Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System alarmowy - strasznie drogi?

tintin

Recommended Posts

Witam,

Dostałem ofertę na system alarmowy do domu. W sumie ok 10 tys zł. Wydaje mi sie to potwornie drogo. Sumiennie przegryzłem się przez wątki o alarmach i widzę że przeważnie koszt systemu to 3-4 tys zł. Dlaczego ten mój ma byc 3 razy droższy?

Dom 170 metrów, bez udziwnień. Z użytkowym poddaszem.

Nieśmiało liczyłbym na radę Zbycha na przykład. Co z tym fantem zrobić skoro się na tym nie znam i sam na pewno nic nie założe :)

Czy to są potwornie wysokie ceny? Czy może z połowy tego mozna zrezygnowac i wtedy wyjdzie 4 tys?

1. Centrala DSC 8 partycji + obudowa + aku. 17Ah 1 szt. – 700 zł.

2. Moduł expandera linii 2 szt. – 400 zł.

3. Klawiatura DSC LCD 2 szt. – 900 zł.

4. Sygnalizator opt./akust. zew. 1 szt. – 150 zł.

6. Czujnik ruchu PIR + MV 13 szt. – 2600 zł

7. Radiolinia napad/opóźnienie 1 szt. – 100 zł.

8. Piloty napad/opóźnienie 2 szt. – 200 zł.

Razem: 5050zł + 22% VAT.

System zab. okien i drzwi:

1. Czujnik kontaktronowy 20 szt. – 1000 zł.

2. Czujnik udarowy 1szt. – 200zł.

3. Czujnik stłuczeniowy 11szt.-1650zł.

4. Moduł expandera linii 4szt. – 800 zł.

Razem: 3650 + 22% VAT.

Witam,

Dostałem ofertę na system alarmowy do domu. W sumie ok 10 tys zł. Wydaje mi sie to potwornie drogo. Sumiennie przegryzłem się przez wątki o alarmach i widzę że przeważnie koszt systemu to 3-4 tys zł. Dlaczego ten mój ma byc 3 razy droższy?

Dom 170 metrów, bez udziwnień. Z użytkowym poddaszem.

Nieśmiało liczyłbym na radę Zbycha na przykład. Co z tym fantem zrobić skoro się na tym nie znam i sam na pewno nic nie założe :)

Czy to są potwornie wysokie ceny? Czy może z połowy tego mozna zrezygnowac i wtedy wyjdzie 4 tys?

1. Centrala DSC 8 partycji + obudowa + aku. 17Ah 1 szt. – 700 zł.

2. Moduł expandera linii 2 szt. – 400 zł.

3. Klawiatura DSC LCD 2 szt. – 900 zł.

4. Sygnalizator opt./akust. zew. 1 szt. – 150 zł.

6. Czujnik ruchu PIR + MV 13 szt. – 2600 zł

7. Radiolinia napad/opóźnienie 1 szt. – 100 zł.

8. Piloty napad/opóźnienie 2 szt. – 200 zł.

Razem: 5050zł + 22% VAT.

System zab. okien i drzwi:

1. Czujnik kontaktronowy 20 szt. – 1000 zł.

2. Czujnik udarowy 1szt. – 200zł.

3. Czujnik stłuczeniowy 11szt.-1650zł.

4. Moduł expandera linii 4szt. – 800 zł.

Razem: 3650 + 22% VAT.

Zastanawiam sie po co chca zakladac czujniki dualne PIR+MW?? az takie trudne warunki masz w domu? niech dadza zwykle PIR ale dobrej klasy..min 2x tansze.

Jezeli chodzi o centrale to taniej cie wyniesie i lepsza centrala Satel Integra

Nie piszesz jakie dokladnie sa te czujniki i trudno powiedziec czy drogi..chociaz do tanich nie naleza.

W wycenie nie ma slowa o cenie montazu..

Przewody masz juz polozone bo tez nic o nich nie piszesz?

o rany cholernie drogo!, co to za czujki jakiej firmy? jakas nazwa?, drogie są same klawiatury az 900zl, centralka satela integra 64 kosztuje 460zl, czy ta cena zawiera polozenie kabli, czy kable juz masz. A kontraktony sa tez na okna dachowe?

z tego wyliczenia wynika ze jedna czujka kosztuje ok 200zl, dobre czujki z ta sama funkcja sa o polowe tansze czyli po ok 100zl

więc albo Cie ktoś grubo naciaga, albo jest cos o czym nie wiemy.

Pozdrowienia

No te ceny zawieraja juz w sobie montaż. Ale 11 tys? i tak potwornie drogo.

Dom jest prosty, na planie prostokąta. Powiedziałem że chodzi mi o porządny ale raczej podstawowy system - okolica bezpieczna a ja Rembrandtów w domu nie trzymam. Więc to raczej ma byc zabezpieczenie na dwoch panow którym brakuje na piwo i wybiją szybę żeby ściągnac cokolwiek.

No tylko że nie wiem co dalej - znaczy próbowac aż do skutku kolejne firmy? Ile one żażądają?

Ja przed dwoma dniami dostałem kalkulację na system alarmowy, bez wodotrysków, tylko podstawowe funkcje. wyszło 2000 zł za urządzenia i 400 zl montaż. Jak wezmę na 7% vatu to będzie jeszcze taniej. Centrala satel ca10, 12 czujek ruchu, dwie klawiatury, reszta standard. Do tego dialer na nokie 3310 już w cenie. Montaż 30 km od krakowa, firma sprzedaje również na allegro.

Pozdrawiam

mnie system alarmowy kosztowal 2300 zl z 3 klawiaturami i 10 kontaktronami + 10 czujek sam rozkladalem instalacje pod okiem fahowca ale jak przyszedl do mnie inny specjalista od alarmow to mi podobna cene zaspiewal tylko z ich robocizna i rozlozeniem alarmu. Ogolnie jak sie zorientowalem to 3 tys to max z wszystkimi wodotryskami.

CMyK