BasiaR 05.09.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Proszę,doradźcie......Nie wiemy czy zacząć jeszcze w tym roku, ekipę mamy umówioną na pażdziernik, czy czekać do wiosny?A może zrobić chociaż fundamenty?Kierownik ekipy radzi nam budować a gdyby nie było pogody to przykryć specjalną folią i czekać na wiosnę....A co Wy o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 05.09.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Poszukaj dziennik TASIJA. Zaczęła chyba w listopadzie i od kilku dni mieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaR 05.09.2006 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Dzięki BARDZO!!!! Zaraz tam zaglądnę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 05.09.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Masz ekipę to zaczynaj!! Nie ma co czekać do wiosny co będziesz miał zrobione to Twoje!! Wiosną znowu zacznie się gonitwa za murarzami a Ty już ich będziesz miał u siebie??!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaR 05.09.2006 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Dzięki! Szczerze mówiąc .....to na taką odpowiedź po cichutku liczyłam....POZDRAWIAM!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 05.09.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Basiu, Zaczynac czy nie... to zalezy od kilku czynnikow: powiedzmy ekonomiczno-spolecznych ... 1. czy juz dusi Cie kredyt ? 2. czy musisz wyniesc sie z obecnego lokum w maju 2007 ? 3. czy obecnie wynajmujesz mieszkanie placac slono ? oraz techniczno budowlanych 1. z jakiego materialu (beton komorkowy) bedziesz budowac sciany oraz strop ? 2. jakie sa warunki gruntowo wodne u Ciebie ? 3. Jakie sa zimy - czy mieszkasz w okolicach Zielonej Gory czy Zakopanego ? Jezeli na pierwsza czesc pytan odpowiesz przeczaco - nie zaczynalbym teraz .... Nalezy zakladac wariant pesymistyczny - ze nie przykryjesz dachem przed zima ...i jezeli budujesz z betonu komorkowego - nie zaczynalbym w pazdzierniku w ogole. (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaR 05.09.2006 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 No i znowu nie wiem co robić.......Na pierwsze pytania odpowiadam przecząco......Ale....ja się już tak bardzo nie mogę doczekać tego domku.... Czy to jest jakiś argument? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 05.09.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 My tez zaczynamy w pazdzierniku, i nawet nie dopuszczam mysli, ze moze byc inaczej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaR 06.09.2006 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Bardzo się cieszę!Będziemy się wspierać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 06.09.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Baska, Jezeli to jest tylko "chcenie" - nie zaczynaj teraz ! Oszczedzisz sobie masy nerwow z ktorych nie zdajesz cobie teraz sprawy .... - zaczna murowac i przyjda przymrozki ( a pazdzierniku to juz wszedzie beda) - zaczna kopac fundamenty a tam po deszczach jesiennych wody po pas ... - "maja" przyjsc w pazdzierniku ....znajac prace i ekipy budowlane przyjda 2 tygonie pozniej niz ustaliliscie i moim zdaniem zaczynanie w listopadzie nie ma sensu. Sensownie jest wlasnie w listopadzie skonczyc stan surowy otwarty i niech domek czeka wiosny i osiada sobie spokojnie. - kto w zimie buduje ten na wiosne rozbiera I jeszcze jedna sprawa: od pazdziernika ekipa bedzie musiala grzac barakowoz czy inna chatke, w ktorej mieszka. Jesli pradem - beda to jakies koszty. (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 08.09.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 ja jeszcze niedawno miałam taki sam dylemat, ale sam się rozwiązał bo ze względu na moje odwołania czas rozpoczęcia budowy przeciągnie się do wiosny. Ale do rzerczy. Jeżeli miałabym taką możliwość to zaczęłabym teraz a nie na wiosnę. Postawiłabym przynajmniej piwnicę a jeżeli pogoda pozwalałaby na więcej to może i resztę. Ale... jak już ktoś powyżej wspomniał, dużo zależy od ekipy, którą zaklepałaś, a mianowicie od tego czy jest rzetelna i obowiązkowa i nie będzie pogrywać, czy też będzie ci ciągle kazała czekać do jutra, jutra jutra i jutra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaR 09.09.2006 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Dzięki! Piwnic nie robimy! Wylejemy fundamenty i jeśli pogoda dopisze,pociągniemy dalej.....POZDRAWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 13.09.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 BasiaR, my zaczynamy na przełomie września/października z nadzieją ukończenia stany surowego na przełomie roku. Jak zrobisz fundament wczesną jesienią to murować możesz do nadejścia zimy. Październikowe lekkie przymrozki nie są katastrofą - w dzień i tak jest na +, więc można stawiać ściany zewnętrzne nawet wtedy, gdy ziemia jest zmarznięta, ewentualnie na szybciej wiążącej zaprawie zimowej.Jeśli zdecydujesz się budować jeszcze w tym roku - dom przez zimę osiądzie i pewnie przeschnie. Jeśli zrobisz tylko fundament - to i tak jesteś do przodu - ściany zewnętrzne możesz zacząć murować na przedwiośniu, nawet luty-marzec, jeśli będzie dobra pogoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaR 13.09.2006 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Dzięki Maggie! Postanowiliśmy budować!Też mamy nadzieję zrobić stan surowy teraz a w przyszłym roku kończyć! Pozdrawiam i POWODZENIA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 14.09.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 czesc a co do fundametow ze moze zalac woda w pazdzierniku to sie zgodze ale jak masz wody gruntowe isko to znaczy ze ci w pazdzierniku ich nie zalewa to masz fajniusio ja szczeze mowiac chyba bym nie wytrzymal i postawil same fundamety zeby bylo z czym ruszyc jak tylko cieplej sie zrobi a jak juz postawia mury to przeciez nadalk nie musisz miec hudziaka pod podlogi niech sobie spokojnie wysycha tylko przemysl wszystko na spokojnie i jak bedziesz robil kominek w salonie to nie zapomnij doprowadzic do niego rury moze byc kanalizacyjna ale do powietrza kolor kanalizacyjnej rury obojetny i dopiero poten zalac hudziak pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaR 14.09.2006 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Dzięki adi_ za dobre rady! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 14.09.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 milo slyszec a raczej czytac ze cos tam z mojego pisania komus moze sie przydac wiesz sam jestem na etapuie przemyslen i staram sie myslec o wszystkich szc\zegolach zeby potem jak naj mniej bledow popelniac pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 14.09.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Baśka, ja nie dość że chcę zacząć w październiku, to przed śniegami chcę mieć dach! A w tym momencie na działce rośnie trwa i hula wiatr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 14.09.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Ja mam podobne plany jak Marzin. I nie dopuszczam mysli, ze moze byc inaczej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaR 15.09.2006 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 magpie101 i Marzin witajcie w KLUBIE !!! No, chociaż muszę przyznać że......u mnie na działce już coś zaczyna się dziać...W przyszłym tygodniu będą fundamenty!!!!!POZDRAWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts