Pawson 15.09.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 fundamenty bardzo warto teraz zrobic wlasnie z powodu wody ... teraz ziemia nie za bardzo nasiaknieta.. nawet jak popada to wsiaknie... natomiast na wiosne moze sie okazac ze do polowy kwietnia trzeba czekac bo po roztopach bagienko az milo ... ( u mnie tak bylo ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 15.09.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Podobno jesien ma byc długa i ciepla - ja bym zaczynała. Widzę że Basia zaczęła - powodzenia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.09.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Mamy podobny problem .Ja dopiero zaczelam zalatwiac pozwolenie na budowe .Zaczne budowac kiedy je dostane . Jesli to bedzie nawet koniec listopada i dobra pogoda to bedziemy zaczynali Zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 16.09.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Mamy podobny problem .Ja dopiero zaczelam zalatwiac pozwolenie na budowe .Zaczne budowac kiedy je dostane . Jesli to bedzie nawet koniec listopada i dobra pogoda to bedziemy zaczynali Zycze powodzenia oj rrmi rrmi jak ty malo wiesz o naszym kraju no chyba że mówisz o przysżłym listopadzie ... oczywiscie zycze ci zronienia papierow w miesiac, ale jak znam urzedy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.09.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Pacaluj mnie w nos Pani , ktora wydaje pozwolenia na budowe powiedziala , ze do polowy listopada pozwolenie bedzie. Pod warunkiem , ze dokumenty , czyli uzgodnienia zalatwimy , Ona nam przeciagac nie bedzie . Stane na glowie i zalatwie. Jak nie- to popelnie sepuku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 16.09.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Pacaluj mnie w nos na przyjemności to trzeba sobie zasłużyć ... eee samo pozwolenie ci chodzi ?? to moze sie udac ... myslalem ze zaczynasz papierologie dopiero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.09.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 No masz Ci los!!! Zaczelam wlasnie , ale ta Pani powiedziala , ze damy rade. Prosze , nie kop mnie Dobrze miec nadzieje i byc optymista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 16.09.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 No masz Ci los!!! Zaczelam wlasnie , ale ta Pani powiedziala , ze damy rade. Prosze , nie kop mnie Dobrze miec nadzieje i byc optymista spoko dasz radę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 16.09.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Do rrmi! Na pewno dasz rade! Ja kompletny projekt i mapki mialam 17.08.06. a wczoraj wlasnie odebralam pozwolenie na budowe z data 14.09.06. Sam wniosek na pozwolenie byl zlozony 05.09.06. czyli czekalam 9 dni. Wczesniej zdazylam otrzymac tez warunki z energetyki, wodociagow i gminy na pozwolenie polozenia kregow i zrobienia wjazdu ( mamy row na wjezdzie) Wszystko razem trwalo 29 dni! Wiec na pewno dasz Ty tez rade! I tego Ci wlasnie zycze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.09.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Bardzo Ci dziekuje . Taki post to najlepsza dla mnie motywacja Zycze powodzenia na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 17.09.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Na pewno dasz rade! Ja kompletny projekt i mapki mialam 17.08.06. a wczoraj wlasnie odebralam pozwolenie na budowe z data 14.09.06. Sam wniosek na pozwolenie byl zlozony 05.09.06. czyli czekalam 9 dni. Wczesniej zdazylam otrzymac tez warunki z energetyki, wodociagow i gminy na pozwolenie polozenia kregow i zrobienia wjazdu ( mamy row na wjezdzie) Wszystko razem trwalo 29 dni! Wiec na pewno dasz Ty tez rade! I tego Ci wlasnie zycze! A ja to wszystko załatwiam od maja. Na dień dzisiejszy sprawa jest w starpstwie - czekam na pozwolenie. (już 3 tyg.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 17.09.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Na pewno dasz rade! Ja kompletny projekt i mapki mialam 17.08.06. a wczoraj wlasnie odebralam pozwolenie na budowe z data 14.09.06. Sam wniosek na pozwolenie byl zlozony 05.09.06. czyli czekalam 9 dni. Wczesniej zdazylam otrzymac tez warunki z energetyki, wodociagow i gminy na pozwolenie polozenia kregow i zrobienia wjazdu ( mamy row na wjezdzie) Wszystko razem trwalo 29 dni! Wiec na pewno dasz Ty tez rade! I tego Ci wlasnie zycze! A ja to wszystko załatwiam od maja. Na dień dzisiejszy sprawa jest w starpstwie - czekam na pozwolenie. (już 3 tyg.) Male sprostowanie, wszystko mam zalatwione w 29 dni ale to dzieki mojemu architektowi, to on latal i wszystko zalatwial. Za adaptacje gotowego projektu, wszystkie mapki, pisma i zalatwianie zaplacilam mu 900 zl za dom i 600 zl za budynek gospodarczy. Gdybym zalatwiala sama to pewnie by bylo troche taniej, ale jak bym policzyla paliwo, telefony, niezaplacone godziny w pracy, ktore bym musiala przeznaczyc na latanie po urzedach to wydaje mi sie, ze chyba raczej zaoszczedzilam. A o zszarpanych nerwach to juz nie wspomne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 18.09.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Male sprostowanie, wszystko mam zalatwione w 29 dni ale to dzieki mojemu architektowi, to on latal i wszystko zalatwial. Za adaptacje gotowego projektu, wszystkie mapki, pisma i zalatwianie zaplacilam mu 900 zl za dom i 600 zl za budynek gospodarczy. Gdybym zalatwiala sama to pewnie by bylo troche taniej, ale jak bym policzyla paliwo, telefony, niezaplacone godziny w pracy, ktore bym musiala przeznaczyc na latanie po urzedach to wydaje mi sie, ze chyba raczej zaoszczedzilam. A o zszarpanych nerwach to juz nie wspomne. Nie mogę nie przyznać Ci racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 02.10.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 u mnie budowa zaczęła sie końcem września - wylaliśmy tylko fundamenty. i to była najlepsza decyzja. zaraz wczesną wiosną można było zacząć budowanie ścian - sąsiad musiał czekać gdyż często padało i nie mozna było wykonać wykopów, ziemia musiała przeschnąć a nam to nie przeszkadzało. ona zaczynał kopanie fundamentów a u nas była już zalana pierwsza plyta. jak zaczniesz jesienią masz więcej czasu następnego roku na wszystkie prace - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 06.10.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 A ja zastanawiam się nad jedną rzeczą i proszę Was o radę. Wczoraj jeździłem po hutrowniach i sprawdzałem ceny bloczków fundamentowych i siporexu. Generalnie jest tak, że cały czas na te materiały trwa koniunktura, więc nie ma od ręki no i te ceny.... Czy wg Was jest szansa, że ceny tych materiałów w okresie zimowym mogą spaść? Postanowiłem, że budowa ruszy na początku listopada, i jeżeli pogoda pozwoli, to przed świętami ma być dach. Natomiast mogę też zrobić tylko fundamenty, i podobnie jak bernadetta z resztą odczekać do wiosny, kupując w międzyczasie najważniejsze materiały. Tylko czy naprawdę mogę na tym zyskać? Druga opcja jest taka, ze pewnie z początkiem 2007 roku podrożeją inne rzeczy, jak np robocizna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 06.10.2006 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Nie wiem, co to się wyprawia z cenami materiałów Mimo, że sezon się kończy w ostatnich tygodniach 3 razy zdrożał styropian, właśnie podrożała silka, a od 16 października podwyżki niektórych dachówek, np. roebena i braasa. A rok temu w zimie takie tanie były Marzin, ja bym budowała, póki się da. Taniej - w ogólnym rozrachunku - na pewno w przyszłym roku nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wood 07.10.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Pracuję w firmie handlowej .to co wyprawiają producenci w ostatnich miesiącach to chyba szczyt.NP okna i drzwi drewniane tylko w ostatnim miesiącu zdrożały o średnio 10%.I znów są zapowiadane następne podwyżki.Systemy ogrodzeniowe od 9.10.06 idą w górę o 20%.Większość ludzi buduje swoje domy solidnie z dobrych i markowych materiałów -producenci wiedzą to .Patrz ceny w Niemczech i w Polsce .Nasza firma zjechała na swojej marrzy do mimimum ale niewiemy jak długo wytrzymamy aby te podwyżki były mniej odczuwalne.Z tego co widzę markowi producenci chcą na Polskim kliencie zarobić tyle co w Europie lub niewiele mniej.W Rosji są jeszcze wyższe ceny niż w Polsce na materiały i się sprzedają .Poprostu buduj jak najszybciej bo w przyszłym roku będziesz musiała wziąś jeszcze dodatkowy kredyt w banku.Z tej przyczyny ceny nieruchomości tak idą w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 08.10.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Ja kilka dni temu zalałem ławy..teraz sobie beton podlewam;)Chcę w tym roku zrobić tyle ile się uda, nawet gdybym miał nie zadaszyć, tylko skończyć na stropie (choć wiem że trzeba by go dodatkowo izolować)..Tak więc - przyjcie do przodu ile wlezie ;D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.10.2006 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Ja swoja budowe zaczynałam w listopadzie..dokladnie 18.....zdazyłam zrobic stan zero.... a jesli zimy ma nie byc ( podobno) to Ty spokojnie mozesz ciagnac mury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.10.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Pracuję w firmie handlowej .to co wyprawiają producenci w ostatnich miesiącach to chyba szczyt.NP okna i drzwi drewniane tylko w ostatnim miesiącu zdrożały o średnio 10%.I znów są zapowiadane następne podwyżki.Systemy ogrodzeniowe od 9.10.06 idą w górę o 20%.Większość ludzi buduje swoje domy solidnie z dobrych i markowych materiałów -producenci wiedzą to .Patrz ceny w Niemczech i w Polsce .Nasza firma zjechała na swojej marrzy do mimimum ale niewiemy jak długo wytrzymamy aby te podwyżki były mniej odczuwalne.Z tego co widzę markowi producenci chcą na Polskim kliencie zarobić tyle co w Europie lub niewiele mniej.W Rosji są jeszcze wyższe ceny niż w Polsce na materiały i się sprzedają .Poprostu buduj jak najszybciej bo w przyszłym roku będziesz musiała wziąś jeszcze dodatkowy kredyt w banku.Z tej przyczyny ceny nieruchomości tak idą w górę. Wood zapraszam do naszej szczecinskiej grupki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts