Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik VRC 420

SławekD

Recommended Posts

Twój regulator jak i każdy inny może działać z czujnikiem tempertury pomieszczenia reprezentatywnego lub bez czujnika . .... Jeśli masz zainstalowany czujnik i na wyświetlaczu widzisz pomiar temperatury pomieszczenia to musisz tylko sprawdzić co wybrałeś w opcjach regulatora.

Sprawdziłem - mam regulator VRC 410. Owszem, ma opcję uwzględniania/nieuwzględniania temperatury pokojowej, ale nie ma PODŁĄCZENIA do tego czujnika. Żadnego czujnika nie dostałem, nie kupiłem, ani nie słyszałem, żeby to było możliwe. Instrukcja również nic nie mówi na ten temat. To co - mam prawo być zmieszany, czy nie?

Skoro nie jesteś zadowolony z jednego regulatora to dlaczego chcesz montowac drugi? Czy drugi obwód ma mieć inne temperaturowe parametry pracy ?

To w innym domu.

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czujnik mierzący wpływ temperatury pomieszczenia TP-załącz jest w ustawieniach regulatora, symbol klucza. Możesz go uaktywnić lub nie. Pisłem o tym w tym wątku kilka postów wyżej na 1 stronie.

Wykonaj małe doświadczenie.

Ustaw krzywą grzewczą np. 1,2, a temperaturę dzienną na pokrętle ustaw na np.22'C wejdź w kody diagnostyczne - przycisk na kotle "i" oraz "+" jednocześnie. Należy wybrać "+" lub "-" funkcję d.9 wciśnąć "i" i odczytujemy zadaną temperaturę zasilania z regulatora zewnętrznego (z pogodówką).

Teraz możesz zobaczyć jak będzie się zmieniała temperatura zasilania kiedy TP-załącz będzie aktywny lub nie.

To samo dotyczu pokrętła temp. dziennej, w zależności od żądanej temperatury w pomieszczeniu zmienia się wartość temp zasilania kotła.

Sprawdziłem - mam regulator VRC 410. Owszem, ma opcję uwzględniania/nieuwzględniania temperatury pokojowej, ale nie ma PODŁĄCZENIA do tego czujnika. Żadnego czujnika nie dostałem, nie kupiłem, ani nie słyszałem, żeby to było możliwe. Instrukcja również nic nie mówi na ten temat. To co - mam prawo być zmieszany, czy nie?

Czujnik temperatury pokojowej jest wbudowany w regulator VRC 410

znajduje się w dolnej lewej części, dlatego ważne żeby był tam swobodny, nie przysłonięty przepływ powietrza.

W sytuacji gdy regulator jest montowany w kotle, czyli miejscu nie reprezentatywnym, należy ten czujnik wyłączyć - opcja TP-załącz.

Moi drodzy, piszecie mi rzeczy, o których już wiem. A teraz ja napiszę coś o czy pewnie Wy nie wiecie: ustawienie TP-załącz ma w moim sterowniku 3 położenia, a nie tylko 2. Zgadnijcie, czy jest to gdzieś wyjaśnione.

Problemy z wyregulowaniem instalacji (niedogrzewanie w dzień, przegrzewanie w nocy) próbowałem rozwiązać za pomocą termostatów na grzejnikach, krzywej grzewczej, temperatury zasilania na kotle. W końcu najlepiej działa, gdy ta ostatnia jest ustawiona na max. Dlaczego taka prosta rzecz nie jest opisana w instrukcji? Nigdy nie udało mi się zmusić układu do obniżenia temperatury do nocnej. Spośród bardziej interesujących propozycji otrzymanych przez specjalistów była taka, żeby wymienić przewody do sterownika, bo pewnie są za cienkie.

Mój główny zarzut wobec Vaillanta brzmi: dlaczego działanie ich automatyki nie jest po ludzku wyjaśnione tak, aby przeciętnie rozgarnięty użytkownik mógł sobie sam dać radę? Może sami do końca nie wiedzą?Dlaczego w instrukcji nie napisano ani słowa, że czujnik jest w regulatorze?

A więc wracam do tematu - jeśli taki prosty układ nie daje się wyregulować, to byłoby szaleństwem brać VRC 420, dodatkowe pompy i sprzęgła i czort wie co jeszcze. Dla przyszłych klientów Vaillanta powtórzę alternatywę: nie wnikać jak to działa i pogodzić się z niedogodnościami (w moim przypadku nie były aż tak wielkie), albo kombinować, ulepszać i stracić mnóstwo czasu i pieniędzy.

Hej Mis Uszatek,

zgadzam sie z Toba, ze instrukcja do sterownika nie jest najdoskonalsza, ale akurat te informacje o ktorych piszesz to sa tam gdzies w instrukcji.(Przynajmniej do VRC 420 ) Tzn. Jest wyraznie napisane, ze aby sterownik dzialal poprawnie, to pokretlo temperatury zasilania CO musi byc ustawione maks w prawo. Takze jest napisane, ze TP ma trzy rozne opcje 0,1,2, choc zgadzam sie z tym, ze nie napisano co one oznaczaja. Tak samo z instrukcji( bo skadinnad?) wiem o tym ze czujnik temperatury pokojowej jest w obudowie regulatora i dlatego nalezy zalozyc go na scianie w pomieszczeniu reprezentatywnym dla calego domu i ze nie bedzie on dzialal, jesli regulator zalozy sie w kotle( bo tez tak mozna ). Inna sprawa, ze trzeba przeczytac instrukcje od deski do deski, ze zrozumieniem i nie tylko ta od sterownika, ale i od kotla( zarowno instrukcje obslugi, jak i instrukcje instalacji).

Niemniej jednak jednak popieram zdanie, ze instrukjca od sterownika jest kipeska. Skupia sie na wytlumaczeniu lopatologicznie, jak zaprogramowac przedzialy, oraz w jaki sposob zmieniac poszczegolne ustawienia w tym sterowniku( tzn jak to wykonac ) a nie tlumaczy jaka jest idea danej funkcji i jakie beda efekty ustawienia jest w polozeniu "a" albo "b".

tylko, ze nawet wytresowana malpa w koncu dojdzie do tego, jak te rzeczy przestawiac, a co da dane ustawienie, to nie da sie przewidziec jesli nie zna sie celu i idei dzialania sterownika i jego funkci.

Popieram zdanie SlawkaD" VAILLANCIE, POPRAW INSTRUKCJE DO VRC 410 i 420"

Pozdrawiam

Jankes

Moi drodzy, piszecie mi rzeczy, o których już wiem. A teraz ja napiszę coś o czy pewnie Wy nie wiecie: ustawienie TP-załącz ma w moim sterowniku 3 położenia, a nie tylko 2. Zgadnijcie, czy jest to gdzieś wyjaśnione.

Ano było wyjaśniane trochę wyżej, wszystkie trzy nastawy 0,1 i 2 :wink:

Problemy z wyregulowaniem instalacji (niedogrzewanie w dzień, przegrzewanie w nocy) próbowałem rozwiązać za pomocą termostatów na grzejnikach, krzywej grzewczej, temperatury zasilania na kotle. W końcu najlepiej działa, gdy ta ostatnia jest ustawiona na max....

Czy możesz wyjaśnic swoją myśl bo jakoś nie kumam :roll:

Czy ustawiłeś temperaturę bardzo wysoką na zasilaniu i wtedy jest najlepiej ??

Mój główny zarzut wobec Vaillanta brzmi: dlaczego działanie ich automatyki nie jest po ludzku wyjaśnione tak, aby przeciętnie rozgarnięty użytkownik mógł sobie sam dać radę? Może sami do końca nie wiedzą?Dlaczego w instrukcji nie napisano ani słowa, że czujnik jest w regulatorze?

To też już pisałem że instrukcja jest tylko dla serwisantów i to dość rozgarniętych :roll: :(

A więc wracam do tematu - jeśli taki prosty układ nie daje się wyregulować, to byłoby szaleństwem brać VRC 420, dodatkowe pompy i sprzęgła i czort wie co jeszcze. Dla przyszłych klientów Vaillanta powtórzę alternatywę: nie wnikać jak to działa i pogodzić się z niedogodnościami (w moim przypadku nie były aż tak wielkie), albo kombinować, ulepszać i stracić mnóstwo czasu i pieniędzy.

A pieniądze uciekają faktycznie w zastraszającym tempie :(

Każde testy i kombinacje w celu zmniejszenia zużycia gazu niestety tylko powodują jego większe zużycie :(

A czy Ty masz sprzęgło ??

Gdzie masz sterownik ???

Jeśli już Cię o to pytałem to sorka

...Nigdy nie udało mi się zmusić układu do obniżenia temperatury do nocnej. ...

Ten temat również jest dla mnie kluczowym i rozbiłbym go na dwa podtematy zgodnie z układami grzewczymi. Z tego co zaobserwowałem w czym oczywiście pomogły zasięgnięte informacje od doradcy Vaillanta ( za co bardzo dziękuję ) to temperaturę nocną można osiągnąć dość łatwo w pomieszczeniu gdzie jest sterownik ( jeśli nie ma dodatkowych źródeł ciepła które ogólnie podnoszą temperaturę ). Wówczas obojętnie czy krzywa będzie dobrze dobrana czy nie wystarczy dla OG 2 ustawić Tp-zalacz na 2 i sterownik odetnie zasilanie na ten układ gdy temp będzie wyższa od zadanej. U mnie to działa, jedynie nie jestem pewien czy jeśli nie mam sprzęgła to woda z kotła która powinna iść na grzejniki ( bo powiedzmy że kocioł "stwierdził" że jest taka potrzeba) nie idzie przypadkiem częściowo przez mieszacz na podłogówkę mimo że pompa od podłogówki nie działa.

Nie wiem czy jestem w stanie to sprawdzić ale postaram się.

Trochę gorzej jest z osiągnięciem temperatyry nocnej na układzie grzejnikowym ( jeśli sterownik jest w pomieszczeniu z podłogówką ). U mnie przy kilku stopniach na dworze nie udało się tego osiągnąć bo kocioł co jakiś czas i tak grzał. Dziś gdy na dworze było 14 st. w nocy grzejniki i podłogówka na RTL'u była zimna czyli kocioł wcale się nie załączył.

Wnioskuję tylko jedno skoro załącza sie przy niższych temperaturach to bardzo duży wpływ ma krzywa która najprawdopodobniej jest za wysoka.

Najprawdopodobniej też ma wpływ zabezpieczenia przed zamarzaniem ale powiem szczerze tego jeszcze nie bardzo kumam. Pewnie rozgryzę to z czasem :wink:

Obecnie jak sądzę jestem coraz bliżej właściwego nastawienia sterownika.

Jeszcze kilka wyjaśnień i powinno być ok :wink:

Trochę gorzej jest z osiągnięciem temperatyry nocnej na układzie grzejnikowym ( jeśli sterownik jest w pomieszczeniu z podłogówką ). U mnie przy kilku stopniach na dworze nie udało się tego osiągnąć bo kocioł co jakiś czas i tak grzał. Dziś gdy na dworze było 14 st. w nocy grzejniki i podłogówka na RTL'u była zimna czyli kocioł wcale się nie załączył.

Wnioskuję tylko jedno skoro załącza sie przy niższych temperaturach to bardzo duży wpływ ma krzywa która najprawdopodobniej jest za wysoka.

Najprawdopodobniej też ma wpływ zabezpieczenia przed zamarzaniem ale powiem szczerze tego jeszcze nie bardzo kumam. Pewnie rozgryzę to z czasem :wink:

Obecnie jak sądzę jestem coraz bliżej właściwego nastawienia sterownika.

Jeszcze kilka wyjaśnień i powinno być ok :wink:

Krzywa nic nie ma do właczania się w nocy kotła, pisałem to wyżej i powtórzę - przesuń o 24h zabezpieczenie przeciwko zamarzaniu i kocioł nie włączy się w nocy.

Ja podszedłem do sterowania kotłem w taki sposób, że gdy temp. na zewnątrz oscylowała około 0 zasiadłem do sterownika i bawiłem się nim tak długo aż unieruchomiłem kocioł li tylko za pomocą VRC 420. Cięzko było ale jak to osiągnąłem reszta nastwawów poszła jak z płatka. Tzn. odwróciłem sytuację.Miałem wyłączony kocioł i to ja mu pozwalałem się włączać ( regulując poszczególne obiegi ) a nie on mi dyktował kiedy się wyłączy. :wink:

Poza tym u mnie jest sprawa prosta - w nastawionych czasach temp. obniżonej kocioł się nie włącza i tyle, faktem jest że aby to osiągnąć temp. obniżoną nocną w OG2 ( podłogówka ) mam nastawioną bodaj na 16st, co skutecznie unicestwia zapędy kotła do włączania się a duża bezwładność podłogówki sprawia że nad ranem mam około 19st w salonie ale calą noc podłoga stoi nie grzeje.

Krzywa nic nie ma do właczania się w nocy kotła, pisałem to wyżej i powtórzę - przesuń o 24h zabezpieczenie przeciwko zamarzaniu i kocioł nie włączy się w nocy.

Moim zdaniem bardzo się mylisz z tą krzywą, a to proste do udowodnienia. Na czym polega działanie sterownika pogodowego ? Ano na bilansie czyli Ty jako użytkownik ustawiasz na sterowniku odpowiednią krzywą by osiągnąć odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu. Skąd kocioł ma "wiedzieć" jaka jest temp w pomieszczeniu gdzie nie ma pomiaru ? A no właśnie z krzywej wg której realizuje cykl grzewczy w oparciu o dodatkową informację o temp. zewnętrznej. To ty musisz zdefiniować krzywą dla tego układu a kocioł juz dalej bedzie pilnował temperatry zasilania i powrotu i jeśli ta krzywa będzie za wysoka to będzie dążył do osiągnięcia wyższej temp. pomieszczenia a jeśli będzie niższa to będzie chłodniej. Skoro w nocy spadało do ok. 0 st. na dworze to kocioł widocznie biorąc pod uwagę temp zewnętrzną i krzywą "stwierdził" że na zasilaniu jest zbyt niska temp i zaczął grzać. Gdyby w tych samych warunkach była niższa krzywa grzewcza najprawdopodobniej by się nie zalączył. Potwierdza to fakt że ostatnio w nocy kocioł nie chodził i podłogówkę na RTL'u miałem zimną a nastawy na sterowniku nie były zmienione czyli kocioł zinterpretował warunki poprawnie, dla zadanej krzywej i temp. zewnętrznej zbędne jest załączenie i nie grzał. Tak ja to widzę, czy myślisz że nie mam racji ?

Co do zabezpieczenia przed zamarzaniem to powiem szczarze że jeszcze nie zaglądałem do instrukcji jak to zrobić ale zrobię i podzielę się informacją o efekcie. Dzięki zatem za wskazówkę.

...Miałem wyłączony kocioł i to ja mu pozwalałem się włączać ( regulując poszczególne obiegi ) a nie on mi dyktował kiedy się wyłączy. :wink: ...

Czyli tylko pozazdrościć bo jakoś nie wyobrażam sobie tego :wink:

Przecież kocioł ma swój algorytm postępowania i można nim oczywiście sterować w pewnym zakresie ale przecież nie da się nad nim panować w 100% bo nawet chyba nie w tym rzecz :roll:

Ale oczywiście gratuluję zapału

Czy ustawiłeś temperaturę bardzo wysoką na zasilaniu i wtedy jest najlepiej ??

Tak.

To też już pisałem że instrukcja jest tylko dla serwisantów i to dość rozgarniętych

Jast zatytułowana "Instrukcja obsługi i montażu".

Ano było wyjaśniane trochę wyżej, wszystkie trzy nastawy 0,1 i 2

Jest wyraznie napisane, ze aby sterownik dzialal poprawnie, to pokretlo temperatury zasilania CO musi byc ustawione maks w prawo. Takze jest napisane, ze TP ma trzy rozne opcje 0,1,2, choc zgadzam sie z tym, ze nie napisano co one oznaczaja. Tak samo z instrukcji( bo skadinnad?) wiem o tym ze czujnik temperatury pokojowej jest w obudowie regulatora

Jeszcze raz - mam VRC 410 i nie ma tam rzeczy o których piszecie:

http://www.vaillant.pl/linebreak/mod/netmedia_pdf/data/VRC410s.pdf

Punkt 1 "Opis regulatora" mówi co następuje "Regulator przeznaczony jest do pogodowej regulacji temperatury zasilania obiegu grzewczego.

Ponadto może on sterować przygotowywaniem ciepłej wody oraz pracą pompy cyrkulacyjnej." Dlatego niektórzy instalatorzy upierali się, że nie ma w nim nic poza pogodówką.

Jeszcze słówko o logice sterowania, co do której wyraziłem wątpliwości poprzednio. Podstawą do obliczenia temperatury zasilania jest temperatura zewnętrzna i krzywa grzewcza. Podajemy X i z krzywej odczytujemy Y. Zgoda? A dokąd trafia odczyt temperatury wewnętrznej? Jakim parametrem pracy kotła steruje? Też temperaturą zasilania - no to krzywa już się nie liczy? A może częstotliwością załączania kotła? Albo samej pompy obiegowej? A może po trochu wszystkim według "fuzzy logic"? Ciekaw jestem, czy jest u Vaillanta jakakolwiek dokumentacja na ten tamat.

Jeśli ktoś odpowie na to pytanie, to uznam, że jest przygotowany do instalacji dwuobiegowej. Bo jak dochodzą sprzęgła i dodatkowe pompy to trzeba wiedzieć w 100% co czym steruje. Inaczej można sobie ustawiać po omacku całymi miesiącami.

Adrenalina mi skoczyła, bo sobie przypomniałem jak zgłębiałem te tematy 2 lata temu.

Podstawą do obliczenia temperatury zasilania jest temperatura zewnętrzna i krzywa grzewcza. Podajemy X i z krzywej odczytujemy Y. Zgoda? A dokąd trafia odczyt temperatury wewnętrznej? Jakim parametrem pracy kotła steruje? Też temperaturą zasilania - no to krzywa już się nie liczy? A może częstotliwością załączania kotła? Albo samej pompy obiegowej? A może po trochu wszystkim według "fuzzy logic"? Ciekaw jestem, czy jest u Vaillanta jakakolwiek dokumentacja na ten tamat.

Podstawą do obliczenia temperatury zasilania jest temp. zewnętrzna, krzywa grzewcza i temp. żądana w pomieszczeniu jeśli regulator jest w pomieszczeniu. Łatwo to sprawdzić jaka będzie temperatura zasilania d.9 pisałem jak to zrobić wyżej. Oczywiście prokrętło na kotłe symbol grzejnika musi być przekręcone na max w prawo.

Można sprawdzić jaka będzie temp. zasilania jeśli zmienimy TP 0, 1 lub 2, zmieniając żądanie pokrętłem temp dziennej, zmieniając pochylenia krzywej grzewczej, itd.

SławekD

Opóżnienie włączania zabezpieczenia przed zamarzaniem (Ochr. p. zamr.)

Aby w przypadku dobrze izolowanych cieplnie budynków zapobiec zbytecznemu włączeniu się ogrzewania, to zabezpieczenie przed zamarzaniem można opóźnić o od 0 h do 24 h.

Gdy temperatura zewnętrzna jest niższa, niż + 3'C następuje uruchomienie procesu odmierzania czasu opóźnienia.

Jeślli po upływie czasu opóżnienia temperatura zewnętrzna jest ciągle niższa, niż + 3'C, to zabezpieczenie przed zamarzaniem uaktywnia się.

Jeszcze raz - mam VRC 410 i nie ma tam rzeczy o których piszecie:

http://www.vaillant.pl/linebreak/mod/netmedia_pdf/data/VRC410s.pdf

Punkt 1 "Opis regulatora" mówi co następuje "Regulator przeznaczony jest do pogodowej regulacji temperatury zasilania obiegu grzewczego.

Ponadto może on sterować przygotowywaniem ciepłej wody oraz pracą pompy cyrkulacyjnej." Dlatego niektórzy instalatorzy upierali się, że nie ma w nim nic poza pogodówką...

Masz rację bo 410 jest do obsługi jednego układu.

Jeszcze słówko o logice sterowania, co do której wyraziłem wątpliwości poprzednio. Podstawą do obliczenia temperatury zasilania jest temperatura zewnętrzna i krzywa grzewcza. Podajemy X i z krzywej odczytujemy Y. Zgoda?

Dokładnie tak, gdzie "x" to będzie temp. zewnętrzna i z krzywej można odczytać "y'' czyli temp. zasilania na kotle.

A dokąd trafia odczyt temperatury wewnętrznej? Jakim parametrem pracy kotła steruje? Też temperaturą zasilania - no to krzywa już się nie liczy? A może częstotliwością załączania kotła? Albo samej pompy obiegowej? A może po trochu wszystkim według "fuzzy logic"? Ciekaw jestem, czy jest u Vaillanta jakakolwiek dokumentacja na ten tamat.

Po pierwsze to co masz na ścianie z wyświetlaczem zwane często sterownikiem wcale nim nie jest. Jest to tylko manipulator z czujnikiem temp. a sygnał z niego o stanie temp spływa właśnie do sterownika. Nie wiem gdzie Tobie serwisant założył sterownik ja mam go obok kotła a jest to szczelnie zamknięta puszka mniej więcej 200x100x30 do której wchodzą wszystkie przewody od wszystkich czujników tj. temp. zewn, temp. zasobnika, przewód od manipulatora, zasilanie itp.

Gdzieś w tym w tym wątku ktoś opisał ( sorry ale nie pamiętam kto ) że jeśli sterownik bierze pod uwagę temperaturę wewnętrzną to dokonuje korekty krzywej zadanej po to by osiągnąć temp zadaną. To jest dość proste do sprawdzenia czy tak jest faktycznie. Wystarczy wyłączyć wpływ temp wewn. ( tp-zalacz = 0 ) i sprawdzić na kotle temp zasilania bo wtedy kocioł będzie grzał wg nastawionej krzywej. Po kilku cyklach grzania załączyć czujnik temp. wewn. i sprawdzić ponownie temp zasilania. Jeśli będzie niższa będzie to świadczyć o faktycznej zmianie krzywej przez sterownik :wink: . Można też jednocześnie zmierzyć czas grzania kotła w cyklu grzewczym i porównać.

Nie wiem czy wystarczająco odpowiedziałem ale tylko takie cos mi przychodzi do głowy.

VPS

Czy w 420 można tak samo sprawdzić temp zasilania jak w 410 ?

Powiem szczerze że nie bardzo rozumiem tą kombinację w celu wywołania tej funkcji d.9 :roll:

Wykonaj małe doświadczenie.

Ustaw krzywą grzewczą np. 1,2, a temperaturę dzienną na pokrętle ustaw na np.22'C wejdź w kody diagnostyczne - przycisk na kotle "i" oraz "+" jednocześnie. Należy wybrać "+" lub "-" funkcję d.9 wciśnąć "i" i odczytujemy zadaną temperaturę zasilania z regulatora zewnętrznego (z pogodówką).

Powiem szczerze że nie bardzo rozumiem tą kombinację w celu wywołania tej funkcji d.9 :roll: W 420 nie ma przycisku "i" tylko jest pokrętło :roll:

Chyba że chodzi Tobie o zczytanie informacji o temp zadanej i faktycznej dla obiegów grzewczych przez wywołanie "i"nformacji :wink:

Czy ta temp na zasilaniu to ta sama którą można zczytać z kotła ?

Co do włączania się OG 1 podczas spadku temp. w nocy to niekoniecznie ta temp musiała spadać poniżej wspomnianych 3 st a kocioł i tak się załączał dlatego podejżewam ze krzywa tez ma wpływ. Oczywiście zmienię opóźnienie z obecnych 5 h np na 15 :wink:

W regulatorze vrc410 zmienna TP przyjmuje tylko wartość 0 lub 1 , czyli uwzględnia wpływ temperatury pokojowej lub nie. Aby regulator pracował na temperaturę w pomieszczeniu należy nastawić TP=1 ( nast . fabr 0) , regulator zainstalować w pomieszczeniu reprezentatywnym a zawory grzejnikowe ustawić w maksymalnym położeniu. Regulacja temperatury wewnętrznej, jak już pisałem, polega na przesuwaniu krzywej grzania w stosunku do nastawionej pokrętłem lub zaprogramowanej w programie czasowym. Dopóki nie zainstalujesz regulatora w pokoju, przy załączonym TP=1 regulator próbuje regulować temperaturę w kotłowni ! Nic dziwnego że nic ci nie wychodzi. Instrukcja wyraźnie mówi że regulator obsługuje tylko jeden obwód c.o. i jeden c.w.u. + pompa cyrkulacyjna.

Ustaw TP=0 jeśli nie chcesz przenosić regulatora i przekonasz się że masz pogodówkę ( chyba że czujnik zewnętzrny też nie jest zainstalowany)

Po pierwsze to co masz na ścianie z wyświetlaczem zwane często sterownikiem wcale nim nie jest. Jest to tylko manipulator z czujnikiem temp. a sygnał z niego o stanie temp spływa właśnie do sterownika. Nie wiem gdzie Tobie serwisant założył sterownik ja mam go obok kotła a jest to szczelnie zamknięta puszka mniej więcej 200x100x30 do której wchodzą wszystkie przewody od wszystkich czujników tj. temp. zewn, temp. zasobnika, przewód od manipulatora, zasilanie itp.

Ja jednak sądzę że to pudełko na ścianie z wyświetlaczem, co ma Miś, czyli VRC 410 jest regulatorem pogodowym.

U mnie jest on podłączony kabelkiem bezpośrednio do kotła. Nie ma żadnych "sterowników" obok kotła.

VPS

Powiem szczerze że nie bardzo rozumiem tą kombinację w celu wywołania tej funkcji d.9 :roll:

Bo d.9 to się odczytuje na kotle a nie na regulatorze.

Przynajmniej na moim TurboMax. I robi się to właśnie tak:

wejdź w kody diagnostyczne - przycisk na kotle "i" oraz "+" jednocześnie. Należy wybrać "+" lub "-" funkcję d.9 wciśnąć "i" i odczytujemy zadaną temperaturę zasilania z regulatora zewnętrznego (z pogodówką).

VPS

Bo d.9 to się odczytuje na kotle a nie na regulatorze.

Przynajmniej na moim TurboMax. I robi się to właśnie tak:

wejdź w kody diagnostyczne - przycisk na kotle "i" oraz "+" jednocześnie. Należy wybrać "+" lub "-" funkcję d.9 wciśnąć "i" i odczytujemy zadaną temperaturę zasilania z regulatora zewnętrznego (z pogodówką).

Jeśli tak to w moim VU 196/2 .... temp. zasilania kocioł wyświetla caly czas bez żadnej ingerencji

Ja jednak sądzę że to pudełko na ścianie z wyświetlaczem, co ma Miś, czyli VRC 410 jest regulatorem pogodowym.

U mnie jest on podłączony kabelkiem bezpośrednio do kotła. Nie ma żadnych "sterowników" obok kotła.

Czyli różnica między 420 a 410 nie polega tylko na braku odrębnego sterowania dwoma układami jak myślałem :oops:

SlawekD,

to pudelko o ktorym mowisz to jest modul mieszacza. Tak to nazwal Vaillant. I on rozdziela prad zasilania na dwie pompy, za jego posrednictwem regulator steruje wlasnie mieszaczem i pompa cyrkulacyjna. O ile pamietam to do VRC 410 trzeba dokupic jakas karte do sterowania pompa cyrkulacyjna, a w VRC 420 to juz jest wlasnie w module mieszacza. Ale poza tym to inne kwestie powinny byc takie same:

- to ze trzeba rozkrecic pokretlo tem zasilania CO na maks w prawo,

- i to ze czujnik TP jest w obudowie regulatora.

Pozdrawiam

Jankes