Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Aha,Tobie zależy tylko na tym,żeby zarobić na inwestorze,inaczej wydymać,rozumiem,bardzo szlachetne...

A jakbym się uparł na 25kW do mojego domu to też byś mi sprzedał ?

Nie rozumiem tylko dlaczego jesteś na tym forum,to nie jest sklep internetowy,tu inwestorzy sobie nawzajem pomagają w budowie,ktoś kto zauważy babola u kogoś zaraz o tym wspomina,ktoś kto ma lepsze lub tańsze rozwiązanie podobnie itp.

Ktoś kto fałszywie udaje "rodzinę" dla mnie jest sprzedajną dz..ą.

:no:Jakbyś się uparł ?

A co Ty zrobiłeś? Nie uparłeś się,że nie chcesz ogrzewać węglem? Co i tak robisz bo Twoja elektrownia spala go aby ci dać prąd i to z bardzo dużą stratą!!!

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak się dyma inwestorów to nie dziwne...

Tylko o dziwo wydymany inwestor dostał to na czym mu zależało i jest zadowolony,natomiast Twoi niezadowoleni doprowadzili do upadłości Twojej firmy ale do Ciebie to i tak nie dociera.Twoje "po trupach do celu " kiedyś cię zgubi!!!

Życzę dużo klientów ze starych domów i mam nadzieję,że do nowych domów nie będziesz wciskał zielonym inwestorom czegoś co nie będzie dla nich zasadne tym bardziej,że od nowego roku zmieniły się normy dot.budowy nowych domów i bardziej niż w zeszłych latach ekogroszek do takiego domu nie nadaje się:

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Od-stycznia-2014-nowe-warunki-techniczne-dla-budujacych-domy-2968746.html

Jeśli 5 letnie domy uważasz za "stare" ...

Chyba jednak wg tych wymagań do nowych jeszcze mogą być kotły potrzebne:

"Dla budownictwa jednorodzinnego legislator ustanowił standardy w zakresie zapotrzebowania nowych budynków na energię pierwotną na poziomie nie większym niż: 120 kWh/m2 - od 2014 r., 95 kWh/m2 - od 2017 r., 70 kWh/m2 - od 2021 r."

Energia pierwotna to ściema narzucona z Unii [tak naprawdę liczy się końcowa i sposób jej wygenerowania] - wystarczy, że kocioł będzie miał możliwość spalania pelletów i takie źródło ciepła zgłosi inwestor - wtedy już praktycznie każdy nowy budynek nawet bez ocieplenia :D się zmieści w wymaganiach Ep, a czy użytkownik będzie palił pelletami to już inna bajka.

Czy będę proponował kotły do nowych domów - to zależy czego będzie oczekiwał użytkownik i na jakim etapie budowy będzie - w każdym razie zamierzam rzetelnie informować jakich kosztów należy się spodziewać przy instalacji oraz użytkowaniu kotła i jak to wygląda przy PC.

Ciekawe czy te przepisy nie utrącą "kablarzy" i chcących grzać kotłami elektrycznymi, bo o ile mnożnik Ek przy obliczaniu Ep przy węglu to 1,1 o tyle przy prądzie to 3,0

"Uwaga! Przy takim samym zapotrzebowaniu na energię końcową na pierwszej stronie świadectwa może być zaznaczona bardzo różna wartość EP, która zależy od tego, czym dom jest ogrzewany. Nawet dom o źle zaizolowanych przegrodach, zużywający dużo ciepła, będzie miał niskie EP. Wystarczy, że do ogrzewania będzie wykorzystany nośnik energii o bardzo niskim współczynniku nakładu, na przykład pelety."

http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/jak-odczytac-swiadectwo-energetyczne-budynku,13_3956.html

Pamiętam, że wybrałeś PC a nie kocioł elektryczny ze względu na CWU - ciekawe czy zostałeś poinformowany o tym, że:

"SCOP roczny dla wody użytkowej jest na poziomie 2-2,5, ale roczny!!!"

- See more at: http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/copy-scopy-spfy-czyli-oczekiwania-i-realia/#sthash.2gU4KGW0.dpuf

W tamtym artykule z Bankiera jest sporo ściemy - np. "Przepisy przewidują konsekwentne obniżanie wartości współczynnika przenikania ciepła przez przegrody zewnętrzne domu. W przypadku ścian oznacza to wzrost grubości izolacji o ok. 2 (od 2014), 4 (od 2017) i 5 (od 2021) cm. "

Bzdura - chodzi głównie o zmianę źródła ciepła, czyli pewnie o pieniądze dla ... starych krajów Unii bo albo będziemy zużywać więcej prądu i bulić za emisję CO2 albo damy się wmanewrować w elektrownię atomową od Francuzów.

Przecież zwiększenie grubości izolacji nawet o 5 cm nie pomoże w przypadku grzania kablami :-)

""Spełnienie nowych norm podwyższy nieco koszt budowy domu, ale wzrosną oszczędności na eksploatacji na skutek zmniejszenia zapotrzebowania domu na ciepło""

:D Albo ekspert udaje, że nie wie o co chodzi albo naprawdę nie zaskoczył ...

Edytowane przez SUSPENSER

Gość Arturo72
Tylko o dziwo wydymany inwestor dostał to na czym mu zależało i jest zadowolony,natomiast Twoi niezadowoleni doprowadzili do upadłości Twojej firmy ale do Ciebie to i tak nie dociera.

To nigdy nie była moja firma w pełnym słowa tego znaczeniu ale nie mam zamiaru się tłumaczyć.

To nigdy nie była moja firma w pełnym słowa tego znaczeniu ale nie mam zamiaru się tłumaczyć.

Aha, teraz to nie ja ?

A profil to kto miał ? nie Ty ?

Kto pierdoły pisał i pisze nadal naciągając ludzi ?

Komu teraz ludzi naganiasz ? jak robiłeś to przed profilem ?

Ja się mam tłumaczyć przed Tobą gdzie nikogo w ciu.a nie zrobiełm a Ty piszesz że nie masz zamiaru się tłumaczyć oszuście jeden i naciągaczu ?

To linkowanie do aukcji a allegro obecnie to też przypadek ?

To trolowanie na wszystkich wątkach kotłowych to następny przypadek ?

Gość Arturo72
Aha, teraz to nie ja ?

A profil to kto miał ? nie Ty ?

Kto pierdoły pisał i pisze nadal naciągając ludzi ?

Komu teraz ludzi naganiasz ? jak robiłeś to przed profilem ?

Ja się mam tłumaczyć przed Tobą gdzie nikogo w ciu.a nie zrobiełm a Ty piszesz że nie masz zamiaru się tłumaczyć oszuście jeden i naciągaczu ?

To linkowanie do aukcji a allegro obecnie to też przypadek ?

To trolowanie na wszystkich wątkach kotłowych to następny przypadek ?

W czym i gdzie naciągałem kogoś ?

Dalej,bez firmy i bez żadnego powodu uważam,że pompy ciepła w rozsądnych cenach są bardzo dobrą sprawą,że grzanie prądem może być tanie,że ekogroszek to syf nad syfy.

Nie mając firmy budowałem dom i wywaliłem komin z kotłowni bo nie chciałem mieć ekosyfu,bo taniej wyszłoby mnie grzaniem prądem.

Gdzie coś naciągam ?

Po prostu mam kalkulator i polecam używać kalkulatora innym inwestorom a Wy im tego zabraniacie robiąc z nich półgłówków.

Gość Arturo72
Tylko o dziwo wydymany inwestor dostał to na czym mu zależało i jest zadowolony,

Na czym mu zależało ? Na tym,żeby usyfiając się płacić więcej niż gdyby grzał nawet prądem ?

2000zł,które zapłacił za węgiel to jest ok.6000kWh a tyle kWh na ogrzewanie zużywają grzejący kablami użytkownicy domów 160-180m2 a nie 110m2 bo Ci zużywają ok.4000kWh.

Oczywiście,bo zrobiliście mu wodę z mózgu to i jest zadowolony a gdyby kumał o co biega to byłby wydymany i to bez mydła.

Edytowane przez Arturo72

Nie masz komina a dym z kominka wypuszczasz rurą do salonu żeby się dogrzać :)

O tym całym chlewie jaki sobie sprezentowałeś w miejscu odpoczynku nie wspomnę.

Chyba że drewno do kominka i popiół po nim pszczółki Ci wynoszą :)

A miało być tak czysto i bez obsługowo.

Wiem, wiem, to tylko dla klimatu :)

Na czym mu zależało ? Na tym,żeby usyfiając się płacić więcej niż gdyby grzał nawet prądem ?

2000zł,które zapłacił za węgiel to jest ok.6000kWh a tyle kWh na ogrzewanie zużywają grzejący kablami użytkownicy domów 160-180m2 a nie 110m2 bo Ci zużywają ok.4000kWh.

Oczywiście,bo zrobiliście mu wodę z mózgu to i jest zadowolony a gdyby kumał o co biega to byłby wydymany i to bez mydła.

Juz raz ci napisałem,że do mnie trafiają ludzie zdecydowani na ogrzewanie węglem.Dalej to do Ciebie nie dociera?

Odpisz w Twoim wątku!!!

Barani cycku. Ile dałeś za pompę ? Ile za te swoje 20 cm na ścianie bo ja mam 15 ? Na podłodze mam 10 i na stropie 20 cm. Ile więcej wydałeś na ocieplenie ? Masz bramę 5 metrową i odsłonięty dom z każdej strony ? Bo ja mam i brak drzwi odzielajacych garaż od reszty domu. Niestety brama super szczelnie nie przylega do nadproża i przez to dom fest się wychladzał. Mam WG. Dom w tamtym sezonie był nieogrzewany. Nawet klamek do okien nie montowalem i przez te otwory wiało. Powierzchnia ogrzewana to 160 metrów na chwilę obecną. Czy coś chcesz jeszcze porównywać ?

Jaki zasobnik ? To gdzie Ty podgrzewasz wodę ? Czyżby ekologiczna kałuża przed domem ? Za montaż pompy nie płaci się ? Jaki komin ? Ty też masz. Z tym, że ja zaoszczędziłem ponieważ zrezygnowałem ze spalarni w salonie.

Mam rozumieć, że Ty "kotłowni" nie masz i cały osprzęt trzymasz w sypialni ? Gdzie te Twoje oszczędności ? Dalej chcesz mi wmawiać, że Ty mniej zapłaciłeś za pompę niż ja za kocioł ? Miejsce moich 2 ton węgla zajmuje tyle miejsca, co Twoich szczap pod domem.

Edytowane przez pawko_

Karoka już wcisnął do nowego domu 110m2 swojego RBR-a 12kW a gość rachunki za wungiel ma takie,że ja w większym domu taniej grzałbym prądem.

I jak CI oszuście w gębie ?

Na każdym kroku mataczyć i szukasz zaczepki bo chcesz mi dołożyć, zrobisz wszystko żeby ludziom wodę z mózgu zrobić a ze mnie barana choć to Ty nim jesteś.

I ile Flutebox ( Pawko ) grzeje ?

Mówiłeś Ci wczoraj że nie będzie zadowolony że sobie nim gębę po forum wycierasz.

Przy okazji wyszło następne Twoje matactwo, kombinatorze.

Powinieneś mieć po nickiem, NAJWIĘKSZY OSZUST I KRĘTACZ NA FORUM !!!

a nie doradca.

Barani cycku. Ile dałeś za pompę ? Ile za te swoje 20 cm na ścianie bo ja mam 15 ? Na podłodze mam 10 i na stropie 20 cm. Ile więcej wydałeś na ocieplenie ? Masz bramę 5 metrową i odsłonięty dom z każdej strony ? Bo ja mam i brak drzwi odzielajacych garaż od reszty domu. Niestety brama super szczelnie nie przylega do nadproża i przez to dom fest się wychladzał. Mam WG. Dom w tamtym sezonie był nieogrzewany. Nawet klamek do okien nie montowalem i przez te otwory wiało. Powierzchnia ogrzewana to 160 metrów na chwilę obecną. Czy coś chcesz jeszcze porównywać ?

Gdybyś nie pamiętał od wczoraj to Ci wytłuściłem.

Krętacz, manipulant to mało powiedziane. Nagina fakty pod swoją chorą wyobraźnię.

ze 2 lata temu o tym już pisałem na forum..... to taki Samarytanin w stylu naszych strażników miejskich.... stawiają śmietniki tak żeby nałupać najwięcej kasy... a nam wmawiają ze robią to dla naszego bezpieczeństwa...retoryka ta sama...

Gość Arturo72

Powtarzam,bo takie są fakty.

mój 419,8 m3,pow. uż.150m2, pow.grz.173m2

sezon niewiele pow 3500

dla 3600 = 20,8 kWh/1m2/rok

= 1150 zł

Dziękuję dobrze;-)

do 01/03/2014 3169 za CO,

Ja ze swoimi 1900kWh się nie liczę a tu aż 6000kWh zużyte w węglu...

Przecież jasne,że będzie się zadowolonym.

Edytowane przez Arturo72

Dziwnie to jakoś liczysz. Biorąc pod uwagę statystyki z ES, to mi to tak wychodzi.

Pawko przez 158 dni spalił około 2289 kg węgla o kaloryczności średnio 27000kJ co dało średnio 14,48 kg/dobę,

14,48kg * 27000kJ/kg = 390960kJ * 65%(sprawność ze statystyk) = 254124 kJ / 3600s = 70,59 kWh * 158 = 11153,22 kWh

Przez te 158 dni zużył 11153,22 kWh, to ile zapłaciłby za ogrzewanie prądem ?