Gość Pepeg z Gumy 30.10.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Co jakiś czas trafiam na ciekawych gitarzystów lub odkrywam zapomnianych na nowo. :) Ponieważ poszukujesz ciekawych muzyków, mam nadzieję, że Cię troszkę zaskoczę. Zespół tych panów usłyszałem gdzieś na początku tego wieku i co jakiś czas wracają do mnie z niezwykle ciekawą mieszanką bluesa, rocka i folku a nawet jazzu. W swoim ojczystym kraju są kultowi, u nas raczej pojawiają się jako ciekawostka etniczna, a szkoda. Są znakomitymi instrumentalistami jak bardzo wielu innych Azjatów, choć kompletnie niedoceniani na starym kontynencie. Gorąco polecam Panów Braci Yoshida.http://www.youtube.com/watch?v=x_CzD0GBD-4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 04.11.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 O braciach Yoshida wspominaliśmy chyba już na tym forum (a może to było w innym miejscu?) w kontekście instrumentów, na których grają. Mają łatwiej od większości gitarzystów, wszak ich shamiseny mają tylko 3 struny . Zwróć uwagę na poniższą parę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 04.11.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Gdyby powyższą parę ubrać w narodowe lub ludowe stroje meksykańskie, zapewnić im odpowiednią oprawę teledysków to mogliby konkurować z Azjatami. Wiem, pewne braki techniczne nadrabiają spontanem i brawurą, ale przyznasz, że są niesamowici. Ja natrafiłem na nich przeglądając na YT koncerty z festiwalu w Glastonbury. Zaraz potem wpadła mi w ręce (a raczej ucho, bo niestety nie jestem jej właścicielem) płyta z 2012 roku (Area 52 - polecam). Glastonbury 2007: http://www.youtube.com/watch?v=KvNkfBP9QAs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 19.11.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Kiedyś wspominałem o krakowskim trio o dźwięcznej nazwie UDA. Na początku roku wydali dość dobrą płytę "Łowy Kraby". To z tej właśnie płyty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 02.01.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Witajcie w 2014 roku naszej ery! Cześć. Percival Schuttenbach to niezupełnie moja bajka, ale jest w nich coś, co nie pozwoli przejść obok obojętnie: http://www.youtube.com/watch?v=Sz6TC85QIlQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bangladeszcz 07.01.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 09.01.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 28 czerwca 2014, Oświęcim - Life Festival: występ tego oto Pana: tu trochę więcej informacji: http://wyborcza.pl/1,75475,15237409,Eric_Clapton_glowna_gwiazda_Life_ Festival_Oswiecim.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 11.01.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Lubicie awangardę, tym razem progrockową? Nie mogę się ostatnio od nich oderwać na spotyfaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka.o 12.02.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 A ja polecam poezję śpiewaną, w szczególności SDM i Turnaua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 26.02.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 W wieku 66 lat zmarł na atak serca Paco De Lucia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 27.02.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 To był WIELKI ARTYSTA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka.o 14.03.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Ostatnio odkryłam starą już płytę Anny Marii Jopek - Ale jestem - genialna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 25.03.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Podciągam wątek w górę. Annę Marię uwielbiam za takie klimaty: "Idziesz ze mną?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 04.04.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Kilka dni temu wciągnęło mnie purpurowe brzmienie w nowym wydaniu. Może trochę za dosadnie stwierdziłem ,że purpurowe, bo panowie mają trochę inną egzegezę niż Purple. Tercet zasłużonych artystów zapadnich sztatów pod przewodnictwem towarzysza prowodyra - Portnoya gra tak radośnie,że aż miło się robi. Technika rewelacyjna i świeża, kompozycje przemyślane. Krzyśku jeśli nie trafiłeś jeszcze na nich na "spoty" , to gorąco Ci polecam, bo wiem ,że to Twoje klimaty. Całą płytę się słucha jednym duszkiem jak ongi "stormbringer" zwłaszcza że Kotzen drze ryja niczym Coverdale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 06.04.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Znam, a jakże. Niezwykle cenię basistę. Billy Sheehan w 2013 roku popełnił jeszcze jedną niezwykłą płytę (zresztę również z Portnoy'em). 2/3 mojego ulubionego Planet X, oraz 2/3 wspomnianego przez Ciebie The Winery Dogs. Płyta koncertowa: Live in Tokyo. Poniżej jeden z 18 utworów z tej płyty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 06.04.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 W tym kawałku gdzieś od 2 min Sheehan pokazuję cząstkę swoich zdolności:https://www.youtube.com/watch?v=S7faZ2GcYLg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 07.04.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 W sumie zadałem Ci głupie pytanie , mogłem się przecież spodziewać na 99% , że " a jakże":D. Prowodyrem projektów zarówno Winery jak i Liquidów czy MTSP jest oczywiście mistrz sterylnego baniaka , pan Portnoy, którego trudny charakter i niehigieniczny tryb życia nie pozbawia go jednak wielkiego wyczucia i bardzo udanych realizacji wszystkich swoich pomysłów. Ale, ale... Wspominałem niedawno o Abasim, który nas tu tak mile zaskoczył. Przyznam ,że słuchając jego ostatnich dokonań mój zapał trochę ostygł . Sprawiał wrażenie, że zaczyna już odcinać kupony, aż tu nowa płyta Zwierzaków w 2014 i przyznam... ,że uklęknąłem a mój podziw jeszcze bardziej wzrósł. Metalu trochę jakby ubyło, za to pojawiło się nowe i to mocno progrersywne, ba, nawet funkie wlazło na płytę i jazzowe klimaty gdzieś z szufladki "nielatynoskiego" Meoli w The Future..... Tu kawałek progresji w starym stylu. Ciekawym bardzo Twojego zdania o całej płycie. PS Z ciekawostek. Młodziutki zespół Modern Day Babylon "wzorujący" się na Animals nagrał całkiem zgrabną płytkę z udziałem naszego najlepszego gitarzysty młodego pokolenia, Kuby Żyteckiego. Rośnie nam chyba muzyk dużego formatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 07.04.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Jakimś cudem ominęła mnie informacja o ich nowym wydawnictwie. Nadrobiłem zaniedbanie, przesłuchałem dwukrotnie i podzielam Twój zachwyt (to o Animals...). Przy okazji poznałem czeski djent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 09.04.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Kiedy wspomniałeś Sheehana jakoś tak mi wpadł od razu do głowy Levin. Nie wiem czy to jego skromność, czy też brak odpowiedniego marketingu powoduje, że to artysta ceniony jako instrumentalista chociaż niedoceniany jako kompozytor. Tworzy przecież znakomite rzeczy. Od lekkich melodyjnych piosenek po całkiem "wygięte" kompozycje jazzowe. Łazi za mną od paru dni Resonator a od Break It Down i Rzuć Bogu Kość nie mogę się wręcz uwolnić. throw the god a bone z udziałem Adriana Belew .Przy tym utworze pies mojego sąsiada dostaje szajby. http://www.youtube.com/watch?v=0DKhLr9UukE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 10.04.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Dziś od rana w Trójce Jacek Kaczmarski i mi się udzielił nastrój. Tym razem bardziej w "piwnicznym" stylu: https://www.youtube.com/watch?v=jA_fS5f4Jo0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts