Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale wymiennik ma 7kW i część energii wytworzonej przez palnik pójdzie w komin.:D

Tyle to i ja kumam.:)

chodzi o to,żeby w tak małym kotle nie montować jakiegoś potwora dwukrotnie większego od mocy kotła,a tak jest najczęściej praktykowane.

Nawiązując do powyższych dylematów kolegi który myśli o 9-10kW,to chyba lepiej wziąć 7 kW z palnikiem do 12kW,niż 10 kW z palnikiem,no właśnie ile ma Ogniwo albo RBR,Defro 12, 15-20kW?

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Wszystkim !

Powoli jak wielu z was staję przed wyborem pieca na ekogroszek. Na stronie ciepłowłaściwe wyliczyłem sobie ( oczywiście z ciekawości i nie mówięże tylko na tym wyliczeniu będę się opierał na etapie zakupu) "wielkość pieca". Wynik mnie trochę zaskoczył bo wychodzi 6,2kW. Doliczając bufor c.o. + bufor c.w.u. to i tak wyjdzie ~9-10kW. Dom budowany 2013/14. obrys ~17x17m . Parterówka bez poddasza użytkowego. Ściana gazobeton 24 kl.400, styropian zwykły 20cm, na podłogach styropian 15 cm , na poddaszu myślałem o położeniu wełny min o gr. 25 cm bezpośrednio na posadzce. Okna 3 szybowe profile 7 komorowe. Jaki piec polecicie ?

Skam-P Plus 7 kW spokojnie da radę przy takim zapotrzebowaniu , ale ja do takiego domu wziąłbym poważnie pod uwagę powietrzną pompę ciepła.

Witam szanownego grono Chcialem zapytać Was o temp kotła jaka sobie producenci kotłow chcą aby utrzywac czyli te 65st na zaworze 4D chodzi o ochrone powrotu czy to ma rzeczywiście sens wiem ze chyba RRB ekouniwersal tego nie wymaga i jeszcze jedno pytanie sprzedawcy z którymi rozmawiałem twierdza ze utrzymywanie temp na kotle 65st zabezpiecza komin czyli odpowiednia temp spalin powyżej 120st czy to aby prawda Proszę o podpowiedzi w tym temacie Pozdrawiam

ten żeliwny II generacji też ma ten dekiel odkręcany od dołu do czyszczenia z drobnego paliwa/popiołu czy już to wyeliminowano ?

Nie ma dekla.Odbija się dyszę (koronę) palnika,wybieramy nagromadzony popiół np odkurzaczem i wklejamy dyszę na silikonie 1500 deg.

Producenci pisze 1 raz na rok ale to zależy ,niektórzy czyszczą co 2 lata.

Witam szanownego grono Chcialem zapytać Was o temp kotła jaka sobie producenci kotłow chcą aby utrzywac czyli te 65st na zaworze 4D chodzi o ochrone powrotu czy to ma rzeczywiście sens wiem ze chyba RRB ekouniwersal tego nie wymaga i jeszcze jedno pytanie sprzedawcy z którymi rozmawiałem twierdza ze utrzymywanie temp na kotle 65st zabezpiecza komin czyli odpowiednia temp spalin powyżej 120st czy to aby prawda Proszę o podpowiedzi w tym temacie Pozdrawiam

Jak kupiłeś kocioł (a chyba już kupiłeś bo pamiętam,że Ci ostro tliło z jego zakupem) to w DTR raczej producenci piszą jaka ma ona być.

Ja twierdzę,że te 40 deg jest bezpieczne najlepiej jak różnica temp pomiędzy zasilająca a powrotną nie przekracza 10 deg

Gość Arturo72
Panowie a tak z ciekawości - jakie są minusy doboru "za dużego" pieca oprócz kosztów zakupu oczywiście...

Drażliwy temat poruszyłeś ;)

Zapewne sprzedawcy zaraz Ci odpowiedzą,że nie ma minusów ;)

http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/

Ale przeczytaj dokladnie,ze zrozumieniem :)

W warunkach domowych kocioł dobrany prawidłowo najczęściej pracuje na ~50% mocy nominalnej (bo takie są potrzeby domu), co daje sprawność ok. 50%. Jeśli kupisz kocioł dwa razy za duży, to będzie on pracował na 25% mocy nominalnej. Jaka będzie jego sprawność? Poniżej 30%. Przy drastyczniejszym przewymiarowaniu trudno już mówić o spalaniu. To nieustające kiszenie opału. Albo palenie dwóch łopatek węgla w ognisku na środku wielkiego rusztu.

Edytowane przez Arturo72

arturku dziecko specjalnej troski

każdy tu pisze o wadach doboru za dużego kotła. nie pisz więc, że to drażliwe tematy.

sprawdź lepiej czy ci ryby nie zdechły albo żona z sąsiadem nie wyniosła w pierony na skutek ciągłego zaniedbywania poprzez tulenie pompki i pisanie głupot na forum - mam wrażenie że twoje zdrowie psychiczne szwankuje i jak nie napiszesz jakiejś bzdury ze dwa razy dziennie albo nie zacytujesz siebie lub swoich alter ego to chory jesteś.

alvaroalvaro78

jak dobierzesz za duży o 10-20% to świat się nie zawali ale każde przewymiarowanie to same minusy i każdy odbije się na Twojej kieszeni wcześniej(wyższe niż trzeba zużycie opału) czy później(nie daj boże wymiana kotła po 2-3 sezonach lub remont komina i otaczających go powierzchni)

Gość Arturo72
arturku dziecko specjalnej troski

każdy tu pisze o wadach doboru za dużego kotła. nie pisz więc, że to drażliwe tematy.

Drażliwe tematy dla forumowych sprzedawców kotłów,którzy "urabiają" swojego klienta z nowym domem i sprzedają mu nie o 10-20% przewymiarowany kocioł a o 100-200% i jeszcze twierdzą,że wszystko jest ok.

A słowa OZC boją się jak diabeł święconej wody i nawet słowem nie wspomną klientowi o tym jak już sami nie chcą tego zrobić przed sprzedażą kotła...

alvaroalvaro78

jak dobierzesz za duży o 10-20% to świat się nie zawali ale każde przewymiarowanie to same minusy i każdy odbije się na Twojej kieszeni wcześniej(wyższe niż trzeba zużycie opału) czy później(nie daj boże wymiana kotła po 2-3 sezonach lub remont komina i otaczających go powierzchni)

I teraz ciekawostka,10-20% za duży kocioł dla alvaroalvaro78 to max.7kW,co teraz ?? ;)

Ciekawe kto łykał 12kW,17kW do nowych domów :)

A podstawą przy wyborze jakiegokolwiek źródla ciepłą jest audyt energetyczny domu,bo bez tego nie ma mowy o poprawnie dobranej mocy kotła oraz potem sprawdzeniu czy kocioł nie pobiera zbyt dużej ilości energii(ilości ekogroszku) do tego co powinien.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
ty nie zrobiłeś do nowego domu a powinieneś i do czego się przyznałeś a innym każesz?

szczyt hipokryzji

Każdy sobie może sam zrobić OZC,trzeba umiec i trochę chęci.

Ja sobie sam zrobiłem...

Panowie a tak z ciekawości - jakie są minusy doboru "za dużego" pieca oprócz kosztów zakupu oczywiście...

Praca na niższej sprawności, ale nie jak Artur podaje 30% bo do tego być musiał go przewymiarować z 8 krotnie [u siebie do samej CWU latem osiągam 40% i nic się nie kisi].

Zaletą jest możliwość spalania trudniejszego węgla bez spiekania się.

Praca na niższej sprawności, ale nie jak Artur podaje 30% bo do tego być musiał go przewymiarować z 8 krotnie [u siebie do samej CWU latem osiągam 40% i nic się nie kisi].

Zaletą jest możliwość spalania trudniejszego węgla bez spiekania się.

nie wiem czy twój przypadek jest tutaj reprezentatywny, bo ty zaliczasz się umiejętnych "palaczy" (z dużym doświadczeniem) :yes:

początkujący "palacz" na pewno nie uzyska takich samych wyników jak doświadczony - a jeszcze jest kwestia tych różnych przeróbek,doróbek itd - które czasami przewijają się przez wątki