytać i nie rozróżniasz kotła na eko groszek od pompy ciepła ?

Ty jakiś nawiedzony jesteś.

Sądzisz,że ja gdybym miał rozpoczynać budowę domu zaczął bym od czytania rankingu kotłów na eko czy też już od konkretnego wątku jakim jest RBR EKOUNIWERSAL?

Wlazłeś tu bo są to najbardziej ruchliwe wątki i chciałeś na nich zabłysnąć!!! Żałosny jesteś !!!

Gość Arturo72
Ty jakiś nawiedzony jesteś.

Sądzisz,że ja gdybym miał rozpoczynać budowę domu zaczął bym od czytania rankingu kotłów na eko czy też już od konkretnego wątku jakim jest RBR EKOUNIWERSAL?

Dokładnie tak sądzę,żeby długo nie szukać post jegomościa,który przed budową zadał pytanie o kotłach:

Witam,czy ktoś posiada,któryś z w/w pieców(Eco-Komfort a Eco-Komfort Economic) ? Prosiłbym o ocenę oraz czym ewentualnie różnią się te piece.

Może małe porównanie do Ling-a Duo 15kW czy ...

Post z forumbudowlane.pl z dn.12.06.2009r czyli na dwa lata przed rozpoczęciem budowy w temacie "piec na ekogroszek-ranking"

http://www.forumbudowlane.pl/vt/9110/270/piec-na-ekogroszek-ranking?postdays=0&postorder=asc

Edytowane przez Arturo72

Nie rzucam palenia i w najbliższej przyszłości nie zamierzam rezygnować.

Dla mnie co byś nie napisał jakie rewelacje o tanim grzaniu ,nie będziesz wiarygodny ,posiadasz dwa źródła ciepła ,a kominkiem można nieźle dogrzać mieszkanie.

Witam,czy ktoś posiada,któryś z w/w pieców(Eco-Komfort a Eco-Komfort Economic) ? Prosiłbym o ocenę oraz czym ewentualnie różnią się te piece.

Może małe porównanie do Ling-a Duo 15kW czy ...

wybaczcie kolejny OT ale ten wyraz pogrubiony świadczy jednoznacznie jaki poziom wiedzy o kotłach ma to coś co śmieci na wątkach o kotłach węglowych

w Piecu to się piecze chleb

ogrzewa się kotłem

piec – urządzenie wykorzystujące ciepło w sposób bezpośredni, w odróżnieniu od "kotła" w którym podgrzewany jest czynnik pośredni, np.: woda instalacyjna

widać arturku że te wszystkie lata edukacji poszły w .........

Jasne,masz do tego pełne prawo. Ale zdam się na logikę i zapytam,co byś zrobił w przypadku tym,że chcąc oszczędzić masz do wyboru,zmianę taryfy i oszczędność automatyczna 300zł na 600zł za ogrzewanie czy oszczędzasz paląc w kominku i spalasz całe drewno jakie kupiłeś wydając na nie 400zł czyli 2mp. Oczywiście,że palę w kominku ale tylko w weekendy i rozpalam kominek dopiero po południu. Robię to dla czystej przyjemności a nie z konieczności oszczędzania i jak do tej pory spalilem ok.połowę tego co kupiłem czyli 1mp i 200zł a zmiana taryfy przyniosłoby większą oszczędność bo ok.300zł.

Hmm ...

Drewno jest lżejsze od węgla i zajmuje dużo miejsca i też trzeba je gdzieś trzymać.

Trzeba też je ułożyć a czasami i porąbać.

Dodatkowo samo do kominka nie przyjdzie. Aby proces spalania przebiegal poprawnie trzeba też kontrolować ogień/żar i odpowiednio zwiększać/zmniejszać ilośc powietrza aż do prawie całkowitego odcięcia dopływu powietrza.

No chyba że masz kominek z najwyższej półki z elektroniką która doba o prawidłowy , ekologicznyy i ekonomiczny proces spalania.\

Trzeba też dokładać drewno aby nie wygasł , czyścić kominek , wywalać popiół ...

I gdzie ten komfort ?

Jakbyś chciał "komfort" to być sobie kupił kominek gazowy lub na biopaliwo ...

Wtedy sobie być z pilota włączył i miałbyś komfort :)

Bo największą zaletą kominka poza "efektem" są jego zdolności grzewcze ...

Ja jako użytkownik kotła nie mam ochoty palić w sezonie , bo nie widzę powodu.

Gdybym rozpalił w sezonie kominek to miałbym saunę w domu ...

Kominek odpalam tylko wtedy gdy w domu robi się zimno a nie ma sensu jeszcze włączać ogrzewania ...

Edytowane przez kaszpir007

Z tym Arturem to widzę, że cuda są wszędzie.

Bo @Arturo72 to taki troll forumowy :http://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie zauważ rozpoczął dyskusję 13.03 postem #18537 - czyli 94 posty do Twojego to kłótnia (http://pl.wikipedia.org/wiki/K%C5%82%C3%B3tnia_internetowa ) z nim . :mad:

Edytowane przez pawelo_pl

Bo @Arturo72 to taki troll forumowy :http://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie zauważ rozpoczął dyskusję 13.03 postem #18537 - czyli 94 posty do Twojego to kłótnia z nim . :mad:

wstaw definicję kłótni. Bo jeszcze ktoś rzeczywiście ten jałowy (z obu stron) sposób nabijania postów pomyli z kłótnią.

Edytowane przez MARTINOS

Jasne,masz do tego pełne prawo. Ale zdam się na logikę i zapytam,co byś zrobił w przypadku tym,że chcąc oszczędzić masz do wyboru,zmianę taryfy i oszczędność automatyczna 300zł na 600zł za ogrzewanie czy oszczędzasz paląc w kominku i spalasz całe drewno jakie kupiłeś wydając na nie 400zł czyli 2mp. Oczywiście,że palę w kominku ale tylko w weekendy i rozpalam kominek dopiero po południu. Robię to dla czystej przyjemności a nie z konieczności oszczędzania i jak do tej pory spalilem ok.połowę tego co kupiłem czyli 1mp i 200zł a zmiana taryfy przyniosłoby większą oszczędność bo ok.300zł.
Ma to sens i to twój wybór ,ale ja nie chciałbym kominka na paliwo stale w domu ,elektryczny na pilota mi wystarcza.