Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

YTONG ?

Recommended Posts

makin Chrzestowice sie klaniaja troche daleko do Ciebie ale moge pomoc Po Ytonga jezdzilem do Wroclawia najlepsze ceny mi dali razem z rozladunkiem 0 problemu w Opolu chcieli do 30% wiecej wiec pojechalem na targi budowlane do Wroclawia i tam kupilem ytonga na poczatku facet niechcial ze mna gadac bo powiedzial ze nie bedzie bral zarobku koledze z Opola ale po wstepnej analizie kosztow powiedzialem ze go bardzo lubie a jeszcze wiecej jego oferte i juz przeslismy do interesu ryszardj

Ryszardj z czego i jakie wykonałeś ściany fundamentowe jak ci wyszła izolacja ścian fundamentowych a "sprawa" kapinosu zakładam że masz ścianę jednowarstwową taką będę robić u sibie

PS. W jakiej firmie w Wrocławiu kubiłeś Ytonga, podaj mi na nią namiary z góry dziękuję .

Bloczki zwirowo betonowe bardzo rowne szare z Wytworni w Chrzastowicach najlepsza cena i jakosc . Sciana z Ytonga 36.5 m odmiana 0.29 .A to jest ten adres Slawomir Fantazinski Tel 0601925952 Przedstawiciel na dolny slaska umowe podpisywalem we wroclawiu w hurtowni na ulicy dlugosz ale to wszystko powie Ci Slawek

Wracając do pytania autora z przyjemnością potwierdzę, że w domu z bloczków YTONG mieszka się wspaniale. W moim przypadku to już czwarta zima. Mogę potwierdzić, że to co opowiadał kiedyś przedstawiciel firmy, sprawdziło się w praktyce. Dzisiaj zmieniłbym tylko jedno: zastosowałbym nadproża systemowe. Latem podczas wakacji widziałem jak szybko i prosto są montowane. A kontaktu do przedstawiciela najlepiej szukać na http://www.ytong.pl

Uważajcie na Ytong (i w ogóle beton komórkowy)! Dostarczony na budowę jest mokry - ma ok. 30% wilgotności. Zanim wilgoć wyparuje mija kilka lat! W tym czasie parametry termoizolacyjne są o wiele gorsze!

Niebezpieczne jest zostawianie nieotynkowanego budynku na zimę. Może dojść do rozwarstwienia materiału pod wpływem wilgoci i mrozu!

Nie są to moje wymysły - wszystko w artykule prof. Pogorzelskiego z Instytutu Techniki Budowlanej (dostępny na stronie http://www.itb.pl/porada2/porada2a.htm)

Ryszardj,

mam piec Buderusa na gaz ziemny - moc muszę sprawdzić, bo nie pamiętam. Pomocą przy zakupie pieca był profesjonalny bilans ciepła, który zrobił dla nas człowiek z Buderusa (mogę Ci go polecić, to jeden z najlepszych sprzedawców Buderusa w Polsce, przy tym bardzo kompetentny).

Mamy w domu ogrzewanie podłogowe w łazienkach oraz na parterze (wiatrołap, przedpokój, salon i kuchnia) - parter będzie wykończony terakotą stąd ogrzewanie podłogowe.

Mamy również w salonie kominek, ale nie rozprowadziliśmy ciepła - szkoda. Jak będziemy budować następny dom to na pewno to zrobimy.

Mamy też dobre okna - k=1,1 - to dużo daje.

Miwar

On 2003-03-03 11:41, Tambala wrote:

Uważajcie na Ytong (i w ogóle beton komórkowy)! Dostarczony na budowę jest mokry - ma ok. 30% wilgotności. Zanim wilgoć wyparuje mija kilka lat! W tym czasie parametry termoizolacyjne są o wiele gorsze!

Niebezpieczne jest zostawianie nieotynkowanego budynku na zimę. Może dojść do rozwarstwienia materiału pod wpływem wilgoci i mrozu!

Nie są to moje wymysły - wszystko w artykule prof. Pogorzelskiego z Instytutu Techniki Budowlanej (dostępny na stronie www.itb.pl/porada2/porada2a.htm)

Sznowny Kolego, z cytowanego przez Ciebie artykułu nic takiego nie wynika. Do tego radzę Ci abyś popatrzył na budowy i nie rozsiewał plotek. Ściany mojego domu z YTONGA stały dwie zimy bez dachu! Były przemoczone. I co? Odeschły błyskawicznie i nic się nie rozwarstwiało! Zresztą odsyłam do artykułu o odsychaniu ścian z YTONGA w budynkach zalanych podczas powodzi (Materiały Budowlane ze stycznia 2003)