Robert i Aga 15.04.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Witamy w Fanklubie IRYSA ! SUPER PROJEKT !!! Od początku byliśmy zakochani w Irysku ale niestety narzucone nam warunki zabudowy nie pozwoliły na wybranie właśnie tego projektu Zdecydował zbyt niski kąt nachylenia dachu 12/18 stopni. Wg warunków nam pozwolono na 30-35 stopniowy kąt nachylenia dachu. IRYS ma fajne rozmieszczenie pomieszczeń, ładnie wygląda z zewnątrz i co najważniejsze koszty jego budowy są stosunkowo tanie. Wielka szkoda .... ale cóż zrobić My ostatecznie wybraliśmy SASZĘ z pracowni Dom na 5-tkę. Uważamy że ten projekt jest też godny uwagi. Z resztą sami oceńcie Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POLA50 21.04.2006 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Robert i Aga )) witajcie , fajny domek ale dla nas ciut za maly. Pisaliscie ze w warunkach mieliscie wiekszy spad dachu , u nas tez tak bylo, ale mamy cudownego architekta i uzyskal zgode od autora projektu na zwiekszenie kata nachylenia do uzgodnien w warunkach zabudowy. Powodzenia w budowie )) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POLA50 21.04.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 przemas744 sorki ale nie umiem wrzucac fotek na forum i pozwolilam sobie wyslac je na poczte Twoja , mysle ze nie zloscisz sie o to reszte fotek za kilka dni , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i28 26.05.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Temat widzę martwy a też bym chętnie się czegoś na ten temat dowiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 26.05.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=58881&highlight=irys+horyzontu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59779&highlight=irys+horyzontu więcej też by pewnie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i28 28.05.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 ave! otóż nie Pierwszy link który podałes jest nie na temat a w drugim poza tym że wszyscy się witają i wklejają dane ze strony horyzontu to nic nie ma. Zero jakiś fotografi albo konktrtnych rad, spostrzeżeń. Prowadzę dwa fora i wiem do czego służy zakładka "Szukaj" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 28.05.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Prowadzę dwa fora i wiem do czego służy zakładka "Szukaj" (ale: kto szuka ten znajduje) ja próbowałam na prywatną wiadomość - skuteczne - (nie w sprawie irysa!) - nie wszyscy budujący mogą i lubią "siedzieć" w internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiel2 28.05.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Buduję Irysa (luztrzanego) od marca. Świetny projekt, podatny na zmiany, jednakże sama dokumentacja projektowa do du..y. Tak przynajmniej twierdzi mój wykonawca. Nieczytelna i dużo drobnych blędów, np przy oznaczeniu okien, nie wspomnę o dachu... Dzięki dużej fachowości wykonawcy udało się uniknąć kilku "dzongów". Mimo wszystko polecam ten domek. Wraz z żoną udało nam się wygospodarować miejsce na garderobę i powiększyć łazienkę. Ponadto powiększyliśmy wyjście na taras i otworzyliśmy kuchnię na salon. 200 m od mojej budowy stoi już taki sam domek mojego przyjaciela zbudowany niemal w 100% wg projektu i jest z niego bardzo zadowolony. UWAGA na koszty dachu (pow. ok 214 m kw.). Wbrew pozorom gonty dają mocno po kieszeni - głównie poprzez konieczne deskowanie (u mnie miała być płyta OSB). Właśnie dzisiaj z wykonawcą ustaliliśmy, że na dachu będzie blachodachówka. Jestem na etapie skończonej więźby. Zamówionych okien i drzwi i bramy. UWAGA na bramę garażową - w projekcie jest zdecydowanie za wąska (u mnie będzie 2500x2200 szerxwys). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.05.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 bardzo fajnie, ze cos drgnelo w sprawie iryska! ja prawdopodobnie rusze z budowa na jesien dopiero. pola 50 - prosze wstaw obiecane zdjecia i napisz jak u ciebie posowaja sie prace, a moze prowadzisz dziennik budowy?przemas 744 - przyznali ci kredyt? jesli tak to jak u ciebie wygladaja prace?ankiel2 - mozesz napisac kosztem czego zrobiles miejsce na garderobe i powiekszenie lazienki? bardzo prosze o zdjecia z realizacji. piszesz, ze bedziesz kladl blachodachowke, a przeliczales jaka bylaby roznica w cenie calego dach gdybys kladl dachowke? jeszcze raz prosz wszystkich jesli to mozliwe o zdjecia z realizacji.pozdrawiam wszystkich fanow iryska! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POLA50 30.05.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 magpie 101 witam )) otoz u mnie juz po tynkach wewnetrznych , wlasnie dzis przyjechala blachodachowka ( zielona) , okna i dzwi juz sa, parapety wew. na dniach wstawia i wchodzi hydraulik. Dach mnie troszke zmartwil 10tys blacha i dodatki. W sumie wyszlo 250m kw. dachu bo musial byc podniesiony zgodnie z w-z. Fotek mam sporo tylko cholipcia nie moge sobie poradzic z wrzuceniem do kompa a corka wlasnie wyjechala. A my z mezem ciagle na budowie. Ciekawa jestem jak bedzie pasowal grafit orynnowania do zielonego dachu i grafitowy komin z klinkieru ( to wymysl mojego meza) na razie cicho siedze ... jakby cos nie tak to bedzie wejscie smoka ) Dziennika nie prowadze bo nie potrafie tak pisac jak forumowicze a i czasu u mnie notoryczny brak a wieczorem to marze o poduszeczce ( chyba wypalam sie a i wiek nie ten ) Odezwe sie za kilka dni - pozdro dla wszystkich i glowy do gory nie jest tak zle gorzej bedzie juz tylko przy wykonczeniu )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POLA50 30.05.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 ave! otóż nie Pierwszy link który podałes jest nie na temat a w drugim poza tym że wszyscy się witają i wklejają dane ze strony horyzontu to nic nie ma. Zero jakiś fotografi albo konktrtnych rad, spostrzeżeń. Prowadzę dwa fora i wiem do czego służy zakładka "Szukaj" Witaj , jestem na etapie wykanczania mam sporo fotek ale niestety nie umiem ich tu zamiescic, same prace szly nawet szybko i nie bylo zadnych uwag, moze dlatego ze kierownik budowy pilnowal zeby roboty szly bez poprawek ja sie nalezy. Budowa zabiera caly nasz czas stad nie mam kiedy zaglebiac sie w szczegoly techniczne , ale moze zadawaj pytania postaram sie odpowiadac w miare mozliwosci i wiedzy. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiel2 31.05.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 U mnie stanęlo na więźbie, ale lada dzień zaczną się ścianki działowe i dach. Garderobę wykroiłem kosztem sypialni (... taaaak, a teraz wytłumacz która to sypialnia;). Wiatrołap został przesunięty ok 50 cm w kier kuchni, skutkuje to również przesunięciem drzwi wejściowych do domu, ale to w niczym nie przeszkadza. Pierwotne wejście do juchni zostaje zamurowane, a kuchnię lączy się z salonem. Natomiast wejście do sypialni znajduję sie na przeciwko "pierwotnego" wejścia do kuchni. TRZEBA PATRZEĆ NA PROJEKT. Czyli wchodząc do domu pierwsze drzwi jakie napotkamy po prawej (mam lustrzany) lub lewej stronie będą do sypialni. A garderoba będzie pomiędzy wiatrołapem a sypialnią - wejście z sypialni. Co prawda na wstawienie łożka i szafek zostanie nie więcej niż 10 m kw, ale chyba warto. JAK KTOŚ TO ROZUMIE TO PROSZĘ O POTWIERDZENIE. Poztaram się w pracy zeskanować rzut. Dzięki przeniesieniu wejścia do sypialni możemy teraz wydłużyć łazienkę. Oczywiście pozostanie jeszcze rozsądne rozplanowanie wejść do pokoi, ale to już mały pikuś. Z sypialni będziemy sobie robić drzwi bezpośrednio do łazienki.... I to tyle. Przepraszam za zamotanie. Starałem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiel2 31.05.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 i jeszcze jedno, dachówki nie można położyć - zbyt małe skosy dachu. Nawet blachodachówka jest kładziona "na styk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert i Aga 01.06.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Czekamy na jakieś zdjątka z realizacji projektu IRYS Czy ktoś w końcu się pochwali swoim Iryskiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POLA50 02.06.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 obiecuje ze juz niedlugo wkleje fotki , dzis koniec z blachodachowka i wiecie co ? wyglada swietnie. Dzieki temu ze podniesiony mam dach , strychu mam 120 m kw. ( na balange w sam raz hihihiih ) i tam zamierzam zrobic sobie garderobe , oczywiscie schody planuje zrobic z pom. gospodarczego , takie wsuwane z klapka a za rok robimy poddasze. Foty wkleje , poprosze o troszke cierpliwosci pozdro; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i28 06.06.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 No cieszę się że coś w temacie się ruszyło Pytania na początek: Czy budowałaś strikte według projektu (ytong, gont na dach itp). Jak to wygląda z kosztami i z czasem W zależności od odpowiedzi pytań mam mnóstwo Zdjęcia możesz mi posłać na maila jak nie wiesz jak tu wkleić. Z góry dzięki (mail: [email protected]) ave - rozesłałem kilka privów ale co wchodze na forum to widzę: " Nie masz nowych wiadomości" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POLA50 09.06.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Witaj i28, mury są z suporexu , dach kryty blachodachówką. Projekt troszke przerobiony ; nachylenie dachu jest spore bo takie mamy warunki zabudowy i tym sposobem mamy potezny strych a w przyszlosci wcale duze pokoje. Zlikwidowalam zalamanie w salonie zyskujac ladny salon , powiekszylam lazienke kosztem pokoju i zrobilam wiatrolap bo kuchnia z salonem nie ma drzwi.Zrobilismy dodatkowe wejscie od pom. gospodarczego na zewnatrz , na razie nie mamy garazu. KOszty ; stan 0 - 20 tys z robota , dach strasznie drogi nam wyszedl 10 tys blachodacowka z orynnowaniem + 8tys konstrukcja +10 tys robocizna. Tynki wew. 350m 7tys, centralne calosc ze wszystkim 35 tys gazowe . i mam 2 lata gwarancji .Posadzki sam maz bedzie lal bo powiedzialam mu ze za duzo juz wydalismy. Jeszcze potrzeba wydac na ocieplenie stropu 3 tys. plyte podlog. 3 tys i sufity podwieszane 3 tys . Calosc moze zamkne w 250 tys. Mimo wszystko warto bylo. Trzymam kciuki za twoja budowe, nie bedzie zle pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert i Aga 11.06.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 A fotek dlaej nie ma Pola czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i28 11.06.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Dzięki za info My robimy odbicie lustrzane i garaż przenosimy na prawą stronę. Garaż powiększamy tak żeby na długość wjechały dwa samochody a z nim stawiamy jeszcze pomieszczenie gospodarcze. Jak masz jakieś foto to podeślij ten adres który podałem wczesniej coś szwankuje więc podeślij [email protected] Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaf1 27.06.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 U mnie stanęlo na więźbie, ale lada dzień zaczną się ścianki działowe i dach. Witaj Nam równiez bardzo podoba sie ten projekt, ale jest jeden problem (a moze i nie , nie chcemy takiego kształtu kuchni, czy mozna "bezkarnie"ja wyprostowac, czyli uciąć troche dachu? Czy powiększenie sypialni kosztem salonu w tym projekcie jest możliwe? Będę wdzięczna za odpowiedź. AAAA i jeszcze jdeno ile trwają przeróbki projektu i ile to kosztuje dodatkowo. Pozdrawiam fanów Iryska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts