marejure 04.09.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Czy mogę? Chciałbym zająć chwilę, ale nie wiem czy mogę? Jednak spróbuję... Tak sobie ostatnio rozmyślałem nad kształtem Forum... I wyszło mi, że jest ono bardzo ogólne... Myślę w kontekście hierarchii Forum, czy też raczej jej braku. Jest tu kilka(naście) głównych grup tematycznych pełniących rolę WIEEEELKICH worków, do których każdy dorzuca swoje 0,03PLN. A moje umiłowanie porządku cierpi strasznie w takich chwilach, gdy obok wątków o kotłach na eko-groszek pojawia się wątek o uziome fundamentowym (dobrze napisałem? strasznie mi się podoba ten zwrot ) poprzetykany uwagami o oknach i problemach z wylewaniem posadzek. Albo np. Grupa Klub Budujący, a w niej np. Grupa Trojmiasto i Okolice (ale pewnie każda inna) - jeden wielki "wór", a w środku "mydło i powidło" z okolic... Wszystkie te posty są super, ale... czy nie można byłoby wprowadzić jakiegoś zhierarchizowania? Jeśli "Wymiana doświadczeń", to mogłaby uwzględniać np. podrgupy: Uzbrojenie, Fundamenty, Stan Zero, Okna, Elektryka, Dach, Wykończenie, etc. Jesli byłoby to potrzebne to można byłoby wprowadzić kolejny poziom zagłębienia, np. Dach --> Więźba, Pokrycie, Rynny, etc. Wybaczcie uproszczenia - chodzi o przykład. Jakże przyjemnie i szybko przegląda się listę ogłoszeń na wiodącym polskim portalu aukcyjnym - najpierw widać wszystkie posty dla danej grupy, ale dla tych którzy chcą się zapoznać z węższym zakresem tematycznym, oferowane są właśnie podgrupy/podkatalgi. Myślę, że skorzystanie z takich sprawdzonych wzorców, nie spowodowałoby zatracenia oryginalności Forum (za które Chwała Mu!), a zostałoby ciepło przyjęte przez jego czytelników (szczególnie tych z krótszym stażem bądź co bardziej niecierpliwych). To by było na tyle tych moich spostrzeżeń, które i tak nie wpłyną na częstotliwość czytania przeze mnie Forum. Z pisaniem zobaczymy - jak wiadomo "Krowa która dużo ryczy, mało mleka daje", więc staram się nie ryczeć bez sensu . PS. A tak swoją drogą - zgodnie z kanonem polszczyzny powoli obowiązującym (niestety!) na forach internetowych, powinienem chyba napisać "... bez sęsu" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 04.09.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 niestety tak musi byc , jest to stare forum i nikt nie ma na tyle czasu zeby to porządkowac - w wymianie są przyklejone głowne tematy -korzystaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marejure 05.09.2006 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Dobrze napisałeś Selimm: "(...) to jest stare forum (...) " Z tego właśnie powodu właśnie nieśmiało napomykam o tym, że może warto w nim coś zmienić. Nie dlatego, że sobie z nim nie radzę, ale dlatego, że taka "uproszczona" forma Forum powoli nie przystaje do tak ogromnej społeczności korzystającej z niego. Kiedyś tego rodzaju fora na Usenecie przeglądało się na terminalach tekstowych, co wcale nie znaczy, że to było fajne - świat poszedł dalej i teraz możemy sobie klikać na Forum Muratora, robiąc jednocześnie kilka innych rzeczy. Zdaję sobie sprawę, że przerzucenie tego Forum do nowej postaci jest niewykonalne. Co do tego nie ma sporu. Myślałem raczej o podejściu ewolucyjnym - Forum żyje swoim życiem: ustawy się zmieniają, ceny (niestety) też, technologia też idzie naprzód i codziennie przybywa mnóstwo nowych postów - po jakimś miesiącu-dwóch, ew. Nowe Forum funkcjonujące równolegle ze starym, byłoby już "pełne" i aktualne. A poza tym - przecież dotychczasowe może (i powinno) pełnić rolę Archiwum, do którego spokojnie można byłoby się odwoływać. Oczywiście pozostaje kwestia przyzwyczajeń użytkowników - jak widzę, wielu ciężko byłoby się rozstać z obecnym układem Dla starych wyjadaczy lub osób, które dysponują mnóstwem wolnego czasu obecny układ jest OK, ale jakże wiele osób wpada na Forum jedynie na chwilę, gdy ma "pożar na budowie" i czegoś potrzebuje naprawdę natychmiast? Czy od razu mają brać "w ucho" za to że nie szukali w przepastnym Forum? Wydaje mi się, że wielu takich pytań (i skarceń przez "Oświeconą Górę Rankingu" - bez ironii!) udałoby się uniknąć, gdyby pytający mieli możliwość znacznego zawężenia obszaru poszukiwań, czy to poprzez przeglądanie mniejszej liczby postów, czy też przez opcję "Szukaj" obejmującą uszczegółowiony zakres tematyczny. No i oczywiście nie oczekuję, że proponowana zmiana zostałaby wprowadzona szybko; mój post był raczej sygnałem skierowanym do Redakcji, której przecież zależy, żeby forum internautów skupionych wokół ich wydawnictw uczynić jak najbardziej atrakcyjnym, nieprawdaż? MarekJ PS. I nie zgodziłbym się że "tak musi być" - przed Kopernikiem też Słońce musiało krążyć wokół Ziemi. I ten pomysł jakoś się nie sprawdził... PS2. Kurczę - z całej społeczności Forum, akurat Ty - Żądło Forum - musiałeś się odezwać?! Aż się boję odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 05.09.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 zerkłem w Twoje www i widze ze masz dusze podroznika ...wiec spoko wracając do tematu - kiedys Redakcja proponowała dla kogos kto ma czas zeby posegregował to forum - no skoro nalegasz to do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marejure 05.09.2006 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Fakt - lubię się powłóczyć tu i tam... i na Śląsku też bywa(łe)m... (oszczędziłeś mnie, to się mogę podlizać, nie? ) A poważnie - nie wiedziałem, że temat już kiedyś zaistniał... Niestety uporządkowania Forum się nie podejmuję - póki co mój poziom wiedzy budowlanej ogranicza się do fascynacji wspomnianym wcześniej "uziomem fundamentowym" i moje propozycje kategoryzacji Forum, stanowiłyby pewnie na długo pożywkę dla wszelkiej maści prześmiewców... Ja jednak Twoje wezwanie "do roboty" odebrałem inaczej: jako jednoznacznie skierowane do... Redakcji! To jak Redakcjo?! Przemyślicie temat? Przemyślicie!... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 05.09.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=47119 tu byłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marejure 05.09.2006 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 podchwytliwe pytanie ale: "byłeś, byłeś" i to wielokrotnie... I to m.in. właśnie ten przyklejony wątek skłonił mnie do poruszenia kwestii trwałego skategoryzowania Forum. Pomysł na taki wątek był super. No i tytaniczna praca. Szacunek dla invx. Ale... zgodzisz się chyba ze mną, że to półśrodek. A nawet dowód na to, że Forum próbuje sobie jakoś samodzielnie poradzić z potrzebą kategoryzacji i grupowania wątków... I jak widać radzi sobie... Jak tylko może... Bo co sobie ma nie radzić... Dobra - nie mącę już... ...ale poprzez wprowadzenie pod/kategorii, Forum byłoby naprawdę dużo bardziej przejrzyste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 05.09.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 90% ludzi nawet nie zadaje sobie trudu by coś odszukać piszą od-razu nowe posty , na zasadzie problem -rozwiązanie-i juz mnie nie ma ....jak zdązy to jeszcze powie dziękuje http://www.forumbudowlane.pl/ -pewnie chodzi Ci o coś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.09.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Forum na pewno stałoby sięprzejrzyste jednak na zadane pytanie uzyskiwałbyś dużo mniej odpowiedzi.Bo ktoś kto jest przy dachu lub dalej praktycznie nie zaglądałby do działu np: "fundamenty" Jedyna metoda to uporczywi moderatorzy którzy by z wymiany doswiadczeń mozolnie dzień po dniu przenosili już spadające posty do odpowiednich działów.Ale to kupa roboty i to nie kończącej się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marejure 06.09.2006 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 90% ludzi nawet nie zadaje sobie trudu by coś odszukać Racja... Ale od takich się nigdy nie ustrzeżesz. Ale może jakby mieli poukładane poszufladkowane tematy, to byłoby ich mniej, bo szybciej znajdowaliby to, czego szukają?... A to forum budowlane, które znalazłeś jest tylko trochę zbliżone do moich wyobrażeń, bo de facto ma jeden poziom kategoryzacji. Ale faktycznie jest już podział na mniejsze "worki" tematyczne. Forum na pewno stałoby się przejrzyste jednak na zadane pytanie uzyskiwałbyś dużo mniej odpowiedzi. Bo ktoś kto jest przy dachu lub dalej praktycznie nie zaglądałby do działu np: "fundamenty" Zaiste - to dość mocny argument... Chociaż zaraz - właściwie niekoniecznie! To zależy od sposobu zorganizowania kategorii: jeśli podgrupy byłyby podzbiorami grup nadrzędnych, to przeglądając grupę nadrzędną widziałoby się wszystkie posty zawarte we wszystkich podgrupach. Innymi słowy: posty umieszczane musiałyby być w najniższych i najbardziej szczegółowych grupach. Ale przeglądane mogłyby byś na dowolnym, nawet najbardziej ogólnym (takim jak teraz) poziomie. Wówczas miałoby to szanse działać. Choć w takim przypadku trudno byłoby jednoznacznie zaadresować jeden post dotyczący kilku rzeczy jednocześnie np. wykonania kominka i położenia podłogi. Ale to chyba nie będzie łatwe... Idąc za przykładem Selimma próbowałem trafić na jakieś forum, które odpowiadałoby moim wyobrażeniom, będące krzyżówką np. Allegro i obecnego forum. Niestety nic takiego nie udało mi się znaleźć. Albo są to głęboko skategoryzowane serwisy aukcyjne/tablice ogłoszeń, albo fora analogiczne do tego. Tak więc wygląda na to, że mój pomysł umrze śmiercią naturalną Cóż - mówi się trudno i czyta się dalej Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts