Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaczynać budowę w październiku czy poczekać do wiosny?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy podobny problem .Ja dopiero zaczelam zalatwiac pozwolenie na budowe .Zaczne budowac kiedy je dostane .

Jesli to bedzie nawet koniec listopada i dobra pogoda to bedziemy zaczynali :D

Zycze powodzenia :p

oj rrmi rrmi jak ty malo wiesz o naszym kraju :-? :-? :-?

no chyba że mówisz o przysżłym listopadzie ... :lol: :lol: :lol: :lol:

oczywiscie zycze ci zronienia papierow w miesiac, ale jak znam urzedy ...

Pacaluj mnie w nos :D

Pani , ktora wydaje pozwolenia na budowe powiedziala , ze do polowy listopada pozwolenie bedzie.

Pod warunkiem , ze dokumenty , czyli uzgodnienia zalatwimy , Ona nam przeciagac nie bedzie .

Stane na glowie i zalatwie.

Jak nie- to popelnie sepuku :( :wink:

Do rrmi!

Na pewno dasz rade! Ja kompletny projekt i mapki mialam 17.08.06. a wczoraj wlasnie odebralam pozwolenie na budowe z data 14.09.06. Sam wniosek na pozwolenie byl zlozony 05.09.06. czyli czekalam 9 dni. Wczesniej zdazylam otrzymac tez warunki z energetyki, wodociagow i gminy na pozwolenie polozenia kregow i zrobienia wjazdu ( mamy row na wjezdzie) Wszystko razem trwalo 29 dni! Wiec na pewno dasz Ty tez rade! I tego Ci wlasnie zycze! :wink:

Na pewno dasz rade! Ja kompletny projekt i mapki mialam 17.08.06. a wczoraj wlasnie odebralam pozwolenie na budowe z data 14.09.06. Sam wniosek na pozwolenie byl zlozony 05.09.06. czyli czekalam 9 dni. Wczesniej zdazylam otrzymac tez warunki z energetyki, wodociagow i gminy na pozwolenie polozenia kregow i zrobienia wjazdu ( mamy row na wjezdzie) Wszystko razem trwalo 29 dni! Wiec na pewno dasz Ty tez rade! I tego Ci wlasnie zycze! :wink:

A ja to wszystko załatwiam od maja. Na dień dzisiejszy sprawa jest w starpstwie - czekam na pozwolenie. (już 3 tyg.)

A ja to wszystko załatwiam od maja. Na dień dzisiejszy sprawa jest w starpstwie - czekam na pozwolenie. (już 3 tyg.)

Male sprostowanie, wszystko mam zalatwione w 29 dni ale to dzieki mojemu architektowi, to on latal i wszystko zalatwial. Za adaptacje gotowego projektu, wszystkie mapki, pisma i zalatwianie zaplacilam mu 900 zl za dom i 600 zl za budynek gospodarczy. Gdybym zalatwiala sama to pewnie by bylo troche taniej, ale jak bym policzyla paliwo, telefony, niezaplacone godziny w pracy, ktore bym musiala przeznaczyc na latanie po urzedach to wydaje mi sie, ze chyba raczej zaoszczedzilam. A o zszarpanych nerwach to juz nie wspomne.

Male sprostowanie, wszystko mam zalatwione w 29 dni ale to dzieki mojemu architektowi, to on latal i wszystko zalatwial. Za adaptacje gotowego projektu, wszystkie mapki, pisma i zalatwianie zaplacilam mu 900 zl za dom i 600 zl za budynek gospodarczy. Gdybym zalatwiala sama to pewnie by bylo troche taniej, ale jak bym policzyla paliwo, telefony, niezaplacone godziny w pracy, ktore bym musiala przeznaczyc na latanie po urzedach to wydaje mi sie, ze chyba raczej zaoszczedzilam. A o zszarpanych nerwach to juz nie wspomne.

Nie mogę nie przyznać Ci racji :wink:

• 2 weeks później...
u mnie budowa zaczęła sie końcem września - wylaliśmy tylko fundamenty. i to była najlepsza decyzja. zaraz wczesną wiosną można było zacząć budowanie ścian - sąsiad musiał czekać gdyż często padało i nie mozna było wykonać wykopów, ziemia musiała przeschnąć a nam to nie przeszkadzało. ona zaczynał kopanie fundamentów a u nas była już zalana pierwsza plyta. jak zaczniesz jesienią masz więcej czasu następnego roku na wszystkie prace - polecam

A ja zastanawiam się nad jedną rzeczą i proszę Was o radę. Wczoraj jeździłem po hutrowniach i sprawdzałem ceny bloczków fundamentowych i siporexu. Generalnie jest tak, że cały czas na te materiały trwa koniunktura, więc nie ma od ręki no i te ceny....

Czy wg Was jest szansa, że ceny tych materiałów w okresie zimowym mogą spaść?

Postanowiłem, że budowa ruszy na początku listopada, i jeżeli pogoda pozwoli, to przed świętami ma być dach. Natomiast mogę też zrobić tylko fundamenty, i podobnie jak bernadetta z resztą odczekać do wiosny, kupując w międzyczasie najważniejsze materiały. Tylko czy naprawdę mogę na tym zyskać?

Druga opcja jest taka, ze pewnie z początkiem 2007 roku podrożeją inne rzeczy, jak np robocizna....

Nie wiem, co to się wyprawia z cenami materiałów Mimo, że sezon się kończy w ostatnich tygodniach 3 razy zdrożał styropian, właśnie podrożała silka, a od 16 października podwyżki niektórych dachówek, np. roebena i braasa. :o

A rok temu w zimie takie tanie były :cry:

Marzin, ja bym budowała, póki się da. Taniej - w ogólnym rozrachunku - na pewno w przyszłym roku nie będzie.

Pracuję w firmie handlowej .to co wyprawiają producenci w ostatnich miesiącach to chyba szczyt.NP okna i drzwi drewniane tylko w ostatnim miesiącu zdrożały o średnio 10%.I znów są zapowiadane następne podwyżki.Systemy ogrodzeniowe od 9.10.06 idą w górę o 20%.Większość ludzi buduje swoje domy solidnie z dobrych i markowych materiałów -producenci wiedzą to .Patrz ceny w Niemczech i w Polsce .Nasza firma zjechała na swojej marrzy do mimimum ale niewiemy jak długo wytrzymamy aby te podwyżki były mniej odczuwalne.Z tego co widzę markowi producenci chcą na Polskim kliencie zarobić tyle co w Europie lub niewiele mniej.W Rosji są jeszcze wyższe ceny niż w Polsce na materiały i się sprzedają .Poprostu buduj jak najszybciej bo w przyszłym roku będziesz musiała wziąś jeszcze dodatkowy kredyt w banku.Z tej przyczyny ceny nieruchomości tak idą w górę.

Pracuję w firmie handlowej .to co wyprawiają producenci w ostatnich miesiącach to chyba szczyt.NP okna i drzwi drewniane tylko w ostatnim miesiącu zdrożały o średnio 10%.I znów są zapowiadane następne podwyżki.Systemy ogrodzeniowe od 9.10.06 idą w górę o 20%.Większość ludzi buduje swoje domy solidnie z dobrych i markowych materiałów -producenci wiedzą to .Patrz ceny w Niemczech i w Polsce .Nasza firma zjechała na swojej marrzy do mimimum ale niewiemy jak długo wytrzymamy aby te podwyżki były mniej odczuwalne.Z tego co widzę markowi producenci chcą na Polskim kliencie zarobić tyle co w Europie lub niewiele mniej.W Rosji są jeszcze wyższe ceny niż w Polsce na materiały i się sprzedają .Poprostu buduj jak najszybciej bo w przyszłym roku będziesz musiała wziąś jeszcze dodatkowy kredyt w banku.Z tej przyczyny ceny nieruchomości tak idą w górę.

Wood

zapraszam do naszej szczecinskiej grupki :lol: