SławekD 05.12.2008 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Wybieg pompy ( czas przed zapaleniem palnika i po jego zgaśnięciu ) to czas który też mnie interesuje bo chyba muszę przy zbliżającym się drugim serwisie wspomnieć serwisantowi by mi go zmienił bo po wygaśnięciu palnika do grzejników dociera już zimny czynnik . VPS czy czas wybiegu pompy mogę zmienić sam czy to już jest w gestii serwisanta ? Obecnie mam coś koło 2 minut a z tego co na oko zmierzyłem powinno być około 30 sek. Czy można nastawić taki czas ? ...pokrętło CO na kotle jest ustawione mniej więcej na godz 10:30 Niech jeszcze VPS potwierdzi ale tu chyba jest błąd bo gdy kocioł sterowany jest sterownikiem to pokrętło to musi być przekręcone w skrajną prawą stronę ( na maxa ). ...Z tego co zauważyłem wczoraj, to mimo wzrostu temperatury zewn. ponad 3 st pompy nadal pracowały wyłączyło się dopiero przy +6 st ... A jaką wówczas miałeś temp wewnątrz ? Dogrzewałeś może kominkiem i była zauważalnie powyżej zadanej na sterowniku czy w granicy zadanej ? Jeśli powyżej to kocioł nie powinien się załączyć choć u mnie w takich przypadkach załącza się czasem pompa jak sądzę kocioł nie mając sygnału z OG1 testuje sobie temp w układzie, "stwierdza" że temp jest ok i nawet nie załącza palnika, po chwili pompa się wyłącza. Jak sądzę gdyby czas wybiegu był mniejszy to pracowałaby krócej = mniej energii. PS. VPS Wymiennika nie czyściłem i układu też nie. Miesiąc po naszej rozmowie kocioł się wyciszył i cały czas pracuje normalnie bez żadnych niepokojących odgłosów. Czary mary normalnie. A trochę rabanu porobiłem instalatorom i serwisantowi . Nawet miałem pomiar twardości wody który wykazał że woda jest w normie i bez problemu można ją bez zmiękczania użyć do CO, więc ona na logikę nie mogła że tak powiem nic namieszać. Ale ku mojemu zdziwieniu ponoć PN dotycząca wody kotłowej ma zastosowanie ale w kotłach powyżej 25 kw . I teraz prawda to czy pic by się pozbyć odpowiedzialności .... Pozdrowienia i dzięki za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 06.12.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Co do pokrętła, to możliwe, że ma tak być jak piszesz, aczkolwiek instrukcja instalacji sterownika nie wspomina o tym ani słowem. W każdym razie zadane dla obu obiegów grzewczych temperatury (wynikające z doboru krzywych grzewczych) są osiągane, więc nie jest tak, że ustawienie na kotle blokuje temperaturę nośnika grzewczego (przynajmniej na razie, mrozów jeszcze nie ma). Natomiast pompy ewidentnie nie wyłączają się przy wzroście temperatury zewn. do poziomu +3 st (o tym też nie ma nic w instrukcji - _kiedy_wyłącza_ się to zabezpieczenie przed zamarzaniem) - akurat zacząłem ostatnio na to zwracać uwagę i w moim przypadku przy +5 st pompy pracują nadal. Nie ma znaczenia jaka jest temp wewn (przedział 19-21 st w zależności czy patrzę w nocnym czy dziennym przedziale) oraz czy grzeję kominkiem (nie grzeję ostatnio w ogóle). Nie ma także znaczenia, czy kocioł pracuje - ten 'feature' jest niezależny od kotła - jak wspominałem na początku - uaktywniło się to nawet wtedy, gdy ogrzewanie było całkiem wyłączone. Co do tej temperatury wyłączenia, to będę musiał spróbować czy np zadziała 'zimny restart' układu przy np +4 st - jeśli pompy już się nie włączą będzie to świadczyło o zastosowanej przez producenta histerezie - trochę bezsensownej w moim (oraz 90% innych) przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 06.12.2008 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Co do pokrętła, to możliwe, że ma tak być jak piszesz, aczkolwiek instrukcja instalacji sterownika nie wspomina o tym ani słowem.... Będę szczery ... nie chce mi się wertować instrukcji, po 2 sezonach się już trochę zapomniało ale jeśli mnie pamięć nie myli to ustawienie tego pokrętła opisane jest w instrukcji kotła a nie sterownika. Proponowałbym to pokrętło przestawić na skrajnie prawą stronę ( wartość największa ). ...Natomiast pompy ewidentnie nie wyłączają się przy wzroście temperatury zewn. do poziomu +3 st (o tym też nie ma nic w instrukcji - _kiedy_wyłącza_ się to zabezpieczenie przed zamarzaniem) Graniczną temp jak pisał VPS jest 3 st. gdy spada poniżej funkcja się załącza jeśli rośnie powyżej funkcja się wyłącza ( o ile się nie mylę to chyba jest w instrukcji ). Nie bardzo jednak rozumiem co chciałeś powiedzieć pisząc pompy ewidentnie nie wyłączają się przy wzroście temperatury zewn. do poziomu +3 st. Czy ty oczekujesz że temp wzrośnie powyżej 3 st. a kocioł się na dłuższy czas całkowicie wyłączy ?. Przecież cykliczność jego pracy jest normą każdego kotła, te z niskim progiem modulacji pracują płynniej a te z wyższym bardziej jak to się mówi pulsacyjnie. Serwisantem nie jestem i nie mam tak szerokiej wiedzy więc zapytam z inne strony. Czy obniżasz temp na grzanie nocne gdy idziesz spać ? Z moich obserwacji obniżenie nocne powoduje obniżenie temp na zasilaniu zgodnie z krzywą co przekłada się na odłączenie na dłuższy czas zasilania na podłogówkę bo siłą swej bezwładności będzie grzała jeszcze długo pomieszczenie. Kocioł jednak co jakiś czas się załącza bo zasila drugi obieg ( u mnie grzejnikowy ) i tam bada sobie stosunek temp. zasilania do powrotu. Praca po przejściu na grzanie obniżone jest wyraźnie inna, kocioł załącza się zdecydowanie rzadziej, im cieplej na dworze tym rzadziej i moim zdaniem tak samo jest gdy temp na zewnątrz jest minusowa, ja osobiście nie widzę w jego pracy wielkiej różnicy gdy na zewnątrz jest -5 czy +5. Czy u Ciebie kocioł pracuje inaczej, zdecydowanie częściej się załącza gdy temp. zewn. spadnie poniżej 3 st ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 09.12.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Nie bardzo jednak rozumiem co chciałeś powiedzieć pisząc pompy ewidentnie nie wyłączają się przy wzroście temperatury zewn. do poziomu +3 st. Chciałem powiedzieć, to co napisałem - funkcja przeciwdziałania zamarzaniu sterownika VRC 420, która włącza pompy (nie kocioł !) przy spadku temp. zewnętrznej do +3 st C (i poniżej) - NIE WYŁĄCZA tych pomp gdy temperatura na zewnątrz z powrotem wzrośnie do +3 st C. Nie wyłącza też w momencie gdy na zewnątrz jest +4 st C i +5 st C. Wyłącza te pompy (przynajmniej u mnie) dopiero wtedy, gdy temperatura na zewnątrz osiąga +6 st C. Czyli mamy klasyczną histerezę, która w zamieszkanym dobrze ocieplonym domku jednorodzinnym jest kompletnie IMHO bez sensu. Wiem - można te włączenie opóźnić o x godzin, ale w tym kontekście nie ma to żadnego znaczenia. Włączenie (lub nie) kotła nie ma nic z tą funkcją wspólnego - sterownik i pompy wykonują tylko 'ruch w interesie' przepychając wodę (czy co tam innego ktoś ma w rurkach CO) by nie zamarzła - w domu, w którym temp wewn nigdy nie spada poniżej +18 st (teoretycznie - wg ustawień pory nocnej na sterowniku) czy 19,5 st (praktycznie - do tylu mi aktualnie spada temp wewn w porze nocnej). I nie można tego wyłączyć (przynajmniej wg instrukcji) - bo sterownik 'wie lepiej'. Chciałbym doprowadzić do sytuacji, żeby pompy CO działały wtedy, gdy pracuje kocioł (najwyżej uzupełnioną o czasy 'wybiegów' pomp) - i jakoś nie mogę takiego celu osiągnąć. Nie umiem także uzyskać informacji/uzasadnienia, że powyższy tok myślowy (tzn pompa pracuje, gdy kocioł pracuje) jest zły poza tym, że 'ten typ (VRC 420) tak ma'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 09.12.2008 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Czy Ty piszesz o pompie kotłowej ?? Jeśli tak to na bank coś masz nie tak, u mnie może być na zewnątrz -10 przez tydzień a pompa załącza się jakiś czas przed zapłonem palnika i wyłącza też jakiś czas po jego zgaśnięciu i takie cykle w kółko o częstotliwości zależnej od temp wewn. i zewn. Nigdy pompa nie pracuje cały czas . Inna sprawa jeśli masz sprzęgło to faktycznie pompa na sprzęgle może pracować inaczej bo jest również sterownie tej pompy z tego sterownika - tyle wiem, więcej nie pomogę bo nie mam sprzęgła. Dalej to już jedynie VPS . A może piszesz o pompie na mieszaczu .... ta u mnie pracuje niemal cały czas, nie pracuje jedynie jak załącza się grzanie obniżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 09.12.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Nie piszę o pompie wewnątrz kotła. Piszę o pompach CO zewnętrznych (grzejniki i podłogówka) - są one podłączone 'tak jak instrukcja prawi' do zewn. płytki sterującej, do której jest też podłączony VRC420 (oraz mieszacz, pompa CWU i czujnik 692 - normalnie wzorcowa instalacja ze str 70 instrukcji). No i tak pisałem wcześniej - pewnej pażdziernikowej nocy przyszło +2 st C, i przy _WYŁĄCZONEJ_ funkcji grzania CO przez kocioł (pokrętło max w lewo) zaczęły pracować pompy (bo VRC420 stwierdził, że może zamarznąć). Przy sprzyjających wiatrach (czyli, gdy temp zewn nie przekroczyłaby 6 st C) pompy będą pracować non-stop aż do następnej wiosny. I jest to zgodne z instrukcją - taka mała automatyczna 'sztuczna inteligencja', która nie uwzględnia w ogóle, czy wewnątrz domu jest -3 czy +25 st C. I której nie można (?) wyłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 09.12.2008 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Czyli tylko VPS Jak pisałem u mnie CO zasila pompa kotłowa i nie mam takiego problemu. Możesz też znaleźć w necie telefon do centrali Vaillanta do wsparcia technicznego. Siedzą tam bardzo mądrzy ludzie którzy mi osobiście wiele pomogli przy ustawieniu sterownika, VPS oczywiście dużo pomógł za co będę dozgonnie wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek Jurecki 14.03.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 VKK 366 i VRC 420 OG1 -grzejniki a OG2 podlogowka , ustawiam temperature obnizona OG1 na 15 st C a OG2 na 0 st C a podlogowka i tak pracuje ????? w ustawieniach mam max temparature zasilenia podlogowki 30 st C a na termometrze widze ,ze jest ok 35 , przy ustawieniu temp obnizonej na OG2 na zero chyba w ogole nie powinna przekraczac paru stopni temperatura zasilania podlogowki o co tu chodzi ????? czy cos padło ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 14.03.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Nie piszę o pompie wewnątrz kotła. Piszę o pompach CO zewnętrznych (grzejniki i podłogówka) - są one podłączone 'tak jak instrukcja prawi' do zewn. płytki sterującej, do której jest też podłączony VRC420 (oraz mieszacz, pompa CWU i czujnik 692 - normalnie wzorcowa instalacja ze str 70 instrukcji). No i tak pisałem wcześniej - pewnej pażdziernikowej nocy przyszło +2 st C, i przy _WYŁĄCZONEJ_ funkcji grzania CO przez kocioł (pokrętło max w lewo) zaczęły pracować pompy (bo VRC420 stwierdził, że może zamarznąć). Przy sprzyjających wiatrach (czyli, gdy temp zewn nie przekroczyłaby 6 st C) pompy będą pracować non-stop aż do następnej wiosny. I jest to zgodne z instrukcją - taka mała automatyczna 'sztuczna inteligencja', która nie uwzględnia w ogóle, czy wewnątrz domu jest -3 czy +25 st C. I której nie można (?) wyłączyć. Znalazłeś jakieś rozwiązanie? Wydaje mi się, że ta pompa jest wyłączana przy ustawieniu wpływu czujnika wewnętrznego na termostat. W pozostałych (korekta lub brak) faktycznie chodzi. A może dowiedziałeś się czegoś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 22.03.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Niczego się nie dowiedziałem - nikt nic nie wie (lub nie chce powiedzieć). Próbowałem nawet znaleźć coś na niemieckich forach instalacyjnych, ale moja znajomość niemieckiego jest trochę za słaba, poza tym na frazę "VRC 420" jest jakoś mało sensownych odpowiedzi w Google... Sterownik za 1kzł, do którego nie można znaleźć żadnej dokumentacji poza napisaną po łebkach instrukcją obsługi, a instalatorzy (przynajmniej ci z którymi rozmawiałem) albo niedouczeni albo pod jakąś presją nieujawniania zastrzeżonych informacji. Nie wiem jak Tobie udało się wyłączyć te pompy - u mnie ten sposób (tzn TP Załącz =2 w obu obiegach) nie działa. Zresztą w opisie na str 41 instrukcji pisze (przy TP Załącz =2) cyt 'Zabezpieczenie przed zamarzaniem pozostaje zapewnione.' Jak zresztą pisałem - pompy uruchamiają się pomimo wyłączonego na kotle trybu grzania CO, więc jakby niezależnie od jakichkolwiek innych ustawień (takie przerwanie niemaskowalne, że się wyrażę moim fachowym żargonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 22.03.2009 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Proponuję zadzwonić do obsługi technicznej Vaillanta do Warszawki, bardzo rzeczowi ludzie, mnie właśnie w temacie tego sterownika wiele pomogli zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waflu 21.12.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Witam, przeglądam od kilku dni to forum i próbuje roznych ustawien jakie tu sie pojawiaja aczkolwiek niestety nic mi nie pomaga. Otóż: Posiadam kocioł Vaillant ecocompact i vrc 420 i pogodowke - dodatkowo zamieszczam zdjęcie jak to u mnie wygląda przy kotle. Problem polega na tym ze nie grzeje mi podlogowka. Opis sytuacji:Poczatkowo (2 lata temu) gdy mialem ten problem zadzwonilem po serwisanta przyjechal, ustawil mi pokretlo na full przy piecu krzywa og1 byla na 0,8 a krzywa og2 na 1,7 i pojechal. Grzalo grzalo mialem goraco w domu ale...podloga zimna. Jakos jednak wytrzymalem, zadzwonilem do niego powiedzial ze moge przykrecic temp. na piecu do 50 st. i tak tez zrobilem. zrobilo sie cieplej i jakos przezylem bez tej podlogowki. Jednak dzisiaj przy mrozie -15 jest troche ciezko tym bardziej ze mam dom ok 200m^2 aktywne 5 grzejnikow i nie daje rady. Rok temu zaczalem sie tym bawic, zmienilem krzywa og2 na 0,2 i podlogowka ruszyla. Grzala jednak pare dni po czym przestala. W tym roku byl u mnie serwisant na jesien i stwierdzil ze wszystko bedzie okej. Aczkolwiek nie jest. Co zrobic? Jezeli przestawie na kotle pokretlo na full to moje grzejniki az parzą, a podloga i tak jest zimna. Biorac na regulatorze tym vrc420 na "i" odczytuje ze zadana temperatura dla og2 jest 35, a temperatura jest 9 st. i ani drgnie. Tp dla og1 ustawilem na 2, a tp dla og2 na 0. Probowalem juz roznych kombinacji zwiekszalem krzywe, rozne kombinacje tp i nic nic nic. Podloga ani drgnie. Boje sie zostawiec piec na full bo przeciez nagrzeje sie na 75 st i bedzie tak trzymal. jest to chore. Obie pompy chodza non stop. temp w domu waha sie ok 18-20 st. Regulator umieszczony w miejscu gdzie mam podlogowke (ogolnie wiekszosc w domu to podlogowka). Biorac przy piecu na d.9 widnieje liczba 72 Prosze o porade - co robic? dzwonic po serwisanta ktory watpie by cos wskural??? http://img689.imageshack.us/img689/9198/20091221u.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 22.12.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Waflu Obstawiam, że masz zbyt nisko ustawioną temp. max zasilania dla OG2, podnieś ją do około 40st.C, a krzywą grzewczą dla OG2 ustaw na 0,2, TP dla OG2 =1, jak hydraulicznie wszystko jest O.K. podłoga powinna ruszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dw w-wa 22.12.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 witam,może nie powinienem pisać ( bo nie jestem fachowcem,a tylko użytkownikiem) , ale mam stary piec vaillanta i podłogówkę (od 15 lat).U mnie chodzi wszystko ok. Mam ustwioną tem. zasil 36 stopni, regulator pokazuje mi 10 stopni ( myślę , że jest to wartość przeliczeniowa ), a jak wcisnę ''jeszcze raz guzik'' to pokazuje temp. 19 stopni. Niestety nie mam instrukcji , gdzieś odleciała i nie wiem dokładnie , która jest prawdziwa, ale jak stanę na podłogówce to jest przyjemnie ciepło.Po przeczytaniu twojego postu i obejrzeniu zdjęcia, poszedłem do kotłowni sprawdzić jak to wygląda u mnie. Wyłączyłem na 0 obieg z grzejnikami i uruchomiłem samą podłogówkę i mieszacz u mnie zadziałał ( - 9 stopni obecnie).Ale zauważyłem, że przy zaworze mieszającym mam taki pręt który określa stopień otwarcia zaworu - on się porusza. Stąd wiem, że zawór się otwiera i daje ciepło.Skoro u ciebie zmiana nastaw temp. w regulatorze nic nie daje, to proponuję zrób to samo , i sprawdź czy zawór mieszający fizycznie się otwiera. (Zakładam ,że u ciebie też jest taki pręcik pokazujący stopień otwarcia). Na zdjęciu się nie dopatrzyłem. Może to wina mechaniczna nie elektroniki.Ponadto, sprawdź umocowanie czujnika temperatury zasilania na rurze. Może to jego wina?To są moje spostrzeżenia, ale nie jestem fachowcem i co ważniejsze nie mam tego typu regulatora jak ty , tylko starszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waflu 22.12.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Obstawiam, że masz zbyt nisko ustawioną temp. max zasilania dla OG2, podnieś ją do około 40st.C, a krzywą grzewczą dla OG2 ustaw na 0,2, TP dla OG2 =1, jak hydraulicznie wszystko jest O.K. podłoga powinna ruszyć temp. max zasilania dla og2 mam na 45 stopni, krzywa grzewcza dla og2 kombinowalem od 0,2 do 0,6 (serwisant ustawil mi kiedys tam 1,7 - ale chyba sie pomylil bo i tak nie dzialala), a tp mam 0 dla og2 (probowalem 1 i 2 ale nic to nie zmienilo) Skoro u ciebie zmiana nastaw temp. w regulatorze nic nie daje, to proponuję zrób to samo , i sprawdź czy zawór mieszający fizycznie się otwiera. (Zakładam ,że u ciebie też jest taki pręcik pokazujący stopień otwarcia). Na zdjęciu się nie dopatrzyłem. chyba chodzi CI o to co jest po lewej stronie na sprzegle hydrualicznym ponizej czerwonego wskaznika temperatury i poniezej pompy? no u mnie to sie porusza tam jest jakas skala i czasem jest na maxa czasami po srodku ale tak czy inaczej ciepla to nie przepuszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.12.2009 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Prawdopodobnie zawór 3-drogowy lub siłownik zaworu źle ustawiony.Jeśli możesz wklej wyraźniejsze zdjęcie zestawu pompowego do podłogówki,Możesz spróbować:Odłącz kocioł z napięcia (wtyczka 230V) W skrzynce podłączeniowej na ścianie znajdź przewód który idzie z siłownika mieszacza chyba drugi z lewej (oznaczenie uziemienie, N,Auf, Zu)Musisz sprawdzić na siłowniku powinna być tabliczka z oznaczeniem przewodów chodzi mi o to który przewód jest "N" powinien być podłączony do "N" w skrzynce.Pozostałe dwa przewody mogą być zamienione.Zamień przewody Auf i Zu w skrzynce podłączeniowej. Przeczytaj PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waflu 23.12.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Zamień przewody Auf i Zu w skrzynce podłączeniowej. Brawo, jestem pelen podziwu. Przyjechali panowie "pół serwisanci" i zmienili mi te kabelki i podłogówka ruszyła. niestety problem jest nadal - panowie nie znali sie na obsłudze regulatora VRC 420. Moje pytanie jest takie. W jaki sposób uczynić aby podłogówka działała a grzejniki nie. Za nic w swiecie nie moge wylaczyc pompy od grzejnikow. Moje ustawienia: na regulatorze wylaczylem czas dzialania OG1 całkowicie. Czas dzialania OG2 dalem od 00:00 do 23:50 Dalej... Krzywa OG1 jest 0,6 a OG2 0,2. Pokretło z temp. jest ustawione na kropeczke, a temperatura jaką pokazuje mi regulator w domu to 22 st. Na piecu d.9 wskazuje 47 st. i piec nagrzewa się do 47 ale ciagle grzeje strasznie dlugo. Dalej... Tp dla og1 = 2, TP dla OG2 = 1, Podwyzszenie krzywych grzewczych dla OG1 i oG2 =20, Korekta =0, Ochorna p.zamar. = 0, max temp dla OG2=40 (zmienilem z 45 myslalem ze to cos da), podwysz. temp dla OG2=12, zakres korekty temp w pomieszczeniu dla OG2=0, oba offset'y na 0. I życzyłbym sobie teraz mieć 20 st. w domu mieć zimne grzejniki a ciepła pogodę. Jak myślicie co może być jeszcze nie tak??? Może zabardzo się niecierpliwie gdyż podłoga ruszyła mi 3h temu. Denerwuje mnie to ze temp. zad.dla OG1 wynosi 10, a temp. jest dla OG1 47 czyli tyle co piec się nagrzewa i obie pompy ciągle są włączone "1", a mieszczacz wskazuje "-1". Temp. zad dla OG2 jest 23 st. a temp. jest dla og2 70 st. Na dworze wskazuje mi +5 stopnii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts