Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak usunąć czarną pleśń z sylikonu w łazience???

gawel

Recommended Posts

Nie wiem czy to dobre miejsce na takie pytanie, ale czy ktoś nie wie jak usunąć czarną pleśń z sylikonu w łazience przy brodziku. Robi wrażenie jakbybyła wrośnięta w sylikon, nie wystepuje wszędzie, ale punktowo. Gby ktoś miał jakiś patent to proszę o jego zdradzenie :D

Jest jeszcze środek HG do usuwania pleśni z fug i silikonu - u nas diablo skuteczny, choć potem ponad godzinę w łazience "pachnie basenem" (cytat z naszego dziecka :) ) Po prostu pryska się spryskiwaczem i spłukuje po 30 minutach.

Pozdrawiam,

Maciek

A moge prosic o jakies szczegóły tego preparatu ewntualnie producentalub gdzie kupic???

U mie tez były czarne plamki, wokół wanny, które wylzały po ok. pół roku. Usunęliśmy stary sylikon za pomocą specjalnego (dość drogiego środka). Osuszyliśmy dokładnie i nałozyliśmy nowy, super hiper sylikon grzybobójczy. No i co... po roku znowu paskudne czarne plamy. Zalałam je na noc domestosem i wszystko zniknęło. Akrylowi na wannie nic sie nie stało. Polecam więc domestos.

Szacuneczek dla wszystkich!!!

Najtańszym środkiem do usuwania pleśni jest noz tapicerski 8)

Razem z silikonem raz do roku.

Po czym należy zamontować wentylator koniecznie z czujnikiem wilgotności (od 60 do 200 PLN) i nie zdziwcie się jeżeli w zimie będzie chodził na okrągło po czym należy się zastanowić nad ogrzewaniem łazienki bo pleśń bierze się z wilgoci i niskiej temperatury. :wink:

• 2 years później...

Czy macie ten problem :roll:

U mnie domestosem z silikonu usuwam pleśń koloru szarego natomiast te czarrrne kropki są nie do usunięcia... przynajmniej przez domestos i jeszcze jakiś specyfik z sprayu :-? W tej chwili mieszkam w bloku ale za rok mam zamiar przeprowadzić się do nowego domku i chyba jednym z zabezpieczeniem się przed tą pleśnią jest może zastosowanie folii w płynie pod płytki o wówczas ściany nie będą piły wodę, no i zastosowanie silikonu przeciw pleśniowego ale tu na wątku widzę że też nie działa :roll: