Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyznam, że to nie moja bajka. Pamiętam jak na przypadkowym koncercie (tzn. ja się na nim znalazłem przypadkowo) Kombi, Tkaczyk grał klangiem i przyznam, że mu to wcale nie wychodziło. Zraziłem się i teraz nie widzę w tym nic szczególnego. Zresztą wiesz, że jestem zadeklarowanym czcicielem talentu Frippa, który IMO jest o lata świetlne od sympatycznego Japończyka (choć nie zdziwiłbym się gdyby był on [ten Japończyk] absolwentem Guitar Craft :cool:). Chociaż gdy nie "idzie w Prince'a" to słucha się go znacznie lepiej:

https://www.youtube.com/watch?v=tZ94j6Xt_tA

Edytowane przez jola_krzysiek

:D Pomijając gust i preferencje zapodałem tylko przykład ,paru znakomitych technicznie i niezłych muzyków, którzy są u nas niewiele lub w ogóle nieznani. A tam ...to bożyszcze. Chyba fajnie to poznać, chociaż może Ci być szkoda czasu. (...)
No i bardzo Ci za te przykłady dziękuję. Bardzo sobie cenię Twoje propozycje, nawet jeżeli nie trafiają w moją muzyczną percepcję. A czasu dla muzyki mi nie szkoda (chyba że jest to Kombii :p).

Wirtuozerię pana Tkaczyka, szczególnie w stylu slap, zostawiam do ciepłej opinii jego fanom.

Ciekaw jestem czy tacy się tu znajdą?

Wiedziałem, że gdzieś widziałem i słyszałem ciekawego gitarzystę grającego wspominaną przez Ciebie techniką. I w końcu sobie przypomniałem: koncert właśnie z Japonii Quincy Jones'a wraz z Louisem Johnsonem. Jeżeli ktoś lubi to polecam - wystarczy wygooglować tych dwóch artystów razem i pojawi się film mizernej jakości technicznej ale za to muzycznej najwyższej!

A co do Louisa Johansona (myślę, że ta postać też nie jest Ci obca) to wygrzebałem coś takiego:

• 2 weeks później...
(...)ten sposób grania lubiany jest szczególnie przez dwóch innych muzyków. Zgadniesz kogo ?:D

Na myśl mi natychmiast przyszedł Chick Corea :).

Ale ja nie o tym. Właśnie się dowiedziałem, że zmarł Jon Hiseman. Pałker - legenda. Znany głównie z Colloseum, Colloseum II i United Jazz & Rock Ensamble.

[h=1]

[/h]

Robert Fripp - guitars, soundscapes

Jakko M. Jakszyk - vocals, guitar

Tony Levin - bass

Mel Collins - saxes, flutes

Bill Rieflin - keyboards, electronics, percussion

Gavin Harrison - drums

Pat Mastelotto - drums

Jeremy Stacey - drums

http://muzyka.dziennik.pl/koncerty/artykuly/563097,king-crimson-poznan-krakow-koncerty-czerwiec-2018.html?gclid=EAIaIQobChMI06PH6ebN2wIVmYjVCh1AwANgEAAYBCAAEgI1tfD_BwE

King Crimson - plakat polskich koncertow 2018.jpg

Oprócz Blue i Hiszpana ma wystąpić Vera "Janosz Ekszperiment".
Na pierwszy ogień ma być "Wiewiórka na Drzewie" reggae(ujący) band ze Śląska o dość specyficznych tekstach. A zobaczyć "na żywo" Frippa w moim rodzinnym mieście to obowiązek - nigdy bym sobie nie darował gdybym to przegapił.