Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek na mi?e wieczory

Recommended Posts

Instaluję w domu ogrzewanie gazowe - myyslę wieć, że nie grozi mi zimno. Mma tez super ocieplony dom.

Chcę mieć kominek w duzym pokoju aby wieczorem się zagapić w ogień albo pomarzyć o tym jak mi miło się spłaca kredyt... :smile:

Poradźcie jaki wkład kupić, tani ale nie taki, który się rozpłynie lub peknie szyba za drugim paleniem. Ma to byc kominek ktory nie bezie nic wielkiego ogrzewał a najwyżej dogrzewał w wiosenne i jesienne wieczory.

Jak moc? Jak firma i czy to się da tanio? (za gazową instalację zapłacę już wystarczająco) :sad:

Bez obudowy bo tę już sobie upatrzyłam w jednym z numerów Muratora i bardzo mi się podoba - z płyty.

Obawiam się, że Symon mówi o kominku nie do ciągłego palenia, albo nie z szamotem - cena na to wskazuje. Ja mam wkład polski (nazwa Hubert) stalowy z szamotem - praktycznie nie różniący się od okrzyczanych Jotuli - natomiast znacznie różniący się ceną - 2300 zł.

Pzdr

kominek zamkniety, z szarego zeliwa,

sprzedajacy, jak instrukja gwarantowaly mozliwosc ciaglego palenia, mi zdarza sie rzadko utrzynac ciagle palenie ze wzgledu na dlugie nieobecnosci w domu

kopilem go w firmie Matlak Bielsko-Biala producenta obudow kominkowych, ale mozna go dostac w kazdym hipermarkecie budowlanym

Wydaje mi się, że pomoże zamontowanie maty filtracyjnej EU-2 na kratkach wywiewnych. Jeśli nie macie dostępu, to można kupić matę stosowaną do filtrów w okapach kuchennych. Przyznaję, że nie zastanawiałem się jak zamontować ją na kratce - może wystarczy przyciąć trochę nadwymiarowo i wcisnąć między kratkę a obudowę.

Wedlug mnie nie chodzi tylko o wylot cieplego powietrza. Nie da sie uniknac tego ze czasami czesc dymu przedostanie sie do pomieszczenia np. podczas dokladania drewna i wtedy dym idzie do gory okapcajac sufit. Na razie nie potrafie temu zapobiec (no, chyba ze nie bede dokladal zanim sie wypali). Rowniez mam niedrogi wklad (1400zl) do ciaglego grzania (firma Bel Fonte), zeliwny. Sadze ze jako element uzupelniajacy grzanie gazowe jest OK. Mozna oczywiscie kupic Jotula za 5tys ale wtedy nalezaloby sie zastanowic czy nie taniej byloby grzac gazem a jako kominek w celu ladnego efektu wieczorem nie kupic najtanszego wkladu ponizej 1tys...

D.