Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik VRC 420

SławekD

Recommended Posts

Wprawdzie mam strownik VRC 410 ale u mnie bylo podobnie.

Wydaje mi sie ze piec wlacza sie i grzeje dlatego gdyz na zewnatrz temperatura ostatnio bardzo gwaltownie spadala (do 2-3 stopni). A poniewaz sa to sterowniki pogodowe w zwiazku z tym pomimo tego ze w budynku temp jest pow 20 stopni to piec sie wlaczyl zeby nie nastapilo wychlodzenie pomieszczenia i zeby odpowiednio wczesniej nagrzac pomieszczenie.

W moim sterowniki i pewnie w waszych tez jest taka opcja gdzie ustawia sie 0 1 i 2. Wczesniej mialem ustawione na 2 i wlasnie zachodzilo podobne zjawisko ze mialem w domu np 20 stopni ustawiona temp na 18 a piec i tak sie wlaczal

Moze wlasnie tam poszukaj rozwiazania

Ale jakiej nastawy się tyczy to "0 1 i 2" bo takich nastaw jest dużo, zazwyczaj 0 - wyłączone 1- załączone :roll: :roll:

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jest taka funkcja w narzedziach TP zalacz.

Do dzis w sumie dokladnie tego nie rozgryzlem.

A czy tez uwazacie ze instrukcja uzytkownika jest napisana takim jezykiem jak dla doswiadczonego serwisanta?? Czy tylko ja mam takie wrazenie?

Wydaje mi sie ze przy tylu roznych funkcjach i za taka kase to powinno to byc troche jasniej napisane.

jest taka funkcja w narzedziach TP zalacz.

Do dzis w sumie dokladnie tego nie rozgryzlem.

A czy tez uwazacie ze instrukcja uzytkownika jest napisana takim jezykiem jak dla doswiadczonego serwisanta?? Czy tylko ja mam takie wrazenie?

Wydaje mi sie ze przy tylu roznych funkcjach i za taka kase to powinno to byc troche jasniej napisane.

Podzielam zdanie na 300000 % :evil: :evil:

Jak dla mnie sterownik jest bardzo skomplikowany ze względu na iloś nastaw ( funkcji ), do tego instrukcja podaje że " .... można to zrobić " nie wyjaśniając jak i co, czyli tak jak piszesz zupełnie nie przydatna dla laika.

Osobiście do tej pory więcej wiem o sterowniku z prób niż z instrukcji.

Oczywiście bardzo dużo pomogli forumowicze mający ten sterownik.

Dlatego też założyłem ten post bo tu jest więcej informacji niż w instrukcji ( a może znajdzie się jeszcze więcej ) VPS zapraszamy do dyskusji :D :wink:

Szukałem też informacji o sterowniku w necie i kiszka

Forumowicze też nie podali niczego więcej niż instrukcja :(

Mam jednak nadzieję że ten post z czasem stanie się skarbnicą wiedzy o tym sterowniku :wink: :lol:

A pozniej jakis marketingowiec z Vailanta zbierze ta cala wiedze i przeleje na papier nie placac nam zadnej gazy za zebrana wiedze i dzielenie sie doswiadczeniem :lol: :lol:

A jaki masz piec do tego sterownika? ja Mam Ecocompacta i uwazam ze sam piec jest rewelacyjny. mam go zainstalowanego wkuchni, chodzi cichutko i bardzo oszczednie. w okresie 04.2005-04.2006 zyzylem gazu za ok 2400 zł razem z CWU dom o pow. 180 m2 wiec wydaje mi sie ze to nie duzo. Kominek mam dopiero od tego sezonu ale postawilem go w sumie tylko dla rekreacji bo przy takich kosztach to chyba nie oplaca sie bawic w palenie non stop w kominku

Dla zainteresowanych tutaj jest instrukcja

http://www.vaillant.pl/linebreak/mod/netmedia_pdf/data/VRC420s.pdf

Na stronie 41 instrucji PDF jest opisana wspomniana funkcja TP-załącz czyli wpływ tepmperatury pokojowej . Tu można nastawić współczynnik na podstawie którego dokonuje sie korekty temperatury pokojowej względem zadanej jeśli sterownik jes montowany na ścianie.

Nie wiem jaki to może mieć wpływ na grzanie grzejników jeśli w pomieszczeniu jest powyżej 20 a zadane jest 16 :roll: :roll:

W moim przypadku nie ma różnicy między temperaturą zadaną a pokojową.

A pozniej jakis marketingowiec z Vailanta zbierze ta cala wiedze i przeleje na papier nie placac nam zadnej gazy za zebrana wiedze i dzielenie sie doswiadczeniem :lol: :lol:

A jaki masz piec do tego sterownika? ja Mam Ecocompacta i uwazam ze sam piec jest rewelacyjny. mam go zainstalowanego wkuchni, chodzi cichutko i bardzo oszczednie. w okresie 04.2005-04.2006 zyzylem gazu za ok 2400 zł razem z CWU dom o pow. 180 m2 wiec wydaje mi sie ze to nie duzo. Kominek mam dopiero od tego sezonu ale postawilem go w sumie tylko dla rekreacji bo przy takich kosztach to chyba nie oplaca sie bawic w palenie non stop w kominku

Ja mam kondensata VU 196/2 i grzeję dopiero miesiąc, przy grzaniu tylko c.w.u i gotowaniu schodzi dziennie 0.8-0.9 m3 gazu. Kocioł natomiast jak już pisałem jest moim zdaniem stosunkowo za głośny, wisi w ubikacji a w ciszy słychac go w całym domy - bardzo głośno chodząca pompa ( pewnie to zareklamuję ).

Co do Twoich kosztów .... no cóż tylko się cieszyć :D :D

Na stronie 41 instrucji PDF jest opisana wspomniana funkcja TP-załącz czyli wpływ tepmperatury pokojowej . Tu można nastawić współczynnik na podstawie którego dokonuje sie korekty temperatury pokojowej względem zadanej jeśli sterownik jes montowany na ścianie.

Nie wiem jaki to może mieć wpływ na grzanie grzejników jeśli w pomieszczeniu jest powyżej 20 a zadane jest 16 :roll: :roll:

Jaką masz nastawioną obecnie wartość TP?

Dla TP=2, gdy w pomieszczeniu temperatura jest wyższa od zadanej, to sterownik wyłącza piec.

Jaką masz nastawioną obecnie wartość TP?

Dla TP=2, gdy w pomieszczeniu temperatura jest wyższa od zadanej, to sterownik wyłącza piec.

Obecnie nie wiem, sprawdzę i odpowiem

Czyli jak napisałem w instrukcji jest napisane że można coś, ale jak i poco to już nie :evil:

Czy możesz opisać co się kryje pod nastawami "0" i "1" skoro jak widzę wiesz o co chodzi w temacie :wink: ??

Czyli z tego co piszesz wystarczy zmienić tą nastawę i będzie ok ?

Idąc dalej.... nie koniecznie sterownik musi być w pomieszczeniu z grzejnikami ? Gdzie Ty masz sterownik ?

TP ustawić na "2" w nowej wersji, w starszej "0" lub "1" ustawić na 1". Jak będę miał chwilę czasu to napiszę więcej.

Tylko jak mogę się dowiedzieć jaką ja mam wersję czy starą czy nową ?

Sterownik kupowałem w czerwcu tego roku ale nie wiem czy to o czymś świadczy :roll:

Będę wdzięczny za więcej informacji.

SlawekD.

To proste. Najpierw nastawiasz pokretlo funkcyjne na "klucz" potem naciskasz to pokretlo oboktak dlugo az sie ukaze TP-zalacz. Krecac tym pokretlem zobaczysz co za cyfry sie pokaza. Jesli bedziesz mial "0", "1" i "2" to masz nowy, jak tylko "0" i "1" to stary proste. Masz dwa "TP zalacz": dla obiegu grzewczego OG1 i obiegu grzewczego OG2. "0" oznacza, ze wskazania czujnika TP( temperatury we wnetrzu nie sa brane pod uwage), "1" ze sa brane, ale ni powoduje to natychmiastowego wylaczenia kotla, tylko wg jakiegos tam algorytmu, a "2" ze kociol wylaczy sie natychmiast jak tylko Temperatura Pokojowa osiagnie zadana pokretlem od temp temperature.

Pozdrawiam

Jankes

Czyli apel do Vaillanta :

PROSIMY O WYDANIE INSTRUKCJI OBSłUGI STEROWNIKA VRC 420 W JęZYKU ZROZUMIAłYM DLA KAżDEGO KTóRY BęDZIE ZAWIERAł WSZYSTKIE INFORMACJE POTRZEBNE DO BIEGłEGO POSłUGIWANIA SIę STEROWNIKIEM

PS. Zbieram podpisy pod apelem, być może wspólnie coś wskóramy :wink:

...Obecnie nie wiem, sprawdzę i odpowiem

Czyli jak napisałem w instrukcji jest napisane że można coś, ale jak i poco to już nie :evil:

Czy możesz opisać co się kryje pod nastawami "0" i "1" skoro jak widzę wiesz o co chodzi w temacie :wink: ??

Czyli z tego co piszesz wystarczy zmienić tą nastawę i będzie ok ?

Idąc dalej.... nie koniecznie sterownik musi być w pomieszczeniu z grzejnikami ? Gdzie Ty masz sterownik ?

Jeśli dobrze pamiętam, to dla TP=1 sterownik nie wyłącza ogrzewania, a jedynie koryguje krzywą grzania.

Sterownik mam na parterze, w korytarzu otwartym na salon. W obu pomieszczeniach podłogówka (projekt D-09a).

PS. Podpisuję się pod Twoim apelem.

Załączenie TP (tylko VRC 410, VRC 420)

Jeśli regulator nie jest zabudowany bezpośrednio w kotle grzewczym i uaktywniony jest wpływ wartości temperatury pomieszczenia na proces regulacji, to przy nastawie „1” wpływ wartości podawanych przez czujnik temperatury pomieszczenia na proces regulacji wynosi 100 %. Krótko mówiąc działa jak termostat po osiągnięciu żądanej temperatury pomieszczenia wyłącza grzanie. Przy nastawie „0” wartość temperatury pomieszczenia nie jest w ogóle uwzględniana i stąd jest problem, że w pomieszczeniu gdy została osiągnięta żądana temperatura a kocioł nadal grzeje.

• Przy odchyleniu wartości rzeczywistej temperatury w pomieszczeniu od wartości zadanej następuje równoległe przesunięcie aktualnej krzywej grzania o odpowiednią wartość na osi wartości temperatur pomieszczenia do góry lub w dół.

• Jeśli np. wartość rzeczywista temperatury pomieszczenia (18°C) leży o 2 K poniżej zadanej wartości TP (20°C), to krzywa grzania zostanie przesunięta na osi temperatur pomieszczenia o 2 K do góry (22°C).

W regulatorach wyprodukowanych po 01.03.2002 istnieje możliwość wprowadzenia funkcji wyłączania ogrzewania korekty jeżeli temp. pomierzona w pomieszczeniu jest wyższa niż zadana (Zał. TP=2)

PS

Te informacje zapewne były przekazywane podczas pierwszego uruchomienia :roll:

PS

Te informacje zapewne były przekazywane podczas pierwszego uruchomienia :roll:

Owszem serwisant wspomiał o sterowniku mniej więcej to samo co jest w instrukcji i jednocześnie stwierdził że "kluczyk" to nastawy serwisowe czyli tylko on tam może grzebać i nic o tym nie mówił.

Załączenie TP (tylko VRC 410, VRC 420)

Jeśli regulator nie jest zabudowany bezpośrednio w kotle grzewczym i uaktywniony jest wpływ wartości temperatury pomieszczenia na proces regulacji, to przy nastawie „1” wpływ wartości podawanych przez czujnik temperatury pomieszczenia na proces regulacji wynosi 100 %. Krótko mówiąc działa jak termostat po osiągnięciu żądanej temperatury pomieszczenia wyłącza grzanie. Przy nastawie „0” wartość temperatury pomieszczenia nie jest w ogóle uwzględniana i stąd jest problem, że w pomieszczeniu gdy została osiągnięta żądana temperatura a kocioł nadal grzeje.

Z tym wszystki się zgodze jeśli chodzi o sterowanie podłogówką ale nie układem grzejnikowym. Jak wcześniej pisałem mimo nastawienia temp. nocnej na 18 przy 21st kocioł i tak grzał.

I Tu dostzregam dużą wadę strerownika - jeśli się mylę prosze mnie porawić. Najlepiej byłoby nastawić tp-załącz dla OG 1 na 2 i wówczas kocioł nie pracowałby ( jeśji dobrze rozumiem ) jeśli temp. w pomieszczeniu była by wyższa od zadanej na sterowniku podczas grzania nocnego ( ale jeszcze dodam że kociął nie dostaje żadnej informacji o temp pomieszczenia gdzie są grzejniki ). Ale taka nastawa jest znów zła jeśli chodzi ogrzanie w dzień podacza np wizyty większej liczby osób bo temp nagle wzrośnie w salonie i czujnik odetnie i podłogówkę i grzejniki a tego nie chcę.

Zauważyłem jedno że jak zrobię na grzanie nocne ( dziś nastawiłem temp . nocną na 19 ) to w pomieszczeniu z podłogówką zostało odcięte i temperatura spadła do ok 20 i podłogówka była zimna a grzejniki wciaż całą noc delikatnie grzały i do góry było ok 21 st. - czyli spadło przez noc ok 1 st. Czy to nie jest tak że skoro tak jest to dla podłogówki będzie dobra krzywa grzewcza a dla ukł. grzejnikowego za wysoka i dlatego kocioł wciąż grzeje ?? Tp-zalacz dla podłogówki mam 1 a dla grzejników 0.

Pytanie z innej beczki, czy głowice skręcone zawsze chodzą głośno ???

Jak są na max przepływie to jest cichutko a jak zrobię na 4 to szumią jak smok i nawet czasem bywa że strasznie hałasują jakby grzybek od zaworu wpadał w jakiś rezonans :roll: , wówczas delikatny ruch głowicą niweluje sprawę - no ale to trzeba wstać :evil:

Czy to może jakieś wadliwe zawory ?? Czy tak bywa ?

Właśnie nasunęło mi sie chyba pytanie kluczowe w sprawie...

W jaki sposób sterownik realizuje obniżenie temperatury przy zmianie na nocną, czy grzeje cały czas wg zadanej krzywej tylko wyłącza grzanie do momentu spadku temp. w pomieszczeniu do temp. zadanej czy zmiania krzywą na niższą ???

Można ustawiaś TP oddzielnie dla każdego z układów ? Chyba nie, ale sprawdzę u siebie, choć coś mi się wydaje że ta nastawa działa ogólnie razem dla OG1 i OG2. Sprawdzę.

EDIT: Sprawdziłem, można nastawiać oddzielnie dla OG1 i OG2.

Jest jeszcze coś takiego jak "zabezpieczenie przed zamarzaniem"( str. 50 instrukcji i strona 42 jak się to zmienia ), które włączyło Ci grzejniki w nocy ( u mnie temp. spadła dziś w nocy do 2st więc mniemam że u Ciebie także ), jak masz kocioł w pomieszczeniu, które się nie wychłodzi do -1 lub mniej to śmiało przesuń ( opóźnij ) tę funkcję o 24godziny, wtedy kocił się nie będzie włączał.

To w jaki sposób sterownik realizuje obniżenie przy zmianie na nocną uzależnione jest od TP. Jak TP = 2 grzeje od momentu spadku temp. poniżej zadanej i wyłącza się zaraz po jej osiągnięciu, jak TP=1 lub 0 grzeje jak mu się podoba a raczej jak ma zadane teoretycznie w fabryce a realizuje to zmianą krzywej grzewczej - co jest oczywiście dalece nieprecyzyjne.

Też mam VRC420 i pewne problemy z funkcjonowaniem całej instalacji (kocioł Turbomax plus VU202-5).

Załozenia:

temp. dzienna 22C w godzinach 4-9 i 15-21, temp. obniżona 20C 9-15 i 21-4; TP=2 zarówno dla OG1 i OG2

Dwa główne problemy, z którymi borykam się do tej pory:

1/ w okresach obniżonej temp. kocioł czasami grzeje (czasami włącza się np na 5 min) pomimo, iż temp. wewnętrzna zawsze >= 21C; czy jakoś można temu zaradzić?

2/ przez cały czas pracują pompy OG1 i OG2, rozumiem, że przy włączonym kotle żeby rozprowadzić c.o. ale nie non-stop nawet w okresach temp. obniżonej; czy można w jakiś sposób wykorzystując VRC420 wymusić zatrzymanie pomp obiegowych, czy trzeba zrobić to w jakiś inny sposób?