Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czekolada - kolor

imwbudowa

Recommended Posts

teraz jest bardzo modna czekolada, i ja też planuję pomalować część ścian (kominek i mały korytarz przy salonie) tym kolorem. Reszta kolor cafe latte. Problem w tym, że mam okna złoty dąb i tzw.gorzka czekolada kiepsko wygląda, muszę dać "mleczną". Czy ktoś dysponuje nr kolorów np. w NCS, klasycznych odcieni czekolady (sprawdzonych), bo jak widzę te wszystkie próbniki to głupieję totalnie. Mile widziane też fotki :) , waszych podobnych aranżacji.

nie pamietam juz jak z konkretnymi kolorami ale faktycznie farba firmy PARA jest swietnej jakosci (wyprobowalam :wink: zadne Beckersy sie nie umywaja a raczej "zmywaja" w konfrontacji :lol: :wink: )

ps

sprawdzilam wzornik (bo dostalam w prezencie :wink: od firmy)

kolory czekoladowe to :

Paleta nr :

B 27,

B 28,

B 29 (sliczny ciemny kolor nr P427-5),

B 30 (zwl. P 434-3), B 31 (zwl P441-3)

B 32

:wink:

Kolorow, ktore smialo mozna okreslic mianem "czekolady mlecznej" w probniku NCS jest ok 30. Gdybys mogla/mogl okreslic jak intensywny ma to byc kolor?

Do zlotego debu beda z pewnoscia pasowac kolory S5030-Y30R i koncowki -Y40R, ,-Y50R a takze S6030 -Y30R, -Y40R, -Y50R

W wydaniu hardcorowym mozna sprobowac nawet S7020-Y20 do Y50

Wszystkie podane od najjasnieszej do najciemniejszej.

super, bardzo Wam dziękuję, wieczorem zabieram się do sprawdzania , mój mąż już nie może słuchać o tych kolorach, a ja cały czas nie mogę się zdecydować

Chcę mieć bardzo ciemny kolor, bo kominek będę miała obudowany (tylko z frontu) jasnym, surowym trawertynem

ja tez mam kominek z trawertynu i tez maiłam zamiar pomalowac tę ścianę z komonkiem na czekolade .... nawet kawałek i to spory sciany został tak pomalowany ..... ale nie wygladałao to dobrze .... komonek stracił swój urok widać było tylko ciemną ciemna ścianę ... wiec pomalowałem na taka kawę z mlekiem (dość ciemną) .. inne sciany jasniej ... moim zdaniem jest ok

ja tez mam kominek z trawertynu i tez maiłam zamiar pomalowac tę ścianę z komonkiem na czekolade .... nawet kawałek i to spory sciany został tak pomalowany ..... ale nie wygladałao to dobrze .... komonek stracił swój urok widać było tylko ciemną ciemna ścianę ... wiec pomalowałem na taka kawę z mlekiem (dość ciemną) .. inne sciany jasniej ... moim zdaniem jest ok

a możesz przesłać zdjęcie, albo zamieścić tutaj, baaardzo jestem ciekawa, jak to wyszło, bo nigdzie w katalogach, na forum tego zestawienia nie widziałam. Ostatnio kupiłam świeczki zapachowe (3 w komplecie) w ikei w odcieniach brązu i to jest super zestawienie :D , chociaż ten ciemny brąz jest naprawdę ciemny (za ciemny). Ja myślę, żeby pomalować sam kominek, a ściany dookoła jaśniej

• 1 month później...

Wielkie dzięki

pomysł żeby nad kibelkami dać pasy z mozaiki zamiast tradycyjnie pełnej ściany był pani architekt, podobnie jak z podwieszeniem sufitu - kawałek jest na czekoladowo - pokazuję na zdjęciu

http://foto.m.onet.pl/_m/cc046b597626d754e7bcc2537678e54c,5,19,0.jpg

a kolory wybierałam sama 8)

I jeszcze jedno. Konsultowałam się z dwiema paniami architekt. Obie stwierdziły że ten złoty dąb niekoniecznie musi determinować wszystkie inne kolory albo wykluczać kolorki na ścianach.

Do tej łazienki zastanawiam się nad blatem drewnianym pod umywalkę (pod lustrem na zdjęciu) w kolorze wenge.

A farba to beckers.

Witam jestem świeżo po remoncie salonu. Też szukałam ładnej czekolady. Ostatecznie wybrałam Walnut z mieszanej palety Duluxa na dużą, ścianę za kanapą i Cream na pozostałe.

Salon jest połączony dużym przejściem z kuchnio-jadalnią (cała w cream). Oba pomieszczenia są bardzo duże w sumie są w nim cztery okna więc jest dosyć jasno. W salonie są regały a książki z ciemnego drewna na całej ścianie, ciemno-brązowy dywan i orzechowy wypoczynek W kuchni są jasne (biel z ikei) mebelki, baciny kredens odnowiony pod kolor i ciemny stary stół. Czekam na grube żakardowe zasłony (waniliowe) i oprawę obrazków. Jak skończę postaram się wrzucić jakieś zdjęcie.

Polecam ciemną czekoladę w pokoju zrobił się przyjemny klimat - taki kawowy - nic tylko zapaść się w kanapę z ciepły, pachnącym kubasem dobrej kawy...