Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ha, długo mnie nie było a tu taka zażarta dyskusja :D. Tak a propos orkiestr to muszę się pochwalić, że w czwartek gościłem tych muzyków u siebie na pikniku z okazji 70 lecia mojej firmy. Obserwuję tę orkiestrę od może pięciu lat i to jakie postępy robią ci młodzi ludzie warte jest propagowania ich marki. Poniżej fragment z pikniku, podczas którego usłyszałem ich po raz pierwszy. Od tej pory jestem ich fanem.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A nawiązując do wcześniejszej dyskusji. The BluesBones to dla mnie też nowinka. Odbieram ich jak rzetelny, z dobrym warsztatem zespół. Po przesłuchaniu ich wyczynów na YT widzę, że ma lepsze i gorsze oblicza. Słychać w brzmieniu ich gitarzysty fascynację Claptonem (może tylko ja to słyszę?). Bardzo ciekawy wokal. Mnie się podoba. Poniżej wybrałem coś z ich repertuaru co brzmi chyba dość ciekawie.

A co myslisz o tym intro BluesBonez z I Try a M.A.C.C Hey Babe? Moim zdaniem są uderzająco podobne ale może tylko mi się tak wydaje.

Mnie się wydaje, że Tobie się nie wydaje. Faktycznie jest podobieństwo, może nie "uderzające" ale jednak coś w tym jest. Gitara Mika McCready'ego słyszalna była w Pearl Jam czy Temple Of The Dog więc Belgowie mogli się "zasłuchać".

Dziś rocznica śmierci Jima.

Gość Pepeg z Gumy
Obserwuję tę orkiestrę od może pięciu lat i to jakie postępy robią ci młodzi ludzie warte jest propagowania ich marki. Poniżej fragment z pikniku, podczas którego usłyszałem ich po raz pierwszy. Od tej pory jestem ich fanem.

]

:)Wcale Ci się nie dziwię, że jesteś ich fanem. Bardzo fajny zespół a że dęciaki i to młode, to dodatkowo chwalić, bo to zadanie wcale nie łatwe, czysto grać w tak dużym składzie.

A oto mój faworyt orkiestrowy.

Tym występem zawstydzili całą wczesną twórczość dodekafoniczną a zwłaszcza Shoenberga .

Jestem fanem klarnecisty - Polak naprawdę potrafi. Polecam też komentarze "pod" .

Odnosząc się do tego co pojawiało się tu wcześniej:

1.Lady Gaga & Matallica - pierwszy raz widziałem Gagę i IMO ani piękna ani zdolna. Co do gwiazdy metalu... lepiej pomilczeć.

2. Ja nie wiem co Pepegowi nie pasuje w Bensonie - dla mnie jest OK.

3. O The BluesBones już się wyraziłem

BluesBones jednak trochę wymykają się mojej ocenie. Coś jest w ich muzyce wtórnego.

Ja jak słyszę nawet dopiero co skrojonego bluesa mam wrażenie, że gdzieś już to slyszałem.

Ale Mayall & Moore w kontrze do grających od 5 lat Belgów to nie fair!

No i oczywiście "konsumentka whiskey" w konwencji jazzowej z TAKIMI hammondami w tle - miodzio! Nawet Lou nie "przeszkadzał" za bardzo swoim saxofonem.

4.

Kiedyś byłem DJ-em, który puszczał w klubie, tfu dyskotece, Prodigy, Nirwanę i AC/DC. Gdzie te czasy...

Hm... też kiedyś się w to bawiłem, ale ograniczałem się raczej do Donny Summer, Panny McLean, Earth Wind & Fire no i Bee Gees!

Chciałem jednak podziękować tobie i Krzyśkowi za poziom tego tematu

Uff... to zobowiązuje!

Zagranie z orkiestrą symfoniczną zmienia w zasadzie wszystko. Od charakteru "dzieła wiekopomnego" po technikę, sposób grania, podejście samych muzyków a nawet ich stosunek do swej autorskiej kompozycji.

To dyrygent lub autor aranżu czy kompozytor określają co ma być bardziej słyszalne a co nie.

Święta prawda. Dobrym tego przykładem był Jon Lord, który transponował na orkiestrę wiele ze swoich (czy DP) klasyków. Poniżej przykład kapeli, której nie jestem gorliwym fanem. Zwróćcie uwagę na robotę dyrygenta!

Gość Pepeg z Gumy
Święta prawda. Dobrym tego przykładem był Jon Lord, który transponował na orkiestrę wiele ze swoich (czy DP) klasyków.
"Smyki" punktualne i w punkt :D Drobny uwaga tylko. Nie transponował a dokonał transkrypcji. Różnica dosyć zasadnicza.

Gość Pepeg z Gumy
Poza tym, jako łyżka dziegdziu, masz skrzywienie na gitary i mocno rockowy fusion. Funky, acid, soul jazz już chyba nie bardzo? :)

Takie coś, pierwsze z brzegu?

]

Mocno byś się zdziwił z tym dziegciem. Przez cały rok grałem za pieniądze takie coś i na tym właśnie instrumencie. Osiem lat nauki w szkole jak psu w "d" poszło.:)

Panienki nawet brały na to, ale takie jakieś romantyczne mocno.

A gitara to czysty przypadek i trochę też konieczność rodzicielska, przerodzona w pasję i powoli chyba nowy zawód.:D

Gość Pepeg z Gumy
No masz! czy na pewno nie zmieniał tonacji? Dobra nie spieram się, przecież ja z tych co to "wlazł kot na płot..." ;)

Może i zmieniał, chociaż E-dur to koronna tonacja szarpidrutów.

Za to transkrypcja na orkiestrę i owszem. może być nawet transponowana. Zwłaszcza jak kastaniety nie wyciągają "dołów":lol2:

"Smyki" punktualne i w punkt :D Drobny uwaga tylko. Nie transponował a dokonał transkrypcji. Różnica dosyć zasadnicza.
No i waltornie słychać. :) I kotły. To jest dobry przykład, że można połączyć dwa żywioły. Metallica jednak dorobiła do już istniejącego utworu podkład muzyczny. Smyczki dla podkreślenia dramatyzmu. Tani chwyt, nic więcej. Edytowane przez perm

Hm... też kiedyś się w to bawiłem, ale ograniczałem się raczej do Donny Summer, Panny McLean, Earth Wind & Fire no i Bee Gees!

No oczywiście :)

A ten kawałek Bee Gees uważam za najlepszy kawałek disco wszech czasów. Można powiedzieć, że od tego cały ten szał się zaczął.

https://www.youtube.com/watch?v=oQwNN-0AgWc