Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A jak panowie jest u was z tym miałem? Nie zawiesza się w zasobniku? Ja kiedyś próbowałem palić miałem w lecie na grzanie CWU ale się strasznie wieszał a wyglądal a był suchy na bank. Suszyłem 30kg na słońcu cały dzień a było lato.
W fajce się nie popali. Próbowałem - po kilku dniach zawsze stawało. Ślimak zbija sobie w kolanie i w końcu zbije tak dużo że nie ma miejsca na przepchnięcie następnej dawki - wtedy albo zawleczka albo zatrzyma podajnik ( zależy od mocy silnika ). Ale w obrotówce Ardeo śmiga mi aż miło - taki najtańszy miał 19 z Janki. Tyle że idzie go sporo - przy temperaturach koło 0 do -5 około 30 kilo na mój dom z CWU. No ale to jest 11 zeta - da się żyć. No i popiołu jest jakieś 10 do 12%. Ważne żeby był suchy i nie miał tendencji do spiekania w koks.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Npisałem

palenie u mnie eko 20-22Mj i palenie eko 28Mj (pakowane w woki na składzie) ich spalanie było 1,5 do 0,8kg czyli eko 20-22Mj powinno kosztować 450z500zl żeby wychodziło porównywalnie pomijając że ile więcej worków trzeba kupić przenieść itp

Skoro porównywałes w praktyce palenie eko 25Mj i palenie miałem 25MJ i nie ma różnicy w niczym a placisz zamiast 700zł /550zlto pewnie przemawia za tym ekonomia.

Mnie tylko interesuja konkrety, a konkret to jest pokazanie mi na sterowniku ile spalam na jakim opale przy porównywalnych parametrach (temp,temp zewn ,temp kotła ,ustawienia itp

W fajce się nie popali. Próbowałem - po kilku dniach zawsze stawało. Ślimak zbija sobie w kolanie i w końcu zbije tak dużo że nie ma miejsca na przepchnięcie następnej dawki - wtedy albo zawleczka albo zatrzyma podajnik ( zależy od mocy silnika )

Ja mam palnik 50 kW i u mnie miał przechodzi bez problemów najlepiej spala 50/50% z ekogrochem.

A jak panowie jest u was z tym miałem? Nie zawiesza się w zasobniku? Ja kiedyś próbowałem palić miałem w lecie na grzanie CWU ale się strasznie wieszał a wyglądal a był suchy na bank. Suszyłem 30kg na słońcu cały dzień a było lato.

Zależy od zasobnika i lejka w nim.

Edytowane przez animuss

Animuss a Ty nie obrotówkę Pancerpola masz przypadkiem? Tak mi się jakoś kojarzy że o takim palniku pisałeś.

Tak fajka pancerpola ale napęd zdjęty.Paliłem samym miałem ale szlakował i co kilka dni trzeba było haczykiem zwalić żużel na dól

Edytowane przez animuss

Cześć Wszystkim !

Powoli jak wielu z was staję przed wyborem pieca na ekogroszek. Na stronie ciepłowłaściwe wyliczyłem sobie ( oczywiście z ciekawości i nie mówięże tylko na tym wyliczeniu będę się opierał na etapie zakupu) "wielkość pieca". Wynik mnie trochę zaskoczył bo wychodzi 6,2kW. Doliczając bufor c.o. + bufor c.w.u. to i tak wyjdzie ~9-10kW. Dom budowany 2013/14. obrys ~17x17m . Parterówka bez poddasza użytkowego. Ściana gazobeton 24 kl.400, styropian zwykły 20cm, na podłogach styropian 15 cm , na poddaszu myślałem o położeniu wełny min o gr. 25 cm bezpośrednio na posadzce. Okna 3 szybowe profile 7 komorowe. Jaki piec polecicie ?

20/20/30 i 15/20/25

Zródło ciepła o mocy 9kW pracuje przy -18st.C na c.o i cwu tylko 8h a przez resztę dnia czyli przez 16h jest wyłączone :)

Zatem 8h*9kW=72kW/24h=3kW i tyle musiałoby by być gdybym chciał grzać przez 24h na okrągło.

Nie trzeba,po co.Buforem nie grzejesz.

Grubości mniejsze, o współczynnikach nie wspomnę, zapomniałeś że masz płytę ?

Tak, tak, czytałem już to nie raz. A jak byś chciał żeby wieczorkiem po karku nie pizgało, to ile musiałaby pracować ? No tak, ale wtedy ten drogi prąd, ech...

Zaproś kolegę na wątek pompowy i tam go uświadamiaj.

Cześć Wszystkim !

Powoli jak wielu z was staję przed wyborem pieca na ekogroszek. Na stronie ciepłowłaściwe wyliczyłem sobie ( oczywiście z ciekawości i nie mówięże tylko na tym wyliczeniu będę się opierał na etapie zakupu) "wielkość pieca". Wynik mnie trochę zaskoczył bo wychodzi 6,2kW. Doliczając bufor c.o. + bufor c.w.u. to i tak wyjdzie ~9-10kW. Dom budowany 2013/14. obrys ~17x17m . Parterówka bez poddasza użytkowego. Ściana gazobeton 24 kl.400, styropian zwykły 20cm, na podłogach styropian 15 cm , na poddaszu myślałem o położeniu wełny min o gr. 25 cm bezpośrednio na posadzce. Okna 3 szybowe profile 7 komorowe. Jaki piec polecicie ?

Po co ci dodatkowy bufor jak sama podłogówka jest wystarczająco dużym buforem (wystarczy że pogrzejesz średnio z 6 godzin to na resztę dnia wystarczy.

Przyznam,że nie jestem na bieżąco jak wyglądają aktualnie najmniejsze dostępne na rynku moce palników.

Powiedzmy,że kol. kupi Skama 7kW,który w razie potrzeby może pracować z mocą 10kW.

To znaczy,że tam zamontowany jest taki sam palnik jak np. w kotle 15-17kW?

Dla tego kotła powstał mały palnik o mocy znamionowej 10-12kW, najmniejszy na rynku umożliwiający spalanie ekogroszków, także nieco trudniejszych w spalaniu oraz suchego miału węglowego.

- palnik zapewnia dobre spalanie ekogroszku oraz suchego miału węglowego do granulacji 3cm-obrót zewnętrzny głowicy gwarantuje bezproblemową mechanicznie pracę a także dobre wypalanie ekogroszku, zmienna szerokośc rantu wypalającego w granicy 5-7cm pozwala na optymlane dopalenie resztek popiołu zanim spadną do popielnika- palnik posiada wyprowadzony na zewnątrz system czyszcznia strefy komory napowietrzania, nie ma potrzeby rozbierania palnika i rozklejania głowicy spalającej, wszystko wygodnie dźwignią blisko kosza zasypowego

Przyznam,że nie jestem na bieżąco jak wyglądają aktualnie najmniejsze dostępne na rynku moce palników.

Powiedzmy,że kol. kupi Skama 7kW,który w razie potrzeby może pracować z mocą 10kW.

To znaczy,że tam zamontowany jest taki sam palnik jak np. w kotle 15-17kW?

Ale wymiennik ma 7kW i część energii wytworzonej przez palnik pójdzie w komin.:D