jola_krzysiek 10.11.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Trochę mnie tu nie było, więc trzeba nadrobić zaległości. Niestety te smutne też. Niespełna trzy tygodnie temu odszedł do "niebieskiej orkiestry" muzyk legenda: Jack Bruce. R.I.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroka 20.11.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Bardzo lubię Stinga i Michaela jacksona:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 26.11.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Nie sposób nie wspomnieć o "nowym" dziele legendarnej formacji Pink Floyd. Wiele już o ty m dziele złego napisano. Niestety podzielam opinie o marności tego wydawnictwa, ale przyjmując jako punkt odniesienia osiągnięcia PF. Płyta jako płyta nie jest tragiczna, ale jako płyta PF rozczarowuje. Mimo to warto posłuchać: Z Endless River: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 26.11.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Właśnie chciałem Cię o to zapytać, bo od jakiegoś czasu płyta jest dosyć natrętnie reklamowana.Dzięki! Nie muszę już sobie zawracać nią głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 27.11.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Dzięki! Nie muszę już sobie zawracać nią głowy. Muszę sprecyzować to, co napisałem powyżej. Płytę słucha się z przyjemnością, ale jest to przyjemność wynikająca ze wspomnień, nostalgii i tęsknoty za takimi dźwiękami. Takich płyt już nikt nie nagrywa! Po pierwsze trudno grać dziś jak PF, po drugie dźwięki słyszane z tego krążka są archaiczne (co nie znaczy złe). Powiem tak: płyta dla fana PF warta zakupu czy co najmniej przesłuchania. Dokonano pewnego oszustwa reklamując płytę jako "nową płytę', tymczasem nagrana została w latach 1993-94 przy okazji nagrywania materiału do Division Bell. Uczciwiej byłoby wydać ten materiał przy wznowieniu Division... jako płytę z dodatkowym materiałem. Muzycy chyba na siłę chcieli w jakiś sposób uczcić zmarłego Wrighta publikując lekko przetworzony materiał nagrany jeszcze z Jego udziałem. Przesłuchałem płytę chyba ze trzy razy i za każdym razem odnajduję w niej echa wcześniejszych płyt. To tak jakby przeglądać pożółkłe kartki z kalendarza z okresu swojej młodości - pewną przyjemność jednak się odczuwa. K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 27.11.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 No cóż, tym bardziej mnie przekonałeś ,że nic nie stracę darując sobie to dzieło. Fanem PF nigdy nie byłem, chociaż uważałem i nadal uważam ,że to jeden z najważniejszych zespołów w historii muzyki.Archaiczne dyndanie w tzw. klimatach i nastrojach z wyświechtaną formułą takiej formy muzycznej może być nieco nudne, choć dla fana z pewnością frapujące i miłe.Dzięki za opinię, aż taki sentymentalny jednak nie jestem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 27.11.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Skoro już jesteśmy przy progrocku ( znowu ) to zapytam Cię Krzyśku czy znasz tę kapelę i jakie wrażenia ? Zespół porównywany do DT ale, jak sami twierdzą, czerpie garściami z Gentle Giant , co widać słychać i czuć. Mamy djent, shred i stary dobry symphonic rock. Moim zdaniem ciekawa alternatywa dla skostniałego nieco neoproga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 03.12.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Haken jest mi o tyle znany, że gdy o nim wspomniałeś przeszukałem moją "kolekcje" zripowaną na dysku i wygrzebałem album "Aquarius" Prawdę mówiąc zupełnie zapomniałem co to za muzyka. Odtworzyłem i się rozczarowałem. Brzmi jak przeciętny progrock romansujący z metalem. Tak było w 2010 roku. Twoja propozycja mnie zainteresowała i znalazłem wydawnictwo, z którego przytoczyłeś przykład czyli "The Mountain". Dalej nie jestem do nich przekonany, choć aktualnie grany rock jest już na lepszym poziomie niż te 4 lata wstecz. Pozycja warta przesłuchania, aczkolwiek dalej to tylko neoprog z pogranicza progmetalu z wkrętami symphonic. Spodobał mi się 3 kawałek z tej płyty, w którym faktycznie przebrzmiewa djent (wzorowali się na naszym ulubionym Abasi'm?) .Tak to brzmi: https://www.youtube.com/watch?v=gjrcXCAeNe4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 04.12.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Czyli masz podobne odczucia, tak jak ja o całym graniu progresywnym w ostatnich latach. Może stąd te kilka ciekawszych kawałków wywarło na mnie dosyć pozytywne wrażenie. A może to zwykły sentyment do zapomnianego Gentle Giant? Myślę, że dzieje się coś nie specjalnie dobrego z muzyką. Wszystkie gatunki, nawet te , które do niedawna próbowały się temu opierać, stają się zwykłym produktem, zupełnie jak gacie w hipermarkecie. Może to tempo i chęć zdobycia szybkich pieniędzy a może efekt władzy wszechogarniających koncernów muzycznych, które dosyć skutecznie mordują istotę tej sztuki. Zaczęło się w muzyce jakieś kuriozalne ściganie. Powstają tony kapel, które nie szukają w muzyce świeżości ale próbują się naśladować. Sportowa rywalizacja i pogoń zrobiły z muzyki marne karaoke. Można wysłuchać 10-ciu nowych kapel i mieć wrażenie ,że gra to jeden zespół.Nie ważne nawet co grają. Pół biedy w popie, rap ale to sięga nawet jazzu. Od ładnych paru lat "siedzę" na kilku portalach muzycznych gdzie młodzi muzycy dyskutują i prezentują swoje wypociny i albo mam pecha, albo mamy prawdziwą pustynię. Gadają o jakiś pierdołach a ich kibice się podniecają szybkością w przebieraniu palcami albo siłą napierd...nia wzmacniacza. Nędza panie, nędza. Nie dziwię się wcale , że Sting będzie śpiewał na Brodway'u w jakimś wodewilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 04.12.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Niestety w muzyce, szczególnie wśród młodych twórców jest dokładnie taka sama bryndza jak w innych dziedzinach życia. Dlatego też nie należy zapominać o lekko starszych. Taki np. młodzian Grzegorz "Coverdale" Kupczyk na 25 lecie Ceti zaaplikował nam whitesnakowe klimaty wydając niezłą płytę pt. Brutus Syndrome. A wracając do neoproga, to z przykrością uważam , że jest to, z małymi wyjątkami, wielka kaszana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 10.12.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Zakupiłem ostatnio płytę Natalii Przybysz zatytułowaną "Prąd" i jestem pod wrażeniem! Tak młoda osoba wykonuje taką muzykę! Godne podziwu. Szczególnie ujął mnie utwór "Kwiaty ojczyste" z przepięknym tekstem Tadeusza Kubiaka, wielki przebój z repertuaru Czesława Niemena. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez jola_krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 10.12.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 (edytowane) A tu oryginał: https://www.youtube.com/watch?v=GwFyWcccSDA Edytowane 27 Stycznia 2015 przez jola_krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 27.01.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Edgar Froese R.I.P. ['] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 27.01.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Demis Roussos R.I.P. ['] Mało kto pamięta Go z tego okresu twórczości: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 31.01.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Dla mnie bomba Swietny pomysl mieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 06.02.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Dziś skończyłby 70 lat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusztowania 26.02.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Bob Marley - genialny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 27.02.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) Tak z innej muzycznej strony. Ktoś z Was gra na czymś? Ja na takim, niewielkim ale wdzięcznym instrumencie https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/p480x480/1521780_850579121666147_5606039685045444654_n.jpg?oh=ffc89475042c5b9cb74e33448c574baf&oe=558906AE Mimo kilku prób, jednak nie potrafię wrzucić zdjęcia bezpośrednio... Edytowane 27 Lutego 2015 przez Kasia Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 04.03.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 W ostatnich tygodniach wpadł mi w ucho szwajcarski zespół TOAD. Działał w latach 1970-93 Uważam, że jest (był) rewelacyjny, takie połączenie LZ i Free. Kawałek z debiutanckiego krążka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 09.03.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) Dla Ponurego...... Fajny mam wątek.... (...) był tam też 17-minutowy, psychodeliczny numer, którego wykonawcy nikt nie znał. Wiedzieliśmy tylko, że fragmentu tego nagrania użyła telewizja do programu o lotnictwie (nazywał się chyba "Skrzydła"). Po pół roku, kiedy zagrałem go chyba z pół setce ludzi, okazało się, że to Iron Butterfly i numer "In-A-Gadda-Da-Vida" (podobno slangowe "In the garden of eden"). Cudny kawałek, z kilkuminutowym solo na perkusji, rozedrganymi organami Hammonda i wyjącą gitarą oraz apokaliptycznym głosem wokalisty... Kiedy będziecie mogli, posłuchajcie go kiedyś... (...) no to posłuchajmy.... (In the garden of eden) Edytowane 9 Marca 2015 przez jola_krzysiek literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts