Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nazwij swój dom - cecha szczególna domów budowanych z Forum

Recommended Posts

Zacznijmy nowy zwyczaj - nazywania domów. Dlaczego miałby być bezimienne? Czyż nie lepiej będzie brzmieć "Dom pod modrzewiem" albo "Beata" od imienia ukochanej? Pomysłów na pewno nie braknie. Dom z nazwą stanie się bardziej bliski - jak żyjąca osoba. „Wychowałem się w „Domu pod modrzewiem” – powie kiedyś Wasze dziecko.

Dlaczego więc nie nazywać domu, skoro z „imieniem” może być piękniej?

Czekamy na Wasze opinie i propozycje nazw dla Waszych domów. Czekamy też na zdjęcia Waszych domów z nazwą - dla autorów upominki.

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wg mnie nazwa, jeśli ma być potocznie używana musi być "jednosłowna". Nie wyobrażam sobie żeby mówić do ukochanego: do zobaczenia w domu pod lipą.

My na roboczo mówimy o naszym przyszłym domku Elwirka. Nazwa przyszwędała się wraz z pierwszym projektem. Później projekt zmieniliśmy ale nazwa się nie odczepiła. 8)

Może wykombinujemy jakąś nazwę po zamieszkaniu. Mamy nawet takie określenie tajemne raju na ziemi, naszego sekretnego miejsca gdzie istniejemy tylko my i nasza miłość. Może to będzie właśnie nasz dom...

To mi Szanowna Redakcja zabila ćwieka, tym tematem.....Gdzieś tam w moim "Dzienniku budowy" rwałam kłaki ze łba ,że moja chałupka nie ma nazwy :cry: Bo to projekt indywidualny. Zazdrościłam innym , że mogą się do swojego domu "zwracać po imieniu"( Całkowicie zgadzam się z tym ,że NAZWA, IMIĘ, domu jakoś tak określa nasze jestestwo ) Do chwili obecnej nie udało mi się znaleść imienia mojej chałupy...Andrzejka Proponowała np. ALFREDÓWKA ( od mojej "ksywy" na forum....Coś w tym jest....ale nie do końca.Tak wiele jest w nim zalet, w jego położeniu, otoczeniu, rozplanowaniu wnętrza..tyle rzeczy mnie cieszy, tyle się zmieniło w mojej egzystencji, spędzaniu wolnego czasu i priorytetów....Wszystko na lepsze....Nie potrafię tego zebrać i określić jedną nazwą...Nad czym bardzo ubolewam..Może z czasem somo przyjdzie....Jak się coś wykluje, dam znać...

Po części na forum nazwy domów powstają wraz z nazwami naszych dzinników. U nas Iga funkcjonuje już bardzo swobodnie :wink: ba -padł nawet pomysł, że jeśli w przyszłości będziemy mieli córkę to właśnie od naszej nazwy domu będzie może miała na imię Ida :wink: A projektowo był dom w daliach 3, ale to zdecydowanie za długie :wink: Choć dalie zapewne symbolicznie posadzę w ogrodzie :D

Jest to chyba watek dla tych co mają juz swoje domki na działce.Tym co mają na nich zgromadzony materiał i zaczynają budować trudno jest nazwać domek.To tylko moja sugestia.Chce wybudować Magde z Atrium i na razie pozostane przy tej nazwie bo nic mi nie przychodzi do głowy.

Ale ,ale...... zazdroszcze tym którzy mają wypalone tablice na swoich domach.Podobają mi sie te nazwy ,które mówią o tych co zbudowali w/w.

np. "U PIKULACZKÓW","ZEZOWATA ANDŻELINA","AGLIGLI ROXANA", itp.

fajny pomysl podoba mi sie.

pozdrawiam

Oryginalny projekt nosił bardzo "techniczną" nazwę: LMP 103. Ponieważ jednak moi synkowie nie mówią o nim inaczej niż "domek", nazwa się przyjęła: "Domek". (Niektórzy nazywają psa "Pies"... :wink: )

Czasem z Żoną mówimy o nim "chatka" lub "chałupka", bo w porównaniu z niektórymi sąsiednimi projektami może wydawać się taką skromną chatką... ;)