Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podci?? drzewka ???

Recommended Posts

Jak podciąć drzewka ??? Nie mam o tym zbytniego pojęcia i proszę pomóżcie. Mam u siebie na działce posadzonych z 20 drzewewk wszystkie 2 letnie sadzonki. I w tamtym roku powyrastały drzewkom nowe gałęzie. Rosną one do góry i są jak długie patyki. i nie wiem czy je podcinać żeby się rozgałęziły czy niepodcinać, czy podciąć w następnym roku??

Emems, mam na działce ok 40 drzewek owocowych i sam je podcinam. Ale wcale nie uważam się za specjalistę w tej dziedzinie.

Z tego co wiem coroczne cięcie to konieczność!!! Pierwsze cięcie wykonujemy zaraz po posadzeniu drzewka jesienią, lub wiosną. Nieprawdą, że jest już za późno; można ciąć na przedwiośniu, można wiosną, latem i jesienią. Np wiśnie najlepiej ciąć po zbiorze owoców, brzoskwinie tnę w okresie kwitnienia. W formie pisanej trudno wytłumaczyć jak się tnie. (Prawie we wszystkich drzewkach wycina się gałązki, które się krzyżują ze sobą lub rosną do środka korony). Proponuję kupić poradnik o cięciu drzew i krzewów owocowych. Nawet cienka książeczka z rysunkami powie Ci więcej niż wielostronicowy opis. Znajdziesz tam wszystko o terminach i sposobach cięcia.

Pozdrawiam Krzysztof

• 2 weeks później...

wszystkie rośliny pestkowe (czereśnie, wiśnie) należy ciąć PO OWOCOWANIU - ja po prostu spuszczam gałęzie z owocami (mam czereśnie)...przycięcie ich na wiosnę spowoduje że gałęzie zaczną obumierać (przemarzna podczas częstych jeszcze nocnych przymrozków...)...

jabłonie i inne drzewa należy przycinać wczesną wiosną (a nawet zimą) - ja przycinałem w lutym... obcina się wtedy o wiele łatwiej , drzewo nie ma jeszcze soków - (pestkowe mają soków o wiele więcej + jest możliwy wtedy wylew żywicy np. z czereśni)

obcina się pędy tzw. jednoroczne - moje drzewa są na tyle stare ze nie mam problemu z identyfikacją...są to te które rosną jak szpile do góry...:smile:

jeśli drzewka są małe to nie powinno się zaczynać formowania rośliny...powinna mieć już na tyle gałęzi żeby mo.żna było wybrać ta najsilniejsze - jeśli drzewko ma 1,5 m wysokości i 4 gałązki na krzyż to nie ma co przycinać...

snow