JM 25.10.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Trochę gorzej jest z osiągnięciem temperatyry nocnej na układzie grzejnikowym ( jeśli sterownik jest w pomieszczeniu z podłogówką ). U mnie przy kilku stopniach na dworze nie udało się tego osiągnąć bo kocioł co jakiś czas i tak grzał. Dziś gdy na dworze było 14 st. w nocy grzejniki i podłogówka na RTL'u była zimna czyli kocioł wcale się nie załączył. Wnioskuję tylko jedno skoro załącza sie przy niższych temperaturach to bardzo duży wpływ ma krzywa która najprawdopodobniej jest za wysoka. Najprawdopodobniej też ma wpływ zabezpieczenia przed zamarzaniem ale powiem szczerze tego jeszcze nie bardzo kumam. Pewnie rozgryzę to z czasem Obecnie jak sądzę jestem coraz bliżej właściwego nastawienia sterownika. Jeszcze kilka wyjaśnień i powinno być ok Krzywa nic nie ma do właczania się w nocy kotła, pisałem to wyżej i powtórzę - przesuń o 24h zabezpieczenie przeciwko zamarzaniu i kocioł nie włączy się w nocy. Ja podszedłem do sterowania kotłem w taki sposób, że gdy temp. na zewnątrz oscylowała około 0 zasiadłem do sterownika i bawiłem się nim tak długo aż unieruchomiłem kocioł li tylko za pomocą VRC 420. Cięzko było ale jak to osiągnąłem reszta nastwawów poszła jak z płatka. Tzn. odwróciłem sytuację.Miałem wyłączony kocioł i to ja mu pozwalałem się włączać ( regulując poszczególne obiegi ) a nie on mi dyktował kiedy się wyłączy. Poza tym u mnie jest sprawa prosta - w nastawionych czasach temp. obniżonej kocioł się nie włącza i tyle, faktem jest że aby to osiągnąć temp. obniżoną nocną w OG2 ( podłogówka ) mam nastawioną bodaj na 16st, co skutecznie unicestwia zapędy kotła do włączania się a duża bezwładność podłogówki sprawia że nad ranem mam około 19st w salonie ale calą noc podłoga stoi nie grzeje. Chodziło mi o to że jak nastawisz już odpowiednią krzywą, i wg tej krzywej kocioł nie powinien się włączyć to może go włączyć nie zadana krzywa ( bo wg niej się nie powinien włączyć ) tylko zabezpieczenie przeciwko zamarzaniu, temp.zew.<+3st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 25.10.2006 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Hydrol: mam go tu, na ścianie i jest TP=0, 1 i 2. Powtarzasz komunały, a tu ludzie chcą dojść do prawdy. Zgadzam się JM, że sterownik powinien być w pomieszczeniu chłodniejszym niż przeciętne w domu. W ten sposób pozostaje zapas temperatury do skręcenia na pozostałych. Wszyscy instalatorzy i instrukcje powtarzają jak papugi, że powinien być w "reprezentatywnym" i pozbawionym głowicy na grzejniku (czyli tak, jakby był rozkręcony na max). Jeśli chcemy mieć cieplej w którymkolwiek innym pomieszczeniu, to należałoby w nim odkręcić głowicę na więcej niż max, co oczywiście jest niemożliwe. Sam się o tym przekonałem. Aby w przypadku dobrze izolowanych cieplnie budynków zapobiec zbytecznemu włączeniu się ogrzewania, to zabezpieczenie przed zamarzaniem można opóźnić o od 0 h do 24 h. Gdy temperatura zewnętrzna jest niższa, niż + 3'C następuje uruchomienie procesu odmierzania czasu opóźnienia. Jeślli po upływie czasu opóżnienia temperatura zewnętrzna jest ciągle niższa, niż + 3'C, to zabezpieczenie przed zamarzaniem uaktywnia się. To co napisałeś jest dosłownym cytatem z instrukcji VRC410 i potwierdza moje zarzuty, ponieważ jest to całkowity nonsens. Ideą tego zabezpieczenia jest niedopuszczenie do zamarznięcia wody w instalacji (i w konsekwencji jej rozsadzenia) na skutek niedbalstwa np. w przypadku, gdy użytkownik zostawi piec wyłączony na zimę. Tymczasem instukcja przedstawia to jako sposób na zbyt częste włączanie ogrzewania - być może jest to efekt uboczny (jak to zaobserwował JM), ale jeśli trzeba z niego korzystać, to tylko świadczy o bzdurności sterowania Vaillantów. To tak, jakby do hamowania używać kierunkowskazów. Podstawą do obliczenia temperatury zasilania jest temp. zewnętrzna, krzywa grzewcza i temp. żądana w pomieszczeniu jeśli regulator jest w pomieszczeniu. Łatwo to sprawdzić jaka będzie temperatura zasilania d.9 pisałem jak to zrobić wyżej. Po co odczytywać temperaturę zasilania przez kod diagnostyczny d.9, kiedy piec pokazuje mi ją cały czas? No dobrze, załóżmy że ją znam tak, czy siak - i co dalej? VPS - Twój tytuł najlepszego doradcy zobowiązuje. Wytłumacz proszę w jaki sposób piec łączy trzy informacje: 1) temperaturę zewnętrzną+krzywą grzewczą, 2) temperaturą wewnętrzną i 3) temperaturę wody na powrocie aby obliczyć temperaturę zasilania. Jak to zrozumiemy, to będzie można przejść do lekcji zaawansowanej - dwóch obiegów. Ja już z nich zrezygnowałem, ale z chęcią się czegoś nauczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 26.10.2006 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Zabezpieczenie przed zamarznięciem ma jednak sens. Gdy nie chcesz mieć grzania tylko zabezpieczenie aby instalacja nie zamarzła. Zdarzyło mi się kilka razy, że mimo kompletnie zmontowanej instalacji klient nie chciał grzać. Wystarczyło aktywować zabezpieczenie przed zamarzaniem. Na zbyt częte włączanie kotła jest inna rada. Kod diagnostyczny d.2 maksymalny czas blokady palnika. Oczywiście możesz odczytać bieżącą wartość zasilania na kotle. Pisząc o kodzie d.9 chodziło mi oto, że można w nim sprawdzić jaki wpływ mają ustawienia TP-załącz, krzywej grzewczej, żądanej temp dziennej na temp zasilania.Jeśli np. TP-załącz będzie ustawione na "0", a krzywa na 1,1 to temperatura zasilania będzie powiedzmy 50'C.Natomiast jeśli TP-załącz będzie na "2" (dotyczy regulatorów wyprodukowanych po 1-03-2002), a krzywa 1,1 to temp zasilania będzie zalażna jeszcze od ustawienia żadania temperatury w pomieszczeniu. Zazwyczaj temp zasilania w tym wypadku jest niższa.Podobnie jest z ustawieniem TP-załacz na "1" w tym chodzi o to, że przy odchyleniu wartości rzeczywistej temperatury w pomieszczeniu od wartości zadanej następuje równoległe przesunięcie aktualnej krzywej grzania o odpowiednią wartość na osi wartości temperatur pomieszczenia do góry lub w dół.PrzykładWartość rzeczywista temperatury pomieszczenia (18°C) leży o 2 K poniżej zadanej wartości TP (20°C), to krzywa grzania zostanie przesunięta na osi temperatur pomieszczenia o 2 K do góry (22°C).Częstym błędem jest umieszczenie w nie odpowiednim miejscu regulatora i zła położenie pokrętła (symbol grzejnika) na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 26.10.2006 05:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Chodziło mi o to że jak nastawisz już odpowiednią krzywą, i wg tej krzywej kocioł nie powinien się włączyć to może go włączyć nie zadana krzywa ( bo wg niej się nie powinien włączyć ) tylko zabezpieczenie przeciwko zamarzaniu, temp.zew.<+3st. A z tym to oczywiście masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 26.10.2006 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Wytłumacz proszę w jaki sposób piec łączy trzy informacje: 1) temperaturę zewnętrzną+krzywą grzewczą, 2) temperaturą wewnętrzną i 3) temperaturę wody na powrocie aby obliczyć temperaturę zasilania. Jak to zrozumiemy, to będzie można przejść do lekcji zaawansowanej - dwóch obiegów. Ja już z nich zrezygnowałem, ale z chęcią się czegoś nauczę. Moim zdaniem to wszystko było już powiedziane wystarczy to tylko zebrać w jedno co zaraz postaram się zrobić ad1 sterownik ustala temp. zasilania dokładnie wg tabelki z instrukcji która jest zależna od krzywej i temp. zewnętrznej i to chyba jest jasne ad2 tu jest jak napisął VPS Natomiast jeśli TP-załącz będzie na "2" (dotyczy regulatorów wyprodukowanych po 1-03-2002), a krzywa 1,1 to temp zasilania będzie zalażna jeszcze od ustawienia żadania temperatury w pomieszczeniu. Zazwyczaj temp zasilania w tym wypadku jest niższa. Podobnie jest z ustawieniem TP-załacz na "1" w tym chodzi o to, że przy odchyleniu wartości rzeczywistej temperatury w pomieszczeniu od wartości zadanej następuje równoległe przesunięcie aktualnej krzywej grzania o odpowiednią wartość na osi wartości temperatur pomieszczenia do góry lub w dół. Czyli następuje regulacja jak w "ad1" tylko wzięta jest dodatkowo korekta zależna od nastawionej temp w pomieszczeniu. ad3 Co do temp na powrocie to też wynika ona z krzywej która zawiera informację o temp zasilania i powrotu. Jeśli stwierdzimy że temp na powrocie jest zbyt niska lub chcemy by kocioł grzał dłuższymi cyklami to możemy nie zmieniając krzywej zmienić jej podstawę, otrzymamy wyższą temp. na powrocie i zmniejszymy różnicę temp. między zasilaniem i powrotem ( funkcja KG - przesun ) VPS jeśli się mylę popraw mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 26.10.2006 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Częstym błędem jest umieszczenie w nie odpowiednim miejscu regulatora i zła położenie pokrętła (symbol grzejnika) na kotle. a jak się będzie zachowywał kocioł jeśli przy TP=2 lub 1, na kotle pokrętło będę nie miał ustawone na max tylko indywidualnie, np. na połowie skali? Instalował u mnie i uruchamiał kocioł autoryzowany VPS i tak właśnie instruował mnie przy "przekazywaniu" kotła, aby regulacją na kotle "sterować", tzn. jesienią na min., przy większych chłodach na połowie skali i przy dużych mrozach na max. I to wszystko cały czas przy TP=2. Czyzby nie doszkolony instalator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 26.10.2006 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Częstym błędem jest umieszczenie w nie odpowiednim miejscu regulatora i zła położenie pokrętła (symbol grzejnika) na kotle. a jak się będzie zachowywał kocioł jeśli przy TP=2 lub 1, na kotle pokrętło będę nie miał ustawone na max tylko indywidualnie, np. na połowie skali? Instalował u mnie i uruchamiał kocioł autoryzowany VPS i tak właśnie instruował mnie przy "przekazywaniu" kotła, aby regulacją na kotle "sterować", tzn. jesienią na min., przy większych chłodach na połowie skali i przy dużych mrozach na max. I to wszystko cały czas przy TP=2. Czyzby nie doszkolony instalator? Na to wygląda Jeśli pokrętłem nie wybierze się wartości maxymalnej ( do oporu w prawo ) to kocioł nie współpracuje ze sterownikiem tylko grzeje wg nastawionej pokrętłem na kotle temperatury. A może źle zrozumiałeś serwisanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 26.10.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Częstym błędem jest umieszczenie w nie odpowiednim miejscu regulatora i zła położenie pokrętła (symbol grzejnika) na kotle. a jak się będzie zachowywał kocioł jeśli przy TP=2 lub 1, na kotle pokrętło będę nie miał ustawone na max tylko indywidualnie, np. na połowie skali? Instalował u mnie i uruchamiał kocioł autoryzowany VPS i tak właśnie instruował mnie przy "przekazywaniu" kotła, aby regulacją na kotle "sterować", tzn. jesienią na min., przy większych chłodach na połowie skali i przy dużych mrozach na max. I to wszystko cały czas przy TP=2. Czyzby nie doszkolony instalator? Na to wygląda Jeśli pokrętłem nie wybierze się wartości maxymalnej ( do oporu w prawo ) to kocioł nie współpracuje ze sterownikiem tylko grzeje wg nastawionej pokrętłem na kotle temperatury. A może źle zrozumiałeś serwisanta serwisanta na pewno zrozumiałem dobrze - ale on chyba nie za bardzo zna się na swojej robocie sławek, czy aby na pewno kocioł nie współpracuje wtedy ze sterownikiem? czy może współpracuje, ale mniej efektywnie? nigdzie w instrukcji kotła czy programatora nie znalazłem, żeby przy tp=1 lub 2 pokrętło było na max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 26.10.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 cytat z instrukcji kotła VUI 280-7 "Zaleca się, aby nastawa temperatury zasilania obiegugrzewczego wynosiła maksymalnie ok. 75 °C.Istniejące ewentualnie regulatory zewnętrzne należynastawić na rodzaj pracy „Zegar“. Nigdzie nie piszą o ustawieniu na max-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 26.10.2006 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Tu będzie potrzebna pomoc VPS'a bo ja mam inny kocioł ( VU 196/2 ) i u mnie nastawa o której mówił Tobie serwisant czyli kręcenie pokrętłem zależnie od temp. zewn. to jest w przypadku gdy nie ma podłączonego regulatora. Jeśli mamy regulator to pokrętło musi być w skrajnym prawym położeniu ( na maxa ) a czy u ciebie jest tak samo to niestety nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 26.10.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Pokrętło na kotle powinno być ustawione na max. podczas współpracy z regulatorem pogodowo/pokojowym. Arek99 to oczy mówił Ci serwisant ( różne nastawy pokrętła z grzejnikiem na kotle w zależności od pogody ) to owszem ale jak nie jest podłączony żaden regulator. Oczywiście kocioł będzie współpracował ze sterownikiem ale dużo mniej efektywnie. Co zaś do "działania" samej krzywej to coś mi się wydaje że jak np. nastawisz krzywą na 1.1 a dla tego obiegu TP = 2, i powiedzmy przy temp. zew. X będzie temp. zasilania np. 50st to będzie zasilało 50st, jak czujnik wewnętrzny odczyta "dojście" do zadanej temperatury to wyłączy palnik mimo nie dojścia zasilania do 50st i odwrotnie ( to przy nastawieniu zbyt niskiej krzywej ) mimo iż wnętrze nie będzie mogło dojść do zadanej temperatury to nie podnisie temp. zasilania tylko pozostanie na poziomie 50st, co tłumaczyłoby częste załączanie kotła. "Samoregulację" krzywej przez kocioł odłożyłbym raczej między bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 26.10.2006 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 "Samoregulację" krzywej przez kocioł odłożyłbym raczej między bajki. Dlaczego ? Rozmawiałem z doradcą Vaillanta i powiedział dokładnie to samo co VPS czyli że jeśli mamy TP-zalacz 1 lub 2 to sterownik musi dostosować tak grzanie ( mimo zadanej krzywej grzewczej ) by osiągnąć temp. zadaną na regulatorze a realizuje to poprzez podniesienie lub opuszczenie krzywej. Czy Ty uważasz że tak nie jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 26.10.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Obawiam się że tak nie jest. A myślę tak miedzy innymi dlatego że nie miałoby sensu wówczas nastawianie "ręczne" krzywej bo kocioł i tak sobie ją sam dobiera a skoro musimy ją nastawić sami ręcznie zdaje się że nic za nas nie zmienia. Dlatego lepiej mieć wyższą krzywą bo i tak czujnik wyłączy nam palnik niż niższą bo wtedy kocioł będzie "niedogrzewał" i co za tym idzi częściej się załączał. Tak mi to wygląda z praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazyliszek 26.10.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Zgadzam się z JM. Jak zadamy daną krzywą to przy braku zmiany zadanej temp. wew. pomieszczenia i braku zmiany temp. zewnętrznej, kocioł może nie nagrzać nam tego pomieszczenia do tej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 26.10.2006 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Wygląda na to panowie że możecie mieć rację a VPS może się mylić . Zagłębiłem się w instrukcję a dokładnie w opis nastawiania krzywej grzewczej gdzie przeczytałem Ustawienia krzywej grzewczej dokonuje serwisant podczas pierwszego uruchomienia regulatora. W większości przypadków nie ma potrzeby zmiany tego ustawienia. Jeśli jednak przy niskich temperaturach zewnętrznych pomimo całkowicie otwartych zaworów termostatycznych i zamkniętych okien nie uzyskuje się żądanej temperatury w pomieszczeniu powinno się zmienic krzywą grzewczą... Czyli wynika z tego dokładnie to co opisujecie czyli jak widać sterownik nie podniesie krzywej w celu osiągnięcia zadanej temperatury VPS jak to wytłumaczysz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 26.10.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Ta dyskusja to czysta rozpacz - przecież nikt tu nie wie na 100% o co chodzi. Co byście powiedzieli jakby Wam w ten sposób działały np. samochody? Może by tak polski przedstawiciel Vaillanta namówił Niemców do napisania jakiegoś przewodniko-podręcznika o swoich regulatorach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 26.10.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Czy ktoś z Was który ma VRC 420 sprawdzil jak zmienia się temperatura zasilania na OG 1 i OG 2 gdy:1. zmienić położenie krzywej grzewczej2. zmienić żądanie temp dziennej.3. zmienić TP-załącz.4. różnica temp OG 2 W regulatorze po odchyleniu klapki jest ikona "i". Po wciśnięciu pokrętła "+/_" odczytujemy różne wartości.Jest tam między innymi:1. temp zasobnika jest ...2. OG 1 temp zasilania zadana ...3. OG 1 temp zasilania jest ...4. OG 1 pompa ...5. OG 2 temp zasilania zadana ...6. OG 1 temp zasilania jest ...7. OG 2 pompa ...8. OG 2 mieszacz ...9. cyrkulacja Właśnie wróciłem z 1 uruchomienia i klient zrozumiał o co chodzi.Ustawiłem krzywą odpowiednio OG 1 na 1,1 i OG 2 na 0,5.TP-załącz na "0" zarówno w OG 1 jak i OG 2. W ikonie "i" pokazałem jakie są wartości zasilania na OG 1 i OG 2. Potem zmieniłem TP-załącz na "2" i również w "i" pokazałem jakie są teraz wartości zasilania. To samo z pokrętłem od temperatury dziennej w kombinacji z TP-załacz "0" i "2" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 27.10.2006 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Ta dyskusja to czysta rozpacz - przecież nikt tu nie wie na 100% o co chodzi. Co byście powiedzieli jakby Wam w ten sposób działały np. samochody? Może by tak polski przedstawiciel Vaillanta namówił Niemców do napisania jakiegoś przewodniko-podręcznika o swoich regulatorach? gdybyśmy wszyscy wszystko wiedzieli to ten post a nawet i forum nie byłoby potrzebne . Po to jest ten post by wyjaśnić sobie wszystkie niejasności wymieniając wzajemnie wiedzę czy też czytając fachowców. Instrukcję napisaną przez doradcę technicznego mam obiecaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 27.10.2006 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Czy ktoś z Was który ma VRC 420 sprawdzil jak zmienia się temperatura zasilania na OG 1 i OG 2 gdy: 1. zmienić położenie krzywej grzewczej 2. zmienić żądanie temp dziennej. 3. zmienić TP-załącz. 4. różnica temp OG 2 W regulatorze po odchyleniu klapki jest ikona "i". Po wciśnięciu pokrętła "+/_" odczytujemy różne wartości. Jest tam między innymi: 1. temp zasobnika jest ... 2. OG 1 temp zasilania zadana ... 3. OG 1 temp zasilania jest ... 4. OG 1 pompa ... 5. OG 2 temp zasilania zadana ... 6. OG 1 temp zasilania jest ... 7. OG 2 pompa ... 8. OG 2 mieszacz ... 9. cyrkulacja Właśnie wróciłem z 1 uruchomienia i klient zrozumiał o co chodzi. Ustawiłem krzywą odpowiednio OG 1 na 1,1 i OG 2 na 0,5. TP-załącz na "0" zarówno w OG 1 jak i OG 2. W ikonie "i" pokazałem jakie są wartości zasilania na OG 1 i OG 2. Potem zmieniłem TP-załącz na "2" i również w "i" pokazałem jakie są teraz wartości zasilania. To samo z pokrętłem od temperatury dziennej w kombinacji z TP-załacz "0" i "2" Te funkcje informacyjne o których piszesz są mi i pewnie nie tylko mi znane i wyobraź sobie że już dawno sprawdzałem temp zasilania po zmianie krzywej. Z funkcji "i" korzystam często gdy coś zmieniam i patrzę która pompa chodzi a która nie i jakie sa temperatury. Ale nie zmienia to faktu że nie odpowiedziałeś na pytanie A więc ponowię... jak to jest z tym przesuwaniem krzywej grzewczej przez sterownik jeśli mamy tp-zalacz 1 lub 2 a w sumie to cofnij się kilka postów w stecz bo tam wszystko jest opisane i nie będę tego powielał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 27.10.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Bo d.9 to się odczytuje na kotle a nie na regulatorze. Jeśli tak to w moim VU 196/2 .... temp. zasilania kocioł wyświetla caly czas bez żadnej ingerencji Jakby ktoś miał jeszcze nie jasność: Normalnie na kotle jest aktualna zmierzona temperatura zasilania. d.9 wyświetla temperaturę wyliczoną (zadaną) przez regulator, do której kocioł ma grzać. Czyli temperatura widoczna normalnie powinna się wahać, w zalezności od tego czy kocioł akurat grzeje czy nie, ale nie przekroczy tej z d.9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts