Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do animowego. Gaz mam z sieci, dom docelowo 400m2 parter, poddasze użytkowe, piwnica /1/3 budynku/, podwójny garaż - dom w kształcie litery C. Kotłownia Buderusa 28 KW wyceniona na 11000zł, kominek z pł. + kocioł Buderusa 24 Kw = 13500zł. Sądzicie, że mi się to nie opłaca? To są ceny bez upustu, który napewno dostanę. Ja się tylko zastanawiam czy mogę zmniejszyć moc kotła z 28Kw na 24 Kw. No więc mogę czy nie? Majka
  • Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Upieram się dalej przy kominku z dystrubucją powietrza, przemyśl to jeszcze, mnie przekonał problem z paleniem w kominku latem, spuszczać wodę z kominka? Lepiej ogrzać powietrzem chociarz część budynku i tak zmniejszysz zużycie gazu. Czemu BUDERUS? Słyszałem różne opinie. Może lepiej De Detriech?

Właśnie nie wiem jak jest z paleniem w lecie, mówia, ze odcina sie płaszcz i ciepło leci w komin. Ale z chęcią dowiedziałabym się jak to sie "odcina". Ja w sam raz lubię ciepłe kaloryfery a srednio przepadam za nadmuchem /mam takowy w biurze/ - cere mi wysusza. Sama nie wiem co wybrać. Wolałabym kominek z płaszczem, ale są pewne niejasności przy montażu i współpracy z C.O. Teorytycznie wszystko jest prawdopodobne, ale co praktyka na to?

Instalatorzy właśnie zaczęli robić C.O, więc ostatnia chwila na zmiany. Radźcie, proszę. Majka

Majka - kaloryfery też wysuszają powietrze. Ja wieszam na nich nawilżacze, ale to jest półśrodek. W moim domu myślę o lepszej wentylacji i mam nadzieję na normalne powietrze.

"odcina sie płaszcz i ciepło leci w komin."

a woda w płaszczu się gotuje? Musisz albo spuścić wodę albo gdzieś te ciepło wykorzystać. Gdzie? Wodę w zasobniku c.w.u. zagotujesz wkładem kominkowym 15kW w ciągu kilkunastu minut.

Mój hydraulik odradził mi.

Co twój hydraulik jeszcze powiedział? Szczegóły proszę. Czy już robił takie połączenie, czy po prostu była to nowość dla niego i się bał? Majka
Prawdopodobnie mój hydraulik nie wykonywał takie instalacji ale to dobry i doświadczony fachowiec. Po długich przemyśleniach stwierdziliśmy nieopłacalność takiego rozwiązania, należałoby wykonać osobny obieg dla kominka z osobną pomką,naczyniem wzbiorczym,zaworem bezp.i automatyką najlepiej mechaniczną. Cały ten układ musiałby być połączony z układem c.o. poprzez wymiennik najlepiej zasobnikowy. Konieczność kontrolowania instalacji przed odpaleniem kominka i problem z nadmiarem ciepła nie tylko latem. Dodam że nie jest to opinia tylko jednego instalatora.

Witam

Mam instalacje c.o na ukonczeniu i bardzo powaznie mysle o piecu z plaszczem wodnym.Taki piec mozna nabyc juz za 1700 zl w jednym z supermarketow.Nie maja do niego schematu jak to wszystko podlaczyc ale cos znalazle w sieci http://www.haas-rukov.com

Jest to w obcym mi jezyku ale instalacja nie jest zbyt skomplikowana.Ciekawie rozwiazne ogranizcenie temperatury porzez chlodzenie obiegu zimna woda po przekroczeniu danej temperatury.

Majka i Zedgrajewo - znalazłem u siebie CD z opisem kominków z płaszczem z CTM. Normalnie powietrze robi zygzak wokół jakiejś wężownicy, a w lecie ma prosto lecieć w komin. Wtedy ilość ciepła przekazanego jest mniejsza i moc spada, więc nie bałbym się o zagotowanie w parę minut. Tylko zwróćcie uwagę na fakt, że trzeba palić aby mieć ciepłą wodę (chce Wam się nawet w lecie?), a paląc ogrzewa się i szyba i obudowa. Jak będziecie mieli +33 na dworze, to już ciężko wytrzymać, a jak dodacie ciepło od kominka - to będziecie mieli cieplutko, że ho ho. Ja dziękuję.

Witam bardzo serdecznie.

W moim domku instalację CO zaprojektowałem i wykonałem samodzielnie i mogę podzielić się z wami pewnymi doświadczeniami. Dodatkowe źródło ciepła jakim może być kominek z płaszczem wodnym, kocioł węglowy lub baterie słoneczne może być zainstalowane na kilka sposobów.

załóżmy, że posiadamy instalację zamkniętą z rozdzielaczami na każdej kondygnacji wykonaną np. w plastiku. Poszczególne grzejniki są niezależne od siebie (równolegle podpięte do rozdzielacza z możliwością odcięcia zarówno powrotu jak i zasilania).

Każde dodatkowe źródło ciepła możemy traktować jako taki właśnie grzejnik oczywiście z zastosowaniem pewnych zasad bezpieczeństwa i ogólnie pojętej ekonomiczności działania. Jeżeli grzejemy tylko w kotle gazowym a dodatkowe źródła nie zostały odcięte możemy powiedzieć, że z kominka zrobiliśmy kaloryfer o bardzo małej sprawności gdzie ciepło dzięki szybkiej wentylacji ucieka nam przez komin. I tu już widzimy, że należy zastosować zawór odcinający w przypadku kiedy dodatkowe źródło nie pracuje. Ale wyobraźmy sobie sytuację kiedy jeden z domowników (ten najmniej uświadomiony- patrz dzieci) będzie chciał rozpalić w takim kominku i nie odblokuje zaworu, mamy gotową małą bombę, która nie dość, że zrujnuje nam cały dorobek życia a i może kogoś zabić. W tym przypadku konieczne staje się dołożenie do nitki takiego źródła ciepła dodatkowego zaworu bezpieczeństwa i możliwości spuszczania wody w okresie letnim (jest to konieczne) i pozostawienie tego kawałka otwartym by ew. pozostałości wody która będzie się gotowała w płaszczu nie tworzyły nam dodatkowego ciśnienia. No i jeszcze jedna ważna sprawa związana z rurami. Nie podłączajmy plastiku na takich odcinkach gdyż jest on atestowany tylko do 95 stopni. Teoretycznie wytrzyma i 99 stopni ale mogą być problemy.

Pozdrawiam

Michał

Frankai, to nie całkiem tak. Jeżeli faktycznie masz jako jedyne zródło ciepła kominek, to musiałbyś w nim palić żeby mieć ciepłą wodę. Jak masz C.O gazowe /+zasobnik na cwu/ to w lecie kocioł zapewnia Ci gorącą wodę. CTM mają kominki z płaszczem wodnym do C.O i inne dodatkowo z cwu. My się chyba zdecydujemy na ten pierwszy. Połączenie z C.O. jest przez wymiennik płytowy, to oznaczaze są to osobne obiegi. My robimy rurki miedziane /problem temp. odpada/, do zetawu potrzebny jest: naczynie wzbiorcze / w najwyższym miejscu/, automatyczny wpust wody, pompa el, i parę jeszcze innych szpei, których w tej chwili nie pamiętam, ale jeżeli jest ktoś zainteresowany to przyniosę z domu. jedyna dla mnie niejasność tkwi w "odcinaniu płaszcza latem" - jest to nie za bardzo prawdopodobne - może ktoś coś wie?

Jeżeli chodzi o oszczędności to dla nas będą b. duże. Domy tej wielkości spalają gazu w miesiącach zimowych za ok. 800zl/mies.

Przy paleniu w kominku możemy zejść do połowy kwoty co najmniej. I jest to sprawdzone u naszego /raczej męża -bo ja go nie trawię/ znajomego. Kominek powinien się zwrócić po ok. 3 latach.

pozdr. Majka

• 2 weeks później...

Halo,

duzo dyskutujecie ,tez sie czegos nauczylam,nie wiem tylko gdzie kupie kominek z plaszczem wodnym za 2500zl?

kociol Buderus 11000,-razem z kominkiem 13500,nie wiem czy mam to dobrze w pamieci?Z moich informacji sam kominek z plaszczem wodnym kosztuje okolo 6500.

Barbara

Barbara dobrze czytasz, ale nie dokładnie. Pisałam o zmianie kotła z 28kw na 24kw. A ten kosztuje sporo mniej, bo jest wiszacy. A oczywiscie termokominek za 2500zł nie istnieje.

Pozdr. Majka

Do Majki i Barbary: wkłady kominkowe i piece (kozy) z płaszczem wodnym można kupić choćby w Liroy Merlin za niecałe 3000 zł. Oczywiście dochodzi koszt podłączenia: rury czopuch itp. Uważam, że można zmieścić się w 4000. Sam też przymierzam się do takiej instalacji jako wspomaganie c.o. tradycyjnego. Oczywiście śledzę z zainteresowaniem wasz wątek.

Mam jeszcze taki problem: chciałbym podłączyć kominek do grzejników c.o. na piętrze, co wtedy z parterem?, gdzie też jest c.o.

Marek

Marek co to za Liroy? i gdzie jest? Płaszcz wodny jest podłączony do C.O przez wymiennik płytowy, więc moze grzać całą instalację. Majka

Już nie jestem anonimowy

Leroy Merlin to sieć sklepów budowlanych, ja miałem na myśli Białystok.

Więc nie ma problemu z ogrzewaniem kondygnacji niżej położonej?

Witam :smile:

Również rozpoczynam budowę w tym roku.

Parter częściowo podpiwniczony z poddaszem (razem 160 m.kw.)

Ogrzewanie kombinowane - podłogowe i grzejnikowe.

Będę instalował kocioł gazowy jednofunkcyjny z kominkiem z płaszczem wodnym. Jestem już umówiony z ekipą ,która wykonuje takie instalacje.

Generalnie sprawa jest troszkę skomplikowana - trzeba wykonać osobne obwody, z osobnymi pompami i wyłącznikiem (jest też automatyka ale droga). Ale się opłaca - przy odrobinie szczęścia gaz jest prawie niepotrzebny :smile:

Przykładowe schematy takich instalacji znajdziecie na np.: http://www.bachus.com.pl/Pages/Kolektor.html (tylko bez kolektorów słonecznych)

Ja również rozważałem instalację kominka z płaszczem wodnym, ale po dłuższym namyśle zrezygnowałem z niego z dwóch powodów:

- instalacja C.O. musi być wykonana z miedzi z uwagi na wysoką możliwą temperaturę - a ja robię plastik

- jeśli zabraknie prądu to w kominku z płaszczem wodnym nie wolno palić bo nie działa pompa obiegowa

Inna sprawa to cena - wkład według mojego rozpoznania jest około 2000 zł droższy, dochodzi jeszcze dodatkowa instalacja ( pompa, wymiennik, automatyka) za kolejne 2000 zł.