Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik VRC 420

SławekD

Recommended Posts

Grzes z Krakowa,

co do roznicy miedzy pogodowka a termostatem pokojowym, to roznica jest nastepujaca. Wg mnie termostat pokojowy daje maks w kotle , kiedy temperatura w pomieszczeniu jest za niska. Natomiast pogodowka grzeje zasilanie CO tylko do temperatury, ktora jej wynika z krzywej grzewczej i zadanej temperatury w pomieszczeniu. Pomiar TP pozwala tylko zoptymalizowac prace, czyli nie zalaczac kotla, jesli w pomieszczeniu temp zadana zostala osiagnieta.

maciejon,

to oczywiste, ze wzrost temperatur zasilania CO bedzie nieliniowy jesli zwiekszysz zadana TP, bo to wynika z krzywej. Poza tym wzrost zasilania CO jest rozny na podlogowce i grzejnikach, bo masz przeciez dwie rozne krzywe. Im nizsza krzywa tym mniejszy wznios, dlatego OG1 wzroslo o 18 stopni a OG2 14. A co do tej analogii, to mysle, ze raczej nie ma podnoszenia krzywych, a wystepuje przesuwanie krzywej w poziomie. Wg mnie wszystkie krzywe na wykresie w instrukcji sa wyliczone dla zadanej TP = 20stopni, czyli tzw warunkow normalnych. Jesli zwieksza sie TP np do 22 to trzeba skorygowac krzywa, czyli dostarczyc do domu wiecej ciepla. I mysle, ze wyglada to tak, ze przesuwasz sie z krzywa wzdluz osi temperatury zewnetrznej. Czyli jak zwiekszysz temperature zadana TP np o dwa stopnie to sterownik jakby przyjmuje, ze na dworze temp spadla o 2 stopnie, aby do algortmu wyliczajacego Temp zasilania CO uzyc roznica temp zwiekszona o dwa stopnie, mimo ze temp na zewnatrz sie nie zmienila.

Natomiast jesli juz uda Ci sie znalezc wlasciwa krzywa dla Twojego domu, to krecenie tym pokretlem ma sens nastepujacy. Nie zawsze bedziesz chcial miec w domu 20 stopni. Moze sie zdarzyc np tak, ze Przyjedzie Twoja babcia i ona lubi aby w domu bylo 22 stopnie. Przekrecasz pokretlo temp na 22 i kociol od tej chwili wie, ze musi grzac mocniej. Proste

Powiesz oczywiscie, ze mozna to zorbic termostatami grzejnikowymi. Owszem, ale tylko, jesli wybieranie krzywej grzewczej robiles przy przymknietych ( np do polowy) termostatach przy grzejnikach ( badz podlogowce)w domu. Wtedy wystarczy rozkrecic te termostaty i temp wzrosnie, ale jesli miales je juz otwarte na maks, aby ewentualnie nieco schlodzic niektore pomieszczenia, to tylko mozesz zwiekszyc zasilanie CO, aby rozgrzac dom do wyzszej temp.

Pozdrawiam

Jankes

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A moze zrobic tak jak ktos tu napisal ustawic TP=0 ustawic temp na kropce, zostawić to wszystko na kilka dni az sie dopasuje i jezeli jest za zimno lub za goraco to zmienic krzywa grzewcza

Dochodze do tego samego wniosku :)

tak mi doradzili na infolinii Vaillanta, chociaż nie było mowy o TP, do tego należy wszystkie grzejniki otworzyć na maksa, problem w tym że u mnie już zjechałem z krzywą grzewczą do 0.8, mam TP = 2 i i tak piec się załącza mimo wyższej temperatury w pomieszczeniu niż zadana (VRC420)

Jeszcze wszystko zalezy od ustawien podlogowki. Moze to podlogowka domaga sie zalaczenia kotla? W koncu tu wystepuje niezalezne nieomal sterowanie dwoma obiegami, i kazdy z nich moze wlaczyc kociol. Sprawdz, jaka masz zadana temperature zasilania CO w "i" druga pozycja, w momencie kiedy kociol sie zalacza, a myslisz ze nie powinien.

Pozdrawiam

Jankes

Natomiast jesli juz uda Ci sie znalezc wlasciwa krzywa dla Twojego domu, to krecenie tym pokretlem ma sens nastepujacy. Nie zawsze bedziesz chcial miec w domu 20 stopni. Moze sie zdarzyc np tak, ze Przyjedzie Twoja babcia i ona lubi aby w domu bylo 22 stopnie. Przekrecasz pokretlo temp na 22 i kociol od tej chwili wie, ze musi grzac mocniej. Proste
To co napisałeś wyglada na logiczne!

Po ustabilizowaniu krzywych (tj. zakończeniu procesu ich dobierania) mam w domu 20 stopni. Podkręcenie na regulatorze o 2 stonie spowoduje wzrost temeratury zasilania o taką wartość, że w konsekwencji temperatura wewnątrz pomieszczeń wzrośnie o 2 stopnie.

Jeżeli tak jest, to inteligencja algorytmu w sterowniku jest wielka ;) :)

Jak dla mnie to nie jest nic wielkiego, kupuje sterownik, ktory ma realizowac funkcje utrzymania stalej temperatury w pomieszczeniu i jeszcze reagowac na zmiany pogody, bo to ma zmniejszyc zuzycie paliwa.

To jest psi obowiazek tego sterownika, zeby tak zrobic. Jedyne co ewentualnie jest wielkie jak dla mnie, to praca tych magikow od algorytmu. Ciekawe jak oni ustalili ten algorytm, ktory pozwala dogrzac danym kotlem zarowno dobrze ocieplone budynki jak i rudery, ktorymi cieplo ucieka jak przez otwarte okno i jeszcze na dodatek z dobrze i niedobrze dobranymi grzejnikami. Tu tkwi sekret.

Pozdrawiam

Jankes

Zas w przypadku zaktywowanego ust 2. kociol przestaje grzac w momencie rozpoczecia obnizenia i nie grzeje przynajmniej do momentu, kiedy odczyta, ze TP obnizyla sie do zadanej TP obnizenia. Czyli chyba ta opcja jest lepsza, bo kociol nie grzeje przez jakis czas wcale. Ktos uwaza inaczej?

Pozdrawiam

Jankes

I tu jest pewien problem i jakaś dla mnie niejasność.

Dzieje się dokładnie tak jak piszesz i ja to też obserwuję że nie da sie osiągnąć temp. obniżonej bo kocioł faktycznie załącza się nie tak często jak normalnie i z niższymi parametrami. Wg mnie to kompletnie sprzeczne z tym co pisał VPS

"0" wpływ temp pomieszczenia nie jest brany pod uwagę.

"1" korekta krzywej grzewczej.

"2" wpływ temp pomieszczenia na proces regulacji wynosi 100%. Krótko mówiąc działa jak termostat po osiągnięciu żądanej temperatury pomieszczenia wyłącza grzanie

Z tego moim zdaniem wynika ( podkreśłam moim zdaniem bo ja to to tak właśnie interpretuję ) że jeśli mam nastawione TP=2 to sterownik powinien całkowicie odciąć zasilanie aż do momentu osiągnięcia zadanej temp. obniżonej skoro ponoć pełni rolę termostatu :roll: a tak się niestety nie dzieje.

Zgodzicie się za mną ?

Testowałem nastawę 1 i 2 i w obu przypadkach temp. spadła z ok22 do 20 mimo że celowo obniżoną nastawiłem na 17 by wyraźniej widzieć efekt i niestety ( sorry za wyrażenie ) dupa zbita, zeszło najmniej do 19.7.

W tym temacie nie wiem co jeszcze moge pokombinować by kociał zachowywał się jak powinien.

Czytajac powyzsze dochodze do wniosku ze jezeli sterownik ma sutawienia TP = 1 lub 2 to dziala jak programator pokojowy

A jak jest ustawiony na TP=0 to wowczas jest pogodowka.

Czy mam racje czy tez jestem w bledzie????

No właśnie nie masz :D :wink:

Zgodnie z tym co napisał VPS i jeśli tak faktycznie jest bo mam obawy po tym co obserwuję, to przy nastawie 1 następuje korekta krzywej, przy 2 działa jak termostat czyli dokładnie tak jak regulator pokojowy a 0 to wiadomo :wink:

..(swoja droga dlaczego Vaillant nie moze zamiast kropki napisac ze to jest 20 stopni i pozniej podac skale w przedziale 12,5-27,5 ????????)

A ja bym poszedł dużo dalej i zaproponował taką samą realizację nastawy temperatury jak rozwiązali regulację temp. c.w.u na kotle a mianowicie cały czas wyświetlana jest temp zasilania, jeśli pokręcę pokrętłem to na chwilę zmienia sie ona na obecnie nastawianą po czym po 3-4 dekundach znów wyświetla sie temp obecnego zasilania. Alanologicznie powinna być wyświetlana temp. mierzona przez sterownik w pomieszczeniu ale pokręcenie pokrętłem powinno uaktywnić wyświetlanie temp zadanej np z dokładnością 0.5 czy nawet 0.25 stpnie - jak ktowoli.

Myśłę że podzielicie maje zdanie, jeśli tak to proponowałby ... projektanci tego sterownika do dzieła 8)

A obecnie co mamy ? Brak jakiejkolwiek kontroli tego co nastawiamy, takie nastawianie na czuja wg jakiegoś zewnętrznego dodatkowego termometru :evil: W tym przypadku to nastawianie się projektantom w odóle nie udało, przecież to jakaś "popierdułka" jest a nie dokładne nastawianie temperatury :lol:

Racja w 100% :lol: przy TP=2 podłogówka przy temp. obniżonej się wyłącza tzn. jej zasilanie, natomiast pompa chodzi dość długo, ale to chyba dobrze, bo przynajmniej temp. jest równa i tak do momentu osiągnięcia temp zadanej, choć czasem to trwa dość długo.

Inny temat :lol:

Kilka razy zauważyłem sprzeczną informację na sterowniu ze stanem fizycznym. Najczęściej rano przy temp obniżonej sterownik pokazuje że w OG1 pompa - 1 czyli działa, podchodze do kotła a tam cisza i na kotle też brak wyświetlania załączonej pompy :roll: :roll:

Czy ktoś mi to potrafi wyjaśnić ?

A może to już coś mówi o jakiejś usterce ??

ja mam trochę inny problem, raz nie zauważyłem jak córka (2,5 roku) przekręciła pokrętło temperatury na maksa w prawo :) widzi że ja coś tam manipuluje to co se będzie żałować :), jakoś dziwnie cieplutko się w domu zrobiło :D

To albo masz córkę ala " Małgosia Dydek" :lol: albo sterownik coś niskawo :roll:

Kilka razy zauważyłem sprzeczną informację na sterowniu ze stanem fizycznym. Najczęściej rano przy temp obniżonej sterownik pokazuje że w OG1 pompa - 1 czyli działa, podchodze do kotła a tam cisza i na kotle też brak wyświetlania załączonej pompy :roll: :roll:

Kocioł ma swoja pompę a do obiegu OG1 jest pompa zewnętrzna. Sterownik pokazuje stan pompy zewnetrznej dla obiegu OG1 (tak jak i dla drugiej do OG2).

Według mnie kocioł pokazuje stan swojej wewnętrzej pompy.

Kocioł ma swoja pompę a do obiegu OG1 jest pompa zewnętrzna. Sterownik pokazuje stan pompy zewnetrznej dla obiegu OG1 (tak jak i dla drugiej do OG2).

Według mnie kocioł pokazuje stan swojej wewnętrzej pompy.

U mnie w kotle (kondensie) VU 196/2 jest pompa zewnętrzna od OG2 czyli podłogówki przy mieszaczu i wewnętrzna-w kotle do OG1 której stan pokazuje na wyświetlaczu kocioł a zarazem i sterownik. Wówczas właśnie dla OG1 (w kotle ) sterownik pokazywał pompa=1 a na kotle była cisza :roll:

Na prawde dla mnie dziwna sprawa.

ja mam trochę inny problem, raz nie zauważyłem jak córka (2,5 roku) przekręciła pokrętło temperatury na maksa w prawo :) widzi że ja coś tam manipuluje to co se będzie żałować :), jakoś dziwnie cieplutko się w domu zrobiło :D

To albo masz córkę ala " Małgosia Dydek" :lol: albo sterownik coś niskawo :roll:

no jest trochę niżej niż rekomendowane 1,5m, tak aby był na tym samym poziomie co włącznik światła, żeby wizualnie to grało, a córka jak się wyciągnie ręką to sięgnie, nie ma ponadnormalnego wzrostu :)

• 2 years później...

To ja odświeżę ten wątek (bo interesujący i przydatny jest) i zapodam pytanko:

Jak zapewne większość udzielających się w tym wątku wie - VRC 420 ma taką opcję pn 'Opóźnienie włączania zabezpieczenia przed zamarzaniem (Ochr. p. zamr.)' w sekcji 'klucz płaski' (czyli funkcje specjalne).

W instrukcji oprócz marketingowego shitu o dobrze izolowanych budynkach i możliwości przesunięcia przesunięcia czasu (w zakresie 0-24h) uruchomienia zabezpieczenia nie ma ani słowa nt. aktualnie mnie interesujący, czyli jak wyłączyć to zabezpieczenie ?

Troszkę się zdziwiłem jak pewnej październikowej nocy zauważyłem, że obie pompy CO 'zap...ją' jak małe motorki - ogrzewanie CO na kotle wyłączone, sterownik ustawiony w pozycji 'noc', temp wewnątrz domu ponad 20 st C, tyle, że na zewnątrz było jakieś +2 - a te pompy jak...

Wydaje mi się, że mam dosyć dobrze ocieplony budynek, mieszkam w nim na stałe, więc nie powinna zaistnieć sytuacja, że temp. wewnątrz domu spadnie poniżej granicy zamarzania, wszystkie rury instalacji są wewnątrz budynku, więc tak na dobrą sprawę nie jest to potrzebne.

No to na mój chłopski (końcu mieszkam na wsi ;) rozumek znalazłem dwa rozwiązania - oba złe:

a) wyłączać z zasilania kocioł jakimś dodatkowym programatorem czasowym - trochę durne, tym bardziej, że kocioł oprócz CO ma do obsłużenia przez cały rok CWU - bez sensu odbierać sobie komfort.

b) wywalić połączenie do zewn czujnika temperatury - w końcu to on aktywuje tą funkcję - tylko jak to zrobić z sensem, bo odcinam się wtedy od sterowania pogodowego ? Tu też musiałby być jakiś 'dinks', który w funkcji pory dnia (może) i temperatury wewn. aktywuje (bądź nie) ten zewn. czujnik.

Znacie jakiś lepszy pomysł ? Jakiś kod serwisowy ? Ingerencja przy pomocy lutownicy (gwarancja się skończyła)? Coś innego ?

Jakoś dziwnie się czuję, jak patrzę jak mi te pompki 'łykają' przez 24h/dobę przez cały okres grzewczy 2x40W w sumie niepotrzebnie...

Z tego co mi wiadomo to tej funkcji nie da się wyłączyć z poziomu użytkownika można jedynie jak piszesz opóźnić działanie o 24 h. Może z poziomu serwisowego coś się da zdziałać i tu może wypowiedzieć się VPS

Jakoś dziwnie się czuję, jak patrzę jak mi te pompki 'łykają' przez 24h/dobę przez cały okres grzewczy 2x40W w sumie niepotrzebnie...

Nie sądzę byś zauważył różnicę w rachunku po wyłączeniu tej funkcji. Ja osobiście poza okresem grzewczym rachunki za prąd mam ok 180 zł a w sezonie 220. Na miesiąc wyjdzie ok 20 zł a przecież jesienią i zimą zużywa się więcej na oświetlenia. Moim osobistym zdaniem to akurat nie jest temat wart szukania oszczędności.

Wiesz - jak mam takie skrzywienie zawodowe jeszcze z czasów command line'a - nie lubię jak maszyna stara się mi udowodnić mi, że wie lepiej...

Poza tym - abstrahując już od kwoty w złotych, którą teoretycznie możnaby zaoszczędzić, to taki sposób filozofii działania systemu zemści się np przy certyfikatach energetycznych - przyjmując 40W pobór jednej pompki i 225 dni ogrzewania (9 miesięcy obliczeniowych) daje mi to 3,86 kWh/m2 na pojedyncze urządzenie. Przy redukcji czasu pracy pompy do jej faktycznego użycia (tzn przy kotle grzejącym CO) byłoby to (u mnie) 1,12 kWh/m2.

Czyli mam 'z powietrza' dodatkowo na świadectwie 5,46 kWh/m2 bo sterownik Vaillanta 'wie lepiej' (2 pompy - grzejnikowa i podłogówki).

Tak dla zobrazowania skali - w poprzednich projektach rozporządzenia o certyfikatach, gdy były jeszcze klasy energetyczne to by uzyskać najlepszy wynik (klasa A1) cały budynek miał mieć poniżej 42 kWh/m2, podejrzewam, że mój dom z trudem łapałby się na klasę C (czyli 120-160 kWh/m2), czyli pompki 'zapewniałyby' dodatkowe 4% - IMHO jest to zdecydowanie za dużo, by sobie 'odpuszczać'.

jpawl

Ile godz opóźnienia masz ustawione ?

Jaki czas wybiegu pompy?

Jaka wartość KG-przesunięcia dla OG1 i OG2 ?

Jak ustawione TP-załacz dla OG1 i OG2 ?

Jak ustawione pokrętło termostatu kotła (symbol grzejnika) ?

Troszkę się zdziwiłem jak pewnej październikowej nocy zauważyłem, że obie pompy CO 'zap...ją' jak małe motorki - ogrzewanie CO na kotle wyłączone, sterownik ustawiony w pozycji 'noc', temp wewnątrz domu ponad 20 st C, tyle, że na zewnątrz było jakieś +2 - a te pompy jak...

Masz sprzęgło hydrauliczne?

OK zadziałała ochrona przed mrozem. Przecież temp zew spadła poniżej +3'C

Domyślam się że opóźnienie załączenia ochrony przed mrozem ustawione na 0h. Termostat na kotle wyłączony. Tylko po co ?

Ochrona przed zamarzaniem / Opóźnienie w załączeniu

funkcji ochrony przed zamarzaniem.

Przy wszystkich wartościach temperatur zadanych na zasilaniu, leżących poniżej 21°C (wyznaczonych z krzywej grzania, temperatury obniżenia nocnego i temperatur panujących na zewnątrz) palnik jest normalnie wyłączony.

Chyba, że temperatura na zewnątrz spadnie poniżej +3°C. Wówczas kocioł będzie

pracował z minimalną zadaną wartością temperatury na zasilaniu 21°C.

Przy nastawionej temperaturze obniżenia 0°C i przy załączonej funkcji ochrony przed zamarzaniem wartość zadana TP zostanie podwyższona do 5°C.

W przypadku domów z dobrą izolacją cieplną, aby zapobiec załączaniu się sytemu grzewczego, ochrona przed zamarzaniem może być aktywowana z opóźnieniem wynoszącym od 0h do 24h.

Podczas tego okresu mieszacz pozostaje zamknięty, a pompa obiegu grzewczego wyłączona.

Jeśli podczas odmierzania opóźnienia załączenia funkcji ochrony przed zamarzaniem temperatura na zewnątrz wzrośnie powyżej 3°C, funkcja ta zostaje zatrzymana i po spadku temperatury poniżej 3°C nastąpi ponowne odliczanie od zera.

Opóźnienia - wtedy było faktycznie 0, teraz (jak doczytałem) 14

Czas wybiegu pompy - nie wiem o co pytasz ;) - poniżej podałem modele pomp - może to jest jakaś pomocna informacja

Krzywa grzewcza dla OG 1 0,8 (grzejniki) KG przesunięcia 21

Krzywa grzewcza dla OG 2 0,4 (podłogówka) KG przesunięcia 20

TP Załącz OG1 - 1, OG2 - 2

pokrętło CO na kotle jest ustawione mniej więcej na godz 10:30

Nie mam sprzęgła hydraulicznego - do CO są 2 pompy CWU Grundfoss: Alpha 25-40 (grzejniki) i UPS 25-40 oraz mieszacz Honeywell. Pokrętła obu pomp są ustawione w pozycji 'środek'. Do tego standardowe czujniki Vaillanta: zewn 693 i wewn 692.

Termostat CO na kotle był wyłączony bo... nie było potrzeby go włączać ;) sezon grzewczy rozpocząłem we wtorek - wcześniej z powodzeniem wystarczało podgrzewanie kominkiem. Dlatego miałem małe zdziwko, gdy w teoretycznie niepracującym obwodzie nagle nagle zaczęła świecić dioda na Alphie...

Temperatura wewn zadana na sterowniku - 20 st (środek skali - kropka)

Temperatura obniżenia jest 18 st.

Z tego co zauważyłem wczoraj, to mimo wzrostu temperatury zewn. ponad 3 st pompy nadal pracowały wyłączyło się dopiero przy +6 st (chyba, w każdym razie jak było +5 st to jeszcze chodziły - potem już nie sprawdzałem, a jak dzisiaj przyjechałem z roboty to już nie chodziły, a było +4) - prawdopodobnie jest tam zaimplementowana jednak jakaś histereza.

Można wyłączyć to zabezpieczenie ? I jak wielka ingerencja jest potrzebna ?