karola 02.04.2003 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Instaluję w domu ogrzewanie gazowe - myyslę wieć, że nie grozi mi zimno. Mma tez super ocieplony dom. Chcę mieć kominek w duzym pokoju aby wieczorem się zagapić w ogień albo pomarzyć o tym jak mi miło się spłaca kredyt... Poradźcie jaki wkład kupić, tani ale nie taki, który się rozpłynie lub peknie szyba za drugim paleniem. Ma to byc kominek ktory nie bezie nic wielkiego ogrzewał a najwyżej dogrzewał w wiosenne i jesienne wieczory. Jak moc? Jak firma i czy to się da tanio? (za gazową instalację zapłacę już wystarczająco) Bez obudowy bo tę już sobie upatrzyłam w jednym z numerów Muratora i bardzo mi się podoba - z płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Symon 02.04.2003 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 mam w domu ogrzewanie gazowe i kominek zeby umilal wieczory, kiedys nie chcialem budowac kominka, teraz nie wyobrazam sobie domu bez niegona 120 m2 kupilem wklad o mocy 12 kw francuski za 1200 zl, bez rozprowadzonych kanalow potrafi ogrzac caly dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola 02.04.2003 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Właśnie o cos takiego mi chodzi a gdyby jeszcze dogrzewalo byłoby super. 1200 to cena do przyjęcia A jakiej firmy ten twój kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Symon 02.04.2003 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Les Foyers chyba tak sie nazywa, dokladnie nie pamietam, jedyna wada kominka to niestety po sezonie grzania troche okopcony sufit, ale za to mozna sobie kielbaski upiec w mrozny wieczor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 03.04.2003 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Symon!A jaki ty masz kominek (zamkniety czy otwarty i jaki wkład?I gdzie go kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 03.04.2003 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Obawiam się, że Symon mówi o kominku nie do ciągłego palenia, albo nie z szamotem - cena na to wskazuje. Ja mam wkład polski (nazwa Hubert) stalowy z szamotem - praktycznie nie różniący się od okrzyczanych Jotuli - natomiast znacznie różniący się ceną - 2300 zł.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.04.2003 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Klaudiu...Jotul jest zeliwny...i jednak ciut sie rózni i nie tylko ceną.. ale daj namiarek na Twojego "huberta" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 03.04.2003 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Hubert a może Hajduk. Jak stalowy i z szamotem to moze podobny do Spratherma. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Symon 03.04.2003 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 kominek zamkniety, z szarego zeliwa,sprzedajacy, jak instrukja gwarantowaly mozliwosc ciaglego palenia, mi zdarza sie rzadko utrzynac ciagle palenie ze wzgledu na dlugie nieobecnosci w domukopilem go w firmie Matlak Bielsko-Biala producenta obudow kominkowych, ale mozna go dostac w kazdym hipermarkecie budowlanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 03.04.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Symon, a dlaczego masz okopcony sufit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Symon 03.04.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 wlot cieplego powietrza z obudowy kominka znajduje sie 40 cm od sufitu, a przy wysokiej tem. spalaja sie drobiki kurzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 03.04.2003 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Nie da się tego okopcenia uniknąć - macie jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek s 03.04.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Wydaje mi się, że pomoże zamontowanie maty filtracyjnej EU-2 na kratkach wywiewnych. Jeśli nie macie dostępu, to można kupić matę stosowaną do filtrów w okapach kuchennych. Przyznaję, że nie zastanawiałem się jak zamontować ją na kratce - może wystarczy przyciąć trochę nadwymiarowo i wcisnąć między kratkę a obudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 03.04.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Wedlug mnie nie chodzi tylko o wylot cieplego powietrza. Nie da sie uniknac tego ze czasami czesc dymu przedostanie sie do pomieszczenia np. podczas dokladania drewna i wtedy dym idzie do gory okapcajac sufit. Na razie nie potrafie temu zapobiec (no, chyba ze nie bede dokladal zanim sie wypali). Rowniez mam niedrogi wklad (1400zl) do ciaglego grzania (firma Bel Fonte), zeliwny. Sadze ze jako element uzupelniajacy grzanie gazowe jest OK. Mozna oczywiscie kupic Jotula za 5tys ale wtedy nalezaloby sie zastanowic czy nie taniej byloby grzac gazem a jako kominek w celu ladnego efektu wieczorem nie kupic najtanszego wkladu ponizej 1tys... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Symon 03.04.2003 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 zgadzam sie z Davemata filtracyjna dobry pomysl mozna ja przykleic aluminiowa folia samoprzylepna do kratki, tylko jaka temp. ta mata wytrzyma,na wylocie jest z kratki jest czasami ponad 200 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 03.04.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 nie przesadzasz z tym 200C? owszem, czasem parzy jak przytknac reke, ale to juz jest pieczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts