Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich urzytkowników forum i jak wszyscy proszę o poradę na temat pieca co . Znalazłem w internecie piec firmy polimet o nazwie Granpal jest to piec w którym można palić owsem peletem jak i również eco groszkiem co ciekawe niema w tym piecu palnika retorowego .Proszę o opinie i cenne uwagi Z powarzaniem Robos1

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich urzytkowników forum i jak wszyscy proszę o poradę na temat pieca co . Znalazłem w internecie piec firmy polimet o nazwie Granpal jest to piec w którym można palić owsem peletem jak i również eco groszkiem co ciekawe niema w tym piecu palnika retorowego .Proszę o opinie i cenne uwagi Z powarzaniem Robos1

Tam jwst palnik rusztowy - gdzie paliwo zsypuje sie na ruszt żeliwny. Dość proste, a jednocześnie wg mnie dobre rozwiązanie.

Dzięki za informacje , ale może coś blirzszego jak taki ruszt się spawuje czy niema dużo awari i jak jest z ekonomiką w instrukcji przeczytałem że moc mimimalna to 3.5 kw przy mocy 25kw a w piecach z retorą obniża się o połowe.Co lepiej wybrać Granpala czy może R-eco, Kielara a moze coś innego. Robos1

Co do tego granpal'a to nic nie wiadomo o awaryjności bo to model który dopiero wchodzi na rynek. Ale z tego co ja wiem to on nie nadaje się do ekogroszku. Ja go oglądałem bo produkują go blisko mojego domu. Temat jest bardziej rozpracowany w którymś z tematów o piecach na ekogroszek lub w temacie o owsie. Już nie pamiętam. poszukaj. :wink:

Piotrul z tego co czytałem na stronie producenta to spala eco groszek .Mam sporo kilosów jak go widziałeś to napisz jak to jest wykonane jak wygląda ruszt a może widziałeś go w akcji. Napisz jak wygląda sterowanie piszą o pogodówce i sterowaniu pokojowym.Chalą się nagrodami .Jeszcze jedno jaki jest tm ruszt żeliwny czy stalowy

Widziałem te piece w różnych fazach produkcji. Wykonanie z blachy (ponoć kotłowej), ten palnik rusztowy to po prostu kawał blachy wygięty w U na przedłużeniu ślimaka. Akurat nie było gotowego pieca więc nie mogłem zobaczyć. Co do sterownika to nie znam się więc musisz się zapytać kogoś mądrzejszego.

Byłem w firmie Polimet na początku sierpnia i oglądałem granpala. Piec sprawia pozytywne wrażenie, szczególnie jakość wykonania jest niezła. Poza tym wygląd pieca jest ok - można go postawić nawet w salonie :D, z zewnątrz jest obudowany i estetyczny. Sterownik ma najbardziej zaawansowany z pieców na paliwa stałe /z tych, które oglądałem/ - taki sam jak Pellets Lambda Control Kostrzewy. Jest możliwość podłączenia zewnętrznego sterownika pokojowego. Z rozmów przeprowadzonych z przedstawicielami firmy wynika, że jest to kocioł głównie do spalania peletów oraz ziarna zbóż. W/g katalogu pali także ekogroszek, ale pan prezes firmy nie był bardzo zachwycony taką możliwością. Pokazano mi taki piec zainstalowany u użytkownika, niestety piec jeszcze nie pracował, więc trudno coś więcej o nim powiedzieć. Z moich - laika pod tym względem, choć może nie do końca - oględzin wynika, że pod względem mechanicznym /spawy, obróbka/ wykonany jest przez ludzi znających się na tej robocie - firma ma zresztą doświadczenie w produkcji dużych kotłów. Żeby nie popadać w zachwyty i nie być posądzony o kryptoreklamę muszę powiedzieć, że nie traktują klienta przesadnie poważnie - na zapytania zadane pocztą mailową 25 sierpnia /zainteresowany jestem zakupem kotła na paliwa stałe, chciałem trochę informacji technicznych, które umknęły mi podczas wizyty/ na razie nie otrzymałem odpowiedzi. Ludzie z Polimetu - skądinąd przemili w osobistych kontaktach - nie bardzo chyba lubią media internetowe :evil: . Na kontakt telefoniczny obiecali, że oddzwonią. Na razie jeszcze czekam, choć nie wiem jak długo.

Jak będę miał trochę więcej czasu, to opiszę moje spostrzeżenia na temat kotłów na paliwa stałe, a trochę ich obejrzałem i ciągle nie jestem zdecydowany. A zima tuż tuż.

Żeby nie popadać w zachwyty i nie być posądzony o kryptoreklamę muszę powiedzieć, że nie traktują klienta przesadnie poważnie - na zapytania zadane pocztą mailową 25 sierpnia /zainteresowany jestem zakupem kotła na paliwa stałe, chciałem trochę informacji technicznych, które umknęły mi podczas wizyty/ na razie nie otrzymałem odpowiedzi.

Fakt ja miałem problem z uzyskanem dokładnej ceny za konkretny model. Odpowiedz typu około 9-10K jakoś mnie nie satysfakcjinuje :wink:

Również dzwoniłem do polimetu gość z którym rozmawiałem był mało przekonujący i jakby mało zainteresowany klientem jednak podał mi cene kotła 10400 pl z 22% vatem. Dowiedziałem się jeszcze że można go będzie kupić z vatem 7 % czyli będzie taniej. Wyciągnełem do gościa przedstawiciela w kujawsko-pom. i w przyszłym tygodniu mam go zobaczyć. Przedstawiciel duzo bardziej rozmowny. Pozdro dla wszystkich Robos....

Jak w reklamie BŚ - jak mówią, tak robią. Dzisiaj zadzwonił pracownik Polimetu i podał interesujące mnie szczegóły techniczne. Wg tych informacji kocioł ekogroszek spala bez problemu, wymaga jednak więcej zachodu t.j. częściej trzeba usuwać popiół, raz na tydzień - dwa czyścić płomienicówki jeśli chce się zachować wysoką sprawność kotła i ogólnie trzeba się więcej napracować i ubrudzić niż przy pellecie czy ziarnach.

Cennik kotłów był na podstronie - dziś ze zdziwieniem stwierdziłem, że zniknął. Cena kotła 25 kW to rzeczywiście 10 400 zł brutto - to akurat wiem, bo taki kocioł mnie interesuje i tą cenę zapamiętałem. Dobrą cechą tego kotła jest powierzchnia grzewcza przy mocy 25 kW - 3,2 m2. Wygląda więc na to, że kocioł w rzeczywistości ma większą moc przy ekogroszku, bo kotły retortowe o takiej mocy mają powierzchnię rzędu 2,5 m2. Jak na dzisiaj, to chyba mój faworyt - muszę sprawdzić jak jest z serwisem w moich stronach - świętokrzyskie.

Robos, jak obejrzysz /może w trakcie pracy/ - podziel się opinią.

Jak w reklamie BŚ - jak mówią, tak robią. Dzisiaj zadzwonił pracownik Polimetu i podał interesujące mnie szczegóły techniczne. Wg tych informacji kocioł ekogroszek spala bez problemu, wymaga jednak więcej zachodu t.j. częściej trzeba usuwać popiół, raz na tydzień - dwa czyścić płomienicówki jeśli chce się zachować wysoką sprawność kotła i ogólnie trzeba się więcej napracować i ubrudzić niż przy pellecie czy ziarnach.

Cennik kotłów był na podstronie - dziś ze zdziwieniem stwierdziłem, że zniknął. Cena kotła 25 kW to rzeczywiście 10 400 zł brutto - to akurat wiem, bo taki kocioł mnie interesuje i tą cenę zapamiętałem. Dobrą cechą tego kotła jest powierzchnia grzewcza przy mocy 25 kW - 3,2 m2. Wygląda więc na to, że kocioł w rzeczywistości ma większą moc przy ekogroszku, bo kotły retortowe o takiej mocy mają powierzchnię rzędu 2,5 m2. Jak na dzisiaj, to chyba mój faworyt - muszę sprawdzić jak jest z serwisem w moich stronach - świętokrzyskie.

Robos, jak obejrzysz /może w trakcie pracy/ - podziel się opinią.

To chyba logiczne skoro ekogroszek jest bardziej kaloryczny...

Ja jako świeżutki forumowicz oraz człowiek z innej niż grzewcza branży nie ośmielę się dyskutować z tak wielkim autorytetem jak Mały, chciałem tylko w swoim poście skromniutko zwrócić uwagę, że piec granpal z racji większej niż retortowe powierzchni grzewczej ma przy paleniu ekogroszkiem prawdopodobnie większą moc niż katalogowa, a nie że przy paleniu ekogroszkiem ma większą moc niż przy paleniu pelletem, co jest oczywiste z uwagi na różnice w kaloryczności. Ergo przy zakupie pieca retortowego z zamiarem palenia pelletem lub ziarnem piec należałoby lekko przewymiarować /np ling 25 kW ma przy paleniu pelletem maksymalnie 22 kW/, natomiast granpal 25 kW przy paleniu ekogroszkiem można chyba niedowymiarować /ma pewnie ok. 28 - 30 kW/.

Również dzwoniłem do polimetu gość z którym rozmawiałem był mało przekonujący i jakby mało zainteresowany klientem jednak podał mi cene kotła 10400 pl z 22% vatem. Dowiedziałem się jeszcze że można go będzie kupić z vatem 7 % czyli będzie taniej. Wyciągnełem do gościa przedstawiciela w kujawsko-pom. i w przyszłym tygodniu mam go zobaczyć. Przedstawiciel duzo bardziej rozmowny. Pozdro dla wszystkich Robos....

Ja równiez kontaktowałem się w sprawie pieca zaczołem od ich hadnlowca który podaje tel. komurkowy na ich stronie nazywa się jak pamiętam M.Netza no i wszystko fajnie opowiadał mi o zaletach wszystko super...Schody zaczeły się gdy zaczołem zadawać bardziej konkretne pytania niestety widać że gość może i kocioł widział ale zapewne nie wie jak działa a wszystko co wie to ktoś mu łopatą do łba wciskał na siłę ale z marnym skutkiem bo jest chyba słabo rozgarnięty (przepraszam że tak piszę ale takie on bzdury gada że szok)

Dałem sobie spokój z tym kotłem i już prawie zamówiłem kostrzewy pelet plus no ale nie dawało mi to spokoju i zadzwoniłem do firmy polimet bezpośrednio i trafiłem pechowo bo nie było z kim gadać ale bardzo miła pani która odebrała telefon podała mi kom. do szefa produkcji no i okazało się że trafiłem w końcu na człowieka który wie jak ten kocioł działa ba nawet znał odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i trzeba przyznać że był bardzo miły i cierpliwy(trochę czasu mu zajołem) a efekt jest taki,że zamawiam w grudniu gdy tylko wrócę z kontraktu granpal 25.

Gdyby ktoś był zainteresowany to proszę tel. szefa produkcji z którym rozmawiałem 504248678 chyba tylko od niego można dowiedzieć się szczegółów technicznych i wymagań co do komina czy instalacji.

Sprawdziłem w świętokrzyskim i znalazłem - jest firma, która rozpoczyna współpracę z Polimetem. Odbyłem również ponowną rozmowę z szefem produkcji Polimetu, nazwiska nie wymienię żeby nie robić mu reklamy i potwierdzam, że jest to bardzo kompetentny fachowiec. Odnosząc się do poprzedniego postu - nie dziwię się, że handlowiec nie jest zorientowany we wszystkich niuansach technicznych. Tak jest w zasadzie w prawie wszystkich firmach - a przynajmniej tych większych. Tylko w małych firmach jeden człowiek projektuje, produkuje i sprzedaje - i ten wie wszystko na temat produktu.Trzeba sobie zdać sprawę, że Polimet jest sporą firmą realizującą przede wszystkim duże kontrakty, co można zresztą wywnioskować z ich strony internetowej. Stąd handlowiec nie musi się znać do końca na sprawach technicznych. Uważam tylko, że w takim wypadku powinien kierować do kompetentnej osoby. Ale z tego co wywnioskowałem z rozmów osobistych i kontaktów telefonicznych Polimet dopiero zaczyna przygodę z klientem detalicznym - sądzę, że te kwestie się dotrą z czasem.

Nam - potencjalnym klientom /bo chyba jednak granpal/ - pozostaje zaszczytna rola pionierów :cry: w kontaktach z Polimetem.

Sprawdziłem w świętokrzyskim i znalazłem - jest firma, która rozpoczyna współpracę z Polimetem. Odbyłem również ponowną rozmowę z szefem produkcji Polimetu, nazwiska nie wymienię żeby nie robić mu reklamy i potwierdzam, że jest to bardzo kompetentny fachowiec. Odnosząc się do poprzedniego postu - nie dziwię się, że handlowiec nie jest zorientowany we wszystkich niuansach technicznych. Tak jest w zasadzie w prawie wszystkich firmach - a przynajmniej tych większych. Tylko w małych firmach jeden człowiek projektuje, produkuje i sprzedaje - i ten wie wszystko na temat produktu.Trzeba sobie zdać sprawę, że Polimet jest sporą firmą realizującą przede wszystkim duże kontrakty, co można zresztą wywnioskować z ich strony internetowej. Stąd handlowiec nie musi się znać do końca na sprawach technicznych. Uważam tylko, że w takim wypadku powinien kierować do kompetentnej osoby. Ale z tego co wywnioskowałem z rozmów osobistych i kontaktów telefonicznych Polimet dopiero zaczyna przygodę z klientem detalicznym - sądzę, że te kwestie się dotrą z czasem.

Nam - potencjalnym klientom /bo chyba jednak granpal/ - pozostaje zaszczytna rola pionierów :cry: w kontaktach z Polimetem.

Ja rozumiem ze handlowiec nie musi wiedzieć wszystkiego ale podstawowe widomości powinien mieć i powinien zachęcać do kupna po rozmowie z nim odechciewa się zakupu w tej firmie.

Takimi rzeczami powinni handlować ludzie wykształceni a nie chłopaczki po zawodówce.