Kros 13.07.2001 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2001 Zamierzam budować dom z YTONGA. Czy to rzeczywiście dobry materiał jak zachwala sprzedawca i czy rzeczywiście nie trzeba ocieplać ściany z YTONGA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.07.2001 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2001 Mam dom wybudowany z Ytonga, bloczki o szer. 36 cm i potwierdzam, ze sciany nie wymagaja docieplenia. Od zewnatrz jest polozony tynk, od srodka zreszta tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.07.2001 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2001 Ja też mam zamiar budować z Ytonga. Czy już wybrałeś wykonawcę? A może możesz kogoś polecić? To chyba najtrudniejsze: podjąc decyzję o wyborze. Ja ciągle się waham, dodatkowo nie jestem pewna jaki sposób na rozliczanie z wykonawcą wybrać, żeby nie zaszkodzić swojemu budżetowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.07.2001 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2001 Ja też zdecydowałem się na Ytong. Byłem w kilku domach z Ytonga stojących po 4-5 lat i pytałem wlascicieli o wrazenia. Generalnie podkreslali mikroklimat (chlod w lecie, cieplo w zimie). Sciany byly z bloczkow 36,5 na cienka zaprawe. Sadze wiec, ze nie trzeba ocieplac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gjedrys 24.07.2001 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2001 Mam dom wybudowany z Ytonga (36,5 cm), mieszkam od grudnia 2000 r. Ponieważ dom położony jest na południe od Krakowa, właściwie już na pogórzu, gdzie klimat ostrzejszy, wieją zimne wiatry itp., wykonawca zaproponował ocieplenie domu 5-cio cm warstwą wełny mineralnej, argumentując to właśnie czynnikami klimatycznymi. W domu rzeczywiście panuje miły mikroklimat,w zimie koszty ogrzewania ( gaz i kominek z wkładem) były niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 30.07.2001 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2001 A może ktoś zbudował dom z gazobetonu z Żelisławic?Proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kenol 11.08.2001 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2001 Wybudowałem dom w systemie HEBEL to to samo co YTONG tylko bloczki mają wymiar 37,5 są bardzo dokładne wyprodukowane na terenie czech. Jestem zadowolony . Są Tańsze ,szczególnie natproża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grad 28.02.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Zachwalacie system YTONG, ja jestem ciekawy czy ten system budowy jest droższy niż tradycyjny czy nie i o ile procent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 28.02.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Proponuje tych co jeszcze nie badali - wpisac w wyszukiwarke "ytong", "BK" ew. "beton komórkowy". Ytong sposród BK jest najdrozszy. Wazne jest z jakiej odmiany (400 ? 500 ? itp. ).POza tym jest duzo krajowych producentow bloczkow z BK, ktoremozna murowac na cienkie spoiny, pióro+wpust itp.zobaczcie http://www.betonkomorkowy.com.pl Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwar 28.02.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Kros,wybudowaliśmy dom z Ytonga i stoi już 5 lat. My też zastanawialiśmy się nad kwestią docieplenia. Ytong wykonał dla nas profesjonalną analizę, z której wynikało, że docieplenie domu wełną (Ytonga nie powinno docieplać styropianem) amortyzuje się dopiero po 25 latach tak niewielka jest różnica w rachunkach. W Niemczech, Kanadzie i Szwecji robione były specjalne badania (porównanie rachunków za ogrzewanie domów z Ytonga docieplonych dodatkowo i niedocieplonych).Mamy prawie 300 m2 i nasze rachunki za gaz za 1 miesiąc wynoszą średnio 380 zł (to wyliczenie za ten sezon zimowy, który obfituje w silne mrozy). Oczywiście palimy też w kominku, co niewątpliwie ma wpływ. Mamy bardzo dobre okna (K=1,1) - średnio, straty ciepła z powodu złych okien mogą wynosić nawet 25%Pamiętaj, że czym wyższe parametry termiczne Ytonga tym bloczki są bardziej miękkie. Miwar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 28.02.2003 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Miwar jaki masz piec ile KW i czy mowa jest o gazie ziemnym czy z butli Ja tez mam okolo 300m/2 i zastanawiam sie nad wyborem ogrzania domu. Czy masz w pokojach podlogowe ogrzewanie i czy kominek ma plaszcz wodny czy rozprowadzenie powietrzne czym grzejesz wode pozdrawiam Ryszardj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2003 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Dlaczego YTONG ma taką chińską nazwę. Dlatego, że jes ze Szwecji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 28.02.2003 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 do Grada od 01.02.2003 YTONG zmiennił cennik jest ok. 15% tańszy 93 zł/m2 ściany z klejem bez transportu naturalnie bloczek odminy 400 i gr. 36,5 cm piuro i wpust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.02.2003 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 A jakie dają rabaty od nowego cennika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 28.02.2003 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 nie wiem dopiero będziemy to przeliczać ale od starego było 10% a jak u was dane z woj. opolskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 28.02.2003 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Makin powiedz ze budujesz sie w Opolskim czyzby jeszcze jeden ziomal mi dojdzie? pozdrawiam ryszardj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.02.2003 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Wszyscy operują starym cennikiem. Nawet jeśli mają już nowe to upusty dają od starych cen. Wychodzi na to, że proponują rabat nok 3%. Nie wiem czy to przejściowe czy już tak bez rabatu zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 28.02.2003 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 ryszard powiat krapkowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 28.02.2003 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 jezier sprawdze to na początku marca przedstawiciel Ytonga będzie mi go przeliczł jeszcze raz doszły RKSy więc nie potrzebuje nadproży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 28.02.2003 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 jezier sprawdze to na początku marca przedstawiciel Ytonga będzie mi go przeliczł jeszcze raz doszły RKSy więc nie potrzebuje nadproży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts