SławekD 07.09.2006 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Z podobnymi problemami spotykam się na codzień. Zagadnienie jest bardziej złożone i nie starczy czasu aby je omówić. No dobra. Podasz mi wyliczone zapotrzebowanie ciepło, prędkości przepływu wody w poszczególnych obiegach, straty ciśnienia, przepływ masowy, itd wątpię. Instalacja zapewne wykonana bez projektu i wyliczeń. Stąd te problemy z konfiguracją hydrauliczną całego układu. Miejsce montażu sterownika w układzie grzejniki-podłogówka było wielokrotnie omawiane na forum. Zgada się, ze sterownik powinien być zamontowany w miejscu którym przebywa się najwięcej lecz układ ten powinien być dynamiczny, a ogrzewanie podłogowe takim układem nie jest i ma bardzo dużą bezwładność. Masz całkowią rację instalacja jest wykonana bez projektu ale to nie oznacza że źle. Jeśli znajdziesz w przyszłości trochę czasu by pomóc mi w osiągnąć opisany stan nie ruszając sterownika z obecnego miejsca, ingerując jedynie nastawami sterownika to będę bardzo wdzięczny. Dziękuję za dotychczasowe uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 07.09.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 2. ręczne nastawienie przepływomierzami odpowiedniej temp na poszczególnych obwodach podłogówki. Jak sama nazwa wskazuje przepływomierzami reguluje się przepływ, a nie temperature. Jak sama nazwa wskazuje przepływomierzem mierzy się wielkość przepływu... A regulatorami przepływu faktycznie reguluje się przepływ choć - przynajmniej w wydaniu amatorskim - sprawdzając wynikową temperaturę i W CELU osiągnięcia niższej lub wyższej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 08.09.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 No to trochę się będę musiał podszkolić w temacie bo jokoś nie rozumiem celu umieszczania sterownika w pomieszczeniu z grzejnikami. Obecnie jest on w salonie na dole grzejniki są w pomieszczeniach na całym piętrze. Z tego co ja wiem ale nie wykluczam pomyłki najwygodniejsze jest umiejscowienie sterownika w pomieszczeniu w którym przebywa się najwięcej, poza tym jeśli ma on funkcję regulatora pokojowego to tym lepiej bo sterownik ciągle utrzymuje ta samą temp w podłogówce. Jeśli bym przestawił sterownik w pomieszczenie z grzejnikiem to w jaki sposób temperatura byłaby trzymana na tym samym poziomie bez kontroli temp pomieszczenia ? to samo pytanie nasuwa się co jeśli by ten sterownik był na kotle bo wówczas nie ma żadnej informacji o temp w jakim kolwiek pomieszczeniu Przeppływomierzami nie bezpośrednio a pośrednio ustala się temperaturę bo skoro zmieni się przepływ to tym samym zmienia sie ilość oddawnego ciepła do podłogówki a co za tym idzie i temp. Przestawianie sterownika w obecnej sytuacji nie bardzo jest możliwe bo dom prawie wykończony Jak umiesz skorzystać z wyszukiwarki ( bo ja jakoś nie potrafię odnaleźć za jej pomocą nawet własnych postów ) to poszukaj moich tematów i tego co pisałem na temat VRC 420. Natomiast ogólna zasada poprawnego działania tegoż ustrojstwa jest taka : - sterownik umieszczony powinien być w pomieszczeniu z grzejnikami ale bez głowic termostatycznych !!! ( czyli otwarte na max. ) - sterownik powinien być w pomieszczeniu najchłodniejszym, odkręcamy wszędzie w całym domu, grzejniki na max i po kilku h lub dniu wiemy gdzie jest najchłodniejsze pomieszczenie - umieszczanie sterownika w pomieszczeniu gdzie przebywa się najwięcej jest błędem, chyba że właśnie to pomieszczenie jest najchłodniejszym podczas opisywanego wyżej doświadczenia, jeżeli nie jest a umieścimy tam sterownik tu bedziemy mieli temp. zadaną gdzie indziej będzie za chłodno - mam identyczny jak Ty układ z mieszczem i temp. w podłogówce dobrałem za pomocą prób i błędów sterując tylko i wyłącznie krzywą grzewczą OG2 - teraz jest idealnie zadana temp. w pomieszczeniach ogrzewanych tylko podłogówką Caly zeszły sezon zimowy ( a był wręcz idealny do przeprowadzania doświadzczeń ) mordowałem się z VRC 420. Żaden instalator nie ustawi Ci go od ręki albo na odległość bo to jest poprostu niemożliwe. On ma tyle funkcji zależnych pomiędzy sobą że tylko cierpliwa i systematyczna praca nad jego nastawami daje dobre efeky. Chętnie odpowiem na Twoje pytania dot. tego sterownika z punktu widzenia użytkownika a nie instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 08.09.2006 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 No to trochę się będę musiał podszkolić w temacie bo jokoś nie rozumiem celu umieszczania sterownika w pomieszczeniu z grzejnikami. Obecnie jest on w salonie na dole grzejniki są w pomieszczeniach na całym piętrze. Z tego co ja wiem ale nie wykluczam pomyłki najwygodniejsze jest umiejscowienie sterownika w pomieszczeniu w którym przebywa się najwięcej, poza tym jeśli ma on funkcję regulatora pokojowego to tym lepiej bo sterownik ciągle utrzymuje ta samą temp w podłogówce. Jeśli bym przestawił sterownik w pomieszczenie z grzejnikiem to w jaki sposób temperatura byłaby trzymana na tym samym poziomie bez kontroli temp pomieszczenia ? to samo pytanie nasuwa się co jeśli by ten sterownik był na kotle bo wówczas nie ma żadnej informacji o temp w jakim kolwiek pomieszczeniu Przeppływomierzami nie bezpośrednio a pośrednio ustala się temperaturę bo skoro zmieni się przepływ to tym samym zmienia sie ilość oddawnego ciepła do podłogówki a co za tym idzie i temp. Przestawianie sterownika w obecnej sytuacji nie bardzo jest możliwe bo dom prawie wykończony Jak umiesz skorzystać z wyszukiwarki ( bo ja jakoś nie potrafię odnaleźć za jej pomocą nawet własnych postów ) to poszukaj moich tematów i tego co pisałem na temat VRC 420. Natomiast ogólna zasada poprawnego działania tegoż ustrojstwa jest taka : - sterownik umieszczony powinien być w pomieszczeniu z grzejnikami ale bez głowic termostatycznych !!! ( czyli otwarte na max. ) - sterownik powinien być w pomieszczeniu najchłodniejszym, odkręcamy wszędzie w całym domu, grzejniki na max i po kilku h lub dniu wiemy gdzie jest najchłodniejsze pomieszczenie - umieszczanie sterownika w pomieszczeniu gdzie przebywa się najwięcej jest błędem, chyba że właśnie to pomieszczenie jest najchłodniejszym podczas opisywanego wyżej doświadczenia, jeżeli nie jest a umieścimy tam sterownik tu bedziemy mieli temp. zadaną gdzie indziej będzie za chłodno - mam identyczny jak Ty układ z mieszczem i temp. w podłogówce dobrałem za pomocą prób i błędów sterując tylko i wyłącznie krzywą grzewczą OG2 - teraz jest idealnie zadana temp. w pomieszczeniach ogrzewanych tylko podłogówką Caly zeszły sezon zimowy ( a był wręcz idealny do przeprowadzania doświadzczeń ) mordowałem się z VRC 420. Żaden instalator nie ustawi Ci go od ręki albo na odległość bo to jest poprostu niemożliwe. On ma tyle funkcji zależnych pomiędzy sobą że tylko cierpliwa i systematyczna praca nad jego nastawami daje dobre efeky. Chętnie odpowiem na Twoje pytania dot. tego sterownika z punktu widzenia użytkownika a nie instalatora. Z góry wielkie dzięki za deklarację pomocy Cofnę się trochę do historii ... sterownik jest w salonie z podłogówką i zostało to zrobione na etapie robienia instalacji elektrycznej przed tynkami. Obecnie juz mieszkamy i jakoś nie widzę możliwości zmiany jego usytuowania wręcz chcę dążyć do takiego wyregulowania sterownika by być zadowolonym z konfortu cieplnego. Wg mnie to proste bo sterownik ma regulować temp w salonie a kocioł ma trzymać temp 2 układu między temp. x a y a temp. w poszczególnych pomieszczeniach będzie regulowana głowicami i powinno byc dobrze - tylko na razie nie wiem jak to osiągnąć bo temp grzania jest jednakowa dla obu układów. Ponoć wg serwisanta takie usytuowanie sterownika jest dopuszczalne i da sie to wyregulować choć podobnie jak Ty i nie tylko Ty twierdził że sterownik powinien być w pomieszczeniu z grzejnikami. Dla mnie to jakoś bez sensu z uwagi na to że do kotła nie będzie docierać sygnał o stanie temp. z pomieszczenia z podłogówką. Będe musiał potestować sterownik z korektą temperatury w drugim układzie bo ponoć tą funkcją można zróżnicować temp w obu obiegach grzewczych ( jak to ktoś opisał )- ale to tylko teoria do testów. Serwisant też nastawiając sterownik wspominał coś o ustawieniu nadrzędności układu. Jako nadrzędny ustawił ponoć podłogówkę. Czyli sądzę że cała zima kręcenia pokrętłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 08.09.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Z góry wielkie dzięki za deklarację pomocy Cofnę się trochę do historii ... sterownik jest w salonie z podłogówką i zostało to zrobione na etapie robienia instalacji elektrycznej przed tynkami. Obecnie juz mieszkamy i jakoś nie widzę możliwości zmiany jego usytuowania wręcz chcę dążyć do takiego wyregulowania sterownika by być zadowolonym z konfortu cieplnego. Ok czyli nie chcesz już zmieniać miejsca zainstalowania sterownika. Wg mnie to proste bo sterownik ma regulować temp w salonie a kocioł ma trzymać temp 2 układu między temp. x a y a temp. w poszczególnych pomieszczeniach będzie regulowana głowicami i powinno byc dobrze Może nie być dobrze. Jesteś w salonie ruszasz się, chuchasz, podłogówka nagrzewa Ci salon do powiedzmy 20st i tak trzyma dlugo bo ma dużą bezwładność, kocioł się nie włączy bo "wie" że w salonie masz 20st, podczas gdy na górze kocioł "nie wie" jaka jest temp. - tylko na razie nie wiem jak to osiągnąć bo temp grzania jest jednakowa dla obu układów. Uściślij co rozumiesz pod "temperatura grzania" chodzi Ci o temp. w pomieszczeniu ? Czy w układzie zasilania ? Ponoć wg serwisanta takie usytuowanie sterownika jest dopuszczalne i da sie to wyregulować choć podobnie jak Ty i nie tylko Ty twierdził że sterownik powinien być w pomieszczeniu z grzejnikami. Łatwiej jest metodą prób i błędów ustawić podłogówkę ze względu na jej dużą bezwładność niż układ z grzejnikami. Dla mnie to jakoś bez sensu z uwagi na to że do kotła nie będzie docierać sygnał o stanie temp. z pomieszczenia z podłogówką. A tak nie będzie docierał sygnał z pomieszczenia z grzejnikami. Będe musiał potestować sterownik z korektą temperatury w drugim układzie bo ponoć tą funkcją można zróżnicować temp w obu obiegach grzewczych ( jak to ktoś opisał )- ale to tylko teoria do testów. Serwisant też nastawiając sterownik wspominał coś o ustawieniu nadrzędności układu. Jako nadrzędny ustawił ponoć podłogówkę. Czyli sądzę że cała zima kręcenia pokrętłami Reasumując ja to marnie widzę. Teoretycznie takie rozwiązanie ma rację bytu ale w praktyce będzie to wyglądało tak: Podłogówka nagrzeje salon do 20st, ma dużą bezwładność, jesteście w salonie co nie sprzyja spadaniu temperatury, więc dla kotła jest wszystko ok, nie włącza się bo po co ? Na górze temp. spada ( dosyć szybko ) ale kocioł się nie włącza bo on "wie" że w salonie ma 20st. Ma nastawione przewyższenie temperatury dla obiegu z grzejnikami ale ono działa tylko wtedy jak kocioł się włączy a on się nie włączy bo on "wie" że w salonie ma 20st. Owszem on "dobije" więcej ( ale i tak nie wiesz czy otrzymasz zadaną temp. bo wyłączy się po osiągnięciu w salonie 20st. ) dopiero jak temp. w salonie spadnie. Jak to wszystko w miarę już ustawisz to grzejniki będą działały tak: Otwarte na max. aż gorące, temp w górę, potem kocioł nie chodzi, w pomieszczeniach z grzejnikami robi się chłodno aż nie przyjemnie, wtedy znowu włącza się kocioł ( zakładam że temp w salonie spadła o jakieś 1-2st na górze napewno ok. 5-6st ) grzeje ładuje znowu max, głowice otwarte na max. ( właściwie w takim układzie głowice nie mają sensu bo grzjniki i tak działają w trybie max. bez względu na ustawioną nastawę na głowicach ) i znowu odczówasz że robi się ciepło. Mało to komfortowe i mało ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 11.09.2006 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Po wczorajszych krótkich co prawda testach jestem dobrej myśli. Krótkich bo bez ogrzewania domu temperatura nie spada poniżej 22 st C. Na sterowniku miałem ustawioną przez serwisanta krzywą 1.2 dla grzejników i 0.6 dla podłogówki. W celu podwyższenia temperatury na kotle dałem na chwilę wyższą krzywą na grzejniki i nastawiłem różnicę temperatur między dwoma układami na max możliwą do nastawienia 10 st. Efekt odczytuje jako pozytywny, pompa na kotle zastartowała, temperatura wody na zasilaniu doszła do ok 55 st. grzejniki zaczeły grzać. Tymczasem pompa od podłogówki stała, mieszacz -1, temp. bez zmian. po chwoli grzania kocioł się wyłaczył pompa nadal chodziła i układ powoli stygł. Załączyło się c.w.u a po nim ponownie grzanie na podobnych zasadach czyli podłogówka stała a grzejniki grzały. JM piszesz że jeśli mam sterownik w salonie to kocioł nie będzie "wiedział" jaka temp. jest w pomieszczeniu z grzejnikami. Pytanie podstawowe ... czy musi wiedzieć ? Moim zdaniem nie koniecznie bo wystarczy że kocioł będzie dostawał sygnał z czujnika w pomieszczeniu gdzie jest sterownik ( i tu mamy sterowanie jednym układem ) i drugi sygnał to temp wody na kotle jeśli spada poniżej x załącza jeśli rośnie powyżej y to wyłącza ( tu sterowanie drugim układem ). Jednocześnie temperatura regulowana w każdym pomieszczeniu wg potrzeb głowicami. Jeśli jednak temp na podłogówce jest za wysoka to pompa stoi i kocioł grzeje tylko grzejniki. Jedyny minus to to że kocioł może grzać grzejniki, grzejniki i podłogówkę ale nie może grzac samej podłogówki, no chyba że skręci się wszystkie głowice. To są moje spostrzeżenia, moja teoria i jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. Jak tylko spadnie trochę temp. to ruszę z testami Na koniec pytanie o grzanie w przedziałach czasowych ... czy przedziałami ustawia się tylko czas grzania czy też można zadać temp. w danym przedziale grzewczym ? Powiem szczerze że sam tego nie znalazłem i nie do końca wiem jak będę grzał. Planuję nastawić na temp. dzienną jak jestem i grzać ustawiając temp na sterowniku a jak będę spał lub mnie nie będzie nastawię temp. nocną. Obawiam się że jeśli nie ma możliwości nastawienia temp w poszczególnych przedziałąch grzania to zimą gdy grzanie byłoby wyłączone zrobi się zbyt zimno a osiagnięcie normalnej temp. zajmie dużo czasu i energii. Jak Ty to rozwiązałeś JM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 11.09.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Chyba sie wsciekne, wlasnie zjadlo mi posta, ktrego pisalem 20 minut. Konkluzja jest taka: sterownik moze zalaczyc kociol zarowno majac impuls od podlogowki, jak i z obiegu grzejnikowego( czytajac temperatury powrotu i zasilania wody grzewczej) oraz z czujnika temp pokojowej. Ale calkowicie niezalezna praca i grzanie jednego obiegu a drugiego nie, to mozliwe jest tylko ze sprzeglem hydraulicznym, jak pisal VPS. Wlasciwie to sprzeglo jest niezbedne, jak ma sie dwie pompy( ta w kotle i ta do podlogowki), zeby sie pompy nie pogryzly. Tak zaleca Vaillant. Co do temp w okresach grzania. Nie mozna jej nastawic indywidualnie dla kazdego okresu. Kociol grzeje zawsze do tej temperatury, ktora jest nastawiona pokretlem. A w okresie nocnym( a wlasciwie obnizonym) pozwala spasc do temperatury zadanej w specjalnym miescu na sterowniku ( ta sie akurat "wklepuje") i tez jest mozliwa tylko jedna na wszystkie okresy obnizenia. Co do nastaw przedzialow. Pokrotce to w domach z ceramiki, albo silikatow jest to mniej efektywne niz w domach szkieletowych albo z betonu komorkowego bardziej. W ogole, jak chcesz co wiecej wiedziec, albo pogadac, to napisz na priva. W koncu Suchy Las to prawie Poznan. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 11.09.2006 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Chyba sie wsciekne, wlasnie zjadlo mi posta, ktrego pisalem 20 minut. Konkluzja jest taka: sterownik moze zalaczyc kociol zarowno majac impuls od podlogowki, jak i z obiegu grzejnikowego( czytajac temperatury powrotu i zasilania wody grzewczej) oraz z czujnika temp pokojowej. Ale calkowicie niezalezna praca i grzanie jednego obiegu a drugiego nie, to mozliwe jest tylko ze sprzeglem hydraulicznym, jak pisal VPS. Wlasciwie to sprzeglo jest niezbedne, jak ma sie dwie pompy( ta w kotle i ta do podlogowki), zeby sie pompy nie pogryzly. Tak zaleca Vaillant. Co do temp w okresach grzania. Nie mozna jej nastawic indywidualnie dla kazdego okresu. Kociol grzeje zawsze do tej temperatury, ktora jest nastawiona pokretlem. A w okresie nocnym( a wlasciwie obnizonym) pozwala spasc do temperatury zadanej w specjalnym miescu na sterowniku ( ta sie akurat "wklepuje") i tez jest mozliwa tylko jedna na wszystkie okresy obnizenia. Co do nastaw przedzialow. Pokrotce to w domach z ceramiki, albo silikatow jest to mniej efektywne niz w domach szkieletowych albo z betonu komorkowego bardziej. W ogole, jak chcesz co wiecej wiedziec, albo pogadac, to napisz na priva. W koncu Suchy Las to prawie Poznan. Pozdrawiam Jankes Dzięki za deklarację pomocy Na dzień dzisiejszy już jestem troszkę mądrzejszy w temacie za co dziękuję wszystkim Obecnie poczekam na trochę chłodniejsze dni co temp. spadnie i oby to było jak najpóźniej ze względów ekonomicznych. Na marginesie to serwisant ( ponoć bardzo dobry i polecany ) polecił takie rozwiązanie bez sprzęgła bo stwierdził po rozmowie ze mną że nie jest ono konieczne do osiągnięcia takiego stanu jaki jemu i tu w poście opisałem. Poza tym nie miałbym miejsca na sprzęgło w łazience. Przy okazji mam dwa pytanka nie koniecznie związana ze sterowaniem , co zazwyczaj w kondensacie vu 196 jest głośniejsze, palnik czy pompa ? Ja mam wrażenie że pompa chodzi zdecydowanie za głośno a palnika prawie nie słychać . Myślałem już o reklamacji pompy bo ponoć miała się wyciszyć po odpowietrzeniu układu a nic ciszej nie jest, dodam że mam porównanie z pompą od podłogówki bo tej to nic nie słychać jedynie jak przepchnie jakieś tam powietzre co zdaża się bardzo żadko. Drugie pytanie to o zużycie gazu. Jest rodzinki 2+1, co dzień 2 prysznice lub sporadycznie kompiel, mycie 2 letniej pociechy , spłukiwanie, kuchnia itp jak u każdego i na to wszystko idzie tak ok. 0,8-0,9 m3 gazu na dobę. Jak sądzicie to dużo czy mało? jak to wychodzi u was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 12.09.2006 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Podciągam bo interesuje mnie co sądzicie o zużyciu gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 12.09.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 U mnie poza sezonem grzewczym na gotowanie i cwu (z cyrkulacją) schodzi ok. 0.9 m3 gazu/dobę (piec kondensat) - 2 dorosłe osoby pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 13.09.2006 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 U mnie poza sezonem grzewczym na gotowanie i cwu (z cyrkulacją) schodzi ok. 0.9 m3 gazu/dobę (piec kondensat) - 2 dorosłe osoby pozdr - Krzysiek A jak sterujesz cyrkulacją ? Jak często i na jak długo jest załączana ? Jaka ilość-długość rur do cyrkulowania ? Pytam bo u nas podobnie, z małą różnicą że cyrkulacji jeszcze nie załączyłem a powiem szczerze że rochę się obawiam że jak załączę to zużycie gazu znacznie pójdzie w góre zgodnie z panującą opinią forumowiczów nt cyrkulacji. A u innych jak wygląda z żużyciem gazu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.09.2006 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 domek parterowy 100.9 m2, instalacja średnio rozległa - tzn. 2 łazienki, qchnia i pom. gospodarcze w centrum domu (które jest kotłownią). Bez cyrkulacji schodziło mi, jak pamietam, ok. 0.5 m3/dobe. Cyrkulacja sterowana programowo: ok. 1 godz. rano (jak wstajemy i idziemy do parcy), potem 2 godz. ok. 16-tej (jak wracamy) i znowu od 20 do 23ciej. W soboty i niedziele cyrkulacja cały czas 7-23. Rezygnujac z cyrkulacji spuszczasz zimną (niedogrzaną jeszcze) wodę w kanał - a woda też kosztuje ... Poza tym komfort - nie lubie czekać na ciepłą wodę, a przy wyłączonej cyrkulacji trwa to co nieco (rurki mam z pex-al-pex, nie izolowane, tylko w peszlu) pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 13.09.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 a ja podrzuce cichaczem temat z innego watku...jest ogrzewanie z grzejnikami i podlogowka na mieszaczu.. pojawiaja sie poalu zimne wieczorki a w moim kotle w sterowniku (steronik DWTM Wolfa) nie znalazlem prostej opcji 'wylacz sama podlogowke'.Z ciekawosci czy w tym Waszym sterowniku jest taka opcja a jezeli nie to co by sie stalo jakby zalozyc po prostu wylacznik na kablu zasilajacym pompke (u mnie pomiedzy sterownikiem a pompka)?1) Czy sterownik by zglupial calkowicie i krecil non stop np mieszaczem?2) sterownik by sie popsul od 'zaiskrzenia' albo cos w tym stylu? Do tej pory nie wlaczalem sterownika po prostu a piec sam z siebie grzeje tylko grzejniki (bo pompka podlogowki nie chodzi) ale wtedy nie ma sterowania czasowego (grzej przez 4h np.)A po co to? bo w pokojach i tak mam grzejniki, lazienki maja i tak drabinki, podlogowka wlaczana na 4h to bezsens ze wzgledu na jej bezwladnosc Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 13.09.2006 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 W naszym sterowniku też nie można załączyć grzania tylko podłogówki . Można jedynie osiągnąć to przez skręcenie głowic na wszystkich grzejnikach, wówczas będzie grzała tylko podłogówka. Nic nie mogę powiedzieć o Twoim sterowniku bo go nie znam ale mimo że to co piszesz o mechanicznym odłączeniu pompy zdaje się może i logiczne to osobiscie nie wziął bym na siebie odpowiedzailności robiąc coś taiego samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 22.09.2006 05:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Ciekawostka.... Temp na sterowniku nastawiona na minimum ( to chyba jest ok. 15 st ) w pomieszczeniu cały czas nie spada poniżej 22 ( o dzięki ci słoneczko ) a w nocy obudziło mnie bulgotanie w grzejniku Skoro w pomieszczeniu temp jest wyższa niż zadana to ogrzewanie nie powinno się włączyć czyli pompa nie powinna podawać wody do układu i nie powinno bulgotać, tak ja to odbieram. Pomijam fakt że jestem świadom że układ nie jest jeszcze dobrze odpowietrzony. Dlaczego bulgotało ?? Czy ktoś to może wyjaśnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 09.10.2006 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Temperatura na dworze ciągle spada i zaczęliśmy troszkę grzać a więc zacząłem testować sterownik. Z góry wielkie dzieki za wskazówkę z możliwością nastawienia różnicy temp pomiędzy układami Moim zdaniem po tych kilku dniach prób, mimo braku odpowiedzi czy konieczne jest sprzęgło czy nie, zauważyłem że jestem w stanie tak nastawić sterownik by miec niezależność między dwoma układami. Jeśli nastawię dużą różnicę np 4-5 stopni to grzeją tylko grzejniki do góry a sterownik nie załącza w ogóle pompy od podłogówki, czyli moim zdaniem alanizuje dwie temp układów teoretycznie w sposób jaki chciałem . Czy tak będzie na 100% to się okaże. Dzięki za wszystkie wskazówki. Oczywiście w razie jakich kolwiek wątpliwości co do kotła i sterownika odnowię post Temat na dziś dzień to głośna pompa w kotle. Pompa od podłogówki chodzi bardzo cicho, prawie jej nie słychać a tą od kotła słychać w całym domu jak jest cisza. Czy wasze kotłu ( a szczególnie VU 196/2 ) mają głośne pompy? Czy głośna praca może być podstawa ro reklamacji ??? Pytanie nr 2 ... jaką macie obecnie nastawione krzywą grzewczą dla podłogówki a jaką dla układu grzejnikowego ??? Czy zmieniacie nastawy krzywych w sezonie zależnie od temp. zewn. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 11.10.2006 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Nikt nie ingeruje w ustawianie krzywych grzewczych ? VCR 420 ma możliwość ustawienia dwóch temperatur grzannia nocnego ( księrzyc ) dla dwóch odrębnych układów, podłogówki i układu grzejnikowego. Dla podłogówki mam nastawione 18 st a dla grzejników ustawiłem 16 st. Dziwna sprawa bo temp w salonie waha się od 20 do 23 w zależności jak słoneczny jest dzień a na górze ok 22-23 przy czym podłogówka w salonie nie jest załączana a grzejniki grzeją cały czas . Co jest kurcze grane skoro w pomieszczeniu jest tak ciepło i temp na nocnym grzaniu nastawiona celowo niżej czyli 16 a grzejniki i tak są letnie i co jakiś czas się kocioł załącza ???? Czy ktoś to może wyjaśnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 11.10.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Ja ingertuję ( ingerowałem ) w krzywą grzewczą. Nie pisałem bo nie pamiętam jak mam teraz ustawione ale jedno jest pewne, rozpiętość mam dużą. Podłogówkę ma chyba na 0,4 a grzejniki chyba na 1,8. Poprawię się jak sprawdzę. EDIT: poprawiam, krzywe grzewcze odpowiednio : podłogówka 0,3, grzejniki 1,2. Co do Twojego problemu to się obawiam że miałem rację z usytuowaniem sterownika - u Ciebie kocioł poprostu nie wie jaką masz temperaturę w pomieszczeniach z grzejnikami i nie wyłącza się tylko grzeje tak jak mu w teorii w fabryce nastawili. W zimę możesz mieć sytuację odwrotną, tak jak opisywałem wcześniej. Musisz próbować, próbować i jeszcze raz próbować różnych nastawów. Umieszczenie sterownika w innym miejscu zgodnie z tym co pisałem wcześniej załatwia odrazu sprawę - kocioł dogrzewa pomieszczenie do 18st ciach odcina zasilanie i nie włącza się dopóty temp. nie spadnie. Proste-genialne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 11.10.2006 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Ja ingertuję ( ingerowałem ) w krzywą grzewczą. Nie pisałem bo nie pamiętam jak mam teraz ustawione ale jedno jest pewne, rozpiętość mam dużą. Podłogówkę ma chyba na 0,4 a grzejniki chyba na 1,8. Poprawię się jak sprawdzę. Co do Twojego problemu to się obawiam że miałem rację z usytuowaniem sterownika - u Ciebie kocioł poprostu nie wie jaką masz temperaturę w pomieszczeniach z grzejnikami i nie wyłącza się tylko grzeje tak jak mu w teorii w fabryce nastawili. W zimę możesz mieć sytuację odwrotną, tak jak opisywałem wcześniej. Musisz próbować, próbować i jeszcze raz próbować różnych nastawów. Umieszczenie sterownika w innym miejscu zgodnie z tym co pisałem wcześniej załatwia odrazu sprawę - kocioł dogrzewa pomieszczenie do 18st ciach odcina zasilanie i nie włącza się dopóty temp. nie spadnie. Proste-genialne. Nie wiem czemu ale się z tobą nie zgodzę. Gdyby sterownik był w inny miejscu czyli tak jak mówisz w pomieszczeniu z grzejnikami to może faktycznie by to w jakiś sposób wpłynęło na pracę kotła ale co by zmieniło miejsce sterownika jeśli chodzi o odczyt temperatury ??????? Moim zdaniem nic bo i w pomieszczeniu z grzejnikami i w salonie jest temp powyżej 20 szt, czyli skoro zadane jest 18 to kocioł wogóle nie powinien grzać do póki temp. nie spadnie do zadanej 18 st a jednak kurka grzeje. Moim zdaniem wbrew logice. A z drugiej strony piszesz że kocioł "nie wie" jaka jest temp. w pomieszczeniach ogrzewanych grzejnikami skoro sterownik jest w salonie na dole. Może i masz rację a ja zapytam inaczej, to po co w samym sterowniku są dwie odrębne nastawy temp nocnej ( ksiąrzyc ) dla obu układów ??? Obojętnie gdzie by sterownik nie był ( w którymś z układów ) to skąś nie będzie docierał sygnał o bierzącej temperaturze a jednak na sterowniku można te obie temperatury ustawić. Ciekawe co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 11.10.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Wprawdzie mam strownik VRC 410 ale u mnie bylo podobnie.Wydaje mi sie ze piec wlacza sie i grzeje dlatego gdyz na zewnatrz temperatura ostatnio bardzo gwaltownie spadala (do 2-3 stopni). A poniewaz sa to sterowniki pogodowe w zwiazku z tym pomimo tego ze w budynku temp jest pow 20 stopni to piec sie wlaczyl zeby nie nastapilo wychlodzenie pomieszczenia i zeby odpowiednio wczesniej nagrzac pomieszczenie. W moim sterowniki i pewnie w waszych tez jest taka opcja gdzie ustawia sie 0 1 i 2. Wczesniej mialem ustawione na 2 i wlasnie zachodzilo podobne zjawisko ze mialem w domu np 20 stopni ustawiona temp na 18 a piec i tak sie wlaczal Moze wlasnie tam poszukaj rozwiazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts