Grzegorz63 02.04.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Przeczytane w Super Expressie dnia 02.04.2003r: "...Równa akcyza na oleje. Ministerstwo Finansów zamierza podnieść i ujednolicić stawki akcyzy na oleje napędowe i oleje opałowe. Przepisy rozporządzenia mają zapobiec sprzedaży oleju opałowego jako napędowego. Akcyza na oleje napędowe wynosi obecnie 1129 zł za 1000 litrów, a na oleje opałowe tylko 195 zł za 1000 litrów..." A jeszcze miesiąc temu byłem krytykowany przez pseudo-ekologów i nie tylko, że chcę mieć kotłownię z kotłem na miał węglowy (ewentualnie węgiel- groszek) z nowoczesnym, w pełni zautomatyzowanym kotłem z podajnikiem tłokowym (lub ślimakowym) i z paleniskiem retortowym. Dodam, że kocioł taki spełnia wszystkie obowiązujące obecnie normy ekologiczne. Tylko czekam, kiedy się "zabiorą" za użytkowników kotłowni gazowych :grin: (wiadomo- spartaczone kontrakty z Rosjanami na dostawę gazu, wcześniej czy później odbiją się rykoszetem na zwykłym Kowalskim...) A węgiel jest nasz- polski i tak jak gdy przyjdzie bieda, to zawsze można będzie za parę groszy kupić trochę jajek, mleka i kurę od polskiego chłopa żeby przeżyć, tak będzie można również tanio kupić trochę węgla od polskiego górnika, albo w ostateczności z biedaszybu w Wałbrzychu. Daję to pod rozwagę entuzjastom energii z importowanych surowców (ekologom...). P.S. Rafi27- jak tam twoja projektowana kotłownia olejowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 02.04.2003 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 A dlaczego mi tak źle życzysz Posiadacz kotłowni na gaz ziemny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 02.04.2003 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Róznica w cenie będzie zwracana jak udowodnisz że zużyłeś olej do opalania domu a nie do jazdy. Więc nie ma obawy. Tak słyszałem w radio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2003 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Jasne, VAT też miał być zwracany (22-7) po wejściu do UE..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 02.04.2003 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Majka Gdybyśmy mieli, my Polacy własne, duże złoża gazu, to myślisz, że chciałbym się użerać z węglem i popiołem? Ja do sprawy podchodzę realnie. Nie wierzę w żadne obietnice rządowe dotyczące ulg, dofinansowania itd. dla użytkowników tzw. "ekologicznych" źródeł energii. Moim zdaniem zarówno gaz jak i olej opałowy będzie drożał znacznie szybciej, niż węgiel. Dlatego będę się grzał węglem. krispl Obyś się nie zdziwił... Pewnie będzie tak zwracana, jak podwyżki dla pielęgniarek i nauczycieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 02.04.2003 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Zwróćcie uwagę na komunikat w Gazecie Wyborczej: "...Ministerstwo Finansów zamierza ujednolicić stawki akcyzy na paliwo, oleje napędowe i oleje opałowe. - Kierownictwo Ministerstwa Finansów przyjęło wczoraj i skierowało do uzgodnień międzyresortowych projekt rozporządzenia o ujednoliceniu stawek akcyzy na paliwo, oleje napędowe, oleje opałowe z możliwością zwrotów różnic akcyzy do olejów opałowych używanych do celów grzewczych - powiedział wiceminister finansów Wiesław Ciesielski. Przepisy rozporządzenia mają uszczelnić obrót olejem opałowym. Akcyza na paliwa silnikowe benzynowe wynosi obecnie 1,672 tys. zł za tysiąc litrów, na oleje napędowe - 1,129 tys. zł za tysiąc litrów, a na oleje opałowe - 195 zł za tysiąc litrów..." Przeczytajcie uważnie: "...z możliwością zwrotów..." :grin: Czym się różni "możliwość zwrotu" od "gwarancji zwrotu" chyba nie trzeba tłumaczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 02.04.2003 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 .. A nawet jeśli zwrócą, to będą to dodatkowe papierki, dodatkowi urzędnicy i strata czasu. Z PITa też zwracają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 02.04.2003 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 GrzegorzPodaj mi, bardzo prosze, - jaki masz kocioł i dzie kupiłeś- ile kosztuje ten kocioł- ile miejsca zajmuje- ile kosztuje kWh.- co z obsługąDzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.04.2003 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Grzesiu, bez przesady z tą satysfakcją. Też doceniam co polskie, ale tequili, whiski i jeszcze kilku innych dóbr sobie nie odmówię tylko dla tego, że w kraju ich nie produkują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 02.04.2003 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 On 2003-04-02 21:02, Bartt wrote: ale tequili, Bartt,jak zrobic dobrą tequilę? Nie jestem w tym dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2003 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Łomatko,to ja będę musiała do biedaszybu po węgiel się targać??Jak bieda to pewno furmanką z kuniem.Dobrze,że jaja kury niesom wszędzie.Chyba zaadoptuję trochę drobiu na zaś.A i wieprzka się zaszlachtuje.Paru to mam na oku nawet. U nas,na wsi,to się tekile z solom pije.Ponoć najlepsza.A i wygląda cudacznie,jakbyśta się czym sztachali mocniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 02.04.2003 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 On 2003-04-02 17:07, Sergey wrote: Grzegorz Podaj mi, bardzo prosze, - jaki masz kocioł i dzie kupiłeś - ile kosztuje ten kocioł - ile miejsca zajmuje - ile kosztuje kWh. - co z obsługą Dzięki Sergey Czuję, że chcesz mnie sprowokować, żeby mi potem "dołożyć" :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.04.2003 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Gajka jest wiele kuszących opcji. Jeden z nich przytaczam niechcący w wątku ring... . Bardzo na miejscu jest też saute z solą na dłoni i zagryziona cytrynką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 02.04.2003 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Bartt chuchnij no bracie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.04.2003 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Noooo... przeeecieżż wyyygraliśśśmyy właśnie 5-0 Ale chyba zaciemniłem trochę wątek ogrzewania (a nie grzania )więc zmykam stąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 03.04.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Grzegorz,pytałem na serjo. Przysięgam! Raczej i tak będę grzał na prąd, jednak muszę sprawdzić wszystkie inne możliwości( poza gazem ziemnym). Patrzyłem na pellets-y, jednak zbyt drogi kocioł 17000 zł i potrzebuje dużego zasobnika z pelletsami 6-10 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 03.04.2003 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Sergey - jeśli interesują cię kotły, znalazłem coś takiego:http://www.zapr-patrzyk.pl/handel.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 03.04.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Ogrzewanie weglem nie jest takie tanie a i sam kociol z podajnikiem to duzy koszt (min. 5-6tys). Najtaszym zrodlem ciepla jest drewno (i jest go pod dostatkiem ) wiec najtaniej byloby miec kociol na drewno z podajnikiem albo kominek (zwykly lub z plaszczem wodnym). Tylko drewno nie gwarantuje ze mozna wyjechac na 2 tygodnie i wrocic do cieplego domu... Wegiel zreszta tez tego nie gwarantuje... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 03.04.2003 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Sergeycytat: "...Patrzyłem na pellets-y, jednak zbyt drogi kocioł 17000 zł i potrzebuje dużego zasobnika z pelletsami 6-10 m3..." Uważam, że jest to niezła rzecz. Główna zaleta to fakt, że masz tanie paliwo, oraz praktycznie ładujesz zasobnik raz na sezon. Potem tylko popiół, ale z drzewa jest go malutko, jest nie toksyczny- można go rozrzucić po działce i nie zaszkodzi ziemi, tylko ją użyźni.Węgiel jest droższy od drewna, ale ja mieszkam w Dąbrowie Górniczej. Nazwa mówi sama za siebie. Węgiel to może mi dowieźć z kopalni nawet furmanka. Gdybym mieszkał w innym rejonie Polski to pewnie bym myślał o drewnie i o pellets. DaveJeżeli ma się dostęp do taniego drewna, to rzeczywiście jest to ogrzewanie tańsze, niż węglem. Co do tych kotłów węglowych o których piszę, to mają one potwierdzoną badaniami sprawność na poziomie 80-85%. Wtedy ogrzewanie takim kotłem jest minimum 2 razy tańsze niż gazem sieciowym (u mnie na miejscu dobrej jakości węgiel groszek kosztuje 210-230 PLN za tonę). Stare kotły węglowe miały sprawność rzędu 40-50%, dlatego koszty eksploatacji wychodziły podobnie jak gazem sieciowym, poza tym niemiłosiernie kopciły. Te nowe kotły "puszczą" tylko troszkę dymku przy rozpalaniu, ale rozpala się je raz- dwa razy na sezon; poza tym nie widać, żeby z komina coś się kopciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 03.04.2003 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 do Sergey i Grzegorz63 Troche poswiecilem czasu na temat pellets bo nie jestem zdecydowany na jaki nosnik ciepla czy pompa ciepla czy kotly na pellets dzwonilem do przedstawicieli i sprzedawcow kotlow na pellets prawda jest ze kociol na pellets ktory posiada firma Cichewicz jest jednym z najlepszych na rynku mowa jest o piecu PMX koszt 16000 tys z podajnikiem hydraulicznym przewodowym . Sa tez tansze piece VIADRUS LING 25-50 ktore kosztuja 1980 eur brutto i 2536 euro brutto z podajnikiem slimakowym tel 033 8168468 [email protected] tak jak te ktore sa na groszek o ktorych pisze Grzegorz63 .Grzegorz dystrybutor pellets jest w Czestochowie tel 34/3658540lub 2626482 to jest blizej Ciebie niz do mnie do Opola mysle ze dostarczali by dla ciebie pellets?Mozesz tez uzyskac info o piecach na pellets i dostawcach w twoim regionie zadzwon do Boguslaw Seredynski e-mail:[email protected] mobil 501 482690 tel /fax 071 3733800 dowiedzialem sie od tego pana ze na poczatku sierpnia bedzie otwarta wytwornia na pellets w okolicach Opola to i moze w twoich okolicach cos beda otwierac? W rozmowie z nim dowiedzialem sie ze obliczali na sezon grzewczy dla domu 150m/2 potrzeba okolo 4 m /3 pellets to jest koszt 1600zl na sezon grzewczy.Sa tez piece jak sie nie myle czeskie o ktorych pisal RINO poszukaj jego wypowiedzi ktore kosztuja w granicach 6000 tys zl Pozdrawiam Ryszardj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts