Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, jaki będzie najlepszy (sprawność, łatwość obsługi, zywotność, ekonomia) piec na ekogroszek, pelet i drewno do domu 190m2 dobrze ocieplonego. Moc powinna oscylować między 12 a 15 kw. Piec do CO (podłogowka) oraz CWU (400 l zbiornik).

No to napisz coś więcej o tym domku.

Czy to nowe czy stare budownictwo i jakie jest to dobre ocieplenie ?

Niektórzy chcą mnie przekonać że 5cm zwykłego styro na ścianie to bardzo dobre ocieplenie :)

Napisz więcej.

Już na wstępnie napiszę Ci że coś co jest do wszystkiego, jest w sumie do niczego a tak pięknie czego się pewnie naczytałaś w opisach producentów na ich stronach to jest tylko w tych opisach niestety.

Nowy dom, zaraz się zbuduje. Beton komórkowy na klej plus 2 x 10 cm styropianu grafitowego, do tego odpowiednie okna (jeszcze nie rozkminiłam szczegółów), na gruncie 20 cm styro, pod dachem 30 cm wełny, dachówka ceramiczna.

Właśnie się trochę oczytałam na forum i powoli dociera do mnie fakt, że lepiej będzie się zdecydować na jedno paliwo. Proszę zatem może o dwie propozycje, piec tylko na ekogroszek i drugi na te trzy paliwa. Z moich obserwacji - rozkładacie tu piece na części typu sterowniki, podajniki, palniki, dla mnie to czarna magia. Wolałabym taki typ pieca, w którym wszystkie te elementy będą już skonfigurowane w optymalny sposób. A jeśli to niemożliwe, to poproszę o przepis jak na ciasto, co do czego dodać i w jakich proporcjach :))

Pozdrawiam :)

Nowy dom, zaraz się zbuduje. Beton komórkowy na klej plus 2 x 10 cm styropianu grafitowego, do tego odpowiednie okna (jeszcze nie rozkminiłam szczegółów), na gruncie 20 cm styro, pod dachem 30 cm wełny, dachówka ceramiczna.

Właśnie się trochę oczytałam na forum i powoli dociera do mnie fakt, że lepiej będzie się zdecydować na jedno paliwo. Proszę zatem może o dwie propozycje, piec tylko na ekogroszek i drugi na te trzy paliwa. Z moich obserwacji - rozkładacie tu piece na części typu sterowniki, podajniki, palniki, dla mnie to czarna magia. Wolałabym taki typ pieca, w którym wszystkie te elementy będą już skonfigurowane w optymalny sposób. A jeśli to niemożliwe, to poproszę o przepis jak na ciasto, co do czego dodać i w jakich proporcjach :))

Pozdrawiam :)

Przy tym domu ( ociepleniu ) rozważyłbym coś innego niż węgiel to po pierwsze.

Jeśli już ma być paliwo stałe to kocioł pelletowy z buforem, w tym tygodniu chłopaki montują coś takiego u klienta między Wiązowem a Oławą, pewnie nie wiesz gdzie to nawet jest :) ( dolnośląskie )

W kotle, który kolega karoka ma na sklepie jest palnik żeliwny, który normalnie może spalać miały-groszki 0-32mm

Normalnie można stosowac także domieszkę pellet lub ziarna owsa, taka zdrowa proporcja to 60%paliwo węglowe i 40% pellet czy owies

Producent tego konkretnego palnika oferuje nakładkę do spalania strikte pelletu, z pamięci mówiąc ok.250zł palenisko pod pellet, choć sam mam podejście jak pies do jeża odnośnie spalania pelletu w retorcie... ale można.

Drewno natomiast zostawił bym do kominka, oddał sąsiadowi...

W żeliwnych podajnikach spokojnie można palić pelletem oczywiście z rozumem.

Mam już kilku klientów ,którzy w sezonie zimowym pala samym pelletem,na lato jednak zalecam im palić groszkiem.

W Gdyni wydaje mi się,że cena pelletu i groszku będzie bardzo porównywalna więc raczej wybrał bym kocioł pelletowy.

Jeśli już ma być paliwo stałe to kocioł pelletowy z buforem,

Zaletą jest to że przy tym paliwie będzie czyściej, mniejsza ilość popiołu.

Kocioł będzie nagrzewał bufor, reszta instalacji będzie zasilana właśnie z bufora.

Gdy bufor będzie dogrzany kocioł się wygasza, jeśli temp. na buforze spadnie zapalarka odpala palnik od nowa i grzejemy dalej.

To tak prosto i pokrótce :)

Karoka, no ok, pelletowy, ale jaki? Nazwa, producent, model? Jak ma wyglądać ta cała konstrukcja w połączeniu z buforem?

Nie upieram się przy groszku, na razie rozważam. O PC i prądzie nie ma mowy. Bufor ciepła kojarzy mi się ze sporym zbiornikiem, czy 400 l wystarczy? Jarecki, a więc już wiem, że mogłabym w takim piecu ewentualnie palić groszkiem.Zimą pelletem samym lub z domieszkami. Dzięki. Kominek będzie, nie ma strachu, drewno się przyda :)

Groszkiem raczej latem - minertu dzięki. Czy to co masz w stopce jest odpowiednim schematem dla mnie? to by ułatwiło sprawę :)

OK. Wszystko pięknie, jeszcze tylko model pieca wraz z przyległościami i coś na temat tego buforu poproszę.

Edytowane przez Kejt_R

Jak skreślisz sam pellet do spalania w retorcie, to można dobrać:

- palnik o najmniejszym ryzyku uszkodzenia zawleczki

- łatwy w czyszczeniu bez potrzeby rozklejania i brudzenia się

- zachowujący wysokie sprawności w okolicach mocy 3-4kW

pellet byłby opłacalny przy cenie za tone w granicy 600 góra 700zł (kaloryczność 17,5MJ)

sama zapalarka ma wysoką moc i żre prąd, cykl rozpalenia trwa ok.2-3minuty, przy tym retorta na sam proces utrzymania żaru zużywa w skali doby ok.1kg groszku, zatem przy pellecie nie podchodziłbym do tematu bez bufora, bo sensu nie ma....

W Twoim regionie nie ma większych problemów z zakupem tzw ruska, który trafia do nas z przejścia w Braniewie, cenowo zatem nie powali, pod względem jakości może być zblizony do naszego retopalu.

Jak masz ochotę- napisz na priva, opiszę co można wybrac w zakresie kotła z palnikiem groszkowym a decyzje podejmiecie sami w/g uznania.

Oczywiście, jeżeli zdecydujecie się na groszek.

- chińskie przekładnie na plastikowych trybach

- moc zapalarki, jej żywotność

- czy palnik jest samoczyszczący czy zwykły na sam pellet, gdzie jedynym czyszczeniem jest przewiew - taki tylko na super pellet i spodziewać sie rozbierania i czyszczenia...

- zwrócić uwagę czy palnik łatwo się rozbiera i nie ma problemu do dojścia np. do wymiany zapalarki

Stabilność temp. nie jest wysoka, po osiągnięciu temp. sterownik peleciaka ma także tryb czyszczenia i wygaszania, czyli mocniejszy nadmuch, przebije nastawę i czeka do kolejnego rozpalenia.

Dalej palnik wrzutkowy wyciąga cienką spiralka stalową w formie sprężynki pellety z dołu kosza, jak pellet nie jest wysokiej jakości, mocno sprasowany, to szybciej będzie tam zmielona trocina, która zacznie blokowac sie w tej spreżynie i będzie to trzeba szybciej wyczyścić.

W tym samym obiekcie przy samej zmienie palnika na pelletowy pelletu szło mi więcej objętościowo, jedyny plus był taki,że faktycznie popiołu było tyle, co kot napłakał.

Mnie to cały czas nie przekonuje, jeżeli już to tylko palnik z czyszczeniem na gorszy pellet. Bufor moim zdaniem nieodzowny, aby przedłużyć cykl żywotności grzałki

Jak chcesz mieć drożej i gorzej to oczywiście nic mnie do tego.

To teraz spytaj się o kocioł 7-8kW przy tym twoim ociepleniu.

Arturek na 118m ma pompkę 9kW, koleżanka ma coś około 200m, jakiej mocy pompkę trzeba tam zamontować i za jaką kasę, tylko cena na 23% a nie zaraz jakieś dziwne linki że na 8% z montażem gdzie za montaż płaci się dodatkowo ?

Aha, koleżanka wspominała chyba jeszcze o zasobniku 400L na CWU.