Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik VRC 420

SławekD

Recommended Posts

A więc ponowię... jak to jest z tym przesuwaniem krzywej grzewczej przez sterownik jeśli mamy tp-zalacz 1 lub 2 a w sumie to cofnij się kilka postów w stecz bo tam wszystko jest opisane i nie będę tego powielał :wink:

Pisałem o tym na stronie 1

Załączenie TP (tylko VRC 410, VRC 420)

Sławek o ile dobrze pamiętam regulator masz zamontowany w strefie ogrzewania podłogowo. To nie jest dobre rozwiązanie do całej regulacji ze względu na brak dynamiki układu. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem byłby montaż regulatora w strefie grzejnikowej.

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A więc ponowię... jak to jest z tym przesuwaniem krzywej grzewczej przez sterownik jeśli mamy tp-zalacz 1 lub 2 a w sumie to cofnij się kilka postów w stecz bo tam wszystko jest opisane i nie będę tego powielał :wink:

Pisałem o tym na stronie 1

Sławek o ile dobrze pamiętam regulator masz zamontowany w strefie ogrzewania podłogowo. To nie jest dobre rozwiązanie do całej regulacji ze względu na brak dynamiki układu. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem byłby montaż regulatora w strefie grzejnikowej.

Masz rację, mam sterownik w pomieszczeniu z podłogówką a zgodnie z instrukcją obsługi VRC 420 sterownik ten powinien byc zamontowany w pomieszczeniu reprezentacyjnym czyli w takim co się nawięcej przebywa i tak jest. Dlatego moim zdaniem skoro to zalecenie producenta to powinno się przy jego projektowaniu założyć że będzie to pomieszczenie z podłogówką. Pisałem też już wielokrotnie że nie mam zamiaru pruć ścian już wykończonych i zmieniać umiejscowienia sterownika a wręcz dążę do takiego wyregulowania by zapewnić sobie dostatecznu konfort cieplny w calym domu. Są przecież użytkownicy z tym sterownikiem i też mają go w pomieszeniu z pdłogówką i jak podejżewam z czasam tak wyregulowali sterowanie że obecnie sa zadowoleni. Ja również do tego dążę

Sądzę że Ty jako instalator tez niejednokrotnie instalowałeś sterownik w pomiesczeniu z podłogówką.

Ale wróćmy do tematu obecnie aktualnego na który nadal nie dałeś odpowiedzi :roll: :lol:

Może zacytuję Twoje dwie wykluczające się wupowiedzi :roll:

Jeśli regulator nie jest zabudowany bezpośrednio w kotle grzewczym i uaktywniony jest wpływ wartości temperatury pomieszczenia na proces regulacji, to przy nastawie „1” wpływ wartości podawanych przez czujnik temperatury pomieszczenia na proces regulacji wynosi 100 %. Krótko mówiąc działa jak termostat po osiągnięciu żądanej temperatury pomieszczenia wyłącza grzanie. .....

...

Jeśli np. TP-załącz będzie ustawione na "0", a krzywa na 1,1 to temperatura zasilania będzie powiedzmy 50'C.

Natomiast jeśli TP-załącz będzie na "2" (dotyczy regulatorów wyprodukowanych po 1-03-2002), a krzywa 1,1 to temp zasilania będzie zalażna jeszcze od ustawienia żadania temperatury w pomieszczeniu. Zazwyczaj temp zasilania w tym wypadku jest niższa.

Podobnie jest z ustawieniem TP-załacz na "1" w tym chodzi o to, że przy odchyleniu wartości rzeczywistej temperatury w pomieszczeniu od wartości zadanej następuje równoległe przesunięcie aktualnej krzywej grzania o odpowiednią wartość na osi wartości temperatur pomieszczenia do góry lub w dół....

To jak to jest w końcu działa jak termostat czy dostosowuje krzywą do nastawionej temp ?? :roll:

Sądzę że Ty jako instalator tez niejednokrotnie instalowałeś sterownik w pomiesczeniu z podłogówką.

W pomieszczeniu podłogówki nigdy nie montowałem VRC 420. Montowałem w strefie grzejnikowej lub w kotle.

Kolego to nie są dwie wykluczające się wypowiedzi. Należy dobrze czytać napisałem datę produkcji :-?

Jeśli regulator nie jest zabudowany bezpośrednio w kotle grzewczym i uaktywniony jest wpływ wartości temperatury pomieszczenia na proces regulacji, to przy nastawie „1” wpływ wartości podawanych przez czujnik temperatury pomieszczenia na proces regulacji wynosi 100 %. Krótko mówiąc działa jak termostat po osiągnięciu żądanej temperatury pomieszczenia wyłącza grzanie. .....

Dotyczy do regulatorów wyprodukowanych do 1 marca 2002

...

Jeśli np. TP-załącz będzie ustawione na "0", a krzywa na 1,1 to temperatura zasilania będzie powiedzmy 50'C.

Natomiast jeśli TP-załącz będzie na "2" (dotyczy regulatorów wyprodukowanych po 1-03-2002), a krzywa 1,1 to temp zasilania będzie zalażna jeszcze od ustawienia żadania temperatury w pomieszczeniu. Zazwyczaj temp zasilania w tym wypadku jest niższa.

Podobnie jest z ustawieniem TP-załacz na "1" w tym chodzi o to, że przy odchyleniu wartości rzeczywistej temperatury w pomieszczeniu od wartości zadanej następuje równoległe przesunięcie aktualnej krzywej grzania o odpowiednią wartość na osi wartości temperatur pomieszczenia do góry lub w dół....

Dotyczy nowych regulatorów wyprodukowanych po 1 marca 2002 więc taki jaki ty masz.

"0" wpływ temp pomieszczenia nie jest brany pod uwagę.

"1" korekta krzywej grzewczej.

"2" wpływ temp pomieszczenia na proces regulacji wynosi 100%. Krótko mówiąc działa jak termostat po osiągnięciu żądanej temperatury pomieszczenia wyłącza grzanie

W pomieszczeniu podłogówki nigdy nie montowałem VRC 420. Montowałem w strefie grzejnikowej lub w kotle.

1. Czy możesz mi wyjaśnić dlaczego nie montowałeś sterownika w pomieszczeniu z podłogówką ? Tylko poproszę łopatologicznie jeśli możesz do jakoś do teraz tego nie kumam.

2. Czy mam szansę na właściwe wyregulowanie sterownika w mojej sytuacji ??

3. Co bym zyskal przenosząc sterownik do kotła i jakie ewentualne minusy ??

( ... )

2. Czy mam szansę na właściwe wyregulowanie sterownika w mojej sytuacji ??

Masz, mój sąsiad ma właśnie tak zamontowany VRC 420 i udało mu się go wyregulować odpowiednio tak jak chciał ( przynajmniej tak twierdzi ), bywam u niego niezaczęsto ale chłodu w zimę w chałupie nie odczułem.

3. Co bym zyskal przenosząc sterownik do kotła i jakie ewentualne minusy ??

Nic byś nie zyskał a wiele stracił, ja jak szukałem "reprezentatywnego" pomieszczenia u mnie w domu to przez dwa miesiące miałem sterownik w kotle. Kocioł robił co mu się żywnie podobało, w chałupie miałem 25 st, a Guzowaty zaczął się zastanawiać czy aby nie zwiększyć przydziału gazu z Rosiji. Te krzywe są zaprojektowane chyba na ogrzewanie wiat przystankowych a nie na dobrze izolowany cieplnie nowoczesny budynek. Także reasumując lepiej zostaw tam sterownik gdzie go masz.

Ja swój sterownik umieściłem w pomieszczeniu "reprezentatywnym" po około trzech miesiącach grzania, nie prółem ścian, przewierciłem się pod cokołem w łazience ( strarta=jeden cokolik ), odczepiłem listwy przypodłogowe w korytarzu gdzie upchnąłem kabelek, przewierciłem ścianę ( pod listwą, także nie widać ) znowu pod listwą i znowu przewierciłem się i jedyne co wykułem to te 1,6 od listwy do momentu zamontowania sterownika, także naprawdę niewiele a oszczędności w dziennym zużyciu gazu ogromne. Nie namawiam Cię oczywiście bo jak napisałem wcześniej mój sąsiad ma tak zainst. jak Ty i jest zadowolony ( mordował się jeden sezon zanim go wyregulował ale udało mu się to).

JM

Nie rozumiem tylko jak przeniesienie sterownika może powodować jak piszesz "ogromne" oszczędności w gazie. Czy określiłeś jakiego rzędu % były to oszczędności u Ciebie i z czego one wynikają ?

Z tego co ja widzę przeniesienie sterownika u mnie może mnie więcej kosztować gdyż cały dzień salon ze względu na usytuowanie jest bardzo skutecznie ogrzewany przez słońce ( bardzo duża powierzchnia okien i położenie budynku ) i wówczas temperatura znacznie rośnie. Gdyby w salonie nie było sterownika sadzę że na sterowniu tylo pogodowym ta temperatura rosłaby jeszcze bardziej bo sterownik nie wyłączałby grzania. Do tego często jest tak że salon mocno się juz rozgrzewa przez słońce a pogodówka po przeciwnej stronie prawie nie doznaje wzrostu temperatury.

Jakoś na razie chciałbym pogrzać w obecnym stanie instalacji. Może faktycznie po kilku latach jak będę robił remont i malowanie to coś mnie piknie i przeniosę sterownik i porównam zużycie. Czas pokaże

Te krzywe są zaprojektowane chyba na ogrzewanie wiat przystankowych a nie na dobrze izolowany cieplnie nowoczesny budynek.

:lol: :lol: :lol:

Krzywą ustawia się odpowiednio do parametrów doboru grzejników. Napiszcie szczerze który z Was ma uczciwie zrobione zapotrzebowanie cieplne i na tej podstawie dobrane odpowiednio grzejniki ? Jestem pewiem że nikt. Dlatego pozostaje Wam szukanie odpowiedniego ustawienia krzywej grzewczej co da się zrobić.

Dlaczego nie montuję VRC 420 w strefie podłogowej?

Dlatego, że układ grzejnikowy jest układem dużo bardziej dynamicznym niż układ podłogówki i łatwiej nim starować niż układem podłogówki. Dodatkowo w VRC 420 jest funkcja różnica temperatury w OG 2. Ustawiamy o ile 'C +/- ma wynosić temp w OG 2 względem OG 1. Powiedzmy komfort cieplny w strefie grzejnikowej wynosi 21'C wprowadzamy wartość -2'C w różnicy temp i uzyskujemy 19'C w OG 2. Jest to przydatne aby miedzy innymi nie przegrzewało pomieszczenia gdyż ten sam komfort w podłogówce jest mniejszy o ok. 2-3'C niż w grzejnikach.

Dodam tylko, że zawsze mam odpowiednio dobrane grzejniki i układ podłogowy wg zapotrzebowania i projektu i nie ma problemu z odpowiednim ustawieniem krzywej grzewczej czy też z przegrzewaniem pomieszczenia. Jeśli źródłem ciepła jest kocioł z wbudowaną pompą obiegową i mam do wykonania układ grzejnikowo-podłogowy stosuję sprzęgło hydrauliczne.

Tak czytam i czytan ten wątek (a nawet wydrukowałem pewne fragmenty) a wszystko to po to, by zrozumieć dzialanie mojego ogrzewania.

Mam kocioł VU PLUS 242, regulator VRC420 (przy kotle), sprzęgło, podłogówkę i grzejniki - dokładnie jak w jednym ze schematów hydraulicznych Vaillanta. Dom jest parterowy, dobrze izolowany cieplnie.

Na regulatorze pogodowym tryb pracy: Program. Pokrętło nastaw temparatury dziennej: w pionie (tj. na 20 stopni)

Mam problemy poważne obawy, ze wszystko ustawione jest niezbyt dobrze, bo w domu" albo jest za ciepło albo za zimno" - enigmatyczne to, ale prawdziwe :(

Wynika to wszystko po części i z tego, ze szkolenie po instalacji (autoryzowany instalator) było bardzo krótke - było późno i wszyscy byliśmy zmeczeni. Później telefoniczne dopytywanie niewiele wniosło, a teraz, po czytaniu tego wątku, śmiem twierdzić, że nie trafiłem na dobrego monatażystę choc nie najlepszego instalatora :-?

Instalacja miała miejsce w marcu 2006 wieć teraz prawdziwie zacząłem sezon grzewczy.

Zacząłem studiować instrukcje kotła i regulatora. Z kotła i regulatora głównie odczytywałem parametry (nie zawsze rozumiejąc, co znaczą). Ustawiałem jedynie strefy czasowe dla OG1, OG2, c.w.u. i cyrkulacji. Nie zmieniałem niczego w regulatorze w funkcjach z "kluczem".

Jak już napisałem, zacząłem szukać na Forum.

Po lekturze tego wątku dzisiaj pokrętło temperatury zasilania obiegu grzewczego na kotle ustawiłem na max (miałem ustawione na godzine 13-14) i krzywe grzewcze ustawiłem OG1 na 1.1 a OG2 na 0.6. (Miałem 1.2 oraz 0.9)

Do napisania tego posta zdecydowałem sie po ostatnim poście VPS:

Napiszcie szczerze który z Was ma uczciwie zrobione zapotrzebowanie cieplne i na tej podstawie dobrane odpowiednio grzejniki ? Jestem pewiem że nikt. Dlatego pozostaje Wam szukanie odpowiedniego ustawienia krzywej grzewczej co da się zrobić.
Otóz moja instalacja była poprzedzona projektem. Według niego kupowane było wszystko. Wobec tego, w świetle tego co napisał VPS: nie muszę szukać.

No właśnie! Co zatem muszę ustawić? (W projekcie nie mam podanych krzywych grzewczych ;) )

W projekcie przyjmowane były temperatury dla grzejników 75/55 stopni i dla podłogówki 50/40. W pomieszczeniach zakładano 20 stopni (łazienki 24 stopnie).

VPS: czy to co podałem wystarczy do odpowiedzi na pytanie co i jak ustawic?

I jeszcze jedno: jaki wpływ na grzanie miałoby kręcenie pokrętłem nastaw temeratury dziennej na regulatorze?

VPS

Zdziwię Cię ale miałem robiony projekt instalacj, bilans cieplny i inne tego typu dyrdymały. Przyznam że tylko dzięki temu że to mój drugi dom poprostu przewymiarowałem ocieplenie i hydraulikę względem tego co mi projektant wyliczył i usytuowanie sterownika także zmieniłem bo wszyscy kazali w salonie a dla mnie to było nielogiczne i ... i byćmoże właśnie dlatego ja nie mam problemów, kocioł pobiera więcej gazu , nawet w zimie, do C.W.U niż do CO ale uzyskałem to metodą prób i błędów a nie INSTRUKCJĄ Vaillanta, tylko o tym tu dyskutujemy, że instrukcja nadaje się dla zwykłego zjadacza chleba tylko na papier toaletowy. U mnie system, dzięki przewymiarowaniu, dublowaniu grzejników z podłogówką, teraz ma spory potencjał, większość z gzejników nawet w pomieszcz. bez podłogówki nie włącza się, jakbym zrobił zgodnie z autoryzowanym dystryb. to miałbym zimno jak w pierwszym domu. I ten sterownik w salonie - sztandarowy gniot reprezentatywnego pomieszczenia.

Pozdrawiam.

....Mam kocioł VU PLUS 242, regulator VRC420 (przy kotle), sprzęgło, podłogówkę i grzejniki - dokładnie jak w jednym ze schematów hydraulicznych Vaillanta. ..

I jeszcze jedno: jaki wpływ na grzanie miałoby kręcenie pokrętłem nastaw temeratury dziennej na regulatorze?

Podejżewam że gotowej recepty to nie dostaniesz bo sam musisz dojść do właściwej nastawy tu możesz dostać jedynie rady i to przetrenować u siebie.

Ogólnie masz bardzo podobny układ jak ja: trochę mocniejszy kociołek, masz sprzęgło ja nie :roll: , sterownik w kotle a ja mam w salonie. Podstawowa różnica pomiędzy moim a twoim sterowaniem jest taka że u mnie ( mimo to że wszyscy twierdzą że to nie właściwe miejsce ) sterownik jest w salonie i "pilnuje" zadanej temperatury a u Ciebie wszystko sterowane jest pogodowo. Też rozważałem przeniesienia sterownika do kotła jak sugerowali VPS i JM ale tak jak pisałem już, obawiałem się ze nie byłbym w stanie zapanować nad temp. w salonie jeśli nie byłoby informacji dla kotła o obecnym stanie temp. w pomieszczeniu, a najgorsze by lołoby dodatkowe dogrzanie pomieszczenia przez słońce o czym pisałem.

W Twoim przypadku skoro masz oba obiegi sterowane pogodowo czyli na zasadzie bilansu znalazłbym właściwą krzywą. Jak to zrobić dowiedziałem się od doradcy technicznego i pozwolę sobie zacytowć jego słowa:

Regulacja pogodowa opiera się na teorii, wg której jeśli do pomieszczenia będziemy dostarczać ilość ciepła równą ilości traconej przez przegrody zewnętrzne (ściany, podłogi i dach) wówczas temperatura wewnętrzna będzie stała. Pomiar temperatury na zewnątrz jest obrazem ilości ciepła traconej w danej chwili przez ściany. Temperatura zaś na zasileniu kotła decyduje o ilości ciepła jaka zostanie przekazana w danej chwili przez grzejniki, do powietrza w pomieszczeniu. Oba te parametry:

-temperaturę na zewnątrz;

- temperaturę na zasileniu danego obiegu grzewczego (instalacji grzejnikowej lub podłogowej).

łączy zależność obrazująca charakterystykę cieplną danego budynku.

Jest to tzw. krzywa grzewcza, której kształt zależy od rodzaju grzejników, obliczeniowych temperatur pracy instalacji, strumienia wody krążącej w instalacji, itp. Wynikiem obliczenia lub dobrania odpowiedniej krzywej będzie otrzymanie stałej temperatury w domu, pomimo zmian temperatury na zewnątrz.

Po zainstalowaniu kotła i regulatora powinniśmy zająć się doborem krzywej grzewczej do swojego budynku. Należy:

-ustawić lewe górne pokrętło w pozycję pośrednią (symbol słoneczka);

-ustawić lewe dolne pokrętło na regulatorze również w pozycję pośrednią (na kropkę);

-funkcję „TP załącz” należy pozostawić w ustawieniu fabrycznym „0”;

dla instalacji grzejnikowej proponuję nastawić krzywą grzewczą nie wyższą niż 1,5, zaś dla instalacji podłogowej nie wyższą niż 0,6;

Po czym należy odczekać co najmniej dwie doby, aż temperatura wewnętrzna się ustabilizuje. Następnie sprawdzamy otrzymaną wartość temperatury. Jeśli odbiega ona od 20 C dokonujemy korekty ustawienia krzywej grzewczej. Krzywą grzewczą podnosimy jeśli temperatura wewnętrzna jest niższa od 20 C. W przeciwnym przypadku, gdy temperatura jest wyższa od 20 C krzywą należy obniżyć. Po dwóch trzech cyklach doboru powinniśmy otrzymać krzywą grzewczą, przy której temperatura w pomieszczeniu będzie stała. Prawidłową krzywą grzewczą najłatwiej jest ustawić w okresach, w których temperatura zewnętrzna wynosi 0 C lub mniej.

Czy komuś z was udało się osiągnąć w pomieszczeniu temperaturę obniżoną ??

U nas ubiegłej doby ok 24h mieliśmy nastawioną temp. obniżoną dla OG1 było 20 ( bo tam dodatkowo wedle uznania skręcam sobie głowice ) a dla OG2 było celowo 17. Faktycznie cały dzień temp. spadła z okolo 22 na 20 i nic więcej ( na sterowniku tp-zalacz dla OG2=2 ) wieczorem zaczęła spadać dość mocno temp. na zewnątrz aż spadła nad ranem do ok 0 st. Zgodnie z poradami przestawiłem ochronę przed zamarzaniem na 24h i nad ranem miałem 19.7 ( na sterowniku 20 ). Dodam że sprawdziłem mieszacz, był całkowicie zamknięty i mimo że OG1 był zasilany, to na podłogówce nie było żadnego przepływu :lol: ( czego się obawiałem ). Koło 23 zernąłem jeszcze na sterownik, kocioł nie pracował ale załączyła się pompa od podlogówki i temp. zasilania była ok22-23 st.

Jak dla mnie ciekawostka bo skoro jest nastawione Tp-zalacz dla OG2=2 i jak VPS pisze wówczas sterownik działa jak termostat, a wówczas temp. w pomieszczeniu była wyższa od zadanej o ok. 3 st. to moim zdaniem w ogóle nie pomwinna sie załączyć pompa :roll: a jednak ....

Co jeszce można zmienić w nastawach by osiągnąć temp obiżoną ??

VPS

U mnie też grzejniki były bobierane na podstawie wyliczeń z programu doboru grzejników PURMO.

Podłogówka była robiona wcześniej, "na oko".

....Mam kocioł VU PLUS 242, regulator VRC420 (przy kotle), sprzęgło, podłogówkę i grzejniki - dokładnie jak w jednym ze schematów hydraulicznych Vaillanta. ..

Podejżewam że gotowej recepty to nie dostaniesz bo sam musisz dojść do właściwej nastawy tu możesz dostać jedynie rady i to przetrenować u siebie.

Jakaś rada to jednak jest. Dziekuję! :)

Potwierdzenie tego co rozumiem też jest ważne.

Robię włąśnie tak jak piszesz i jak w cytacie z instrukcji. (Dzisiaj rano było właśnie 0 stopni ;) )

Nie nam odpowiedzi na moje drugie pytanie o pokrętło nastaw temp. dziennej na regulatorze. Czy zostawić go na stałe na 20 stopni? Co stanie się gdy przekręcę go w prawo o 2.5 stopnia? (Krzywe grzewcze "podniose o tyle?

Przyznam, że nie do końca romumiem tez tego obniżania temperatuty w okresach "niegrzania"

Byłbyś w stanie (jako "moderator" tego watku) oświecić mnie?

Jakaś rada to jednak jest. Dziekuję! :)

Potwierdzenie tego co rozumiem też jest ważne.

Robię włąśnie tak jak piszesz i jak w cytacie z instrukcji. (Dzisiaj rano było właśnie 0 stopni ;) )

Nie nam odpowiedzi na moje drugie pytanie o pokrętło nastaw temp. dziennej na regulatorze. Czy zostawić go na stałe na 20 stopni? Co stanie się gdy przekręcę go w prawo o 2.5 stopnia? (Krzywe grzewcze "podniose o tyle?

Przyznam, że nie do końca romumiem tez tego obniżania temperatuty w okresach "niegrzania"

Byłbyś w stanie (jako "moderator" tego watku) oświecić mnie?

Jeśli chodzi o pokrętło od temp dziennej na sterowniku nie wyświetla sie zmiana temperatury. Wiemy jaka jest temp. tylko z instrukcji że kropka to ok 20 st a każna następna to zmiana o 2.5 st. (ale tylko przy właściwie dobranej krzywej ).

Czyli jeśli już po kilku dniach prób ustawisz krzywą tak że będziesz miał 20 st to pozostanie nastawienie tym pokrętłem takiej temperatury która wg Ciebie będzie najbardziej odpowiadać ( u mnie to ok 21-22, pomocny jest dodatkowy termometr ale i tak najwazniejsza jest temp. odczuwalna i włsny odczuwalny konfort ). Przy każdym pokręceniu pokrętłem kocioł dostaje informację do realizacji temp zadanej na pokrętle ( przy nastawieniu temp dziennej "słoneczko").

W Twoim przypadku konieczne jest by wejść w ustawienia z kluczem (mimo byc może obaw ) i sprawdzić nastawę TP-zalacz która dla obu układów powinna być = 0.

Grzanie dzienne to słoneczko a obniżone ( nastawiane pod tym samym symbolem pokretłem pod klapką) to zadana temp grzania powiedzmy gdy nas nie ma czy też nocą. U mnie to grzanie było nastawione na 17 i przez 24 h nie udało się tego osiągnąć małoo tego jak pisałem podłogówka i tak była zasilana :roll:

Nie wiem czy odpowiedziałem i czy nie namieszalem :wink:

Nie wiem czy odpowiedziałem i czy nie namieszalem :wink:
Trochę tak i trochę nie :) Ale po kolei:

Przy każdym pokręceniu pokrętłem kocioł dostaje informację do realizacji temp zadanej na pokrętle ( przy nastawieniu temp dziennej "słoneczko").
Przełącznik trybu pracy cały czas mam na Program. Nastawy TP mam fabryczne, wiec "0".

Ty piszesz o rekacji , gdy pokrętto wskazuje na tryb Grzanie (słoneczko). Nie mam zatem odpowiedzi na swoje pytanie, co bedzie sie u mnie działo, gdy pokrętło nastaw temperatury dziennej obróce o np. te 2.5 stopnia. (Czy np. zostaną podniesione na osi temperatury krzywe grzewcze? )

Grzanie dzienne to słoneczko a obniżone ( nastawiane pod tym samym symbolem pokretłem pod klapką) to zadana temp grzania powiedzmy gdy nas nie ma czy też nocą.
To wiem. Nie wiem do końca co sie dzieje z temperaturami w okresach "niegrzania" (cały czas jesteśmy w trybie Program). Kocioł obniża zadane temperatury "dzienne"?

Które? Zasilania?

Gdzie to ustawic? W funkcjach z kluczem?

Nastawy TP mam fabryczne, wiec "0".

Ty piszesz o rekacji , gdy pokrętto wskazuje na tryb Grzanie (słoneczko). Nie mam zatem odpowiedzi na swoje pytanie, co bedzie sie u mnie działo, gdy pokrętło nastaw temperatury dziennej obróce o np. te 2.5 stopnia. (Czy np. zostaną podniesione na osi temperatury krzywe grzewcze? )

Nie wiem w jaki techniczny sposób kocioł realizuje zadaną temperaturę przy nastawie TP=0 sądzę że VPS to wyjaśni ( sadzę że działa jak termostat) a można to sprawdzić bo jeśli będzie za wysoka krzywa to sterownik odetnie zasilanie a jeśli za niska to po prostu bedzie nie dogrzane pomeszczenie. Do tej pory drążyłem temat co się dzieje przy nastawach 1 i 2 i to już wiem bo to już VPS wyjaśnił gdyż te nastawy bezpośrednio dotycza mnie. W twoim przypadku są ona zbyteczne bo nastawa 0 świadczy o braku zczytywania temp. wewnętrznej. czyli jak sterownik jest w kotle.

Nie wiem do końca co sie dzieje z temperaturami w okresach "niegrzania" (cały czas jesteśmy w trybie Program). Kocioł obniża zadane temperatury "dzienne"?

Które? Zasilania?

Gdzie to ustawic? W funkcjach z kluczem?

Też prosiłem o wyjaśnienie i nikt nie podjął tego tematu

Przetestowałem grzanie w przedziałach sam na sterowniku w weekend :wink:.

Obserwacje: Generalnie jeśli "słoneczko" to nastawa dziennego grzania a "księżyc" nocnego-obniżonego. Jeśli jesteśmy w programie i nastawiamy przedział grzania, to kocioł zawsze będzie grzał do temp. nastawionej pokrętłem. Poza nastawionymi okresami będziemy mieli grzanie obniżone i to można zaobserwować bo w nastawionym przedziale na sterowniku będzie się wyświetlać słoneczko a poza przedziałem wyświetli się księżyc. Jak wspomniałem temp dzienną nastawia sie pokrętłem a nocną dla obu układów OG1 i OG2 nastawia się po odchyleniu klapki prawym pokrętłem na ikonce księżyca ( o ile dobrze pamiętam ten zaraz nad nastawianiem krzywych ).

"0" wpływ temp pomieszczenia nie jest brany pod uwagę.

"1" korekta krzywej grzewczej.

"2" wpływ temp pomieszczenia na proces regulacji wynosi 100%. Krótko mówiąc działa jak termostat po osiągnięciu żądanej temperatury pomieszczenia wyłącza grzanie

Która nastawa jest lepsza jeśli chodzi o TP, 1 czy 2? Czy przy 2 nie będzie zużycie gazu więsze?

maciejon, co do tego, gdzie nastawic zadana wartosc temperatury " obnizonej", to Juz SlawekD napisal.

SlawekD,

Nie wiem napewno, jak ma dzialac kociol w trakcie temperatury obnizonej, ale moge napisac, co podejrzewam i co zaobserwowalem, a co potwierdza moje podejrzenia.

Jesli funkcja wplywu TP jest wylaczona, albo sterownik jest w kotle, to wg mnie po ropoczeciu okresu "obnizenia", kociol grzeje nadal, ale temperatura zasilania CO jest nizsza niz w okresie grzania i wynika z krzywej grzewczej przy obnizeniu temperatury pozadanej w pomieszczeniu. Kociol wiec caly czas grzeje, bo nie moze sie wylaczyc i wlaczyc za jakis czas. Sterownik przeciez nie wie, czy temperatura juz spadla do tej zadanej obnizonej, czy jeszcze nie, bo nie ma takiejk informacji. W zwiazku z czym bedzie sobie grzal caly czas, aby nie dopuscic do spadku temperatury w pomieszczeniu PONIZEJ tej zadanej temperatury obnizenia. Czyli na dobra sprawe kociol chodzi caly czasy tylko z obnizonym parametrem zasilania CO. To sa tylko moje dywagacje, nie poparte doswiadczeniami, bo u mnia od zawsze jest TP=2.

W przypadku, gdy zalaczona jest funkcja wplywu temperatury pokojowej na prace sterownika, to mysle, ze w momencie rozpoczecia okresu "obnizenia", sterownik wylacza kociol i pozostaje w tej pozycji, az do momentu, kiedy TP obnizy sie do zadanej temperatury "obnizenia". Wtedy kociol wlacza sie i pracuje na takich prametrach zasilania CO, jakie wynikaja z krzywej dla tej zadanej TP " obnizenia". Czyli w przypadku dobrze ocieplonego budynku, to moze byc tak, ze w nocy kociol nie wlaczy sie w ogole. I teraz moje obserwacje. Mam nastawiona w okresie grzania temp 22 stopnie( pokretlem ). Temperature " obnizenia" nastawilem na 19 stopni. Od kilku dni obserwuje sobie i co widze. Program przewiduje okres obnizenia od 23 do 6 rano. O godzinie 23:20 przez kilka wieczorow z rzedu sprawdzalem zadan temperature zasilania CO( druga wartosc w "i" na sterowniku i zawsze wynosila on 10 stopni. Czyli sterownik wylaczal kociol i nie kazal mu grzac, bo temperatura w pomieszczeniu zmierzona wynosila 22 stopnie a obnizenie 19, czyli sterownik zaczynal czekac do momentu, az ta temperatura spadnie. Nie wiem, czy kociol wlaczal sie w nocy bo spie. Jak sie budze, to juz jest po 6 i jak sprawdzam system , to kociol grzeje. Ostatniej nocy temp zew spadla do 1 stopnia. Nie wiem, do ilu spadla temperatura w domu, ale o 6:30 sterownik pokazywal 21 stopni i grzal. Pewnie bym sie ktoregos ranka musial obudzic i sprawdzic, czy np o 5:30 juz nadal zasilanie CO zadane to 10 stopni, ale mi sie nie chce. Przypuszczam, ze tak i ze kociol sie nie wlacza. Dalej. Mam na ogrzewaniu grzejnikowym krzywa 1.2. Jak o 6:30 TP bylo 21 stopni, to punkt 10:00 rano przestawilo sie na 22 i tak stoi caly dzien. Czyli dogrzanie do zadanej temp potrwalo ok 4 godzin. Moze nie tak zle. Choc i tak wiem, ze powiniennem miec nieco wieksze grzejniki bo sa dobrane troche zbyt "na styk". Ale wracajac do tematu, w przypadku nieaktywnego wplywu TP na prace sterownika, kociol wg mnie nie przestaje grzacw momencie rozpoczecia obnizenia. Zas w przypadku zaktywowanego ust 2. kociol przestaje grzac w momencie rozpoczecia obnizenia i nie grzeje przynajmniej do momentu, kiedy odczyta, ze TP obnizyla sie do zadanej TP obnizenia. Czyli chyba ta opcja jest lepsza, bo kociol nie grzeje przez jakis czas wcale. Ktos uwaza inaczej?

Pozdrawiam

Jankes

Nastawy TP mam fabryczne, wiec "0".

Nie wiem w jaki techniczny sposób kocioł realizuje zadaną temperaturę przy nastawie TP=0 sądzę że VPS to wyjaśni ( sadzę że działa jak termostat) a można to sprawdzić bo jeśli będzie za wysoka krzywa to sterownik odetnie zasilanie a jeśli za niska to po prostu bedzie nie dogrzane pomeszczenie.

Zrobiłem prostą rzecz (rodzaj pracy: program, regulator w kotle):

Przekrecając pokrętło nastaw temperaturyw prawo o te 2.5 stopnia spowodowałem natychmiastowe zwiększenie wymaganych temperatur zasilania dla obu obiegów (funkcja "i"). Wzrost temperatur zasilania jest nieliniowy. Po obróceniu pokretła na max w prawo (chyba 4 działki) temperatury zasilania zwiększyły się różnie (dla OG1 z 44 do 62, dla OG2 z 35 do 49)

Czy jest tu jakaś analogia do podnoszenia krzywych grzewczych (jak w funkcji z kluczem)?

Zaczynam dochodzić do wniosku, że nie ma co kręcic tym pokrętłem, bo nie ma tu prostego przełozenia na wzrost temperatur w pomieszczeniach :-?

Czytajac powyzsze dochodze do wniosku ze jezeli sterownik ma sutawienia TP = 1 lub 2 to dziala jak programator pokojowy

A jak jest ustawiony na TP=0 to wowczas jest pogodowka.

Czy mam racje czy tez jestem w bledzie????

Ale jezeli wiekszosc z nas ma ustawienia na TP ,1 lub2 bo z obserwacji wychodzi ze jest ekonomiczniej to po co nam te pogodowki za takie duze pieniadze??? mozna bylo sobie kupic zwykly sterownik za 200-300 zł

A moze zrobic tak jak ktos tu napisal ustawic TP=0 ustawic temp na kropce, zostawić to wszystko na kilka dni az sie dopasuje i jezeli jest za zimno lub za goraco to zmienic krzywa grezwcza

(swoja droga dlaczego Vaillant nie moze zamiast kropki napisac ze to jest 20 stopni i pozniej podac skale w przedziale 12,5-27,5 ????????)

Ja mam troche prostrzy uklad bo mam tylko 1 obieg wy macie 2 wiec troche dluzej musicie kombinowac :(

Sprawa temp obnizonej wydaje mi sie prosta bo:

Gdy TP=1 lub 2 to w tedy piec nie powinien sie wlanczac jezeli temp nie spadla ponizej tej zadanej na sterowniku

Gdy Tp=0 to piec ma brawo sie wlaczac poniewaz dziala pogodowka i jezeli temp na zewnatrz spada to sterownik z wyprzedzeniem reaguje na ta spadajaca temp na zewnatrz i zaczyna grzac kwestia tylko tego jak mocno ma grzać (to juz wlasnie krzywa sie ustawia najprawdopodobniej)

Wszystko to pisze na wyczucie i w oparciu o wlasne doswiadzcenia jezeli to co anpisalem sa jakies herezje to prosze o wybaczenie ale ucze sie tak samo jak wy :lol:

[/code]