Gość Pepeg z Gumy 17.06.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 (edytowane) temat nie istnieje Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Pepeg z Gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 18.06.2018 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Carlos jedzie prosto z długiej trasy Devination, na półmetku której był podobno już mocno sfilcowany Pierwsza część Divination tour miała miejsce w Stanach i Kanadzie w marcu więc miał trochę czasu na odpoczynek. Oświęcimski koncert to początek drugiej europejskiej części trasy, chyba krótszej (amerykańsko kanadyjska miała aż 14 koncertów). Wystąpił też w maju w Las Vegas z dwoma koncertami ale wieść niesie, że to jakieś dodatkowe nie wliczane w tę trasę. Koncert zaczął się od "A Love Supreme" - cover Coltrane'a zagrany brawurowo. A dalej to już poszło: Mona Lisa, Corason Espinado, Maria, Samba Pa Ti, Black Magic Woman połączona z Gypsy Queen i jakieś dwa covery (oczywiście kolejności nie wspomnę, trzeba by zerknąć do neta). Skład big bandu doskonały, ale ja wymienię dwóch wokalistów: Andy Vargas (od lat z Santaną) i Ray Greene - tego słyszałem po raz pierwszy (świetny!). No a za zestawem perkusyjny urocza małżowina Cindy Blackman Santana, która na koniec występu popisała się niesamowitą, długą solówką. Santana tradycyjnie zachęcał do pokoju itp. itd.: "no more tears", "no more wars". Muzycznie to crema de la creme! Po początkowych kłopotach ze złotą gitarą i odsłuchem u Vargasa wszystko poszło jak trzeba! Przeżycie niezapomniane. Natomiast polecana przez Ciebie Vera Janos Eksperiment wypadła blado, ale to nie jej wina tylko organizatorów. Mało osób pozostało po Carlosie no i mając świeżo w uszach dźwięki gitary Mistrza to nic nie będzie brzmiało. Dziewczynie zrobiono krzywdę każąc jej grać dla wymęczonej publiczności o północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 18.06.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 (edytowane) Może jakaś wzmianka o koncercie Krzyśku. Było tak, jak piszą w necie? Nie wiem co piszą w necie bo od piątku nie zaglądałem. Jeżeli pytasz o King Crimson to powiem, że od lat lepszego koncertu nie oglądałem. No raczej trzeba napisać: "słuchałem". Koncert bardzo statyczny. Ośmiu muzyków jak weszło na scenę, tak przez 3 godziny (z przerwą, jak wspomniał d7d) grali. Zastanawiający dla mnie jest fakt, że koncert zespołu, w składzie którego jest jeden z (jeżeli nie właśnie "naj") najwybitniejszych gitarzystów rockowych świata, oparto na sile bębnów! Ale za to aż trzech perkusistów, którzy zrobili wszystko co można, by podołać zadaniu. Trzy perkusje na pierwszym planie: Pat Mastaletto za zestawem z bogatym asortymentem przeszkadzajek, Jaremy Stacey w nienagannym meloniku wspomagający zespół również klawiszami oraz Gavin Harrison, którego kojarzymy z Porcupine Tree. W drugim podwyższonym rzędzie od lewej stali i grali: Mel Collins na dmuchawcach, Tony Levin mający w zasięgu gitarę basową, kontrabas i to dziwadło zwane chapman stick. Dalej Bill Rieflin na klawiszach a obok niego w całkiem przyzwoitej formie wolanej Jakko Jakszyk, na gitarze też mu tym razem wychodziło. No i całkiem po prawej przy swoim "kominku" Maestro Fripp z zestawem gitar i melotronem. Sala krakowskiego Centrum Kongresowego ICE jest świetnie nagłośniona. Ściana dźwięku wywołana przez tych ośmiu muzyków nie drażniła zmysłów, przeciwnie - wszystko było pod kontrolą. Może kogoś zaciekawi set lista. Krakowski koncert różnił się nieco od poznańskiego. To dopiero początek trasy - co będzie jak ta ósemka się jeszcze lepiej (o ile to możliwe) zestroi? Edytowane 18 Czerwca 2018 przez jola_krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 18.06.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Dziwnie się formatują posty! W Krakowie zagrali: Set pierwszy: Larks' Tongues in Aspic (Part I), Larks' Tongues in Aspic (Part IV), Moonchild, The Court of the Crimson King, Indiscipline, Cirkus, Lizard, Islands, Larks' Tongues in Aspic (Part II); Set drugi po przerwie: Drumsons of Measured Fury, Discipline, Cadence and Cascade, Radical Action III, Meltdown, Radical Action II, Level Five, Starless; Na bis: Breathless, Epitaph, 21st Century Schizoid Man. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 19.06.2018 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 (edytowane) temat nie istnieje Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Pepeg z Gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 24.06.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Takie znalezisko yutubowe. Myślę, że ciekawe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 09.07.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Przerwa wakacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.07.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Moje 2 ulubione chłopców z BadBadNotGood:https://www.youtube.com/watch?v=xgtXJ_vbbpcorazhttps://www.youtube.com/watch?v=UWIIPX_5rbM Oczywiście słucham z FLAC, a nie z youtube'a. Edytowane 9 Lipca 2018 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 09.07.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) temat nie istnieje Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Pepeg z Gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.07.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 W sobotę byliśmy z żoną na "Blues Expressie" i banan na twarzy jest do dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.07.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 A to mój serdeczny kolega, na co dzień punkowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 10.07.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Nikt w muzyce polskiej nie pisze tak głębokich i filozoficznych strof jak Nocny Kochanek.. I tu się możesz mylić! Konkurencją jest na pewno KABANOS. W marcu wydał swój szósty krążek, ale ten z 2012 jest ciągle na czasie! Patrząc na naszą obecną rzeczywistość chciałoby się rzec za Kabanosem: "mam na to wszystko wyj...ne!" A tu nowy materiał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 10.07.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) temat nie istnieje Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Pepeg z Gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.07.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 https://m.youtube.com/watch?v=oSoNroIT_u0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.07.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Na szczęście jej twórczość pozostanie z nami na zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 28.07.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 (edytowane) temat nie istnieje Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Pepeg z Gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 29.07.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Byłem na jednym z pierwszych koncertów Maanam w klubie Hades w 76 roku. Smutne wieści dzisiaj przyszły. A dzisiejszy ranek tylko smutek pogłębił! TOMASZ STAŃKO (1942 -2018) R.I.P. https://www.youtube.com/watch?v=M2uLZ3n07Xg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 29.07.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 (edytowane) temat nie istnieje Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Pepeg z Gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 16.08.2018 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Powoli z tematu robi się kronika żałobna! ARETHA FRANKLIN (25.03.1942. - 16.08.2018.) R.I.P. https://www.youtube.com/watch?v=KtBbyglq37E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 20.08.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Podobno były przymiarki do wspólnego koncertu EABS i Pana Tomasza Stańki. Aż strach się bać co z tego mogłoby się narodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts